aeternum
✿ forever and ever ✿
- Poruka
- 26.234
to i je ste problem kada se prihvati dogma crkve a ne cita se Bozja rec
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Baš tim rečima.Тим ријечима баш или генерално да је Христос Бог?
Tim riječima ćeš teško naći jer Oci ne koriste ime Jahve.Baš tim rečima.
Da je Hrist Jahve Jehova...
Ok.Tim riječima ćeš teško naći jer Oci ne koriste ime Jahve.
Pa to je vjerovanje da je Hristos Bog a Jahve je starozavjetno ime za Boga.Ok.
Od kada je ovo verovanje ušlo u PC?
Ko je prvi to uveo, ako je uveo?
Znam to.Pa to je vjerovanje da je Hristos Bog a Jahve je starozavjetno ime za Boga.
Pa znali su samo ne pod tim imenom. Niz ranih Otaca poput sv. Justina Mučenika i sv. Irineja Lionskog prepoznaju preovaploćenog Hrista u Postanju 19:24. Sv. Irinej i piše da su tu i Otac i Sin opisani titulom Gospod. Ne moram vam objašnjavati da je Gospod zapravo Jahve.Znam to.
Nego me interesuje kako to s.oci nisu znali i ama baš ništa o tome nisu pisali a Vi znate.
Kako vam se razotkrilo i kome prvo?
Da li je to sinod ozvaničio ili ne?
Znam. Ali me čudi da ama baš niko nije o tome pisao....mislim imenom Jahve...Pa znali su samo ne pod tim imenom. Niz ranih Otaca poput sv. Justina Mučenika i sv. Irineja Lionskog prepoznaju preovaploćenog Hrista u Postanju 19:24. Sv. Irinej i piše da su tu i Otac i Sin opisani titulom Gospod. Ne moram vam objašnjavati da je Gospod zapravo Jahve.
pa onda je i Hristos jahve, šta komplikuješPa to je vjerovanje da je Hristos Bog a Jahve je starozavjetno ime za Boga.
To ime uopšte nije bilo bitno za hrišćane. To bi ti trebalo puno govoriti.Znam. Ali me čudi da ama baš niko nije o tome pisao....mislim imenom Jahve...
Šta kaže sinod?
Pa jeste.pa onda je i Hristos jahve, šta komplikuješ
Pa govori mi da Vi nešto znate što oci nisu...To ime uopšte nije bilo bitno za hrišćane. To bi ti trebalo puno govoriti.
Pa kako yhvh da izgovoreZnam. Ali me čudi da ama baš niko nije o tome pisao....mislim imenom Jahve...
Šta kaže sinod?
Da, zvanično učenje Crkve je da je Hristos Bog a to znači da je i Jahve.Pa govori mi da Vi nešto znate što oci nisu...
Da li je ovo zvanično učenje crkve ili samo neko ovako piše okolo?
Ma meni je svejedno, ne moraju da ga izgovaraju samo da su negde JHVH povezali i rekli da je to Hrist.Pa kako yhvh da izgovore
mislim da ni jevreji nisu u to sigurni kako izgovoriti ovo yhvjJedino mi kreteni zevzecimo se sa njegovom.imenom.
Izvini što sam dosadan. Samo još ovo.Da, zvanično učenje Crkve je da je Hristos Bog a to znači da je i Jahve.
i od kad je jahve?Pa jeste
Pa oduvijek Crkva vjeruje da je Hristos Bog. Od apostolskog vremena.Izvini što sam dosadan. Samo još ovo.
Od kada se to odomaćilo u crkvi prvi put?
Bar vek reci koji...ne mora precizno...
Hvala
Oduvijek.i od kad je jahve?
kad je jahve nastao?
Pa nije baš tako Maki.Pa oduvijek Crkva vjeruje da je Hristos Bog. Od apostolskog vremena.
Da, rekli su tako i naveo sam ti primjer gdje jesu. Samo nisu iskoristili tu riječ "Jahve".Pa nije baš tako Maki.
Zašto onda niko od s.otaca nije rekao tako?
Ima li bar jedan primer da neko od njih JHVH povezuje i kaže da se radi o Hristu?
I ko je to prvi povezao, u kom veku?
Znam to. Jasno mi je to.Da, rekli su tako i naveo sam ti primjer gdje jesu. Samo nisu iskoristili tu riječ "Jahve".
Od početka samo ne pod imenom JHVH. Ali starozavjetni stihovi gdje se pominje JHVH su se oduvijek povezivali sa Hristom. Ti moraš shvatiti da je van JS JHVH apsolutno sekundarna stvar i jako je čudno da neko Boga zove Jahve a ne Gospod.Znam to. Jasno mi je to.
Ali daj me nauči nešto novo.
U kom veku se prvi put povezuje JHVH sa Hristom?
Kada kažeš da je to zvanična doktrina crkve.
Ma razumem, samo ne razumem čemu služi to jahve ili jehova.
Probaću još jednom i neću više.Od početka samo ne pod imenom JHVH. Ali starozavjetni stihovi gdje se pominje JHVH su se oduvijek povezivali sa Hristom. Ti moraš shvatiti da je van JS JHVH apsolutno sekundarna stvar i jako je čudno da neko Boga zove Jahve a ne Gospod.