Историјски квиз

Meseceva_kci:
Da nije Plantagenet...?

Nije Plantagenet, to je dinastija iz kasnijeg perioda. Ja zapravo i nikad nisam cuo da Normanska dinastija ima neko prezime, u svim knjigama u kojima sam citao o engleskim kraljevima ta dinastija se vodi samo kao Normanska.

Meseceva_kci:
A evo pitanje:
Kada je Engleskoj u srednjem vijeku ukinut interdikt?

1214. godine (tacnije potpuno je ukinut 2.7.1214.

Blondie2:
12. Egipat, Indija.

Za pocetak, ali moram da te razocaram osnovao ih je smatra se 70.

Around seventy towns or outposts are claimed to have been founded by Alexander. Some of the main ones are:

* Alexandria, Egypt
* Alexandria Asiana, Iran
* Alexandria in Ariana, Afghanistan
* Alexandria of the Caucasus, Afghanistan
* Alexandria on the Oxus, Afghanistan
* Alexandria of the Arachosians, Afghanistan
* Alexandria on the Indus (Alexandria Bucephalous), Pakistan
* Alexandria Eschate, "The furthest", Tajikistan
* Iskenderun (Alexandretta), Turkey
* Kandahar (Alexandropolis), Afghanistan

AKHENATON:
Nije Plantagenet, to je dinastija iz kasnijeg perioda. Ja zapravo i nikad nisam cuo da Normanska dinastija ima neko prezime, u svim knjigama u kojima sam citao o engleskim kraljevima ta dinastija se vodi samo kao Normanska.
Meni u enciklopediji Larousse pod Vilijam osvajac pise iz Normanske porodice
Plantegneta.Bitka kod Hastingsa je bila mislim 1066. a do ranih srednjevekovnih Engleskih kraljeva to je manje od 2 veka(citaj:Ricard lavlje srce)

frozen1982.:
Meni u enciklopediji Larousse pod Vilijam osvajac pise iz Normanske porodice
Plantegneta.Bitka kod Hastingsa je bila mislim 1066. a do ranih srednjevekovnih Engleskih kraljeva to je manje od 2 veka(citaj:Ricard lavlje srce)

Dinastija Plantageneta pocinje sa Henrijem II (1154-1189) iz kuce Anzujaca, koji jeste bio rodjak sa Viljemom Osvajacem, ali dalji. Nikako nije moguce da Viljem Osvajac nosi prezime Plantagenet, jer je ova dinastija dobila ime po cvetu zutilici (planta-geneste), koji je jedan clan ove porodice prisio sebi za odoru kad je krenuo u krstaski rat. Ako znamo da je prvi krstaski rat vodjen od 1096. godine, a Viljem Osvajac umro 1087. jasno se vidi da nikako nije mogao da se preziva Plantagenet.

Inace, Plantageneti si dinastija koja je vladala Engleskom u periodu od 1154-1485. Iz ove dinastije Engleskom je vladalo ukupno 14 kraljeva, ukljucujuci tu i 6 clanova kuca Lankaster i Jork, kao ogranke ove dinastije. u vreme sukoba dveju ruza, 1485. god, gine poslednji vladar ove dinastije Ricard III, a poslednji muski poomak Edvard od Vorvika umire 1499. godine

AKHENATON:
Dinastija Plantageneta pocinje sa Henrijem II (1154-1189) iz kuce Anzujaca, koji jeste bio rodjak sa Viljemom Osvajacem, ali dalji. Nikako nije moguce da Viljem Osvajac nosi prezime Plantagenet, jer je ova dinastija dobila ime po cvetu zutilici (planta-geneste), koji je jedan clan ove porodice prisio sebi za odoru kad je krenuo u krstaski rat. Ako znamo da je prvi krstaski rat vodjen od 1096. godine, a Viljem Osvajac umro 1087. jasno se vidi da nikako nije mogao da se preziva Plantagenet.

Inace, Plantageneti si dinastija koja je vladala Engleskom u periodu od 1154-1485. Iz ove dinastije Engleskom je vladalo ukupno 14 kraljeva, ukljucujuci tu i 6 clanova kuca Lankaster i Jork, kao ogranke ove dinastije. u vreme sukoba dveju ruza, 1485. god, gine poslednji vladar ove dinastije Ricard III, a poslednji muski poomak Edvard od Vorvika umire 1499. godine
Ako je tako moja greska,tuzi enciklopediju.

Ne znam da li na isto thule mislimo, ali je poznato da je Piteja iz Masalije, prvi Grk koji je doplovio do Britanije, tamo saznao da severno od Britanije postoji jedna zemlja. On je tu zemlju nazvao THULE. Ne zna se tacno na sta se odnosio ovaj naziv, ali je moguce da je to naziv za Island, Grenland Setlandska ostrva ili danasnju Norvesku.

Inace u slobodnom prevodu, ultima thule bi znacilo nesto kao najsevernija naseljena zemlja.

AKHENATON:
Ne znam da li na isto thule mislimo, ali je poznato da je Piteja iz Masalije, prvi Grk koji je doplovio do Britanije, tamo saznao da severno od Britanije postoji jedna zemlja. On je tu zemlju nazvao THULE. Ne zna se tacno na sta se odnosio ovaj naziv, ali je moguce da je to naziv za Island, Grenland Setlandska ostrva ili danasnju Norvesku.

Inace u slobodnom prevodu, ultima thule bi znacilo nesto kao najsevernija naseljena zemlja.

To bi bilo to :-)

36.gif

Zena se zvala Teodora, a upoznali su se u javnoj kuci, posto je doticna bila, jel'te, prostituka dosta mladja od njega, a da bi se ozenio njome (posto je bilo nedopustivo da se buduci vladar zeni zenom tog polozaja), morao je da promeni i donese mali milion (dobro, ne bas toliko) propisa (eh, sta jedan muskarac moze da uradi zarad zene). İ to nije sve. Teodorin uticaj na Justinijana je bio prilicno velik, a posebno je bio vidljiv za vreme pobune Nika (532.) itd.
Ako je postavljac pitanja zadovoljan odgovorom, sledece pitanje glasi:

Posle Zozefine, kako se zvala druga velika ljubav Napoleona? (mala pomoc je da je bila Poljakinja)

Back