Izbor religije

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na koji način ste izabrali religiju koja vam odgovara?
Da li ste i koliko izučavali ostale religije pre nego što ste se za jednu odlučili?
A, jel' znas ti onu pesmicu:

"... ima glista, al' ti nemoj gliste, jer su gliste s' obe strane iste"?

P.S.
Uzgred, osnova svih religija je jedna ista.
A sto se razlicitosti shvatanja tice, pored svoh svojih razlika, opet su iste u jednosj stvari - sve su pogresne!
Zato i nemamo posebnost jedne dominantne, posto su sve samo surogati koji ne znaju ni sta znaci termin "religija"!

Poslednja izmena:
krstio me kum ... :super:

:lol:

I mene kuma. Nego da odgovorim na temu i da usput pitam nešto. Dakle, nisam ništa ja birala već sam morala zbog kumstva. Da ja biram - izabrala bi ništa, lomim se jedino između ful ateizma i agnosticizma kao nekog ni tamo ni vamo rešenja. U Boga ne verujem, u Hrista još manje, ali kad vidim kako su naši sveštenici nekoristoljubivi, puni blagosti i razumevanja prema svom stadu, kako su pružali moralnu utehu vrlo demonstrativno neverniku tipa Slobodana Miloševica, crkvu čiji se mitropolit, pred svima podigavši mantiju, javno opoganio na mrtvog Djindjica, kad vidim crkve(tine) nevidjene raskoši u siromašnom društvu, crkvenu organizaciju i njene sveštenike do guše zaglavljene u jeres etnofiletizma (da ne spominjemo pedofiliju i tako to) onda se moja moralna načela nekako prilagode okolnostima, pa bih birala ovako: prvo da se ispišem iz SPC (ovde ide pitanje: da li bi me neko uputio, postoji li posebna procedura za "ispis" ili samo treba da vratiš krštenicu i kažeš aj zdravo), onda da trknem do katoličke ili protestantske crkve pa se upišem kod njih. Ne zbog vere (vidi iznad), nego zbog veoma praktičnih razloga - imala bih slobodne dane i za katoličke i za pravoslavne praznike pošto se potonji praznuju po zakonu. A ko zna, možda bih dobila i neke druge povlastice zbog prelaska u njihovo stado. Da me niko ne shvati pogrešno - ja samo sledim uputsva vladika SPC, koji grade i opremaju dvorove, kupuju najskuplje automobile i u siromašnom društvu grade faraonski impozantnu antiistorijsku nakaradu na Vracaru, ili karikaturalni krst u Nišu, a pritom se kuhinje za pomoć gladnima zatvaraju, jer nema ko da ih izdržava. Naravoučenije - umesto da se ugledaš na siromašnog sina Svevišnjeg, bolje ti je živi u svili i kadifi na ovom svetu, a za onaj ćemo lako.

Kako se poštuje nešto što se ne poznaje?

Tko kaže da ne poznajem? Živim u sredini u kojoj se isprepliću vjere....ne mogu reći i religije jer je to puno širi pojam. Oduvijek me je zanimalo čovjekovo viđenje Boga i života u svim religijama.. Iako za sebe ne mogu reći da sam vjernik u pravom smislu te riječi, poštujem ljude koji stvarno vjeruju, ali ne i one koji su odjednom 90-ih postali veliki vjernici, jer je tada bilo, a i danas je, popularno da budu viđeni u crkvi. Ja više po Balaševiću "svatko ima svog Boga kom se potajno moli..."

Šta ti zapravo znaš o pravoslavlju i koliko si vremena posvetila učenju?

Znam sledeće, jer to poslednjih dvadeset u kusur godina gledam i slušam:
1) Da postoje nesumnjivi dokazi o tome da Crkva, kao nikada pre, ima političku moć i veliku političku podršku. Znam da njeni poslenici arbitriraju u stvarima morala i vrše veliki uticaj na ukupno društvo i državu, što predstavlja pomak prema stvarnoj klerikalizaciji. Kako to u praksi izgleda, svedoče izjave crkvenih delegata i njihovih deputata, izdvajam manji deo:

"Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko“ (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994).

"Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare“ (Vladika Filaret na Slobodnoj Evropi, 25. maja 2005).

"Svi oni koji se protive verskoj dogmi, kao temelju moralnog vaspitanja, predstavljaju sledbenike satane“ (Saopštenje Informativne službe SPC od 24. novembra 2000, povodom protivljenja uvođenju veronauke u državne škole).

“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).

Rok kultura je krajnje zabrinjavajuća, duhovno odvratna i uvredljiva pojava za svakog makar malo pobožnog čoveka, a tim pre je neprihvatljiva za Hrišćanina... Čak i najmanje zabavljanje pravoslavnog Hrišćanina rok-kulturom jeste izdavanje svoje vere, javno vređanje svog Gospoda, udaljavanje od Njega, opštenje sa duhovima tame, igranje sa satanom“ (Arhimandrit Lazar Vitanijski, iz knjige Pokajanje - put u život večni).

