Isus Hrist kao čovek?

Pokaži u grčkom prevodu.
Kod Karadžića nema Ja jesam i on je sasvim odlično prevodio.Sad im navodno Karadžić deluje arhaično pa su revidiranjem ubacili to "Ja jesam" što je naravno falsifikat. Biblija se mnogo puta prepravljala i nije joj ovo kraj, krojiće se po potrebi.
Ajde ponovno

Име Божје, које гласи: Ја сам онај који јесте (јеврејски: ЈАХВЕ)
Evo trčim grčki da naučim, pa se vraćam za jedno deset godina da nastavimo
razgovor.

Ako moderator nešto ovde kaže, mi ostali kažemo amin i gotova priča.. :kafa:

Jesam li ja negde rekla da je Hristos jahve ili jehova? Nisam.
Vidim da je portparol pravoslavlja, možda ima blagoslov episkopa da odvraća pravoslavne vernike od pravoslavlja krijući Jahvu. Postavio sam pitanje zašto SPC izbegava Jahvu a dogmatski priznaje da su sva tri lica Jahve,tj Bog je Jahve a Isus na krstu zove Boga Ela dok Jevreji misle da zove Iliju.

Друга имена за Бога могу се сматрати описним, али Јахве је лични. Овим именом Он склапа савез и води израелски народ. Јахве је име Израеловог Бога и Бога који је дошао на земљу као Исус Христ, Јахве у телу Исус потиче од латинског облика грчког облика Јешуа

, што дословно значи „Јахве спасава“. Тако ће Јахве спасити свој народ од њихових греха, а истовремено ће Исус спасти свој народ од њихових греха. Ово је само један од многих случајева у којима су Исус и Јахве изједначе

pametnija sorta objasnjava u pet recenixa i byde jasno

Kako ti razumeš to ''Ja jesam'', kada tu izjavu ne vezuješ za demijurga
iz Starog zaveta?
Skraćeno od ja sam onaj koji jesam što ništa konkretno ne znači. Pisci Biblije su izbegavali taj izraz u SZ verovatno što nema konkretnost, nema jasno značenje a i može svako da se izjasni.Recimo pitaš mene ko si ja ti odgovaram onaj koji jesam.
Da li sam tu nešto konkretno rekao, nisam ,mogu biti svašta a nisam te slagao. Zato je uzet naziv Gospod ali to je više titula nego ime,jer Bog je gospodar života i smrti.
Dosta ljudi izjednačavaju Jahvu i Gospoda, Jahve je dobio samoglasnike od (adoni ) gospod. Bar zvanično tumače tako, međutim onaj koji je tražio više informacija od puke dogme i van religijskih izvora videli su da je Jahve , čovek ratnik,čak nije ni Bog već neki simbol ljudi koji su ratnički nastrojeni i želja za dobijanje navodne obećane zemlje koji im je obećao taj neki ratnik i proglasili ga bogom, a što se i danas vidi.
Isus znajući njima govori "vaš otac je đavo", đavolu je stalo do prolivanja krvi. a njegovog Oca (Boga) ni ne znaju.

Skraćeno od ja sam onaj koji jesam što ništa konkretno ne znači. Pisci Biblije su izbegavali taj izraz u SZ verovatno što nema konkretnost, nema jasno značenje a i može svako da se izjasni.Recimo pitaš mene ko si ja ti odgovaram onaj koji jesam.
Da li sam tu nešto konkretno rekao, nisam ,mogu biti svašta a nisam te slagao. Zato je uzet naziv Gospod ali to je više titula nego ime,jer Bog je gospodar života i smrti.
Dosta ljudi izjednačavaju Jahvu i Gospoda, Jahve je dobio samoglasnike od (adoni ) gospod. Bar zvanično tumače tako, međutim onaj koji je tražio više informacija od puke dogme i van religijskih izvora videli su da je Jahve , čovek ratnik,čak nije ni Bog već neki simbol ljudi koji su ratnički nastrojeni i želja za dobijanje navodne obećane zemlje koji im je obećao taj neki ratnik i proglasili ga bogom, a što se i danas vidi.
Isus znajući njima govori "vaš otac je đavo", đavolu je stalo do prolivanja krvi. a njegovog Oca (Boga) ni ne znaju.
To je gordost. Kada ne možeš da kažeš ''ne znam šta to znači'', nego procenjuješ
da to nema nikakvo konkretno značenje, jer ti ne razumeš. Dokle god je čovek
identifikovan sa egom, dotle ne može da razume šta to znači. I može reći da
je on onaj koji jeste, ali će slagati. To može reći iskreno samo onda kada je jedno
sa Ocem.
Zato Isus kaže ''Kad podignete Sina Čovječijega, onda ćete doznati da Ja jesam''.
Kada se izdigneš iz ega i kada spoznaš svoju pravu prirodu, onda ćeš znati da
on jeste. Do tada veruješ da se Bog u telu tim rečima javlja. Ako si vernik.
Ako hoćeš da tvoj ego bude bog i da njemu verujemo, onda prepravljaš reć
Božiju i objašnjavaš kako ona ništa ne znači.

To je gordost. Kada ne možeš da kažeš ''ne znam šta to znači'', nego procenjuješ
da to nema nikakvo konkretno značenje, jer ti ne razumeš. Dokle god je čovek
identifikovan sa egom, dotle ne može da razume šta to znači. I može reći da
je on onaj koji jeste, ali će slagati. To može reći iskreno samo onda kada je jedno
sa Ocem.
Zato Isus kaže ''Kad podignete Sina Čovječijega, onda ćete doznati da Ja jesam''.
Kada se izdigneš iz ega i kada spoznaš svoju pravu prirodu, onda ćeš znati da
on jeste. Do tada veruješ da se Bog u telu tim rečima javlja. Ako si vernik.
Ako hoćeš da tvoj ego bude bog i da njemu verujemo, onda prepravljaš reć
Božiju i objašnjavaš kako ona ništa ne znači.
I sta si utvrdila ko je taj na sinaju koji kaze ja jesam.Bog ili neki duhovnik koji ispisa na papiru ove reci.

Ustima dok ne priznas da je to gospod mozes sto biblija celu biblioteku da naucis na pamet dzaba.A opet ne mozes na silu
da neko drugi trazi od tebe to priznanje i to mi je jasno.
Niti znaš šta tražiš, niti gde da tražiš, al važno je da si priznala nešto
što ne razumeš.
U tome što je rečeno nalaze se odgovori na sva pitanja, a ti i dalje
pištš ''ko je to rekao''.

Back