Izbor hrane za pse u Srbiji.

Pre kojih 1,5-2 god sam se ozbiljno nameracio da uvezem hranu za pse za svoje potrebe, upravo iz slicnih razloga koje ste vi naveli... Sumnja u kvalitet i originalnost hrane koju sam kupovao kod nas. A i cena na kraju, Bogami, jer su moje azdaje (nemacke doge) jele po dzak RC nedeljno... i to breeder pack od 18 kg.

Pa izracunajte koji je to udarac na budzet a samo 1 plata u domacinstvu.

Da ne pricam razloge i peripetije oko uvoza, hteo sam da skrenem paznju na americku hranu Eagle Pack. Takvo nesto kod nas na zalost nema. Hrana je 100% prirodna od sastojaka za humanu upotrebu, znaci ne meso crknute krave svinje ili sl vec ono... finest.
Drugo, nema kozervansa, ni gram. Trece rok upotrebe je 1 god (iako je po sastavu bolja od 95% ostalih, to je zbog zakona u USA koliko sam shvatio). Cetvrto cena je skroz OK bila (uporedjujuci sa RC). Peto postoje hrane tog proizvodjaca koje daleko premasuju Premium kvalitet. Sesto - sistem prodaje koji je ptpuno drugaciji od ovde primenjenog. Sedmo - imali su taaaaako dobro izbalansiranju hranu BAS za Nemacke doge.

Pogledajte po netu.... Meni je i danas zao sto nisam tu pricu progurao na trziste Srbije.

Znači da preporučujemo u "svojim" pet-šopovima? Mada verujem da su svi oni suviše lenji ili plašljivi ili what-ever da bi se potrudili da nabave hranu iz drugih izvora osim iz velikih pet šopova tipa Fišermensa isl. Sve u svemu, ostaje nam kuvanje.

Kuvanje uopste nije losa ideja, ko ima vremena i mogucnosti.

Moji su psi vec preko 6 meseci na kuvanoj hrani i moram priznati da su se udebelili kao nikad do sad. Verovatno da im prija klopa... ali treba paziti na kilazu. Tako da sada i ne znam koja je granuila aktuelno sveza ili original ili sta vec...

Moj se poslednji put natovio od RC, nije znao koliko mu je dosta! Kad sam na vagi videla da ima 8kg, kupila sam mu Meradog i počela da ih kombinujem. Sad, zadnjih par dana jede potopljene Frendi (Gebi) i još je rano za rezultate, jedino što već sad vidim je da nije oduševljen ukusom, više voli one filovane aditivima, tužno merka mačorove Kitekat i priliku da se ogrebe. :hahaha:

Što manje mesto - slabiji izbor.
Vidim, ovde su uglavnom orjentisani na hranu koja je poznata i dosta reklamirana i onu baš jeftinu. "Favorit" (ako se tako zove? ... italijanska hrana, nije se loše pokazala) kupujemo po narudžbini, ali moj pas jede bukvalno sve.
Pretežno smo orjentisani na kuvano, ali leti, kad su temperature jako visoke i u situacijama kada nemam vremena, koristimo i granule... Beše ona belgijska... bento kronen, zatim pomenuta italijanska, probali smo i "meradog" (nedavno sam je prvi put videla ovde), nisam primetila da ona pravi neku razliku: pojede sve što joj se sipa u posudu bez ikakvog problema. :D

Što manje mesto - slabiji izbor.
Vidim, ovde su uglavnom orjentisani na hranu koja je poznata i dosta reklamirana i onu baš jeftinu. "Favorit" (ako se tako zove? ... italijanska hrana, nije se loše pokazala) kupujemo po narudžbini, ali moj pas jede bukvalno sve.
Pretežno smo orjentisani na kuvano, ali leti, kad su temperature jako visoke i u situacijama kada nemam vremena, koristimo i granule... Beše ona belgijska... bento kronen, zatim pomenuta italijanska, probali smo i "meradog" (nedavno sam je prvi put videla ovde), nisam primetila da ona pravi neku razliku: pojede sve što joj se sipa u posudu bez ikakvog problema. :D

Našla katalog... Pomenuta italijanska hrana je "Trainer", nije loša. Mada, moj pas i nije neki reper jer, kao što već rekoh, jede sve bez problema.

