ITF Taekwon-do - Forme

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

leprosy

Aktivan član
Poruka
1.885
Forme(Tul)
Forme su različiti osnovni pokreti gde pokreti predstavljaju napadačku ili odbrambenu tehniku.Učenik se sistematski susreće sa nekoliko zamišljenih protivnika, koristeći svaku dostupnu napadačku ili odbrambenu tehniku iz različitih pravaca on se brani. Učeći i vežbajući forme učenik prolazi kroz seriju osnovnih pokreta i razvija sparing tehnike, dokazuje fleksibilnost pokreta, dovodi svoje telo u formu, gradi mišićnu masu i uči kontrolu disanja,razvija tečne i glatke pokrete i stiče ritmičnost pokreta.
To takođe omogućuje učeniku da nauči određene specijalne tehnike koje ne može da nauči kroz osnovne vežbe ili sparing. Poređenje: ako su osnovi pokreti slova onda je forma reč.
Na sledeće tačke bi trebalo obratiti pažnju pri izvođenju formi:
 1. Forma počinje i završava se na istom mestu. To pokazuje vežbačevu preciznost.
 2. Pravilno držanje i pogled moraju biti održivi tokom tokom čitavog izvođenja.
 3. U zavisnosti od dela pokreta telo treba da je napeto ili opušteno
 4. Forma treba da se izvodi u ritmičkim pokretima uz odsustvo ukočenosti
 5. Elementi forme treba da budu ubrzani ili usporeni
 6. Svaku formu bi trebalo dovesti do perfekcije pre nego što se pređe na sledeću
 7. Učenik treba da zna svrhu svakog elementa forme
 8. Pri izvođenju forme svaki element mora da izgleda realno
 9. Napadačke i odbrambene tehnike treba da imaju jednak razmak između desne i leve ruke i noge

U Taekwond-do-u postoje 24 forme. Broj „24“ označava broj časova u jednom danu.
 1. Chon-Ji
 2. Dan-Gun
 3. Do-San
 4. Won-Hyo
 5. Yul-Gok
 6. Joong-Gun
 7. Toi-Gae
 8. Hwa-Rang
 9. Choong-Moo
 10. Kwang-Gae
 11. Po-Eun
 12. Ge-Baek
 13. Eui-Am
 14. Chong-Jang
 15. Juche
 16. Sam-Il
 17. Yoo-Sin
 18. Choi-Yong
 19. Yon-Gae
 20. Ui-Ji
 21. Moon-Moo
 22. So-San
 23. Se-Jong
 24. Tong-Il
Forme detaljnije
 
Poslednja izmena:

leprosy

Aktivan član
Poruka
1.885
 1. Chon-Ji
  U slobodnom prevodu Chon-Ji znači Nebo-Zemlja, označava početak tj. stvaranje; prvi deo forme simbolizuje nebo a drugi zemlju. Forma se uči za žuti pojas -8. kup. Ima 19 elemenata.

  Chon-Ji jezero-Koreanci za jezero kažu da je to mesto gde se spajaju nebo i zemlja (zbog odraza na vodi)
 2. Dan-Gun
  Dan-gun je ime osnivača Gojoseo -a, prvog Koreanskog kraljevstva osnovanog 2333. god p.n.e. Forma se uči za 7. kup – viši žuti pojas. Ima 21 element.
 3. Do-San
  Do-san je nadimak An Čang Hoa (1876-1938) korejskog rodoljuba anti-japanskog oslobodilačkog pokreta. Forma se uči za 6. kup – zeleni pojas; ima 24 elementa.
 4. Won-Hyo
  Won-Hyo je ime poznatog sveštenika iz dinastije Silla koji je uveo i širio budizam u Koreju. Forma ima 28 elemenata i uči se za 5. kup – viši zeleni pojas;
 5. Yul-Gok
  Yul-Gok je nadimak velikog filozofa iz JI dinastije. Forma ima 38 elemenata što simbolizuje 38. paralelu na kojoj se nalazi mesto u kom je rođen. Forma se uči za plavi pojas - 4. kup
 6. Joong-Gun
  Joong-Gun je ime korejskog patriote koji je ubio japanskog guvernera Hiro Bumi Itoa. Forma ima 32 pokreta koji simbolizuju godine života Čun Guna kada je pogubljen u zatvoru. Forma se uči za 3. kup – viši plavi pojas.
 7. Toi-Ge
  Toi-ge je nadimak učenjaka Yi Hwanga. Forma ima 37 elemenata koji simbolizuju 37. paralelu na kojoj se nalazi mesto gde je ovaj učenjak rođen. Forma se uči za viši plavi pojas – 2. kup.
 8. Hwa-Rang
  Hva-rang je ime organizacije mladih plemića u Silla kraljevini u kojoj su se izučavale veštine Tek jon i Soo bak, preteče Taekwon-doa. Forma ima 29 elemenata i predstavlja 29. diviziju kojom je komandovao general Čoi Hon Hi. Forma se uči za viši crveni pojas – 1. kup.
 9. Choong-Mo
  Čung-mu je nadimak admirala Yi Soon Sina iz Yi dinastije koji je konstru­isao oklopni ratni brod 1592. g. a koji se smatra pretečom današnjih podmornica. Forma se završava udarcem leve ruke što simbolizuje preranu smrt admirala koji nije mogao da dokaže svoju vernost kralju. Forma ima 30 elemenata i uči za l. Dan.

 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.