Историјски квиз

Wilkołak:
Svaka cast Akhenaton! Mislio sam na Boruta. Ja sam pak nasao da se Borut pominje kao prvi slovenski knez.... (uzgred, mislim da Valut ne zvuci slovenski), ali bio si u pravu!

U oktobru sam polagao nacionalnu istoriju do XII veka, koja obuhvata i ostala Slovenska plemena, pa mi je jos sveze, do detalja. Inace ne bih bas rekao da Valuk ne lici na slovensko ime jer kad pogledas imena slovenskih bogova Valuk uopste neodudara od tih imena.

Sto se tice narednog pitanja, tu bas i nisam od pomoci, prezirem istoriju WWII. Ospice me izbijaju kad cujem za naciste, partizane, cetnike, ustase i ostale trice.

AKHENATON:
U oktobru sam polagao nacionalnu istoriju do XII veka, koja obuhvata i ostala Slovenska plemena, pa mi je jos sveze, do detalja. Inace ne bih bas rekao da Valuk ne lici na slovensko ime jer kad pogledas imena slovenskih bogova Valuk uopste neodudara od tih imena.

Sto se tice narednog pitanja, tu bas i nisam od pomoci, prezirem istoriju WWII. Ospice me izbijaju kad cujem za naciste, partizane, cetnike, ustase i ostale trice.

Oko ovog potonjeg se slazemo....drugi svetski rat....tricarije!!! Nije jos dovoljno vremena proteklo... Elem, meni Valuk stvarno ne lici na slovensko! Ne mogu da povezem ni sa jednom recju. Uzgred, da li si zapazio da se rec "raviojla" odnosno "ravijojla" koja je u Srba poznata kao vila pominje u Keltskoj mitologiji kao neko nize bozanstvo. Zaboravio sam cemu je sluzilo ali to "ravijojla" sam zapamtio.

Posto si rekao da si skoro polozio nacionalnu istoriju do XII veka, evo jos jedno pitanjce iz tog doba (nemoj pomisliti da te proveravam). Znaci pazi sada ova dva:

---
- Koga je 846. godine Ludvig Nemac postavio na tron, a da bude vladar Velikomoravske umesto Mojmira, i bude mu poslusan (Ludvigu)?

- Kako se zvao vladar Velikomoravske koji je 871. otpoceo rat sa Nemcima, a posle cije smrti Velikomoravska propada?
---

Wilkołak:
Oko ovog potonjeg se slazemo....drugi svetski rat....tricarije!!! Nije jos dovoljno vremena proteklo... Elem, meni Valuk stvarno ne lici na slovensko! Ne mogu da povezem ni sa jednom recju. Uzgred, da li si zapazio da se rec "raviojla" odnosno "ravijojla" koja je u Srba poznata kao vila pominje u Keltskoj mitologiji kao neko nize bozanstvo. Zaboravio sam cemu je sluzilo ali to "ravijojla" sam zapamtio.

Sto se tice ravijojle, mogu samo da ti kazem da je poreklo i starost Slovena, jako diskutabilno. Postoje mnoge stvari sa kojima se teorija o slovenima koju priznaje zvanicna istoriografija uopste ne slaze niti moze da pruzi logican odgovor na ta pitanja, tako da slicnost sa Keltskom mitologijom ne bih raspravljao, ja kao mali student istorije mogu samo da kazem AMIN, onom sto kaze zvanicna istoriografija.

Wilkołak:
Posto si rekao da si skoro polozio nacionalnu istoriju do XII veka, evo jos jedno pitanjce iz tog doba (nemoj pomisliti da te proveravam).

Slobodno ti postavljaj pitanja, ako znam odgovoricu ti, ako ne znam - boze moj. Niko nije sveznajuci. Jedino me nista ne pitaj za WWII, vec sam rekao da ga ne podnosim. (sam bog zna kako cu da polozim ispit kad budem dosao do IV godine)

Wilkołak:
- Koga je 846. godine Ludvig Nemac postavio na tron, a da bude vladar Velikomoravske umesto Mojmira, i bude mu poslusan (Ludvigu)?

Mojmirovog sinovca Rastislava. (Ti je onaj na ciji zahtev su Cirilo i Metodije 862/3. godine dosli u Moravsku da sire hriscanstvo)

Wilkołak:
- Kako se zvao vladar Velikomoravske koji je 871. otpoceo rat sa Nemcima, a posle cije smrti Velikomoravska propada?

Svatopulk, Rastislavov sinovac. Nakon Svatopulkove smrti, velikomoravska knezevina se raspala, a zemlju su opustosili Madjari 906. Posle toga nikada nije obnovljena.

Ako mislis na Srbiju, parlamentarizam je uveden sa stupanjem Petra I Karadjoprdjevica na vlast 1903. godine.

Ajd sad ja da postavim pitanje.

Pored cara Konstantina, svoj potpis na Milanski edikt iz 313. godine, dokument kojim se hriscanstvo priznaje za ravnopravnu veru sa rimskom religijom, stavio je i njegov savladar. Kako se on zvao?

Ukaz o verskoj toleranciji Milanski edikt potpisali su Konstatntin i Licinije.

Na Prvom vaseljenskom saboru, nekoliko godina ranije u NIkeji priznata su (zm. ostalog) kao zvanična četiri Jevanđelja, od toga samo 27 novozavetnih spisa, navodno ostali nisu imali apostolski pečat, tako da su, nažalost, otišli u apokrife...

HeBePoBaTaH_:
Ukaz o verskoj toleranciji Milanski edikt potpisali su Konstatntin i Licinije.

Na Prvom vaseljenskom saboru, nekoliko godina ranije u NIkeji priznata su (zm. ostalog) kao zvanična četiri Jevanđelja, od toga samo 27 novozavetnih spisa, navodno ostali nisu imali apostolski pečat, tako da su, nažalost, otišli u apokrife...

TACNO!

Ajd postavljajte dalje!

Back