Историјски квиз

Ne nije bio Hrvat, bio je Srbin dok je Slovenac Davorin Jenko napisao muziku. Jenko je bez obzira na to sto je bio Slovenac poreklom, bio veliki srpskli patriota, mnogo veci od nekih pravih Srba.

Ako ce da bude od pomoci mogu da dam originalnu verziju, a mislim da ce biti bar da se provali kome je posvecena.

Ono sto se ja secam da sam cula je da je pesma bila napisana za pozorisnu predstavu, a predstava je bila u cast necega. Pa je tek posle te predstave odluceno da pesma bude himna Srbije. Znaci prvobitna namena joj uopste nije bila ta koju sada ima.
Ja se eto samo secam neceg sto sam davno cula, al ko ce sve popamtiti.

biska:
Ono sto se ja secam da sam cula je da je pesma bila napisana za pozorisnu predstavu, a predstava je bila u cast necega. Pa je tek posle te predstave odluceno da pesma bude himna Srbije. Znaci prvobitna namena joj uopste nije bila ta koju sada ima.
Ja se eto samo secam neceg sto sam davno cula, al ko ce sve popamtiti.

Pa niije bas tako. Istovremeno su napisane dve verzije pesme sa dva razlicita naziva. Jedna je bila posvecena jednom nasem vladaru, a druga je pisana za potrebe pozorisnog komada pod nazivom "Markova sablja". Pesme su bile slicne, ali je ipak preradom verzije koja je posvecena doticnom vladaru, nastala himna "Boze pravde".

Tu verziju koja je posvecena vladaru, mozete videti ovde: http://www.ptt.yu/korisnici/m/i/mijstj/bprav1.jpg

Back