procitajte- vazno je:

etanol u hrani za pse:
http://www.truthaboutpetfood.com/,
trovanja hranom: FOOD POISONING: YOU ARE EATING CALIFORNIA'S DEAD PETS! http://www.mmdnewswire.com/food-poisoning-you-are-eating-californias-dead-pets-2319.html
OTROV U HRANI ZA PSE(Chemical Found in Second Pet Food Ingredient, Recall Expanded) http://www.foxnews.com/story/0,2933,266689,00.html,
http://www.foxnews.com/story/0,2933,260784,00.html, rendering: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=230

1. neke od ovih vijesti su iz 2007. tad je i izbio prvi veliki skandal...kasnije ih je bilo jos....
2. sto se procesa proizvodnje tice one je svima manje vise jasan...
i neodoljivo podsjeca na npr. proizvodnju virsli, pasteta...
3. druga opcija je da kuhamo svojim ljubimcima...ja sam probala i ovo
pa zakljucila da ne mogu jesti samo to jer na nasem trzistu ne mogu natji adekvatne
suplemente koje onda moraju uzimati...
4. treca opcija je da jedu sirovo, ali meso za to mora biti vrhunskog kvaliteta; cisto od bakterija, parazita i svjeze...to je tesko pronaci
5. cetvrta opcija npr. za tvorove je da jedu tzv. "prekilled pray" npr. smrznute pacove...
toga kod nas nema, a macora nema sanse da nagovorim da to jede...sve i kad bi bilo...

Moja Zone jede ProPlan jagnjetinu-granule, a zajedno sa macama takodje jede RC za mace i to mesavinu Fit32 i sensitive. Ali, to jede za dorucak (malko), rucak je obavezno kuvana hrana:)

Dlaka joj je veoma sjajna, stolica uredna, ona nije deblja nego sto bi trebalo (za ovo je zasluzna i njena neiscrpna energija). Od nas se "ogrebe" uglavnom za mladi sir, poneku vocku, sargarepu dok je cistim za pripremu nama. Voli i pastetu koju joj inace ne dajem, samo ako treba neki lekic, najbolji je umotan u pastetu:)

ako pas jede dopru raznovrsnu hranu (presnu i kuvanu) nisu mu potrebni suplementi niti dodatci u obliku suve hrane (to pogotovo) suva hrana je podmetacina .. jos uvek nije dovoljno testirana a i ono sto su testirali to su vrsili na psima i mackama zatvorenim u kaveze- u laboratoriji-- bez aktivnosti prave ....a to nikako nema veze sa zivotom psa ovako..
Suva hrana je kao da dete svoje hranite cipsom svaki dan. Dehidrirana hrana koristi se samo za ne daj boze.. i u ljudskoj ishrani takodje (previse je zgusnivaca,stabilizatora,aditiva,..)
Industrijska hrana je krs- I ljudska i zivotinjska- preradjevine i otpatci .. posebno je lose davati zivotinjama mesne preradjevine koje su pune NANO3 (inace stavlja se u bombe) te posebno kada je toplo vreme dolazi do reakcije..
naravno- mnogi ne primecuju promene jer zivotinje ne govore i ponasanje cesto je ne razumljivo vlasnicima ili cak prodje neopazeno .. ali sto je upotreba duza to je i toksicni nivo sve veci- dok ne stigne do "zasicenosti" kada prava (cesto opasna ) reakcija nastupi.
Kao i kod dece, hemijska kombinacija + fizicka aktivnost na suncu = kolaps, ili 5 sati kasnije totalni kolaps (gde roditelji cesto misle da su im deca u komi - deca danas- cesto-dobijaju insulin u bolnici - i to odmah- te ih tako pretvore u zavisnike od insulina (pankreas ostete) /ovo se dogodilo vise puta/ :( ..
Pre par dana imali smo slucaj sa klincem koji je posle treninga (odrzanog u hladu- i to ne intezivnog i u ranim prepodnevnim casovima) kolabirao ali zatim odmah eksaliralo je osipom po kozi -posebno po vratu i plucima.. nakon detaljnih analiza- utvrdjeno je da je previse aditiva na suncu stvorilo reakciju.. sve jje delovalo tako naivno- kao da je suncanica- a ustvari aditivi. Sumlja pada na industrijske preradjevine i zvake koje su prodavane u skoli- testiranje je u toku...
Roditelji su poludeli od brige... jer nista nije deklarisano kako valja! )

