Iz opanaka skočio u čizme...

ne primecujem ih,nekako su mi aposlutno isti kao oni koje te pojave zuljaju i koji su spremni na sve sto im nije po volji da upru prstom i da nadju neko njima prijatno objasnjenje
valjda se krecem u nekom drugacijem krugu,i kad mi nesto ne odgovara elegantno zaobidjem umesto da seljacim i trujem okolinu svojim impresijama
zasto se opanak koristi u pogrdnom smislu ako svi nesto kao postujete seljaka
i naravno ti si temu otvorila s apsolutnim aksiomom da ti ne spadas u datu grupu,kao ni svi koji nadju nekog prigodnog kao primer?
:ok::ok::ok:

...ali isturi se taj opanak u prvi plan kad-tad... Kad se najmanje nadaš... A sa opankom i sve ono što uz to ide: uskogrudost, sklonost ka spletkarenju, zavist, a kao vrhunac svega neskriveni egocentrizam... Pa nije on/a uzalud ovce napuštala da sad ne bude u svemu prva... Ma ima da bude, makar silom...
Da se razumemo, čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija... Kako vi reagujete na takve pojavne oblike? Da li im stavite do znanja da uzaludno pokusavaju da vredjaju vasu inteligenciju ili jednostavno ćutite i slušate?

Odmah ih zgazim, sa svojom, 12 cm visokom Loubotin štiklom, jer bolje ne zaslužuju... :roll::manikir: valjda sam JA rođena i odrasla u gradu... i to mi daje apsolutno pravo da vređam i omalovažam sve seljake... ah... :manikir:

Ondakar ce ljudi bjezati iz varosi u sela i jopet traziti planine i tri krstate gore da tamo, u njima, disu i piju vodu. Oni koji budnu pobjegli spasice sebe i porod svoj, ali ne svi i ne zadugo, jerbo ce se pojaviti velikacka glad. Hrane ce biti po varosima i selima, ali ce svudje otrovata biti. Mlogi ce da bi jeli i najeli se trpati sve u usta, te ce od toga odmah pomrijeti. Onaj koji budne postio i ispostio, taj ce ostati ziv jerbo ce ga sveti Duh cuvati

) )

...ali isturi se taj opanak u prvi plan kad-tad... Kad se najmanje nadaš... A sa opankom i sve ono što uz to ide: uskogrudost, sklonost ka spletkarenju, zavist, a kao vrhunac svega neskriveni egocentrizam... Pa nije on/a uzalud ovce napuštala da sad ne bude u svemu prva... Ma ima da bude, makar silom...
Da se razumemo, čovek sa sela i ljakse nisu ista kategorija... Kako vi reagujete na takve pojavne oblike? Da li im stavite do znanja da uzaludno pokusavaju da vredjaju vasu inteligenciju ili jednostavno ćutite i slušate?

Ako u toku procesa asimilacije imas obavezu ili potrebu za kontaktima sa takvom osobom direktno utices na odnos te osobe prema sebi. Najcesce ovi pojavni oblici ne zavisi od porekla vec od osobe. Na ovaj nacin postavljena tema izjednacava ponasanje prostorno razlicitog porekla, obrazovno , etnicki, religiozno i mnogih drugih razlicitosti, pa stoji pitanje okulara.

Mislim da vređamo seljake kad ih upoređujemo sa malograđanima.
Što se ovih drugih tiče.....
Već sam se naučila da živim u njihovom prisustvu.
Odavno su oni na prostorima mog grada.
To su generacije dece iznikle iz prvodošlog opanka.
Jedino mi smeta što se oni ne vrate na farmu, nego dovedoše farmu kod nas.

Poslednja izmena:
Nikada necu zaboraviti reci mog pokojnog dede: Kada mi kazes iz koje familije dolazi, mogu ti puno vise reci:D (deda je inace rodjen u devetnaestom veku i doziveo je skoro sto godina, nazalost, nije vise tu).
Kao mladi decko, nisam razumeo puno toga. I tako, decenijama kasnije, videvsi veci deo nase planete, susretima sa osobama iz svih obrazovnih i kulturnih krugova, zakljucih da je moj deda imao potpuno pravo:D.
Nije problem u selu i gradu (u vecini razvijenih drzava to i ne postoji), problem je u familiji, u odgoju i prenesenim vrednostima. Ne mora neko biti dr. nauka d bi imao kulturu, ne mora biti rodjen u gradu (sto je u nasem podneblju jako bitno:mrgreen:)da bi bio kulturniji i prijatniji. Predrasude i nekultura su odlike vecine naseg naroda, boli ali je istina:sad2:
Nasa nekultura se vidi u tome sto pokusavamo da pokazemo da smo ono sto nismo. Ti cuveni opanci su samo izgovor za...vredjanje. Znak prosvecenosti je samo ako svakoga gledamo kao ravnopravnog i prijatno, bez ponizavanja mu odamo postovanje, bio to prosjak ili znacajna licnost. Veliki ljudi, a poznajem puno takvih, su skromni i prijatni, sa svakim se isto tako i ophode.
Tesko cemo mi kao nacija izaci iz tih opanaka, mislili da nismo u njima ili bili svesni da smo takvi:sad2:

ne primecujem ih,nekako su mi aposlutno isti kao oni koje te pojave zuljaju i koji su spremni na sve sto im nije po volji da upru prstom i da nadju neko njima prijatno objasnjenje
valjda se krecem u nekom drugacijem krugu,i kad mi nesto ne odgovara elegantno zaobidjem umesto da seljacim i trujem okolinu svojim impresijama
zasto se opanak koristi u pogrdnom smislu ako svi nesto kao postujete seljaka
i naravno ti si temu otvorila s apsolutnim aksiomom da ti ne spadas u datu grupu,kao ni svi koji nadju nekog prigodnog kao primer?

Za ovo reputacija! :ok:

Postuju oni pravog seljaka malo sutra, nego da bi ispali dobri ljudi "kao" ih postuju...:lol: Lazne dobrote na sve strane.

@tema

Meni se postavljacica teme cini kao neka malogradjanka... :think:

pa ne ćutim...misim...inače ne volim proseravanja, još kad je neko kome još uvek viri luk iz dupeta, tek onda ne ćutim...otvoreno, ali fino, na fin način stavim do znanja da nema razloga za tom pričom...

Ја сам из чизми скочио у опанке и екстра ми је. :)

Puna mi ona muska stvar BEOgradjaNINA, kao i tih visokogradjana... svako se druzi sa ljudima koji su mu po necemu slicni... e sad neko uvidja kakvi su oni zapravo, kakav je on na kraju krajeva... opet neko misli da je bolji zato sto uvidja... U sustini sve je to ista bagra koja tripuje da je opanak nesto strasno, a da su cizme koje propustaju vodu sasvim ok stvar.

Verujem da su moji komi fo skorojevići sasma načisto sa čim su sa mnom.

Fala bogu na šefovima mlakonjama.

Svi ostali me ni najmanje ne brinu.

Ako stoci neš pokazat da joj je mesto v štali, koji još motiv imam u ovoj zemlji?

Koja uglavnom samo štalu razume, fuj.

:)
ja sam nekidan rekla da mi su mi podjednako odvratni visokogradjani, koji misle da su uhvatili boga za jaja jer su se rodili NEGDE, i oni, pristigli iz malih sredina, koji bi preko noci da se "ufuraju u fazon"
misim, sve se svodi na iskrenost , na kraju.
ili jesi, ili nisi.
lav. i iskren.
il si folirant.

Back