Italijanski jezik

Da li ste učili italijanski?

• Da, znam dosta dobro

glasova: 1 25,0%
  • Da, znam solidno

• Nisam ali nameravam

• Nisam imao/la želju

• Ukupno glasova
    4
Prva pogodnost je što italijanski nema padeža i rod imenica se u većini slučajeva lako određuje pa se i određeni članovi (il, la, lo) lako smeste pre imenica.

Npr

Il cane pas
La camera soba
Lo specchio ogledalo (muški rod kao "il cane" ali se il menja u lo ispred imenica koje počinju sa gn, pn, ps, s + suglasnik, z, x, j)

Било би логично да се италијански уведе као страни језик у школама.

Привредна сарадња Србије и Италије је велика, а и једноставније је научити Италијански него, нпр, француски.

Било би логично да се италијански уведе као страни језик у школама.

Привредна сарадња Србије и Италије је велика, а и једноставније је научити Италијански него, нпр, француски.
Apsolutno
Francuski je daleko teži
A italijanski je daleko "voljeniji" medju decom i odraslima.

U učenju italijanskog bitno je i učenje akcenata u rečima koje nije uvek po "logici".
Preporučujem italijansko-srpski rečnik Ivana Klajna, koji je iscrpan u svemu (sva značenja reči, akcentuacija i primeri primene reči i izraza).

Ti voglio bene

(ti voljo bene) je izraz kojim se kaže "volim te" ali članovima familije, prijateljima itd...

dok se izraz

ti amo” koristi da se kaže "volim te" ženi/mužu, momku/devojci sa kojima je neko u vezi(braku)

Učila sam italijanski, uopšte nije naivan kao što deluje, najteži su mi bili članovi i predlozi a i vremena su teža nego u srpskom.
Predlozi su po meni od svega navedenog, najteži.
Vremena i članovi nisu toliko. Konjunktiv je zeznuta stvar malo. Nekima i "passato remoto" (aorist) mada on ima neku "melodiju" kad krene da se proučava.

Predlozi su po meni od svega navedenog, najteži.
Vremena i članovi nisu toliko. Konjunktiv je zeznuta stvar malo. Nekima i "passato remoto" (aorist) mada on ima neku "melodiju" kad krene da se proučava.
preposizioni_tab_p_00072_001.jpg

Na ovo sam mislila kad sam rekla clanovi i predlozi, ne deluje ovako tesko u tabeli ali treba nauciti kad se sta koristi. Sto se tice vremena najlaksi mi je bio futur, najvise smo ucili passato prossimo i mislim passato remoto. Naravno sad sam sve to pozaboravljala.

Pogledajte prilog 1063710
Na ovo sam mislila kad sam rekla clanovi i predlozi, ne deluje ovako tesko u tabeli ali treba nauciti kad se sta koristi. Sto se tice vremena najlaksi mi je bio futur, najvise smo ucili passato prossimo i mislim passato remoto. Naravno sad sam sve to pozaboravljala.
Ovo su spojeni predlozi sa članovima
Ja sam baš mislio da su predlozi najzeznutiji
Da li se kaže "vado a Belgrado" ili "vado in Belgrado "
Kad se koristi DI a kada DA....
Itd

Back