Poslednja izmena:
Macke su predatori, karnivori sto bi znacilo da svoju hranu ulove i pojedu ali danas se to retko desava, izuzev u nekim uslovima, gde recimo macke zive slobodno na selu. Hranu im sada mi obezbedjujemo i dajemo im ono sto mislimo da bi bilo najbolje za njih. Dajuci im zivo meso ne dajemo im ono sto im treba vec mozda nesto najpribliznije. Macke nisu strvinari a ubijena zivotinja kupljena u mesari to zasigurno jeste.

ako pas jede dopru raznovrsnu hranu (presnu i kuvanu) nisu mu potrebni suplementi niti dodatci u obliku suve hrane (to pogotovo)

to nije istina
- kuvanjem se gubi velika kolicina neophodnih sastojaka...zapravo, najveci dio...
- ni hranjenje sirovim mesom nije idealno jer treba znati izbalansirati kako i koje mu meso dajes + samo meso nije dovoljno...

suva hrana je podmetacina .. jos uvek nije dovoljno testirana a i ono sto su testirali to su vrsili na psima i mackama zatvorenim u kaveze- u laboratoriji-- bez aktivnosti prave ....a to nikako nema veze sa zivotom psa ovako..

pa sad...ovo su, blago receno, gluposti...briketi se prozivode jako dugo
i nije problem s njima u tome da li su "testirani" vec u tome sto
kvalitetni briketi kostaju...previse, a jeftini su, realno, djubre...
takodjer, na razvijenijim trzistima imas dostupne i druge vrste hrane
kod nas ih nema....

Suva hrana je kao da dete svoje hranite cipsom svaki dan. Dehidrirana hrana koristi se samo za ne daj boze.. i u ljudskoj ishrani takodje (previse je zgusnivaca,stabilizatora,aditiva,..) .

i ovo zavisi...mada, u ovom slucaju platjamo da nam manje sviraju...

Industrijska hrana je krs- I ljudska i zivotinjska- preradjevine i otpatci .. posebno je lose davati zivotinjama mesne preradjevine koje su pune NANO3 (inace stavlja se u bombe) te posebno kada je toplo vreme dolazi do reakcije..

opet gluposti...sodijum nitrat...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrate
no, za industrijsku hranu, generalno, se slazem...ima tu gomila smetja...
ali ima i u svemu ostalome pa ko zna...razgrnut...

naravno- mnogi ne primecuju promene jer zivotinje ne govore i ponasanje cesto je ne razumljivo vlasnicima ili cak prodje neopazeno .. ali sto je upotreba duza to je i toksicni nivo sve veci- dok ne stigne do "zasicenosti" kada prava (cesto opasna ) reakcija nastupi.

ajme, kakve nebuloze
pa svatko tko voli svog psa/macku/tvora/gundevalja... primjecuje
i najsitnije promjene u ponasanju...
jbte, mi smo u roku dva tri sata skuzili po Perinom i LOrinom ponasanju
da nesto s Ecopetom nije "kako treba"...

Kao i kod dece, hemijska kombinacija + fizicka aktivnost na suncu = kolaps, ili 5 sati kasnije totalni kolaps (gde roditelji cesto misle da su im deca u komi - deca danas- cesto-dobijaju insulin u bolnici - i to odmah- te ih tako pretvore u zavisnike od insulina (pankreas ostete) /ovo se dogodilo vise puta/ :( ..

ma nemoj...kao da postoji jedna vrsta insulina i kao
da se insulin dobije "na izvolte"...

