Izbor religije

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U školu sam išla u i obrazovanje mi je besprekorno.
Što se zdravstva tiče, da kucnem u drvo nisam morala da se bakćem sa tim korumpiranim lekarima, te nemam iskustvo.
A o poređenju baba i žaba mogu samo jedno da ti kažem - ne porede se. To bi bio logički nonsens.

Ne deluješ mi ni ne obrazovano niti bolesno. Samo ti je nekako suština promakla, pa sam htela
date navedem na razmišljanje.
Očigledno nije urodilo plodom. :(

A bez pare ne moze?

Pa ovako, ko veruje u Bibliju i procita sta pise :

30. I svaki desetak zemaljski od usjeva zemaljskoga i od voća, Gospodnji je, svetinja je Gospodu. 3.Mojsijeva 27,30

Ovo pak velim: koji s tvrđom sije, s tvrđom će i požnjeti; a koji blagoslov sije, blagoslov će i požnjeti.
Svaki po volji svojega srca, a ne sa žalošću ili od nevolje; jer Bog ljubi onoga koji dragovoljno daje.

Dakle, u Starom zavetu se spominje desetina prihoda da se daje...u Novom Zavetu samo - po volji svojega srca itd...

Dakle, uglavnom se svi slazu da treba dati platu tom svesteniku, i ostalo oko odrzavanja zgrade itd....

Jel se ti ne bi osecala jadno kanarinka, da ides u neku crkvu da slusas sluzbu, a neces da das bas nista .... Time pokazujes da ti i crkva bas nista ne znaci.
To je kao kada odes u restoran da jedes, i odes a neplatis racun! Smo sto je ovde slucaj sa duhovnom hranom.....

Sretala sam slucaj osoba koje sumnjaju sta se radi sa tim parama kada dospeju u crkvenu blagajnu... i onda izaberu da daju svoj desetak direktno , za konkretan slucaj- stampanje neke knjige ili renoviranje neke prostorije u crkvi ili...
To su ljudi koji sumnjaju.... Ali mislim da je ispravan stav- u svakom slucaju dati svoj deo, i sam uraditi kako je zapisano jer je Bog tako zapovedio.
A ako ce neko da poveca sebi platu ili kupi luxuzna kola od tog novca- a ne da da gde ce biti korisnije- Bog ce njemu suditi za to! :)

Pa ovako, ko veruje u Bibliju i procita sta pise :

30. I svaki desetak zemaljski od usjeva zemaljskoga i od voća, Gospodnji je, svetinja je Gospodu. 3.Mojsijeva 27,30

Ovo pak velim: koji s tvrđom sije, s tvrđom će i požnjeti; a koji blagoslov sije, blagoslov će i požnjeti.
Svaki po volji svojega srca, a ne sa žalošću ili od nevolje; jer Bog ljubi onoga koji dragovoljno daje.

Dakle, u Starom zavetu se spominje desetina prihoda da se daje...u Novom Zavetu samo - po volji svojega srca itd...

Dakle, uglavnom se svi slazu da treba dati platu tom svesteniku, i ostalo oko odrzavanja zgrade itd....

Jel se ti ne bi osecala jadno kanarinka, da ides u neku crkvu da slusas sluzbu, a neces da das bas nista .... Time pokazujes da ti i crkva bas nista ne znaci.
To je kao kada odes u restoran da jedes, i odes a neplatis racun! Smo sto je ovde slucaj sa duhovnom hranom.....

Sretala sam slucaj osoba koje sumnjaju sta se radi sa tim parama kada dospeju u crkvenu blagajnu... i onda izaberu da daju svoj desetak direktno , za konkretan slucaj- stampanje neke knjige ili renoviranje neke prostorije u crkvi ili...
To su ljudi koji sumnjaju.... Ali mislim da je ispravan stav- u svakom slucaju dati svoj deo, i sam uraditi kako je zapisano jer je Bog tako zapovedio.
A ako ce neko da poveca sebi platu ili kupi luxuzna kola od tog novca- a ne da da gde ce biti korisnije- Bog ce njemu suditi za to! :)

Ti stvarno dajes 1/10 prihoda crkvi?

