IZ BIH upozorila da su kocka i klađenje greh

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.941
"SARAJEVO – Islamska zajednica Bosne i Hercegovine upozorila je muslimanske vernike da klađenje i kockanje predstavljaju greh i kršenje šerijatskih propisa i pozvala ih da se odupru tome poroku.

U hutbi (propoved) vojnog verskog službenika Harisa Hadžića, pročitanoj u petak u svim džamijama BiH, navodi se da je Islamska zajednica 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

On je u hutbi podsetio da je širenje nemorala, kao što su alkohol, kocka, blud, prostitucija, droga, mito i korupcija, bio jedan od presudnih uzroka stradanja i propasti ranijih naroda, civilizacija i kultura, jer, kako je naveo, kada se u jednom narodu ili društvu raširi nemoral, taj narod je sigurno krenuo stopama samouništenja.

„Kockanje u islamu je zabranjeno (haram). Islam je zabranio svaki oblik kocke i opklada, ma kako se one zvale i ma kako bilo jeftino učestvovanje u tome“, naveo je Hadžić, citirajući delove Kurana u kojima se kocka i vino označavaju kao „đavolje (šejtanovo) delo“.

Ocenjujući negativne ekonomske posledice kockanja, Hadžić je ukazao i na poražavajuće podatke da su građani Federacije BiH u prošloj 2018. godini na kladionice potrošili 1,6 milijardi KM, što je za 672 miliona KM više od budžeta Kantona Sarajevo (KS), a za oko 250.000 KM manje od budžeta Federacije BiH, te da je BiH prva u Evropi po broju kladionica u odnosu na broj stanovnika.

„Pre svega, kocku treba predstaviti svojoj deci, porodici, prijateljima i poznanicima kao bolest, kao propast, kao veliki greh, što ona i jeste. Jer kockanje je siguran put u propast, i pojedinca, ali i društva u kojem se raširi“, zaključio je Hadžić."
https://www.krstarica.com/vesti/svet/iz-bih-upozorila-da-su-kocka-i-kladjenje-greh/

Sasvim ispravan stav IZ BiH. Kocka je teški porok.

"Priča Marije iz Banje Luke : Sve je nestalo zbog njegovih lutanja, kafana i tombola

Ima priča o begu koji je imao tri sina. Dođu mu jedan dan sluge i kažu da najstariji mnogo juri žene. Neka juri, kaže beg, ne može na to begluk potrošiti. Sluge dodaju da srednji mnogo pije. Neka pije, kaže beg opet, ne može begluk popiti. I treći sin pravi belaja, dan i noć se kocka. Beg se smrknu i samo reče: Davi!

- Eto, to je kocka. Takva je – govori nam Marija o patnjama koje je preživjela sa suprugom kockarom."
https://avaz.ba/vijesti/bih/432295/u-bih-15-000-patoloskih-ovisnika-o-kockanju

Голема акција одређене вјерске групе.
---------------------------
Ништа чудно ту нема осим што Хрвати (Herceg Bosna) држе 98% кладионица. Ништа кажем чудно.
gigi.gif

"Život za kocku
03.05.2019.

1572128175166.png

Sve mlađe osobe postaju patološki kockari, kaže Marko Romić

U Bosni i Hercegovini ima između 35.000 i 50.000 patoloških kockara, procjene su Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, voditelj ovog Kluba, specijalista traumatske psihologije Marko Romić, kaže da među patološkim kockarima ima i mladih i starih, žena i muškaraca, obrazovanih i neobrazovanih ljudi.
To je problem koji razara ne samo cijele porodice, već i cijelu zajednicu, kaže Romić i dodaje da bi članovi porodice kockara trebale otvoreno govoriti o tome, jer tako pomažu sebi, zajednici, ali i ovisniku.

RSE: Sportske kladionice, automat-klubovi, kasina i slični kockarski prostori, čini se, najposjećenija su mjesta u BiH. Možete li procijeniti koliko Bosanci i Hercegovci kockaju?

Romić: Ta mjesta gdje se ljudi kockaju, a najčešće klade, su jako posjećena, ako ne i najposjećenija. Mi imamo procjene koje radimo zadnjih desetak godina. Prema našim procjenama, u Bosni i Hercegovini imamo između 35.000 i 50.000 patoloških kockara. Broj ljudi koji kockaju je mnogo veći, a ovdje govorim samo o patološkim kockarima. S tim da ja osobno mislim da je taj broj puno bliže 50.000, nego 35.000. To je, naravno, jako veliki broj ljudi i obitelji koje su pogođene tim problemom.

