Iz ugla psihologa -Volim kad mi je čisto

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.220
Osim stalne panike od prljavih ruku, simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja su strah od lične agresije i od nereda, ali i opsednutost neprihvatljivim seksualnim željama

„Volim kad mi je čisto”, rečenica je koju neki ljudi često izgovaraju. Kada je to prečesto, međutim, moguće je da je reč o opsesivno-kompulzivnom poremećaju,
Ovakav poremećaj, uprkos ovoj čestoj rečenici, ne znači preteranu urednost, već ponavljanje te sentence samo može da ukaže na psihološki problem.
Jer opsesivno-kompulzivni spada u anksiozne poremećaje koje karakterišu neprijatne, ponavljajuće misli, nekada i zastrašujuće, kao i ritualna ponašanja.

Opsesivni simptomi karakteristični za ovaj poremećaj upravo su dugotrajno ponavljajuće i prisilne misli.
Većina osoba koje imaju takve misli, kaže, uglavnom prepoznaje da su one preterane i besmislene, ali uprkos tome ne uspeva da im se odupre.
Kao posledica – opsesije opstaju. Sadržaj takvih razmišljanja je često veoma uznemiravajući i neprijatan za onoga ko ih doživljava.

Svako od nas ima nekada opsesivne misli, ali kada je to stalna patnja ili uverenje da je to jedini način života, prvi korak u pomoći je prepoznavanje problema.
U lečenju čiji je cilj da se opsesije prihvate kao misli koje nemaju moć, važna je pomoć porodice.

Pre mnogo godina, upoznala sam ženu koja je na letovanju čistila i spremala apartman u hotelu, u kome je odsela sa mužem.

Bila je veoma srećna što je uspela da opere prozore, očisti kupatilo, izbriše podove i sve šta se nalazi u apartmanu. Pričala je kako je to uradila za tri dana.

Sa druge strane, imamo "skupljače", ljude koji se na početku vezuju za stvari, a kasnije skupljaju sve što pronađu, ne samo u prodavnicama, već i na ulici i u kontejnerima.

Ne znam koliki je procenat opsesivno urednih i opsesivno neurednih ljudi koji potraže stručnu pomoć. Mislim da je broj mali jer oni ne shvataju da imaju problem.

Volim čistoću, ali to ne znači da svakodnevno brišem podove, usisavam i sl.

Da li postoji i gde je granica između ekstremne čistoće i ekstremne neurednosti?

Back