Историјски квиз

Jevdjo:
Martin luter.
Reformacija je bila vezana za slobodu veroispovesti bez papinog patronata.Tada je se i hriscanstvo podelilo na dva dela Katolicizam i Pravoslavlje.
Jel tacno
Jao, pa ti si ovdje svasta udrobio... ;)
Pitala sam za koji se dogadjaj veze pocetak reformacije, a ne za koju licnost...
Dakle, Martin Luter je 1517. godine na vrata katedrale u Vitenbergu okacio 95 teza o potrebi reforme u crkvi, a koji se prije svega odnosio na pitanje oprosta (indulgencija), a potom se prosirio na pokusaj unosenja sustinskih promjena unutar crkve...
To je jedna stvar...
Druga stvar je da je crkveni raskol koji si pomenuo bio gotovo 500 godina ranije :arrow: 1054. godine...
U 16. vijeku, kao proizvod reformacije, nastao je protestantizam, vjersko ucenje koje se odvojilo od katolicanstva...
 
Како се звала муслиманска војна формација у саставу Аустро-Угарске војске која је током 1915 и 1916 извршила страшне злочине над Православним становништвом у Босни и Херцеговини?
 
У Првом светском рату, на подручју Сребренице је протерано и убијено, исељено или побегло од тираније неколико хиљада србских породица. Непосредни извршиоци протеривања, поред власти и њених органа, били су и локални муслимани обично сврстани у неке, наводно војне, формације као што су Зелени кадар или Шуцкори.

Дакле, зло Србима су чиниле усташе, припадници разних милиција и полиција, Зелени кадар, домаће СС јединице и други.
Многи потомци бивших Шуцкора из рата 1914-1918 су чинили злочине на подручју Сребренице, Братунца... у последњем рату.
 
Sve te vojne vojne formacije formirala je austrogarska vojska, tako da je u njima bilo pripadnika svih vojnika, vojnih obveznika u tadašnjoj Austro -Ugarskoj monarhij. Dakle bilo je: Mađara, Čeha, Slovaka, Hrvata, Bosanaca, Srba... To nisu bile etničke grupe, pa je besmisleno vezivati zločine za versku pripadnost vojnika. Što se tiče Zelenog kadra, to je Krleža lepo opisao u Vučjaku ali, ne zaboravite da su u zločinima austorogarske vojske u Prvom ratu u Mačvi 1914 -1915., učestvovali i Srbi, kao podanici AU vojske.
Čiji je deda bio tada regrutovan u austrogarsku vojsku, i da li mu je sin ili unuk kasnije bio ustaša, hortijevac, četnik, to je za ovo pitanje nebitno. Može neko da bude ostrašćen kada tome ima mesta...
 

Back
Top