Историјски квиз

Хермафродит је син Хермеса и Афродите...

u pravu si ali postoji i jedna grcka legenda po kojoj je zevs ljut na hermafrodita rastavio ga na hermesa i afroditu i zadao im zivotni smisao da se ceo zivot traze dok se ponovo ne spoje u jedno bice. To je mit o pravoj ljubavi i pronalsaku i spajanju dve polovine iste jabuke
Na taj mit sam savim slucajno naisla kada sam pisala diplomski rad koji je bio vezan za mitologije i odusevila se. Od onda mi je mnogo prihvatljiviji od mita da je on sin Hermesa i Afrodite. Tako mi je smisleno zivotno i romanticno

Тако нешто је говорио Аристофан у Платоновој ''Гозби'', како је човек раније имао по четири руке, ноге, два лица, полна органа, био снажан и тежио да се попне на небо, због чега је Зевс одлучио да сваког човека расече на пола. Од тада, свако од нас је део човека који трага за својом изгубљеном половином и тада је људима усађена љубав коју осећају једни према другима.

P.S. Изворно значење речи симбол јесте предмет пресечен на два дела...

Тако нешто је говорио Аристофан у Платоновој ''Гозби'', како је човек раније имао по четири руке, ноге, два лица, полна органа, био снажан и тежио да се попне на небо, због чега је Зевс одлучио да сваког човека расече на пола. Од тада, свако од нас је део човека који трага за својом изгубљеном половином и тада је људима усађена љубав коју осећају једни према другима.

P.S. Изворно значење речи симбол јесте предмет пресечен на два дела...

pa zar nije divno

Back