Isus Hrist kao čovek?

The Jewish Bible

14. God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

אהיה אשר אהיה - ehjeh ašer ehjeh= Biću koji ću Biti
-- HAJAH je glagolski oblik od “hjh” (“ehjeh” je njegov imperfekt, tj. nezavršeno događanje)
Glagol “hajah” u ovom kontekstu nema statiĉko značenje “bivstvovanja” (“ja jesam”), nego intersubjektivno i relacionalno značenje “biti tu, biti kod, biti sa”,postati... Božje ime “JeHoVaH” (“JHVH”, Jahve) je imperfekt glagola “hjh” u 3. licu jednine te se može prjevesti sa: postati, jaću postati, nemački: Ich Werde (sein).....etc. Grĉki prijevod LXX, “egó eimí ho ón” (“Ja sam bivstvujući”), budući da pretpostavlja helenistiĉki pojam bitka, ne iskazuje ono značenje i onaj sadržaj koji sa svoje strane izražava hebrejski izričaj.

Mogući naprikladniji prjevod bi bio: Postaću sve što god poželim postati...ili slično. Drugim rijeĉima, Bozja postojanost i vjernost u odnosu na njegov narod, kao i njegova svemoć koja se očituje u oslobađanju iz ropstva, kao i dalje vodstvo svog naroda do obećane zemje te i dalje...The Jewish Bible

Znam to.
Nego me interesuje kako to s.oci nisu znali i ama baš ništa o tome nisu pisali a Vi znate.

Kako vam se razotkrilo i kome prvo?

Da li je to sinod ozvaničio ili ne?
Pa znali su samo ne pod tim imenom. Niz ranih Otaca poput sv. Justina Mučenika i sv. Irineja Lionskog prepoznaju preovaploćenog Hrista u Postanju 19:24. Sv. Irinej i piše da su tu i Otac i Sin opisani titulom Gospod. Ne moram vam objašnjavati da je Gospod zapravo Jahve.

Pa znali su samo ne pod tim imenom. Niz ranih Otaca poput sv. Justina Mučenika i sv. Irineja Lionskog prepoznaju preovaploćenog Hrista u Postanju 19:24. Sv. Irinej i piše da su tu i Otac i Sin opisani titulom Gospod. Ne moram vam objašnjavati da je Gospod zapravo Jahve.
Znam. Ali me čudi da ama baš niko nije o tome pisao....mislim imenom Jahve...

Šta kaže sinod?

Znam to. Jasno mi je to.
Ali daj me nauči nešto novo.

U kom veku se prvi put povezuje JHVH sa Hristom?

Kada kažeš da je to zvanična doktrina crkve.
Od početka samo ne pod imenom JHVH. Ali starozavjetni stihovi gdje se pominje JHVH su se oduvijek povezivali sa Hristom. Ti moraš shvatiti da je van JS JHVH apsolutno sekundarna stvar i jako je čudno da neko Boga zove Jahve a ne Gospod.

Od početka samo ne pod imenom JHVH. Ali starozavjetni stihovi gdje se pominje JHVH su se oduvijek povezivali sa Hristom. Ti moraš shvatiti da je van JS JHVH apsolutno sekundarna stvar i jako je čudno da neko Boga zove Jahve a ne Gospod.
Probaću još jednom i neću više.
Jasno je meni da oci pišu o Hristu kao Bogu i kao starozavjetnom Bogu.

Ali danas gledam neku novotariju na sajtu koji je Sale postavio... što skroz odudara od predanja s.otaca...jer da je tako, svakako bi neko toliko Bogonadahnut pisao o tome....pa bar bi jednom pomenuo...
Zato mi je to čudno. Zašto oni izbegavaju da pomenu JHVH i da li ga pominju uopšte?

Ali me jako interesuje pošto ta praksa nije od njih, od koga je....i ko prvi JHVH povezuje sa Hristom...koji je to vek?

Back