DarkMoon
Legenda
- Poruka
- 57.087
Nisam iz plemena, moje poreklo je Srbin sa Kosova.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Можеш да питаш код матичара... да погледају по пра колену где је ко рођен (из умрлица). То би требало да пише. Или на гробљима, ако имају унесено у базу података.Trebao bi znati gene i od muske i od zenske linije i po majci i po ocu.
Meni je recimo zanimljiva linija moje babe po majci.Osim moje babe,svi u porodici su plavi i lice na Svabe original.
Ali bas oni plavokosi,sto je rijetko kod nas.
Ali,nazalost ne znam nista dalje unazad od pradjeda i prababe,cak ni odakle su dosli.
Могло је претплатом да се набави и јефтиније... Цене су отишле у небеса, па је и књига поскупела.Misliš na ovo:
https://slobodnaknjizara.com/knjiga/geneticko-poreklo-srba-stare-hercegovine/
Platin će reći drugačije, ali po mom mišljenju preskupo. Moglo je to i jeftinije
U vezi Samardžića iz Krivošija ima nekih podataka na Poreklu. Pripadaju J2 Y230579 haplogrupi:
https://www.poreklo.rs/2018/10/22/haplogrupa-j2-sa-osvrtom-na-srpske-zemlje/
Prema filogenetskom stablu (he he, šta to znači) to je otprilike ovde:
https://www.yfull.com/tree/J-Z38463/
A može i ovako:
https://discover.familytreedna.com/y-dna/J-Z38463/tree
А да питам, ако знаш... (може и неко други да одговори)... Одакле нама "шпанска села"?Ne primam se ja ni na sta,ja se apsolutno ne razumijem u temu.
Iskreno,sve te haplogrupe i sve to mi je kao spansko selo.Al zanimljivo je citati.![]()
А да питам, ако знаш... (може и неко други да одговори)... Одакле нама "шпанска села"?![]()
Срби, Немци, Руси... су ознаке културе, а у њој су језик, вера, обичаји... Што је потпуно други аршин у односу на генетику.Ako i postoji specifičan srpski gen, a ne postoji, onda i nema puno Srba u Srbiji.
Genetika može da ti odredi predispozicije, a pripadnost narodu je naučeno ponašanje (od kojeg možeš i da se odvikneš)Срби, Немци, Руси... су ознаке културе, а у њој су језик, вера, обичаји... Што је потпуно други аршин у односу на генетику.
Култура данас јесте а сутра може бити нешто друго. Генетика је она која јесте.
Мени је занимљиво да видим као су се генетичке гране "распршиле" међу културама.
Наравно, те неке гране којих код нас баш има, то јесте наша посебност, као и код других народа (народ - ознака за културу).
Тих 12 хаплогрупа које су наше, наравно нису све у истој количини присутне, али то не треба да прави разлику.
Наша изрека да смо кућа на сред друма је тачна - генетика је то јасно потврдила.
Прихватиш чињеницу да је било безброј сеоба и да културно уједначавање увек делује, били ми о томе обавештени или не. Тако је и са другим народима. Сваки народ има неку "централу" која емитује стандард културе, неку меру без које се неко не може сматрати припадником тог народа.
Штета што си стао на 10 колена предака (2 на 10, заокружимо на 1000).Cela prica o poreklu pada u vodu ako se ode vise od 200 godina unazad.
Zasto?
Pa prosto - uzmimo prosek da za 100 godina se izrodi 5 generacija (danas roditelji radjaju da 25+, a ranije su sa manje od 20, tako da prosek mozemo da uzmemo 20).
To znaci 10 generacija za 200 godina.
To znaci 2¹⁰ predaka, sto mu dodje 1024!
Dakle svako od nas, ako se samo ode 200 godina unazad, ima gene od oko 1000 razlicitih ljudi.
I potpuno je ravnopravan gen tog jednog cukun-cukun-cukun-cukun dede kojeg neko mozda pamti, sa svima ostalima, te ako kazem da poticem od njega, samo sam delimicno u pravu, i to jako mali deo.
Jedan promil njega sam ja![]()
Na Islandu imaju app da provere da li su rod. Mislim da su svi uradili DNKШтета што си стао на 10 колена предака (2 на 10, заокружимо на 1000).
Зато што је 20 колена у назад милион предака... 30 колена у назад је милијарду... 1 000 000 000
А шта је 30 колена? 1000 година.
А после Христа меримо већ 2000. Колико би то било предака? 2^60... или милијарда на квадрат (кец и 18 нула).
Па замисли један тај комплет 2^60 за мене, за тебе, за комшију, за кума... Неће бити да су то све сасвим различити комплети
Али...
Генетика се према деци наслеђује делом преписано а делом комбиновано. Због тог комбиновања се удео копирања смањује. Седам колена у будућност не остане иста ни једна длака, све се промени.
Колико год је чињеница да смо практично сви (барем ми Европљани у Европи) рођаци, мада тако далеки да се то не може измерити... Не би требало сувише бринути због тога.
Па ако неко и сумња, може пре брака да уради тест (будући муж и жена) да се осигура. То чак ни не захтева много пара.
Штета што си стао на 10 колена предака (2 на 10, заокружимо на 1000).
Зато што је 20 колена у назад милион предака... 30 колена у назад је милијарду... 1 000 000 000
А после Христа меримо већ 2000. Колико би то било предака? 2^60... или милијарда на квадрат (кец и 18 нула).
