Из БиХ се највише исељавају у Хрватску, Србију и Немачку

Kako misliš da su ih asimilovali ?? Možda da su preuzeli neki stil života sličan slovenačkom ali 99% Srba i Bošnjaka perfektno govori svoj maternji jezik. Mješani brakovi sa Slovencima su prije bili češći danas manje.

Fino. Luka Doncic i Goran Dragic, dva fenomenalna kosarkasa su ti primeri. Doncic ce verovatno biti najbolji evropski igrac ikada no ovde to i nije toliko bitno

Izjasnjavaju se kao slovenci, igraju za Sloveniju, nose grb Slovenije na srcu i pridaju slovenskom narodu. To sto imaju srpsko poreklo je totalno nebitno. Sta koga briga ko im je bio deda. Isto je nebitno sto pricaju srpski. Bitno je cijeg su oni naroda deo i kom narodu doprinose a to je slovenskom

Pricam i ja 4 strana jezika ( nemacki, francuski i engleski) i jos poznajem i grcki(iz znatizelje) i nizozoemski (skola) ali to je nebitno. Bitno je u cijem si korpusu

S te tacke slovenci su najjaci. Asimiliraju najbrze. Vec u prvoj a najdalje u drugoj generaciji. Srbi npr ne mogu da asimiliraju tako brzo. Primer su Madari po Vojvodini, Albanci ili Bosnjaci dole na jugu itd...

Vec sam postavljao lanac ishrane na prostoru SFRH i Slovenci su na vrhu

Od najjaceg do najslabijeg
Slovencii=>Hrvati+>Albanci=>Crnogorci=>Srbi=Bosnjaci i Makedonci

Celi Balkan se raspao.
Samo se drze veci gradovi jer usisavaju iz manjih. Ali eto i Bg je dostigao vrh i nema rasta stanovnista. Cak ni Beograd ne moze da ima pozitivan pp.

Jesi li video kako je ciknula Grcka? Za koju godinu ce imati rodenih kao Srbija. Grcka se raspada brze no Bugarska.

Nema tu spasa
Nisi u pravu za Beograd. Povremeno obidjem grad a ima mesta ,delova hgrada u kojima nikada nisam bio a rodjen sam ovde. Nikada nije bio veci i vise se gradilo. Narocito su porasli delovi opstina preko Dunava Borca ,Ovca i ovaj sremski deo . Pre 2 sata naletim u Surcinu na grupu radnika i radnickim kombinezonima rade fasadu na privatnoj kuci ni jedan nije nas ,tamna lica ali dosta krupni ,mozda su Arapi jedan je pricao preko mobilnog meni nepoznatim jezikom. Mislim da su poceli da zaposljavaju i migrante. Taj scenario mi se ne dopada.

Nisi u pravu za Beograd. Povremeno obidjem grad a ima mesta ,delova hgrada u kojima nikada nisam bio a rodjen sam ovde. Nikada nije bio veci i vise se gradilo. Narocito su porasli delovi opstina preko Dunava Borca ,Ovca i ovaj sremski deo . Pre 2 sata naletim u Surcinu na grupu radnika i radnickim kombinezonima rade fasadu na privatnoj kuci ni jedan nije nas ,tamna lica ali dosta krupni ,mozda su Arapi jedan je pricao preko mobilnog meni nepoznatim jezikom. Mislim da su poceli da zaposljavaju i migrante. Taj scenario mi se ne dopada.

Janko je musliman a muslimani su eksperti za demografiju jer je tako u kuranu zapisano kad muslimana bude vise nego kajfira preko 51% upostavlja se islamska drzava,tako da oni od malena uce o demografiji narocito u dzamijama

Pozitivan prirodni prirastaj to ti je kad se vise ljudi rodi nego sto umre,znaci egzaktne brojke a ne dojmovi stvoreni na osnovu licnog utiska ili medijskom propagandom

Cini mi se da sam prosle godine procitao vijest da u Srbiji pozitivan pp ima samo nekoliko opstina i to onih naseljenih muslimanima i siptarima kao Pazar,Tutin,Sjenica,Bujanovac,Presevo.

Fino. Luka Doncic i Goran Dragic, dva fenomenalna kosarkasa su ti primeri. Doncic ce verovatno biti najbolji evropski igrac ikada no ovde to i nije toliko bitno

Izjasnjavaju se kao slovenci, igraju za Sloveniju, nose grb Slovenije na srcu i pridaju slovenskom narodu. To sto imaju srpsko poreklo je totalno nebitno. Sta koga briga ko im je bio deda. Isto je nebitno sto pricaju srpski. Bitno je cijeg su oni naroda deo i kom narodu doprinose a to je slovenskom

Pricam i ja 4 strana jezika ( nemacki, francuski i engleski) i jos poznajem i grcki(iz znatizelje) i nizozoemski (skola) ali to je nebitno. Bitno je u cijem si korpusu

S te tacke slovenci su najjaci. Asimiliraju najbrze. Vec u prvoj a najdalje u drugoj generaciji. Srbi npr ne mogu da asimiliraju tako brzo. Primer su Madari po Vojvodini, Albanci ili Bosnjaci dole na jugu itd...