Pre par dana imali smo slucaj sa klincem koji je posle treninga (odrzanog u hladu- i to ne intezivnog i u ranim prepodnevnim casovima) kolabirao ali zatim odmah eksaliralo je osipom po kozi -posebno po vratu i plucima.. nakon detaljnih analiza- utvrdjeno je da je previse aditiva na suncu stvorilo reakciju.. sve jje delovalo tako naivno- kao da je suncanica- a ustvari aditivi. Sumlja pada na industrijske preradjevine i zvake koje su prodavane u skoli- testiranje je u toku...
Roditelji su poludeli od brige... .

klinac alergican...pa?
odrade se testovi i vozda...
i moja sestra je alergicna na razne arome, boje...no, i na perje, maciju dlaku, razne
korove = ima alergijsku astmu...a keva je bas pazila da preradjevine ne jedemo...
mislim, do 15 - 16 godine hamburgere smo vidjali samo na tv, a hrenovke i pastete
je smatrala neprijateljima...komunizma...:lol:

jer nista nije deklarisano kako valja! )

e, ovo je istina...nije deklarirano kako bi trebalo u 80 % slucajeva...

@ Vragana,

Dr. Vet. Sci Slobodan Teodosic nikada nije savetovao da hranimo pse zivim mesom- ( ni pre 15 godina, cak i u objavljivanju svojih radova (u strucnim knjigama) napominje kako je to losa ideja ) .
danas je meso krs- i za ljude i za pse- a tek presno..nije preporucljivo.

Naravno, tvoj je izbor ( ja sam slusala one koji su strucni i dobro je bilo ) niko tebe ne presira, samo iznosim sta znam.

p.s.
sto se tice insulina- pisem kako je bilo- to sto ti ne mozes to da zamislis ... ipak- to se dogadja.

u vezi - NANO3- ja pisem kako jeste.. imas to cak i onim bazicnim "bukvarima" biologije.

O suvoj hrani ne bih da se ponavljam- postirala sam- ko zeli da procita- moze i nek sam prosudi.

Poslednja izmena:
@ Vragana,

Dr. Vet. Sci Slobodan Teodosic nikada nije savetovao da hranimo pse zivim mesom- ( ni pre 15 godina, cak i u objavljivanju svojih radova (u strucnim knjigama) napominje kako je to losa ideja ) .
danas je meso krs- i za ljude i za pse- a tek presno..nije preporucljivo.

1. ne znam tko je stovani Dr. Vet, ali znam da su me na veterinarskom
ubjedjivali da sam donijela feretku, a ne tvora...kao i da tvor ne moze dobiti grip : )))
2. sirovo meso dobrog kvaliteta npr. prekilled pray je odlicna ishrana za sve sitne zvijeri
isto vrijedi i za pse...medjutim , treba znati izbalansirati vrste mesa i omjere npr. kostiju, masti, misica + suplementi koje sam vec pomenula jer tesko da ces svom psu/macki davati npr. sadrzaj zeluca da pojede...
kad kazem suplementi nemam u vidu "hemiju" vec dobro izbalansiranu kombinaciju vitamina + minerala iz prirodnih sastojaka...
to postoji, ali kao i kvalitetnije hrane...ne i na nasem trzistu...za sada
3. a sta predlazes? kuhanje...e, pa ne znam sta kaze pomenuti Dr. Vet, ali znam sta tocno kuhanoj hrani fali i zasto...(vec rekoh...)...

Naravno, tvoj je izbor ( ja sam slusala one koji su strucni i dobro je bilo ) niko tebe ne presira, samo iznosim sta znam.
ne smeta meni sto ti iznosis ono sto znas vec pomalo...histerican ton kojim to radis
od panike nema nista
slazem se da se svi trebamo sto bolje informirati, ali se ne slazem
da trebamo...panicariti oko toga...

p.s.
sto se tice insulina- pisem kako je bilo- to sto ti ne mozes to da zamislis ... ipak- to se dogadja.

sta ne mogu zamisliti?
da je dijete imalo reakciju?
da je moralo dobiti insulin iz x razloga?
sve ja to mogu...zamisliti...nesto sam, nazalost, i na svoje oci vidjela...
ali ne mogu razumijeti....ono gore vec pomenuto....

u vezi - NANO3- ja pisem kako jeste.. imas to cak i onim bazicnim "bukvarima" biologije..

odlicno, objasni nama koji smo pozaboravljali sadrzaj bazicnih udzbenika biologije;
sta je to sodijum nitrat i cemu sluzi? :)

O suvoj hrani ne bih da se ponavljam- postirala sam- ko zeli da procita- moze i nek sam prosudi.

jap, dole razum...gore histerija....:(

gore histerija?
ne, vec sam objasnjavala- i znam za sigurno da ima onih koji nemaju druga posla vec traze da im se objasni nesto sto je vec pojasnjeno.. to veze nema sa histerijom..a sa panikom posebno- panice oni koji su tek na pocetku... vec mi je gro toga poznato i malo me sta moze iznenaditi danas.

