Историјски квиз

dobro :D
u pitanju je Moravska brigada I poziva
aj da vidimo nesto drugo
kako se zvala srpska princeza koja je postala ugarska kraljica?
oko kog grada, poznatog i u novijoj istoriji, su se uglavnom sukobljavali Lazarevici/Brankovici sa Kotromanicima?

Oko Srebrenice!

A ono prvo pitanje moraš pojasniti, da li misliš na srpsku princezu iz Bosne ili Raške?

Znam de je jedan od najznačajnijih ugarskih kraljeva Ludovik Anžujski bio oženjen bosanskom princezom... e sad čija je ona bila ćerka... valjda Stjepana Kotromanića!

Poslednja izmena:
Oko Srebrenice!

A ono prvo pitanje moraš pojasniti, da li misliš na srpsku princezu iz Bosne ili Raške?

Znam de je jedan od najznačajnijih ugarskih kraljeva Ludovik Anžujski bio oženjen bosanskom princezom... e sad čija je ona bila ćerka... valjda Stjepana Kotromanića!
Тако, било их је две - Јелена Вукановић, ћерка великог рашког жупана Уроша Првог, и Јелисавета Котроманић, ћерка Стефана Другог и праунука краља Драгутина.

Ja mislim da ovaj nas zahebava...

Koji srpski ustanik je svom konju satirao grivu?! :roll:
Šta to uopšte znači?
Kaže bio je najluđi od svih ustanika. Pa koliko je samo to relativno... Hajduk Veljko je bio opaljen, Stojen Čupić hrabar, Stevan Sinđelić takođe, Đorđe Ćurčija je bio zaheban, Milenko Stojković je bio čudak i razvratnik :per: (imao veliki harem)... itd.

Kaže zvao Aganliju 1 na 1... na ferku da se pobiju valjda...:hahaha:

To je nemoguće bilo u toku I srpskog ustanka jer su dahije pobijene odmah na početku, a ranije je takođe bilo nemoguće, jer taj koji bi izazvao Aganliju ne bi ostao živ od njegovih ljudi...

evo postavicu ja pitanje da se ne bi vi potukli ovde :)
Kako se zove srednjevekovni srpski grad,koji je uz Smederevo bio najbolje branjen i jedini je prestavljao pravi otpor.Turci su u nekoliko navrata pokusavali da ga osvoje ali nisu uspevali.Tek kad su osvojili Smederevo i taj grad se predao.Bio je poznat po velikim rudnicima zlata i srebra.
mozda je vec bilo pitanje,ne znam..

Kako se zove srednjevekovni srpski grad,koji je uz Smederevo bio najbolje branjen i jedini je prestavljao pravi otpor.Turci su u nekoliko navrata pokusavali da ga osvoje ali nisu uspevali.Tek kad su osvojili Smederevo i taj grad se predao.Bio je poznat po velikim rudnicima zlata i srebra.

Novo brdo

Što reče kolega, Novo Brdo je najpoznatije po vađenju zlata i srebra, ali njega su Turci zauzeli nekoliko godina prije Smedereva...

Možda misliš na Golubac, on je imao jaku tvrđavu, ali on je često prelazio iz ruke u ruku hrišćanima i Turcima.

Back