Tvoj licni dojam je nebitan. Gradnja zgrada i raznih objekata ne znaci da ima vise ljudi. Pre je po vise generacija zivelo u jednoj kuci. Danas svako ima svoj stan a mnogi ljudi imaju i po vise nekretnina. Ima vise ljudi koji zive vani a koji imaju jednu ili vise nekretnina. Imas ljude koji imaju stanove i izdaju turistima Airbnb. Ljude koji izdaju stanove studentima. Prazni stanovi...

Pre si mozda imao prosek od 4-5 ljudi u stanu a danas to sve vise tezi ka 1. Pre si u 50 stanova imao vise ljudi nego danasnjih 100.

Shvatas poentu?

Beograd trenutno tavori na nekoj nuli ali ni blizu toga da mu se povecava broj stanovnika.

Ostatak Srbije je u rasulu kao ceo Balkan

Pa dobro to su iznimke. Pa i turski reprezentativac Hido Turkoglu je porijeklom Bošnjak oženjen Turkinjom i djeca su mu Turci. Obično bogatiji i uspješniji u tom nekom elitnom društvu stupaju u mješovite brakove. Kolko sam upoznat većina Srba koja živi u Sloveniji rijetko sklapa mješovite brakove sa Slovencima. Dragić i Dončić su rođeni u eri komunizma bratstva i jedinstva. Danas je drugačije. Mađari i Srbi su dva različita svijeta da bi išla tako lako asimilacija sa druge strane Slovaci,Rumuni i Bugari su već dobrim dijelom asimilovani u srpsko društvo.

Ovo je ziva istina. Skoro pricah sa dvohicom beogradjana koji su ceo zivot u BG. Jedan je poreklom iz kragujevca, drugi okolina Raznja. Dakle, sa bosnom nemaju veze. Ranije su pricali klasicnim beogradskim akcentim, a sada su pokupili bosanski akcenat, mada Bosnu videli nisu.

Jedino objasnjenje je da su ga pokupili sa ulice
Da nisu pokupili crnogorski akcenat i njihovu ijekavicu ? Bosanaca i nema puno po BGD većina je odabrala NS mjesto BGD i ono što ih po BGD većina su neprimjetni. Crnogorci u BGD drže administraciju.

opet... ne mozes meni pricati o stanju u srbiji a pogotovo bg..tacka. mozes da pises u klagenfurtu becu ljubljani ili mariboru, ali to je bilo i pre rata... ja ti dadoh samo nekoliko imena svi su ljudi iz uglednih porodi ca koje znam vecina iz bl rodom. ali da ne gresim dusu, neko je iz bg kad je poceo rat otisao u bl u potrazi za bkjim posloma znam samo jednog i brojem 1 a to je drugi covek dunav filma jer je tamo postao direktor tv.
ostalo sta rekoh za klanove, ne mozes pobiti pa taman mi davao milion tvojih narihtanih drz cifri... jer vlast u bg i vlast u bl je ista... licemerni olos i to najgori...takav olos nisu mogli ni oni lopovi zuti biti jer su imali trunku dostojanstva da se ne kurce nacionalizmom kao poslednjim bedemom za privatnu pljacku.
Većina migracije iz Bosne završi na zapadu a manje u Srbiji. Istina da ima naših migranata po Srbiji ali to je daleko manje u odnosu na zemlje EU. Nedavno izašli podaci koje je istraživala Vlada RS da ljudi koji su srpskog porijekla rođeni na području BiH a žive na zapadu ima između 400 - 500 hiljada. Naravno u zadnje vrijeme ima ih koje odlaze sa građevinskim kompanijama u Rusiju ili predaju engleski u Kini.

Većina migracije iz Bosne završi na zapadu a manje u Srbiji. Istina da ima naših migranata po Srbiji ali to je daleko manje u odnosu na zemlje EU. Nedavno izašli podaci koje je istraživala Vlada RS da ljudi koji su srpskog porijekla rođeni na području BiH a žive na zapadu ima između 400 - 500 hiljada. Naravno u zadnje vrijeme ima ih koje odlaze sa građevinskim kompanijama u Rusiju ili predaju engleski u Kini.

Kako je sa iseljenjem u prekookeanske zemlje? SAD, KANADA I AUSTRALIJA?

Аустроугар - забринут
Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je u Vašingtonu da je došlo do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme.
Incko, koji je sa zamjenikom višeg direktora za evropske poslove unutar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džonom Eratom razgovarao o situaciji u BiH, naglasio je da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto.
– Ako se to ne dogodi, građani će napuštati zemlju u još većem broju nego do sada – rekao je Incko.

On je istakao da se bez odlaganja moraju formirati vlasti na svim nivoima, imajući u vidu i međunarodne obaveze BiH.
Incko je rekao da, za sada, pozitivne reforme okrenute budućnosti nemaju prednost pred pitanjima i retorikom koji produbljuju podjele, saopšteno je iz OHR.
Incko je u posjeti Vašingtonu pred svoje polugodišnje obraćanje Savjetu bezbjednosti UN.
https://srpskainfo.com/zabrinjavaju...politicke-nestabilnosti-i-ekonomskih-prilika/

стање - редовно
19b149f90403.gif

Back