Kako se poštuje nešto što se ne poznaje?
Hajde opet da se vratimo na pricu o dva kraja iste gliste...
Pitanje si bila uputila teistima.
Pitanje ateistima u tome smislu bi bilo bezmalo istovetno:
"Kako se ne poštuje nešto što se ne poznaje?"

Poenta je u tome sto je znacenje termina religija u stvari "ponovno sakupljanje", pri cemu bi trebalo da se podrazumeva:
svih najbitnijih informacija iz proslosti o nastanku i nacinu trajanja sveta odnosno zivota.

Dakle, takozvani teisti na svoje nacine postuju ove zbrke informacija pretocene u filozofske (apstraktne) pravce shvatanja.
Uglavnom se vecina drzi kulturnih okvira u kojima su ponikli, dok neki drugi, sve brojniji, na razne nacine vise ili manje prave iskorake po nekim svojim licnim potrebama.
Dok takozvani ateisti na svoj nacin nisu umakli ni prvom ni drugom slucaju "u principu".
Jer ili se drze ateistickoga vaspitanja, ili su u ateizam usli iz licnih pobuda.

U svakom slucaju, ni jedni ni drugi nisu preterali sa izucavanjima religijskih filozofija,
a u upotrebi religije kao metode koja naknadno treba da izvede zakljucak (a ne unapred) da i ne govorimo.

Poslednja izmena:
Mislim da dobar deo ljudi prati onu religiju koju poprimi u porodici, mada desava se da iz nekog razloga ti pojedinci se ne idenitifikuju sa tom religijom pa je i promene.

U sustini isao sam logikom, ok, sve religije propovedaju u sustini budi dobra osoba, a ja nesto ne verujem u price iz Biblije, nesto i ne zivim po pravilima koja su napisana u Bibliji, jednostvano nisam tako vaspitan, pa onda sto da ne budem ateista sa svojim nekim moralnim normama i da se potrudim da koliko-toliko budem dobra osoba?

Nisam previse istrazivao, ovako mi je ok trenutno i najblize onome kako se unutra osecam.

Ja sam krsten,otisao sam od crkve i usao u islam,ali vremenom nisam nasao nista,samo mi se svidja Ja'sin,El-Ihlas,El-Falak,En-Nas,Er-Rahman (milostivi),sura Ajetull Kursijj 286ajet sure El-Bekare,Bekara je krava u prevodu jer se zrtvuje na Bajram,u preislamskoj arabiji se zrtvovala umesto nekog clana porodice,pa cak i 100 krava se zrtvovalo u bozje ime.
Allah ima 99 bozijih imena od kojih je Rahman jedno od imena a znaci milostivi.
Muslimani se mole sa Bismillahir Rahmanir Rahim sto u prevodu znaci U ime milosnog samilosnog.
Allah je rec koja znaci bog,kao sto hriscani imaju Jehovu kao ime bozije,takodje sam negde nasao da jehova ima 72 imena,ali nisam siguran.

Pa NE mora da bude UVEK bolje ono sto muskarac misli ;)

Zene su isto promucurne , mogu da vide ono sto muskarac ne vidi... i imaju sesto culo :))
A ti si muško sa ženskim hormonima?

Ček, da li ti shvataš da si na pdf religija, i valjda shvataš šta je religija, šta je Hriščanstvo, i ostali verski pravci?

Da li si Pravoslavac, Hriščanin?
Ako jesi, kad se krstiš, da li kažeš "U ima OCA i SINA, i Duha Svetoga"?

Ili kažeš u ime mame, cerke i neznam šta treće u ženskom rodu? :lol:

Da li Bog stvori prvo Adama, ili prvo Evu? :lol:

Čije prezime muski naslednik nosi, majčino ili očevo? :)

Ne bi bilo lose da nam i ti kao "otvaracica teme" kazes kako si ti izabrala svoju religiju.

Poštovana odgovaračice na temu i pitačice, evo ovako je to bilo..

