"Iz Njujorka sam se preselila u Beograd i život mi je preseo": Iznad sam njihovih plitkih kulturnih standarda

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.536
1743721300627.png

Ova se razvela u Americi i pošla u Prag da tamo živi ali zbog korone nisu hteli da je puste. Na njenu (ne)sreću, Srbija je pustila da uđe, ona kupila i renovirala stan u BG.

Šta je njen problem?

Kaže:

Srbi su mnogo tradicionalniji kada su u pitanju romantične veze. Veoma su fokusirani na definisane rodne uloge, gde je muškarac glavni izvor prihoda, a žene zapravo ne rade. Žene mogu da rade, ali ideja je izgleda da kada se venčate, žena ne mora da radi.

U drugim delovima sveta muškarci su obično fascinirani mojim akademskim i karijernim dostignućima, koliko sam putovala i mojim ambicijama uopšte. U Srbiji mi muškarci pričaju i kada pokušam da se upustim u razgovor, ili me ignorišu ili kažu da previše pričam.

Članak pročitao u mondo.rs

Ima i ovo

Kao Njujorčanka, nisam navikla na ovo. Takođe je mnogo više naglaska na izgledu, posebno na težini. Žene ulažu mnogo truda da održe izuzetno mršavu građu i da se oblače za sve - čak i odlazak u prodavnicu. Muškarci su takođe veoma čisti i moderni. Lokalni stanovnici imaju tendenciju da se zabavljaju u užim krugovima, a mnogi su uspostavljeni preko članova porodice, jer je odobravanje porodice izuzetno važno.

Mnogo sam noći punih suza provela razgovarajući sa svojim prijateljima Srbima o tome šta je sa mnom "nije u redu". Oni me obožavaju i podržavaju, ali takođe mogu da vide da se držim iznad većine njihovih plitkih kulturnih standarda, i to otežava izlazak.

Hrvatska je otvorila svoj jednogodišnji program digitalnih nomadskih viza u januaru 2021. godine pa da sam čekala još nekoliko meseci, mogla sam da ga iskoristim. Ubrzo su usledile i druge zemlje EU, poput Malte i Grčke. Povezujem se sa ovim prostorima mnogo više nego sa Srbijom, jer ove kulture deluju otvorenije za moderne žene.

Back