2) Znam da, afirmišući ideologiju nacionalizma, utemeljenu na kolektivnom identitetu, umesto naglašenog individualizma i partikularizma, koji su uspostavili intelektualni krvotok i preobrazili Evropu, SPC se organizuje nasuprot pojedincu i njegovoj slobodi, čineći od njega plašljivog, poslušnog i neukog jadnika, koji se čvrsto drži slova dogme i hrani se opasnim, zamršenim, ultrakonzervativnim, desničarskim i retrogradnim mitovima i idejama.

3) Znam da se svim pokušajima liberalizacije, modernizacije i promocije novih emancipatorskih pokreta i pojava, prilagođavanju promenama modernog sveta kako u ekonomskoj tako i u društvenoj sferi Crkva suprotstavlja vrednostima snažne i centralizovane „crkvene države“ i odbrambenim militarizmom. Znam da pokušava da negira svojstva razuma i na racionalnoj spoznaji utemeljenu interpretaciju prirode, društva i države.

4) Znam da je baš ta nesposobnost SPC da, u objektivnom svetu, odabere skladne i logične odgovore na pitanja koja su nametnuta SADAŠNJICOM, kao i često odsustvo neposredne humanosti i razumevanja za druge i različite, vodi srpsko društvo u bolesno i licemerno bogomoljstvo, verski fanatizam i klero-fašizam.

5) Znam da bi moju (i svačiju) dušu SPC okovala i ugušila. Zatrla da nestane. Zato zapoveda poniznost i ubijanje duše, nošenje marame, zahteva od ženskog čeljadeta da shvati da je niko i ništa.Traži od čoveka da radi i misli isključivo kao pravoslavac, isključujući bilo kakvu mogućnost uvažavanja univerzalnih ljudskih vrednosti.Razvija glupost, mržnju i neznanje.

Za mene dovoljno. Više ne želim da saznam, hvala lepo. A ponajmanje od svega da se posvećujem "učenju" koje podrazumeva usvajanje pomenutih "znanja" i normativa.

Religijska pripadnost se uglavnom ''diskretno'' namece,tj.nasledjuje...Posle je uglavnom vecini glupo da je menjaju...

Pa dobro, ne moraju da menjaju. Glupo je da o drugim religijama ne znaju ništa.

Postoji u svemu tome nešto paradoksalno.

Svi veruju da je njihova religija jedina ispravna, a sve ostale pogrešne. Ako je tako, zbog čega
se onda plaše da će sledbenici jedne religije preći u drugu ako o njoj išta pametno čuju?
Zbog čega se smatra da je jedino ispravno o tuđim religijama učiti od svojih duhovnih učitelja?
Ako je neko toliko siguran da se jedino u njegovom učenju može naći smisao i istina, onda
se neće plašiti da će ga neko drugo učenje odvući u pogrešnom pravcu?

Z
nam sledeće, jer to poslednjih dvadeset u kusur godina gledam i slušam:
1) Da postoje nesumnjivi dokazi o tome da Crkva, kao nikada pre, ima političku moć i veliku političku podršku. Znam da njeni poslenici arbitriraju u stvarima morala i vrše veliki uticaj na ukupno društvo i državu, što predstavlja pomak prema stvarnoj klerikalizaciji. Kako to u praksi izgleda, svedoče izjave crkvenih delegata i njihovih deputata, izdvajam manji deo:

2) Znam da, afirmišući ideologiju nacionalizma, utemeljenu na kolektivnom identitetu, umesto naglašenog individualizma i partikularizma, koji su uspostavili intelektualni krvotok i preobrazili Evropu, SPC se organizuje nasuprot pojedincu i njegovoj slobodi, čineći od njega plašljivog, poslušnog i neukog jadnika, koji se čvrsto drži slova dogme i hrani se opasnim, zamršenim, ultrakonzervativnim, desničarskim i retrogradnim mitovima i idejama.

3) Znam da se svim pokušajima liberalizacije, modernizacije i promocije novih emancipatorskih pokreta i pojava, prilagođavanju promenama modernog sveta kako u ekonomskoj tako i u društvenoj sferi Crkva suprotstavlja vrednostima snažne i centralizovane „crkvene države“ i odbrambenim militarizmom. Znam da pokušava da negira svojstva razuma i na racionalnoj spoznaji utemeljenu interpretaciju prirode, društva i države.

4) Znam da je baš ta nesposobnost SPC da, u objektivnom svetu, odabere skladne i logične odgovore na pitanja koja su nametnuta SADAŠNJICOM, kao i često odsustvo neposredne humanosti i razumevanja za druge i različite, vodi srpsko društvo u bolesno i licemerno bogomoljstvo, verski fanatizam i klero-fašizam.

5) Znam da bi moju (i svačiju) dušu SPC okovala i ugušila. Zatrla da nestane. Zato zapoveda poniznost i ubijanje duše, nošenje marame, zahteva od ženskog čeljadeta da shvati da je niko i ništa.Traži od čoveka da radi i misli isključivo kao pravoslavac, isključujući bilo kakvu mogućnost uvažavanja univerzalnih ljudskih vrednosti.Razvija glupost, mržnju i neznanje.