Upadnem ti ja u depresiju. Znaš ono, ovaj svet je šugav, mene niko ne voli i sl.
A onda se pojave neki divni ljudi. Sve ljubazni prema meni, pa me zovu na druženja.
Ja ko kuče u liftu. Izvilenela od sreće. Zbog njih i religiju promenim i pola plate na
ruke guruu svakog meseca. Što više para to su više poštovali moju malenkos.
Al kad sam im prepisala stan u centru grada koji sam od bake nasledila, to je bio
pravi potez. Od tada više ne moram da brinem da ću ikada biti tužna i usamljena.
Sad još samo da navatam desetak takvih naivčina ko što sam ja, pa će mene za
gurua da postave.

Srce na mestu? :lol:

Nisam previse istrazivao, ovako mi je ok trenutno i najblize onome kako se unutra osecam.
Desilo se to i onima koji misle da jesu.
Ali, vratimo se tebi...
obrati paznju na ovu svoju izjavu:
U sustini isao sam logikom, ok, sve religije propovedaju u sustini budi dobra osoba, a ja nesto ne verujem u price iz Biblije,
Ovde ne stimaju oba dela, jer:
1) Svako zakonodavstvo teisicko ili ateisticko propoveda da ti budes dobra osoba.
Vic je samo u tome da li to cini iskreno i logicno ili te navlaci na lazni moral.
To se ako se secas dogodilo i "ideji" da bi trebalo svi da radimo koliko ko moze, a svi da imamo sta kome traba, pa si video na cega je izaslo,... itd.

2) U osnovi biblijski tekstovi su zbirke fragmentiranih hronika (sa izuzetno velikim problemima u prevodjenju, odnosno tumacenju prevedenog).
Elem, mestimicno su tu ubacani fragmenti zakonodavnih principa.
Ali za razliku od hronika dogadjaja, koje se samo pogresno tumace, a u slucaju kojih se zateceni opisi ipak odnose na opriginalne dogadjaje (jer su imenovani),
kod zbirki zakona se dogadja da se ubacaju fragmenti iz zakonodavstava koja nemaju nikakve veze sa biblijskim akterima.

E, sada... Kolikogod da biblijski fragmenti ne izgledaju jasno, i da su njihove price mutne sto se tice izvora moci aktera dogadjaja,
jedna stvar je bar ostala originalno vidljiva, samo se na to ne obraca paznja, iako je sustina drustvenih odnosa.
Naime, biblijski fragmenti (iako u losem stanju) NA OCIGLED SVIMA ne pricaju nikakvu pricu o Izraelu koji se odusevio filozofskom zamisli apstraktnoga bozanstva kome se klanja kao svojoj nadi u spas,
nego pricaju pricu o Izraelu koji u samome startu nekoliko puta zeli da UBIJE Mjsija, kao predstavnika aktera imenovanoga Y.h.w.h. (kogod ili stagod da je to/on/oni, ili kakogod vec),
iako je taj akter njih izveo iz ropstva i pomaze ih na brojne nacine.
A zasto?
Ni to nije tajna.
I to je u fragmentima ipak vrlo jasno. Zato sto bi Izrael da se ponasa (zivi) kao i svi drugi obicni narodi,
i da postavlja sebi klasicno zakonodavstvo.

Dakle, mogao bi poceti razmisljati o tome da ovaj deo price, koji nije mogao biti prepokrit nerazumevanjima tumaca i problemima prevodilaca (kolikogod da bi neko hteo) je ostao APSOLUTNO REALAN.
Biblija je prica o stalnoj borbi na zivot i smrt izmedju aktera kojega kasniji tumaci nazivaju "bogom" i onih sa kojima je on sklopio ugovor.
Sa tim sto je sam taj akter teritorijalno izvan njihovoga domasaja (nije fizicki pristuan u njihovoj blizini),
pa ova druga strana moze samo da pokusa razracunati se sa njegovim predstavnicima, ili ih bar ignorisati. Kad i kako procenjuju da sta mogu.

Back