Isus Hrist kao čovek?

To je gordost. Kada ne možeš da kažeš ''ne znam šta to znači'', nego procenjuješ
da to nema nikakvo konkretno značenje, jer ti ne razumeš. Dokle god je čovek
identifikovan sa egom, dotle ne može da razume šta to znači. I može reći da
je on onaj koji jeste, ali će slagati. To može reći iskreno samo onda kada je jedno
sa Ocem.
Zato Isus kaže ''Kad podignete Sina Čovječijega, onda ćete doznati da Ja jesam''.
Kada se izdigneš iz ega i kada spoznaš svoju pravu prirodu, onda ćeš znati da
on jeste. Do tada veruješ da se Bog u telu tim rečima javlja. Ako si vernik.
Ako hoćeš da tvoj ego bude bog i da njemu verujemo, onda prepravljaš reć
Božiju i objašnjavaš kako ona ništa ne znači.
Komplikuješ. "Ja jesam" u nekim prevodima je čisto prevod prevoda od prevoda shodno svojim potrebama za dogmu. Šta ti pišeš, da je Isus Jahve a istog negiraš ili ga nazivaš kao nekog mrzovoljnog entiteta kom sve smeta kod ljudi, da je to neko jevrejsko krvožedno božanstvo. Da li je Isus prikazan kao takav? Ne. Znači Isus ne može biti "ja jesam" tj Jahve niti sebe tako naziva sem u podmetnutim prevodima.

28. А Исус им рече: Кад подигнете Сина човечијег, онда ћете дознати да сам ја, и да ништа сам од себе не чиним; него како ме научи Отац мој онако говорим

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/43_JVN/43JVN008

Još jedan primer kako za potrebe dogme se prepravlja.

Zaista ti kažem danas, bićeš samnom u raju.

Da li prevodioci uzimaju ceo Isusov narativ ili stavljaju zapetu tamo gde joj nije mesto, oni (prevodioci) su tačno "znali" da je Hristos imao potrebu u tom trenutku da naglašava da danas govori kada već izdiše. Ko ne razmišlja i ne interesuje ga on to prihvata i sasvim je zadovoljan prevodom.

Tako da nema ni pomena da je Hristos Jahve tj "ja jesam".
Znači ako Hristu Jahve ništa ne znači,a tek meni da ne pričamo zašto bi tražio neku šifru da dešifrujem a pogotovo da tražim neko značenje u dešifrovanju raznih apologeta ili prevodioca.

Komplikuješ. "Ja jesam" u nekim prevodima je čisto prevod prevoda od prevoda shodno svojim potrebama za dogmu. Šta ti pišeš, da je Isus Jahve a istog negiraš ili ga nazivaš kao nekog mrzovoljnog entiteta kom sve smeta kod ljudi, da je to neko jevrejsko krvožedno božanstvo. Da li je Isus prikazan kao takav? Ne. Znači Isus ne može biti "ja jesam" tj Jahve niti sebe tako naziva sem u podmetnutim prevodima.

28. А Исус им рече: Кад подигнете Сина човечијег, онда ћете дознати да сам ја, и да ништа сам од себе не чиним; него како ме научи Отац мој онако говорим

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/43_JVN/43JVN008

Još jedan primer kako za potrebe dogme se prepravlja.

Zaista ti kažem danas, bićeš samnom u raju.

Da li prevodioci uzimaju ceo Isusov narativ ili stavljaju zapetu tamo gde joj nije mesto, oni (prevodioci) su tačno "znali" da je Hristos imao potrebu u tom trenutku da naglašava da danas govori kada već izdiše. Ko ne razmišlja i ne interesuje ga on to prihvata i sasvim je zadovoljan prevodom.

Tako da nema ni pomena da je Hristos Jahve tj "ja jesam".
Znači ako Hristu Jahve ništa ne znači,a tek meni da ne pričamo zašto bi tražio neku šifru da dešifrujem a pogotovo da tražim neko značenje u dešifrovanju raznih apologeta ili prevodioca.
Slažem se sa ovim u vezi zareza. Nikakvog smisla nema da čoveku daješ
informaciju kada mu pričaš, a ne daješ mu informaciju o tome kada će biti
u raju. Ovo drugo ga svakako zanima, a ono prvo već zna.
Ali mi isto tako izjava ''onda ćete doznati da sam ja'' zvuči nedovršeno.