RSE: Zašto ljudi počinju kockati?

1572128270367.png

Romić: Koliko sam ja vidio, a imam priliku da vidim svaki dan, počeci su čista znatiželja ili razonoda. Ljudi vide da oni oko njih kockaju. I kao što jedan patološki kockar reče, a u toj njegovoj rečenici je iskazana sva suština tih početaka, kaže on: 'Ja sam vidio da drugi oko mene kockaju i ja sam mislio da je to normalno'.

Dakle, u našem društvu dogurali smo dotle da smo, ne samo kockanje, nego mnogi poremećaji ponašanja, mnoge ovisnosti i razne druge nepodopštine počeli uzimati kao normalno ponašanje. Znači u početku, kockari kockaju čisto iz neke radoznalosti, razonode ili zabave, međutim, kod nekih od njih stvar ode u pogrešnom pravcu, tako da potpuno izgube kontrolu i unište svoj život i ne samo svoj, unište život svojoj obitelji i na taj način uništavaju cijelu zajednicu.

RSE: Da li ekonomska i društvena situacija ima uticaja na povećan broj ovisnika o kockanju?

Romić: Vjerujem da ima, ali kad govorimo o tome ne bismo trebali postavljati stvari tako da krivce za neki problem tražimo izvan nas samih. Sasvim je izvjesno da ima utjecaja, ali ne možemo reći da je to najvažnije. Ja sam nekako nastojao rasvijetliti taj problem zašto i kako, ali sam na kraju shvatio da nema pravila, da ne možemo pod dva, tri ili pet faktora nešto podvesti, da je svaki slučaj slučaj za sebe. Kada kažem svaki slučaj, mislim da imamo patološke kockare koji imaju 75 godina, a imamo patološke kockare koji imaju 15 ili 16 godina. Imamo žene, imamo muškarce, vrlo obrazovane ljude, potpuno neobrazovane, imamo one koje žive u ruralnim i one koji žive u urbanim sredinama. Jednostavno, kocka je problem, kocka je bolest koja ne bira žrtve.

RSE: Rekli ste da ni pol ni starost ne utiču na one koji postaju ovisnici o kocki? Jeste li primjetili drugačije trendove u posljednje vrijeme kada je riječ o kockanju?

Romić: Mijenja se to što više žena postaju patološki kockari. To je evidentno. Takođe, sve mlađe osobe postaju patološki kockari. Ako uđemo u osnovne škole i uradimo neko istraživanje, kao što sam ja radio u Mostaru, među osnovcima u sedmom i osmom razredu, najmanje svako treće ili četvrto je barem jednom išlo kockati. U srednjoj školi, barem svako drugo, najmanje jednom. To je ono što je žalosno i što je problematično. Na taj način se stvara slika kao da je to normalno.

RSE: Kolike su razmjere problema ovisnosti o kockanju? Možete li to kroz primjere objasniti?

Romić: Razmjere su prestrašne. Kada kažem da kod nas u Mostaru ima 1.200 patoloških kockara, to znači 1.200 obitelji zavijenih u crno. Kod patološkog kockara, za razliku od drugih ovisnosti, imamo jednu razliku, broj onih koji su žrtve je redovito veći. Patološki kockar napravi dubiozu do devetog koljena, jer on najprije uništi sebe, pa svoju ženu i djecu, pa roditelje, pa rođake, bliže i dalje, pa uzima kredite i mnogi od njih naprave toliko dugova, a istovremeno i toliko prevara pojedinaca, rođaka, banaka da je to apsolutno nemoguće nadomjestiti. Kad tome nadodate i stvari koje se ne mogu materijalno izraziti, ja imam nažalost često priliku vidjeti obitelji koje se raspadaju radi patološkog kockara. Kad ste pitali o razmjerama, one su više nego stravične. Mogu govoriti o individualnom propadanju, ekonomskom aspektu propadanja, socijalnom...

SE: Koliko dugo postoji Klub liječenih ovisnika o kocki KLOK i koliko je ljudi prošlo odvikavanje?