...meni je najsmesnije to kad analizirate postove i sami dajete odgovore-- .. pa onda bude da mi koji sporadicno pisemo po forumima ustvari kao histericno pisemo ( a to je neka vasa kao odbrana - kad se sa necim ne slazete- vi onda nazovite ljude histericinima :roll: )
Stvarno smesno.. :lol:

Ipak- nase zdravstvo je osakatilo X ljudi.. a ti bi sad meni pridikovala nesto sto nije moja greska.. tako je kako je.

sto se Teodosica tice, pa u 21 veku smo- tehniku vidim umes da koristis- pa ako tako oprecno odbacujes misljenja drugih- sama istrazi ...kao i sve ostalo sto kao ne znas ili ne zelis da znas ( i to mozes sve da pronadjes sama- ;)
jer ja casove naplacujem :P )

vec sam pomenula-i nemam nameru da nekoga ubedjujem.. ipak, dosta je nas koji se i nazivo poznajemo- te i na javi znamo ko je kakav i sta je ko i kakav je... i kakve su mu zivotinje itd... nikome ne namecem- ako me neko pita za savet- rado cu odgovoriti .. idem uvek dobrim primerom u zivotu-
Ljudi me pitaju jer vide.. evo npr. mi smo naseg psa usvojili sa kancerom i bila je lose i vetovi su je danasnji otpisali...kao na samrti je - pa smo je izvukli i odlicno je.. naravno da ne verujem vetovima ovim pomodarskim koji ne poznaju staru medicinu.. ali ljudi koji iza sebe imaju iskustvo i uspeh uvek cu konsultovati. ...
meso presno/zivo posebno bolesnim psima nije preporucljivo- meso ima X bakterija, aditiva, anabolika, seruma... a X pasa nije zdravo u samom startu.. te im samo skodi, posebno bolesnim psima se ne savetuje.. a mnogi i ne znaju da im je pas bolestan dok bolest ne bude u odmaklom stadijumu- posebno vrste kancera/tumora su takve...

...nemam razlog da ti podvlacim bilo sta- ako ti ne zelis da citas kako je napisano a i ne zelis sama da istrazis dalje- nemam razlog da presiram. ;)

Poslednja izmena:
gore histerija?
ne, vec sam objasnjavala- i znam za sigurno da ima onih koji nemaju druga posla vec traze da im se objasni nesto sto je vec pojasnjeno.. to veze nema sa histerijom..

nista tu nije pojasnjeno;
postoje food charts za sve komercijalne hrane
zasto nisi npr. okacila neku?
zasto ne kazes ljudima na sta da obrate paznju?
npr. kvalitetnija hrana kao prvi sastojak uvijek ima meso, a me meat pulp...
takodjer, ne sadrzi kukuruz i soju vec npr rice ili groud rice...
isto vrijedi za konzervase...sadrzi prirodne konzervanse i ne sadrzi npr. boje...

ili im npr. kazi kako i sta da kuhaju svom ljubimcu....
sta trebaju dodati...i u kom omjeru da bi takva hrana iole zadovoljila potreb zivotinje....

e, to je konstruktivna prica i bez histerije...

...meni je najsmesnije to kad analizirate postove i sami dajete odgovore-- .. pa onda bude da mi koji sporadicno pisemo po forumima ustvari kao histericno pisemo ( a to je neka vasa kao odbrana - kad se sa necim ne slazete- vi onda nazovite ljude histericinima :roll: )
Stvarno smesno.. :lol:

meni vise ovdje nista nije smijesno;
samo unosis paniku, a ne dajes konstruktvina rjesenja...
svi smo mi svjesni da problem sa hrananama na nasem trzistu postoji i radi da cujemo kako ga ostali "rjesavaju"...
ovo sto ti pises ne sluzi...amam bas nicemu

Ipak- nase zdravstvo je osakatilo X ljudi.. a ti bi sad meni pridikovala nesto sto nije moja greska.. tako je kako je.