Postoji razlika između onoga ko se Mojsiju javio i onoga u šta su kasnije
jevreji počeli da veruju. To nije isti bog. Zapravo, ovo drugo uopšte nije
bog, nego nešto što traži da se obožava. Uopšte nije neobično da se
neka religija vremenom iskvari do neprepoznatljivosti.

Slažem se sa ovim u vezi zareza. Nikakvog smisla nema da čoveku daješ
informaciju kada mu pričaš, a ne daješ mu informaciju o tome kada će biti
u raju. Ovo drugo ga svakako zanima, a ono prvo već zna.
Ali mi isto tako izjava ''onda ćete doznati da sam ja'' zvuči nedovršeno.

Postoji razlika između onoga ko se Mojsiju javio i onoga u šta su kasnije
jevreji počeli da veruju. To nije isti bog. Zapravo, ovo drugo uopšte nije
bog, nego nešto što traži da se obožava. Uopšte nije neobično da se
neka religija vremenom iskvari do neprepoznatljivosti.
Da pokušamo banalno da sagledamo oko Mojsija.
Dolazi na vrh planine,vidi plamteći grm,obraća mu se grm i kaže ja sam Jahve (ja jesam), Mojsije se ne pita šta mu to znači već posluša jer ga grm šalje kod naroda koji zna šta to znači.A vidi se u celoj Tori šta znači Jahve, onaj koji jeste i sve je gredom pred sobom pobio da bi došao taj narod u obećanu im zemlju. Da bi koliko toliko objektivno sagledao onda se povezuje način funkcionisanja tog ja jesam u čitavoj Tori.

Što se tiče nedovršene po tebi rečenice u ono vreme bilo je mesija, sinova božijih, proroka koliko hoćeš a Isus ovde spominje Sina čovečijeg tj njega i kaže znaćete da sam to ja.

21. А Исус им опет рече: Ја идем, и тражићете ме; и помрећете у свом греху; куд ја идем ви не можете доћи.

22. Тада рекоше Јевреји: Да се неће сам убити, што говори: Куд ја идем ви не можете доћи?

23. И рече им: Ви сте од нижих, ја сам од виших; ви сте од овог света, ја нисам од овог света.

24. Тако вам казах да ћете помрети у гресима својим; јер ако не узверујете да сам ја, помрећете у гресима својим.

"ja jesam" nema u ovom kontekstu šta da traži pa taman i da je Hristos zaista Jahve.

Da pokušamo banalno da sagledamo oko Mojsija.
Dolazi na vrh planine,vidi plamteći grm,obraća mu se grm i kaže ja sam Jahve (ja jesam), Mojsije se ne pita šta mu to znači već posluša jer ga grm šalje kod naroda koji zna šta to znači.A vidi se u celoj Tori šta znači Jahve, onaj koji jeste i sve je gredom pred sobom pobio da bi došao taj narod u obećanu im zemlju. Da bi koliko toliko objektivno sagledao onda se povezuje način funkcionisanja tog ja jesam u čitavoj Tori.

Što se tiče nedovršene po tebi rečenice u ono vreme bilo je mesija, sinova božijih, proroka koliko hoćeš a Isus ovde spominje Sina čovečijeg tj njega i kaže znaćete da sam to ja.

21. А Исус им опет рече: Ја идем, и тражићете ме; и помрећете у свом греху; куд ја идем ви не можете доћи.

22. Тада рекоше Јевреји: Да се неће сам убити, што говори: Куд ја идем ви не можете доћи?

23. И рече им: Ви сте од нижих, ја сам од виших; ви сте од овог света, ја нисам од овог света.

24. Тако вам казах да ћете помрети у гресима својим; јер ако не узверујете да сам ја, помрећете у гресима својим.

"ja jesam" nema u ovom kontekstu šta da traži pa taman i da je Hristos zaista Jahve.
Znači ti čitaš to kao da tu piše ''ako ne uzverujete da sam ja od viših''
ili Sin Božiji ili šta god.. Ali to ne piše. Ovako rečeno je nedovršeno
i nema smisla.

