Историјски квиз

Bravo Markelja! Tvrdjava se zove Masada a nalazi se na brdu (litici) izmedju Izraela i Jordana, u blizini Mrtvog mora.
Verovalo se da je Masada neosvojiva tvrdjava (sama rec znaci utvrdjenje) i tokom rimskih osvajanja veliki broj izbeglica je trazilo skloniste u Masadi. Jevrejski branioci su dugo odolevali ali kada su shvatili da ne mogu da odrze odbranu odlucili su da je bolje da se ubiju nego da se predaju. Napisali su imena svih vojnika na papire i izvacenjem su dosli do imena dvojice koja su trebala da ubiju sve prisutne u tvrdjavi, ukljucujuci i zenu i decu (ovo nije bio prinudni pokolj vec zajednicka odluka) da bi se na kraju sami ubili.
Ovo je prvi znani primer kolektivnog samoubistva u istoriji.

AKHENATON:
Uf sto me nervira to prevodjenje Sarla na Karlo. To se povlaci po nasim udzbenicima, kao da je Karlo srpsko ime, pa moraju da nam pojasne. Isti slucaj je kad Carlsa prevedu kao Karlo. Nemam pojma sta im to treba.
Pa to je mene nerviralo da sam nalazio prevode Charles kao Sarl, Karlo pa cak i Carls(koje je engleko ime)....nista nije bolja situacija i sa imenima nekih provincija...

AKHENATON:
Uf sto me nervira to prevodjenje Sarla na Karlo. To se povlaci po nasim udzbenicima, kao da je Karlo srpsko ime, pa moraju da nam pojasne. Isti slucaj je kad Carlsa prevedu kao Karlo. Nemam pojma sta im to treba.

U gimnaziji sam imala udzbenik u kome ne samo da je Sarl bio Karlo, vec je, na primer Elizabeta bila Jelisaveta, Dzon je bio Jovan, i ajde dok ta tri negde i mogu da prodju tako sledeca izmena imena je bila potpuno imbecilna, naime, Dzejms je postao Jakov. :confused:

ancicamila:
U gimnaziji sam imala udzbenik u kome ne samo da je Sarl bio Karlo, vec je, na primer Elizabeta bila Jelisaveta, Dzon je bio Jovan, i ajde dok ta tri negde i mogu da prodju tako sledeca izmena imena je bila potpuno imbecilna, naime, Dzejms je postao Jakov.

Da, to je udzbenik za III gimnazije jezickog smera, autor Sima Cirkovic (tj. bio nekad, sad su ga zamenili drugim). Ali sto je meni jos nelogicnije, Sima Cirkovic je napisao i udzbenik za matematicki smer II razred, gde se ta imena ne prevode. Mislim, nije mi covek jasan: ili ce da prevodi imena ili ne.

Pozz

jec:
paaa OK, samo nisam htela bash to 0,25 da pishem.... Evo da pojasnimo i kako: (2006-622)+(2006-622):32 i takooo

Ma u redu je i treba da se zaokruzi, samo sam se zezao.

Evo i detaljnog objasnjenja da se ljudi ne iscudjavaju odakle nam taj obrazac.

OBRAZAC ZA IZRACUNAVANJE:

God.musl. = God.Greg.-622 +(God.Greg.-622):32

2006.

God.musl. = 2006-622+ (2006-622):32

God.musl. = 1384 + 1384:32

God.musl.= 1384+43,25

God.musl.= 1427,25

Objasnjenje:

Gregorijanski kalendar je suncani, a muslimanski lunarni. Razlika izmedju njih je 11 dana, Zato kada proteknu 32 gregorijanske godine razlika naraste za celu godinu, odnosno na 33 muslimanske godine dolaze 32 gregorijanske.

JEC, sad si ti na redu da postavish pitanje.

Back