Za mene dovoljno. Više ne želim da saznam, hvala lepo. A ponajmanje od svega da se posvećujem "učenju" koje podrazumeva usvajanje pomenutih "znanja" i normativa.

Što znači da se ne lečiš jer je zdravstvo korumpirano?
Ni u školu nisi išla zato što nam je sistem školstva budjav, a nastavnici
nesavesni jer su nezadovoljni platama?

Što znači da se ne lečiš jer je zdravstvo korumpirano?
Ni u školu nisi išla zato što nam je sistem školstva budjav, a nastavnici
nesavesni jer su nezadovoljni platama?

U školu sam išla u
"... U grobnici srpskog naroda, odnosno SFRJ, školstvo je bilo sazdano na temeljima ateizma... Vekovima je bogoljublje krasilo srpski nacion, a danas smo beslovesna rulja koju svaki hohštapler uspeva da zavede i prevari". (Pravoslavlje, 1. februar 2001.)
i obrazovanje mi je besprekorno.
Što se zdravstva tiče, da kucnem u drvo nisam morala da se bakćem sa tim korumpiranim lekarima, te nemam iskustvo.
A o poređenju baba i žaba mogu samo jedno da ti kažem - ne porede se. To bi bio logički nonsens.

Na koji način ste izabrali religiju koja vam odgovara?

Da li ste i koliko izučavali ostale religije pre nego što ste se za jednu odlučili?

Samo i jedino na osnovu tumacenja Biblije :)

Biblija kao Bozja rec s tim i jedini autoritet....

Do sada je moja crkva drzala sve sto sam otkrila u Bibliji da je istina...

Kada bi otkrila da nesto u ideologiji mojoj crkvi nije u skladu sa napisanim u Bibliji- odmah bi izasla iz nje :) i trazila dalje...

Ne oslanjam se na tradiciju, pretke,roditelje,prijatelje.... Svako ce za sebe odgovarati ;)

- - - - - - - - - -

Izucavam i sada....

:lol:

I mene kuma. Nego da odgovorim na temu i da usput pitam nešto. Dakle, nisam ništa ja birala već sam morala zbog kumstva. Da ja biram - izabrala bi ništa, lomim se jedino između ful ateizma i agnosticizma kao nekog ni tamo ni vamo rešenja. U Boga ne verujem, u Hrista još manje, ali kad vidim kako su naši sveštenici nekoristoljubivi, puni blagosti i razumevanja prema svom stadu, kako su pružali moralnu utehu vrlo demonstrativno neverniku tipa Slobodana Miloševica, crkvu čiji se mitropolit, pred svima podigavši mantiju, javno opoganio na mrtvog Djindjica, kad vidim crkve(tine) nevidjene raskoši u siromašnom društvu, crkvenu organizaciju i njene sveštenike do guše zaglavljene u jeres etnofiletizma (da ne spominjemo pedofiliju i tako to) onda se moja moralna načela nekako prilagode okolnostima, pa bih birala ovako: prvo da se ispišem iz SPC (ovde ide pitanje: da li bi me neko uputio, postoji li posebna procedura za "ispis" ili samo treba da vratiš krštenicu i kažeš aj zdravo), onda da trknem do katoličke ili protestantske crkve pa se upišem kod njih. Ne zbog vere (vidi iznad), nego zbog veoma praktičnih razloga - imala bih slobodne dane i za katoličke i za pravoslavne praznike pošto se potonji praznuju po zakonu. A ko zna, možda bih dobila i neke druge povlastice zbog prelaska u njihovo stado. Da me niko ne shvati pogrešno - ja samo sledim uputsva vladika SPC, koji grade i opremaju dvorove, kupuju najskuplje automobile i u siromašnom društvu grade faraonski impozantnu antiistorijsku nakaradu na Vracaru, ili karikaturalni krst u Nišu, a pritom se kuhinje za pomoć gladnima zatvaraju, jer nema ko da ih izdržava. Naravoučenije - umesto da se ugledaš na siromašnog sina Svevišnjeg, bolje ti je živi u svili i kadifi na ovom svetu, a za onaj ćemo lako.

и увек на изборима гласаш за чедомира јовановића и лдп:hahaha:

Ja stvarno nemogu razumem da neko može da bira veru.

Koliko znam to je od Boga, i da svaki pokušaj promene vere protivno Bogu ne donosi ništa dobro.

Moje iskustvo u tome je što i pored tolikih pokušaja drugih verskih zajednica da me vrbuju u svoje redove samo me je učvrstilo u svojoj veri, Pravoslavlju, i pored mnogih negativnih dešavanja. Sve dok se nisam "obeležio" da svi vide.

Svako mora znati odakle potiće, koje mu je poreklo, loza....

VERA se bira a kako drugo?

znaci ako su nekome roditelji satanisti sta onda :lol:

- - - - - - - - - -

ili ako je rodjen u porodici hinduista?

- - - - - - - - - -

ili negde u africkom plemenu

Back