Što se Mojsija tiče. Takav primer imaš i u hrišćanstvu. Isus je rekao
''idite i naučite sve narode''. A onda neki uzeli oružje i krenuli da pokore
čitav svet u njegovo ime. Jel Isus tome kriv? On je rekao da ih nauče
a ne da ih pobiju i pokore.
Onda postoji mogućnost da onaj ko se Mojsiju javio nema ništa sa
tim što se učenje u nekom trenutku izvrnulo i što su jevreji krenuli
da prave genocide po svetu.

Znači ti čitaš to kao da tu piše ''ako ne uzverujete da sam ja od viših''
ili Sin Božiji ili šta god.. Ali to ne piše. Ovako rečeno je nedovršeno
i nema smisla.
Isus tu praktično ucenjuje. parafraziram - "ako ne verujete da sam to ja neće vam biti dobro"
Religija uostalom kao i sve druge oblasti su ucenjivačke - ako nisi za mene protiv mene si. Tu božansko nema ništa.
Zašto se konvencije nazivaju dogmama.

Догма (грч. δόγμα) је научни став, теза, тврдња или начело појединог филозофа или филозофске школе, који се сматрају необоривима, не дају се оповргнути или се сматрају битним, односно карактеристичним за одређени филозофски или научни систем. Опште прихваћено и јасно формулисано мишљење или учење које не допушта да се у њега сумња нити оставља могућност да буде оповргнуто или дискутовано.

Biblija je tokom vremena pretrpela mnoge prepravke i verovatno se a ne samo što se udaljila već prilagođavana raznim denominacijama da ti više i ne znaš šta je u originalu već prihvataš prevod koji po tebi ima neki smisao.
Ali onda si jeretik, mudroser ili kako me već nazva internet stručnjak,a činjenice pred nosom, samo vidi koliko prevoda ima i u čemu se razlikuju i to u fundamentalnom smislu.

Isus tu praktično ucenjuje. parafraziram - "ako ne verujete da sam to ja neće vam biti dobro"
Religija uostalom kao i sve druge oblasti su ucenjivačke - ako nisi za mene protiv mene si. Tu božansko nema ništa.
Zašto se konvencije nazivaju dogmama.

Догма (грч. δόγμα) је научни став, теза, тврдња или начело појединог филозофа или филозофске школе, који се сматрају необоривима, не дају се оповргнути или се сматрају битним, односно карактеристичним за одређени филозофски или научни систем. Опште прихваћено и јасно формулисано мишљење или учење које не допушта да се у њега сумња нити оставља могућност да буде оповргнуто или дискутовано.

Biblija je tokom vremena pretrpela mnoge prepravke i verovatno se a ne samo što se udaljila već prilagođavana raznim denominacijama da ti više i ne znaš šta je u originalu već prihvataš prevod koji po tebi ima neki smisao.
Ali onda si jeretik, mudroser ili kako me već nazva internet stručnjak,a činjenice pred nosom, samo vidi koliko prevoda ima i u čemu se razlikuju i to u fundamentalnom smislu.
Ako na ovakav način čitaš Bibliju, tu onda ništa korisno nećeš naći.
Samo gubiš vreme..

Što se Mojsija tiče. Takav primer imaš i u hrišćanstvu. Isus je rekao
''idite i naučite sve narode''. A onda neki uzeli oružje i krenuli da pokore
čitav svet u njegovo ime.
A šta misliš kako da shvati ako nisi za Isusa onda si protiv, ako ne veruješ u Isusa onda si bez večnog života i bićeš sa porodom aspidinim u večno mučenje?
Ili ako nisi za Jahvu za sotonu si.
Ucena, da li Bog ucenjuje?

A šta misliš kako da shvati ako nisi za Isusa onda si protiv, ako ne veruješ u Isusa onda si bez večnog života i bićeš sa porodom aspidinim u večno mučenje?
Ili ako nisi za Jahvu za sotonu si.
Ucena, da li Bog ucenjuje?
Sa jehovu da me maneš.. ako možeš da mi ga ne pominješ, najbolje bi bilo..