Па замисли један тај комплет 2^60 за мене, за тебе, за комшију, за кума... Неће бити да су то све сасвим различити комплети
Али...
Генетика се према деци наслеђује делом преписано а делом комбиновано. Због тог комбиновања се удео копирања смањује. Седам колена у будућност не остане иста ни једна длака, све се промени.
Колико год је чињеница да смо практично сви (барем ми Европљани у Европи) рођаци, мада тако далеки да се то не може измерити... Не би требало сувише бринути због тога.
Па ако неко и сумња, може пре брака да уради тест (будући муж и жена) да се осигура. То чак ни не захтева много пара.
Реално, и ниси нека риба!Pa eto, i sam si potvrdio to sto pricam: besmislicu pracenja gena unazad u cilju identifikacije i odgovora na pitanje "ko smo", u smislu bilo kakve socijalne pripadnosti (nacija, narod, pleme, itd.).
A jedno 90% likova uzima to pracenje gena kako bi podgrevalo neku politicko-nacionalnu agendu.
Sto je teska nebuloza, koja se obori ako odes samo 200 godina unazad.
Isto je kao kad bih ja sad uzeo da tvrdim da sam riba, jer, pazi sad: imamo oko 70% istih gena!![]()
Koliko onda mozemo ici unazad da bi,recimo,mogli naslijediti neke gene od predaka?Штета што си стао на 10 колена предака (2 на 10, заокружимо на 1000).
Али...
Браво. Гледам моју ћеркицу која има четири године, и у њој често видим моју бабу по оцу, њену прабабу. Не шалим се.Koliko onda mozemo ici unazad da bi,recimo,mogli naslijediti neke gene od predaka?
Da li samo do cukunbaba i cukundjeda...ili i dalje?
Ja sam primijetila jednu zakonitost,sada u vrijeme kad imamo fotografije predaka,da mnoga djeca lice na svoje prababe.Znaci,ne toliko ni na roditelje,ni na babe i djedove,nego bas na prababe.Da li ti geni nekako "preskoce" generacije...
Inace,meni je sve u vezi genetike,fascinantno...i nerazumljivo.![]()
Da....ima neka tajna veza.Браво. Гледам моју ћеркицу која има четири године, и у њој често видим моју бабу по оцу, њену прабабу. Не шалим се.
Isto je kao kad bih ja sad uzeo da tvrdim da sam riba, jer, pazi sad: imamo oko 70% istih gena!![]()
Ако поредиш различите људе по фамилији, али сличног узраста... личимоKoliko onda mozemo ici unazad da bi,recimo,mogli naslijediti neke gene od predaka?
Da li samo do cukunbaba i cukundjeda...ili i dalje?
Ja sam primijetila jednu zakonitost,sada u vrijeme kad imamo fotografije predaka,da mnoga djeca lice na svoje prababe.Znaci,ne toliko ni na roditelje,ni na babe i djedove,nego bas na prababe.Da li ti geni nekako "preskoce" generacije...
Inace,meni je sve u vezi genetike,fascinantno...i nerazumljivo.![]()
За нас који немамо никакво предање, односно зна се само за то једно претходно место одакле смо (а тамо смо изгледа стигли са неком од великих или сеоба на север)... Генетика може помоћи да утврдимо где смо били пре него што је за обичан народ почело да се записује где је и како је.Pa eto, i sam si potvrdio to sto pricam: besmislicu pracenja gena unazad u cilju identifikacije i odgovora na pitanje "ko smo", u smislu bilo kakve socijalne pripadnosti (nacija, narod, pleme, itd.).
A jedno 90% likova uzima to pracenje gena kako bi podgrevalo neku politicko-nacionalnu agendu.
Sto je teska nebuloza, koja se obori ako odes samo 200 godina unazad.
Koja je relevantnost toga? Osim same zabave dok istrazujes to?За нас који немамо никакво предање, односно зна се само за то једно претходно место одакле смо (а тамо смо изгледа стигли са неком од великих или сеоба на север)... Генетика може помоћи да утврдимо где смо били пре него што је за обичан народ почело да се записује где је и како је.
Добијеш на увид податке да гледајући 2-3-4 хиљаде година у назад, од тог неког давног заједничког чукун-чукун-.......-деде данас постоје мушкарци у 5-10-20 држава.
Или имају своје податке у државној бази... Добар програм и нема бриге.Na Islandu imaju app da provere da li su rod. Mislim da su svi uradili DNK
Е... није баш забава. Али сам до генетике дошао после дугог играживања старомодног типа, по архиву (где сам пронашао много више него по оптимистичним проценама).Koja je relevantnost toga? Osim same zabave dok istrazujes to?![]()
Буди свестан да је то само једна од свих могућих комбинација које родитељи направе... Више деце - више забавеБраво. Гледам моју ћеркицу која има четири године, и у њој често видим моју бабу по оцу, њену прабабу. Не шалим се.
Mislim da je problem oko samog definisanja relevantnosti. Ono što je relevantno za jednog, potpuno je nerelavantno za drugog. Za mene ta saznanja o "maloj istoriji" ili "porodičnoj istoriji" predstavljaju i važniji pogled u istoriju od onog zvaničnog, školskog, udžbeničkog. Čovek nasleđuje mnogo toga, ne samo gene, nego odrastajući u određenoj socijalnoj zajednici, porodici, selu, kraju, i određene poglede na život, merila, pravila ponašanja, u suštini kulturu i u tom smislu kultura jeste nasledni fenomen.Koja je relevantnost toga? Osim same zabave dok istrazujes to?![]()