Romić: Postoji od 2010. godine. Kroz klub je na razne načine prošlo više od 820, međutim, drugi broj je bitan, a to je koliko je njih koji su prošli tretman pola godine i više. E, takvih je jako malo. Takvih je tek oko 120. Trenutno u Klubu imamo 27 patoloških kockara. To su ljudi koji dolaze praktično od Livna, Sarajeva, Mrkonjić Grada, dole do Crne Gore, do Nikšića, cijela Hercegovina. Kad to tako promatramo, vidimo zapravo da to nije ni kap u moru u odnosu na to koliko ljudi je stvarno bolesno, koliko njih je zahvaćeno patološkim kockanjem. To šta ja radim, to je čisti volonterski rad, koji se odvija van institucije i van radnog vremena. Ovakvih klubova, kao što je naš u Mostaru, trebalo bi biti u Mostaru još barem tri, četiri, u Sarajevu bi trebalo biti barem desetak i u svakom mjestu gdje ima tisuću, dvije ljudi barem po jedan.

RSE: Kakve su metode odvikavanja?

Romić: Radimo na dva kolosjeka. Jedno je ono što ja smatram bitnim, a to je grupni rad. Grupa je ta koja ima nevjerovatnu iscjeliteljsku i motivirajuću moć, jer na grupi oni koji su slični, kao jaje jajetu, u tim svojim problemima i članovi njihovih obitelji, imaju priliku govoriti o svojim problemima, o svojim iskustvima sa istima sebi. Tu nema brane ili nekog otklona. Druga stvar, članovi obitelji su zahvaćeni problemom i njima treba pomoć. To je jedino mjesto gdje oni mogu pričati o svom problemu, jer je patološko kockanje problem koji se krije. To je naravno pogrešno. Ne treba govoriti ni o kakvoj sramoti ili o nečemu drugom. Sramota je kad taj patološki kockar ukrade iz vlastite kuće ili iz tuđe kuće ili prevari prijatelja, radne kolege, poznanike, rođake, a oni to redovito rade. To je sramota, a nije sramota liječiti se."
https://www.slobodnaevropa.org/a/kockanje-zavisnost-bih-mostar-klok/29919089.html

"„Nisam nikada kockao s 10-15 maraka, već kad dobijem platu, kad imam para kod sebe. Svašta se izdešavalo, i onda me u drugom mjesecu ove godine ostavila i odvela djecu, nazvala me i rekla da idem u klub. Trebalo mi je nekih sedam dana da se sredim sam sa sobom, i onda sam odlučio, došao, tu sam pola godine i osjećam se dobro. Nemam neku želju da se ponovo kockam, samo mi kroz glavu prođu ona četiri dana bez njih, onaj osjećaj kad ostaneš sam, pred očima razočarana slika žene, punca, i onaj osjećaj kad nekoga razočaraš. Ne smijem odustati kako zbog sebe tako i zbog onih koji su tu uz mene, ako opet 'padnem' onda sam 'bogin', odoše...“, priča, a podržava ga nešto stariji član Kluba koji kaže kako bi volio da je tu ostao prije šest godina kada je prvi put dolazio: "
http://akaz.ba/-nemam-zelju-da-pono...-ona-cetiri-dana-bez-zene-i-djece-onaj-osjeca
Povratnici...

"Jedan od uzroka velikog porasta ovog poroka je, dodaje on, i prisutnost nekvalitetnog odgoja i nepoznavanje štetnosti kockanja. Reklamira se životni stil u kojemu se do novca dolazi vrlo lako i sve to zajedno doprinosi čovjeku da se oda kockanju.
- Danas mladi počinju kockati sve ranije. Imao sam posljednjih godina priliku obići naše škole i shvatio sam da već u sedmom ili osmom razredu ima dosta djece koja naprave prve kockarske korake. Ljudi koji imaju problem s kockom to ne shvataju ili shvate prekasno kada su već napravili toliko problema sebi da ih sami ne mogu riješiti - poručio je Romić."
https://avaz.ba/vijesti/bih/432295/u-bih-15-000-patoloskih-ovisnika-o-kockanju

"Spas u drugim kockarima

“Za ovisnike kockare, oni upadnu u to stanje koje čini da su odvojeni od realnosti i egocentrični. Oni više ne misle ni na koga i ni na šta. Sistem rasuđivanja je potpuno poremećen, nisu u mogućnosti da normalno, racionalno razmišljaju”, kaže I. Z i navodi da se ovisnost o kockanju ne razlikuje puno od bilo koje druge, ali da se o njoj manje govori i da ne postoji razvijena svijest o ovom problemu."