Pa vidiš kako ti to gledaš nekako stranački i onda naravno to doživljavaš
kao ucenu. Zašto se onda baviš čitanjem takve knjige? Šta tražiš u njoj?

Bog ne ucenjuje. Onda, ako nešto doživiš kao ucenu, znači da nisi dobro
protumačio napisano.

Pa hajde objasni kako nije ucena, možda sam nešto prevideo.

Ko nije sa mnom protiv mene je
mat 12,30
Izvadio si nešto iz konteksta. Isus tu objašnjava šta je hula na Svetog Duha
i kako neće sotona sotonu izgoniti. Što uglavnom ljudi danas ignorišu,
pa prisustvo čuda u drugim religijama smatraju demonskim ili sotoninim
delom, a ne delom Svetog Duha. Valjda bi svako tapiju na Svetog Duha
za sebe da uzme.

Obraća se onima koji ga optužuju za saradnju sa demonima, na šta on
odgovara da čak i da je tako, to bi značilo da se zlo razdelilo i da će samo
sebi doći glave. Što je dobro.
Ako pomoću Svetog Duha izgoni demone, onda im je doneo carstvo
nebesko. Što je opet dobro.
To su dva načina da vide dobro, a oni vide zlo, jer su samo za to
sposobni. Do njih je, a ne do onoga što posmatraju.
Pa sad, ako nisi na strani dobroga i tu vidiš nešto loše, onda je tako.
Do tebe je.
Šta hoćeš drugo da ti kaže?

Izvadio si nešto iz konteksta. Isus tu objašnjava šta je hula na Svetog Duha
i kako neće sotona sotonu izgoniti. Što uglavnom ljudi danas ignorišu,
pa prisustvo čuda u drugim religijama smatraju demonskim ili sotoninim
delom, a ne delom Svetog Duha. Valjda bi svako tapiju na Svetog Duha
za sebe da uzme.

Obraća se onima koji ga optužuju za saradnju sa demonima, na šta on
odgovara da čak i da je tako, to bi značilo da se zlo razdelilo i da će samo
sebi doći glave. Što je dobro.
Ako pomoću Svetog Duha izgoni demone, onda im je doneo carstvo
nebesko. Što je opet dobro.
To su dva načina da vide dobro, a oni vide zlo, jer su samo za to
sposobni. Do njih je, a ne do onoga što posmatraju.
Pa sad, ako nisi na strani dobroga i tu vidiš nešto loše, onda je tako.
Do tebe je.
Šta hoćeš drugo da ti kaže?
Znači ili dobro ili loše, sredine nema.
A ipak mislim da svet nije crno-belo.
Samo da definišemo šta je dobro šta nije i onda nema razmišljanja. Uzmemo jednu sintagmu i živimo po njoj,čemu toliko pisanija raznih religija i filozofija.

Znači ili dobro ili loše, sredine nema.
A ipak mislim da svet nije crno-belo.
Samo da definišemo šta je dobro šta nije i onda nema razmišljanja. Uzmemo jednu sintagmu i živimo po njoj,čemu toliko pisanija raznih religija i filozofija.
Data je veoma dobra poenta. Dobro je unutar sebe nedeljivo. Ne može
se podeliti i udariti jedno na drugo, jer to onda ne bi bilo dobro. Bar jedna
strana ne bi bila dobra. On je dobro i ko nije sa njm protiv njega je.

To je kao da neko kaže ili si za život ili si protiv života. Šta tu ima da bude
sivo? Jel možeš nekoga da ubiješ samo malo?

Data je veoma dobra poenta. Dobro je unutar sebe nedeljivo. Ne može
se podeliti i udariti jedno na drugo, jer to onda ne bi bilo dobro. Bar jedna
strana ne bi bila dobra. On je dobro i ko nije sa njm protiv njega je.