o cemu ti pricas?
na koji nacin bilo sta moze biti tvoja greska i gdje sam ti to rekla?
osim ako ne mislis da moju trvdnju da unosis paniku...doduse, iza toga jos uvijek stojim...+ sto se "rekla kazala" tice...tvoje se pisanije uglavnom na to i svode...

sto se Teodosica tice, pa u 21 veku smo- tehniku vidim umes da koristis- pa ako tako oprecno odbacujes misljenja drugih- sama istrazi ...kao i sve ostalo sto kao ne znas ili ne zelis da znas ( i to mozes sve da pronadjes sama- ;)
jer ja casove naplacujem :P )

sto se tice bilo kog autora od Mercka na ovamo...svi oni grijese i svako naredno izdanje/generacija donese odredjene izmjene...nadam se..nabolje...

vec sam pomenula-i nemam nameru da nekoga ubedjujem.. ipak, dosta je nas koji se i nazivo poznajemo- te i na javi znamo ko je kakav i sta je ko i kakav je... i kakve su mu zivotinje itd... nikome ne namecem- ako me neko pita za savet- rado cu odgovoriti .. idem uvek dobrim primerom u zivotu-

sta hoces reci ovim...realno, ovo veze sa diskusijom o hrani nema...doduse, nema
ni glavnina ovog posta...

Ljudi me pitaju jer vide.. evo npr. mi smo naseg psa usvojili sa kancerom i bila je lose i vetovi su je danasnji otpisali...kao na samrti je - pa smo je izvukli i odlicno je.. naravno da ne verujem vetovima ovim pomodarskim koji ne poznaju staru medicinu.. ali ljudi koji iza sebe imaju iskustvo i uspeh uvek cu konsultovati. ...

ovim "pomodarsim vetovima"...vjerujes "staroj medicini" i istovremeno
sipas stoput prozvakane "new age" nebuloze...
odlicno, ti onda nadji "starog veta" koji ce ti savjetovati npr. da ne dajes
zivotinji medikamente protiv parazita...
ili koji ce htjeti uzeti elektricni skalpel i operirati tumor na zivotinji teskoj jedva kilogram...i spasiti je...
ili koji ce htjeti staviti tvorica/mace od dva mjeseca na kisik...
ili tretirati upalu pluca kornjaci ili morskom prasetu...
jel znas st ao tome najcesce kazu ti "stari vetovi"...
kazu, kupi novog...jeftinije je
previse sam ja to puta vidjela da bih mogla vjerovati u te price...

veterina ide naprijed kao i sve ostale struke...

meso presno/zivo posebno bolesnim psima nije preporucljivo- meso ima X bakterija, aditiva, anabolika, seruma... a X pasa nije zdravo u samom startu..

istina da meso sadrzi svasta...
medjutim, mnoge od tih stvari koje pominjes se u njemu zadrze i nakon kuhanja...
s tim sto viskokovrijedni sastojci...nestanu
sustina je da s kuhanom hranom moras kombinirati vitaminsko mineralne suplemente
ali npr. odlican zivor vitamina B je kvasac, a odlican izor kalcija jogurt...
to moze i tako...
razmisli i o tome...

te im samo skodi, posebno bolesnim psima se ne savetuje.. a mnogi i ne znaju da im je pas bolestan dok bolest ne bude u odmaklom stadijumu- posebno vrste kancera/tumora su takve...

istina
kao sto je i ovo za tumore istina...da se cesto dijagnosticiraju..."prekasno"
a i onda je kunst natji veta koji se time uopce zeli baviti...

medjutim, u nasem slucaju; dvije zivotinje othranjene na kuhanoj hrani + prirodnim suplementima... + s vremena na vijeme zivom mesu i jajima...obje umrle
na misterijozan nacin;
za jednu smo kaznije ustanovili, zajedno s vetom, da je uzrok naslijedno oboljenje a za drugu da je galopirajuci limfom...najvjerojatnije...
i kazi ti meni sad...kakave to veze ima s hranom?

...nemam razlog da ti podvlacim bilo sta- ako ti ne zelis da citas kako je napisano a i ne zelis sama da istrazis dalje- nemam razlog da presiram. ;)

jedini je, stavarni, problem, u tome sto si slabo sta i napisala...osim panicarenja naravno...:confused:

Back