Историјски квиз

Pade u zaborav, nije prvi put.

Evo kompletnog odgovora na pitanje:
Jovan Djordjevic je povodom proslave punoletstva kneza Milana napisao dve pesme: Knezevu himnu koja je posvecena knezu i Srpsku himnu koju je uneo u pozorisni komad Markova sablja koji je takodje napisan za proslavu Milanovog punoletstva. Preradom Knezeve himne nastala je himna Boze pravde.

Nisam ni sumnjala da ces bas ti tacno odgovoriti. Ovo je bio samo moj skromni doprinos da se kviz vaskrsne, jer bas sam uzivala citajuci ga :)

A da, umalo zaboravih. Hvala za objasnjenje (himna). Znala sam da je tako nesto, samo pusta zenska pamet ispari ocas posla :)

Preciznije,Sovjetski Savez.. :)

The Winter War broke out when the Soviet Union attacked Finland on November 30, 1939, three months after the start of World War II. Because the attack was judged completely illegal, the Soviet Union was expelled from the League of Nations on December 14. Soviet leader Josef Stalin had expected to conquer the whole country by the end of year, but Finnish resistance frustrated the Soviet forces, who outnumbered the Finns four to one. Finland held out until March 1940, when a peace treaty was signed ceding about 10% of Finland's territory, and 20% of its industrial capacity, to the Soviet Union.

Sad ja.
Kako se zvao hrvatski ban i vojskovodja kojeg su Turci ubili iz zasjede na Vrazjoj Gori kod Bihaca i odsjekli mu glavu 21. svibnja 1520. godine? Neposredno prije smrti Papa Lav X i njemacki car Maksimilijan dodijeli su njemu licno punomoc,finansijska sredstva i vojsku da povede krstaski rat protiv Turaka na Balkanu,a zbog ogromnog ugleda koji je uzivao u Evopi. Odsjecena glava pronadjena je na obliznjoj livadi gdje su je Turci u bijegu izgubili i uz pocasti prenesena u Bihac.

Back