To je kao da neko kaže ili si za život ili si protiv života. Šta tu ima da bude
sivo? Jel možeš nekoga da ubiješ samo malo?
Kako možeš znati za dobro ako ne znaš za zlo, dobro bez zla nema svrhu i obrnuto,koegzistiraju večno. U SZ to navodno dobro se navodno prozlilo, a navodno je izbor bio, znači naš izbor je izvor zla. Biblijski početak i sve ostalo se naslanja do zadnje knjige u kojoj se navodno zlo uništava. Uništava ti se izbor. Bog kroz čitav proces preko ljudi se bori protiv navodnih zlih ljudi pa čak i protiv zlih beba do zlog anđela koji na kraju pobeđuje i šta dalje?
Koja je uopšte svrha života ovog i nekog drugog bez izbora?
Apsolutno dobro ni ne postoji bar po Bibliji jer to što je Bog sve dobro stvorio pokvarilo se.

Postavljaš pitanje za život, stvar je u tome da se nekom ne živi jer ima teške muke i jedva čeka da umre ,smrt je za njega izlaz. Tih primera u realnosti ima u fantaziji nema, tamo je sve lepo.
Pa da li za takvu osobu kažemo super ti je što se mučiš u konstantnim bolovima jer si živ.

Da li je dobro što je živ, za tebe jeste, za njega nije. Znači relativitet.

%D0%88%D0%B8%D0%BD_%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B3_%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3_24_%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0.jpg

Kako možeš znati za dobro ako ne znaš za zlo, dobro bez zla nema svrhu i obrnuto,koegzistiraju večno. U SZ to navodno dobro se navodno prozlilo, a navodno je izbor bio, znači naš izbor je izvor zla. Biblijski početak i sve ostalo se naslanja do zadnje knjige u kojoj se navodno zlo uništava. Uništava ti se izbor. Bog kroz čitav proces preko ljudi se bori protiv navodnih zlih ljudi pa čak i protiv zlih beba do zlog anđela koji na kraju pobeđuje i šta dalje?
Koja je uopšte svrha života ovog i nekog drugog bez izbora?
Apsolutno dobro ni ne postoji bar po Bibliji jer to što je Bog sve dobro stvorio pokvarilo se.

Postavljaš pitanje za život, stvar je u tome da se nekom ne živi jer ima teške muke i jedva čeka da umre ,smrt je za njega izlaz. Tih primera u realnosti ima u fantaziji nema, tamo je sve lepo.
Pa da li za takvu osobu kažemo super ti je što se mučiš u konstantnim bolovima jer si živ.

Da li je dobro što je živ, za tebe jeste, za njega nije. Znači relativitet.
Previše pitanja...

Neznanje je uzrok zla, a ne izbor.
Isus je Dobro, apsolutno dobro. Možeš u to da veruješ, možeš i da ne veruješ.
On se nije eutanazijom bavio, nego je lečio i one za koje se smatralo da je
prekasno. Potpuno je na strani života.

Previše pitanja...

Neznanje je uzrok zla, a ne izbor.
Isus je Dobro, apsolutno dobro. Možeš u to da veruješ, možeš i da ne veruješ.
On se nije eutanazijom bavio, nego je lečio i one za koje se smatralo da je
prekasno. Potpuno je na strani života.
Kako su mogli da znaju kad su stvoreni da ne znaju. Neznanje je nekad blagoslov, daleko je da je to uzrok zla.Uzmeš pa naučiš ali tome nikad kraja jer svaki kraj je novi početak. Kao da želiš dostići horizont.
Ko tebi brani da lečiš ljude? Zar nije rekao da će apostoli moći raditi i veće stvari od Njega.

Kako su mogli da znaju kad su stvoreni da ne znaju. Neznanje je nekad blagoslov, daleko je da je to uzrok zla.Uzmeš pa naučiš ali tome nikad kraja jer svaki kraj je novi početak. Kao da želiš dostići horizont.
Ko tebi brani da lečiš ljude? Zar nije rekao da će apostoli moći raditi i veće stvari od Njega.
Ko je stvoren da ne zna?

Ja ti ličim na apostola? :zeek:

Ko je stvoren da ne zna?

Ja ti ličim na apostola? :zeek:
nije to rečeno apostolima nego svim verujućim...

Jovan 14,12Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovijeh tvoriti; jer ja idem k ocu svojemu;
Jovan 14,13I šta god zaištete u oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi otac u sinu.
Jovan 14,14I ako što zaištete u ime moje, ja ću učiniti.

ispada da ili niko nikad nije verovao Isusa ili da je Isus dao pogrešno proročanstvo

Back