CiCoLiNo
Poznat
- Poruka
- 7.976
Jovan 8,20 | Ove riječi reče Isus kod hazne Božije kad učaše u crkvi; i niko ga ne uhvati, jer još ne bješe došao čas njegov. |
Kom Bogu je posvećen Hram u Jerusalimu?
Solomon je, po smernicama kog Boga sagradio taj hram?
Jovan 8,21 | A Isus im opet reče: ja idem, i tražićete me; i pomrijećete u svojemu grijehu; kud ja idem vi ne možete doći. |
Jovan 8,22 | Tada rekoše Jevreji: da se neće sam ubiti, što govori: kud ja idem vi ne možete doći? |
Nema potrebe ovo obrazlagati..
Govori o svom raspeću i vraćanju Ocu.
Jovan 8,23 | I reče im: vi ste od nižijeh, ja sam od višijeh; vi ste od ovoga svijeta, ja nijesam od ovoga svijeta. |
Oni to ne znaju, mi znamo.
Jovan 8,24 | Tako vam kazah da ćete pomrijeti u grijesima svojima; jer ako ne uzvjerujete da sam ja, pomrijećete u grijesima svojima. |
Reči u sledećim stihovima upotpunjuju značenje ovih reči.
A to je, da moramo verovati...za razliku od Jevreja...u novog posrednika sa Bogom Ocem...
Inače ćemo pomreti u svojim gresima jer ne priznajemo žrtvu za grehe...Hrista...preko koga dolazi Novi savez sa Bogom...
Jovan 8,25 | Tada mu govorahu: ko si ti? I reče im Isus: početak, kako vam i kažem. |
Zato ga i pitaju...ko si ti?
Ali ne veruju...
A Hrist i ovim rečima naglašava da nije od ovog svet, već da je početak.
Onaj od koga je sve počelo...
Jovan 8,26 | Mnogo imam za vas govoriti i suditi; ali onaj koji me posla istinit je, i ja ono govorim svijetu što čuh od njega. |
Jovan 8,27 | Ne razumješe dakle da im govoraše za oca. |
Zašto im to govori?!
Zato što su oni u savezu sa Jehovom, ali po tom istom savezu i porocima treba da dođe obećano seme, a to seme oni niti poznaju, niti priznaju.
I po koji put Hrist govori...''Onaj koji me posla''?
I još dodaje...''da je istinit''...
Ali uzalud, ne veruju pa ne veruju...
Jovan 8,28 | A Isus im reče: kad podignete sina čovječijega, onda ćete doznati da sam ja, i da ništa sam od sebe ne činim; nego kako me nauči otac moj onako govorim. |
Ove reči upotpunjuju ono što je rekao u 24 stihu koji tebe buni...
Kada ga razapnu tek će tada doznati da je On Hrist, Mesija...
A prema porocima Mesija ne dolazi sam od sebe već ga Jehova šalje i daje mu šta će govoriti i raditi...
To ti Hrist na mnogo mesta u ovoj glavi iznova i iznova ponavlja...
Jovan 8,29 | I onaj koji me posla sa mnom je. Ne ostavi otac mene sama; jer ja svagda činim što je njemu ugodno. |
Jovan 8,30 | Kad ovo govoraše, mnogi ga vjerovaše. |
Mnogi su i prepoznali Mesijanski položaj u njemu i uzberovaše...
I ponovo...''Onaj koji me posla''... po ko zna koji put...pa još naglašava po čijoj volji sve radi i čini...
I ponovo bih se osvrnuo na ono što je rekao u 12 stihu...
''ko ide za mnom neće hoditi po tami''...
Ko je to iznad Hrista?
Ko je Hristov Otac koji ga šalje i daje mu Sve?
Da li slušamo Hrista ili su temelj naše vere reči nekog drugog čoveka?
Ja svakako u svemu slušam i sledim Hrista.