“Prvi i osnovni savjet je obratiti se nekome za pomoć. Drugi savjet je priznati što prije sve. Nekome iz porodice, dobrom prijatelju ili stručnoj osobi, psihologu ili neuropsihijatru. To je vrlo bitan, vrlo važan, prvi i osnovni korak. Bez tog koraka nema šanse da se napreduje. Ja sam sada preporođen čovjek, vjerujte mi. Ponovo živim život”, kaže I. Z.

Osnovni uvjet za početak ozdravljenja je priznavanje problema te priznavanje svega drugima.

“Sve dok kockar nije svjestan da je pao u ovisnost, za njega nema nekog izlaza iz te situacije. Mi smo ti koji se moramo odlučiti, ne može niko osim nas“, kaže bivši ovisnik o kocki."
https://visoko.co.ba/ispovijest-bivseg-kockara-iz-sarajeva-obmane-lazi-i-dug-od-200-000-km/81881/

"SARAJEVO - Kockanje mi je uništilo život. Ostao sam bez supruge, djeteta, podrške roditelja, posla i što je najgore, izgubio sam sebe - kazao je u razgovoru za Agenciju FENA Damir (35) iz Sarajeva otvarajući priču o tome kako je izgledala svakodnevnica patološkog kockara.

Počeo je kockati još kao srednjoškolac. Kladionice su vrlo brzo prestale zadovoljavati njegove potrebe, a "dno je dotakao" kako kaže, kada je počeo igrati rulet.

- Rulet mi je uništio život. To je čisto zlo. Zbog ruleta sam se zadužio kod kamatara koji su naudili ne samo meni, već i mojoj supruzi i djetetu. Došli su mi u kuću i sve polupali - kazao je Damir.

Za kockanje kaže da je gubitak od samog početka dodajući da mu nisu bile bitne bile bitne same igre, već kockanje, a da je novac predstavljao samo sredstva za igru.

- Kockanje je bio smisao mog života. Sve lijepe stvari koje su mi se dešavale u životu gledao sam kroz maglu. Niko nije mogao doprijeti do mene, pa ni moja majka ni sin. Od svega mi je ostalo samo dugovanje - naglasio je.

Kaže da su ga roditelji nekoliko puta zaključavali u kući i pokušali mu pomoći, ali nije bio spreman da se odrekne kockanja.

Damir ne kocka već pet godina i pokušava vratiti svoj život. Ali teško.

- Novac su kamatarima vratili moji roditelji, ali ja sam još uvijek bez posla i porodice - naglasio je."
https://www.nezavisne.com/novosti/d...i-je-unistio-porodicu-izgubio-sam-sebe/241200

A inače slušaš muziku Jale i Bube?:lol:
Alergična sam na taj muzički stil. Kao da roboti pjevaju neki mix repa i još nekog zavijanja. Nažalost, tim smećem truju omladinu. To sluša školski uzrast od osnovne pa nadalje. Po pjesmama vulgarnosti.A najodvratniji su mi spotovi, luksuz, vila bazen , bijesna auta, zlatne lančuge, djevojke razgolićene vrckaju oko nekog mamlaza.

Poslednja izmena:
"Patološko kockanje

Patološko kockanje prihvaćeno je kao psihički poremećaj 1980. godine (DSM -III). U međunarodnoj klasifikaciji bolesti MKB-10 patološko kockanje svrstano je u poglavlje o poremećajima kontrole nagona. Prema definiciji poremećaj kontrole nagona je nesposobnost suzdržavanja od izvođenja nekog nagona opasnog za druge ili za samu osobu, a obično je obilježen ugodom nakon što se izvede. Osoba ima sve snažniji osjećaj napetosti ili uzbuđenja prije tog čina, a dok traje osjeća užitak, zadovoljenje ili olakšanje. Nakon toga mogu se, ali i ne moraju pojaviti žaljenje, predbacivanje, osjećaj krivnje.

U klasifikaciji DSM 5 radikalno je promijenjen odnos prema tom poremećaju. Poremećaj je promijenio ime te se više ne označava kao patološko kockanje nego kao ovisnost o kockanju.

Uzročnost ovisnosti o kockanju je kombinacija biologijskih (genske predispozicije), psiholoških i socijalnih elemenata. Postoji obiteljska sklonost ovog poremećaja. U podlozi ovisničkog ponašanja su porivi za uzbuđenjem i smanjenjem napetosti. Pokrenuti su nekom emocijom ili događajem, npr. tjeskobom, osamljenošću, depresijom, nezadovoljstvom, kod anksioznih, pasivno agresivnih ličnosti s osjećajem inferiornosti, krivnje, niskog samopoštovanja, koje ne prihvaćaju odgovornost za vlastito ponašanje."

"Kad kockanje dosegne razinu ovisnosti, osoba znatno promijeni svoje ponašanje. Javlja se sklonost iskrivljenom mišljenju, poricanju, negiranju, praznovjerju. Paradoksalno je što više gubi uvjereniji je u "siguran dobitak" i promjenu. Dolazi do sve većih financijskih problema - dugovi, prodaja imovine, poteškoće u otplati kredita, iznuđivanje novca od članova obitelji. Narušavaju se obiteljski i partnerski odnosi. Dolazi do bračne disfunkcije, neadekvatnog roditeljstva, pa i raspada obitelji. Supruge često obolijevaju od depresije, glavobolje, probavnih smetnji, nesanice, a djeca češće obolijevaju od stresom povezanih bolesti - astme, alergije, probavnih smetnji. Dolazi i do problema na radnom mjestu zbog otežane koncentracije, izostanaka s posla, posuđivanja novca od kolega, smanjenja uspješnosti ili školskog uspjeha.

Nemogućnost podmirenja dugova, kada iscrpe materijalne rezerve obitelji, prijatelja, pokreće ih u smjeru manipulacija s kreditnim karticama, prijevarama, krađama, što dovodi i do problema sa zakonom. Narušava se fizičko zdravlje, pojavljuju se kronične glavobolje, bolovi u prsištu, poremećaj spavanja, kardiovaskularne bolesti, a od psihičkih poremećaja učestalost depresije kod ovisnika o kockanju je 2-4 puta češća u odnosu na zdrave, kao i stopa pokušaja suicida koja je znatno veća negoli u općoj populaciji."
https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/23776/Ovisnost-o-kockanju.html

Sasvim ispravan stav Islamske zajednice, da hoce krenuti da zatvaraju kladionice u Federaciji, mozda bi i kod nas u RS krenuli njihovim stopama. U RS je skoro izglasan zakon o oporezivanju priredjivaca igara na srecu, mnogi su tada bili najavili zatvaranje, medjutim kako vidim to se ne sprovodi u delo, ispalo je tresla se gora rodio se mis. Inace se bojim da je taj broj od 15000 patoloskih kockara, mnogo, mnogo veci.

Jedna parodija kako izgleda pracenje utakmica i koliki je to stres i zaraza snimljena je davno u Tesnoj Kozi.

"SARAJEVO – Islamska zajednica Bosne i Hercegovine upozorila je muslimanske vernike da klađenje i kockanje predstavljaju greh i kršenje šerijatskih propisa i pozvala ih da se odupru tome poroku.

U hutbi (propoved) vojnog verskog službenika Harisa Hadžića, pročitanoj u petak u svim džamijama BiH, navodi se da je Islamska zajednica 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

On je u hutbi podsetio da je širenje nemorala, kao što su alkohol, kocka, blud, prostitucija, droga, mito i korupcija, bio jedan od presudnih uzroka stradanja i propasti ranijih naroda, civilizacija i kultura, jer, kako je naveo, kada se u jednom narodu ili društvu raširi nemoral, taj narod je sigurno krenuo stopama samouništenja.

„Kockanje u islamu je zabranjeno (haram). Islam je zabranio svaki oblik kocke i opklada, ma kako se one zvale i ma kako bilo jeftino učestvovanje u tome“, naveo je Hadžić, citirajući delove Kurana u kojima se kocka i vino označavaju kao „đavolje (šejtanovo) delo“.

Ocenjujući negativne ekonomske posledice kockanja, Hadžić je ukazao i na poražavajuće podatke da su građani Federacije BiH u prošloj 2018. godini na kladionice potrošili 1,6 milijardi KM, što je za 672 miliona KM više od budžeta Kantona Sarajevo (KS), a za oko 250.000 KM manje od budžeta Federacije BiH, te da je BiH prva u Evropi po broju kladionica u odnosu na broj stanovnika.

„Pre svega, kocku treba predstaviti svojoj deci, porodici, prijateljima i poznanicima kao bolest, kao propast, kao veliki greh, što ona i jeste. Jer kockanje je siguran put u propast, i pojedinca, ali i društva u kojem se raširi“, zaključio je Hadžić."
https://www.krstarica.com/vesti/svet/iz-bih-upozorila-da-su-kocka-i-kladjenje-greh/

Sasvim ispravan stav IZ BiH. Kocka je teški porok.
A silovanje kaurskih zenama je li greh prema serijatu?

Back