Историјски квиз

Simonida je bila devojcica kad su je dali za kralja Milutina, koji je svoja bludnicenja okajavao dizući crkve. Simonida je odbegla - otisla u Solun na majcin pogreb i nije htela da se vrati Milutinu. Milutin je zapretio ratom, i Vizantinci su isporucili Simonidu moćnom srpskom kralju....

Mikowiny:
Simonida je bila devojcica kad su je dali za kralja Milutina, koji je svoja bludnicenja okajavao dizući crkve. Simonida je odbegla - otisla u Solun na majcin pogreb i nije htela da se vrati Milutinu. Milutin je zapretio ratom, i Vizantinci su isporucili Simonidu moćnom srpskom kralju....

Zanima me odgovor na pitanje.
Medjutim, da nije ovde došlo do neke zabune? Ja znam da je Milutin zapretio ratom kad ga je odbila udovica Jevdokija, a Simonidin bata car se uplašio, pa mu dao u zamenu svoje dete- Simonidu?

AKHENATON:
Kad smo vec kod Vizantije, pitanje je kao je dobila ime vizantijska princeza Simonida, zena naseg kralja Milutina?

U Vizantiji je postojao običaj da deca koja su rodjena slabašna i za koja se verovalo da ce umreti dobiju ime po jednom od apostola koji ce to dete spasiti smrti i čuvati ga u daljem životu. To se činilo tako što se u krug poredja 12 ikona apostola, ispred svake se stavi po jedna sveća, sve sveće su iste dužine. Zatim se sve zapale u isto vreme. Sveća koja poslednja ostane da gori je sveća detetovog zastitnika. U slucaju Simonide, poslednja je ostala sveća apostola Simona, pa je po njemu ona i dobila ime.

cela zvanicna titula glasi:
Njegova Ekselencija dozivotni predsednik feldmarsal Al Hadji Dr Idi Amin, VC, DSO, MC, Bog svih zivotinja na zemlji i riba u morui osvajac Britanskog carstva u Africi generalno, a u Ugandi posebno i kralj Skotske
bas je bio lik zar ne........
novi zadatak: Ko su bili naslednici francuskog kralja Filipa IV Lepog koji su posle svoje smrti ne ostavivsi muske potomke ugasili dinastiju Anzua, a na presto doveli dinastiju Valoa???????????

prvo je Filipa IV Lepog nasledio najstariji sin Filip V Dugi (1315-1318)za godine nisam siguran...
kad je on umro na presto je dosao Luj X(1318-1322) i na kraju Karlo IV(1322-1328) kad izumire muska strana loze Valoa jer je Filip V oduzeo pravo zenama da naslede kraljevsku titulu(tu je izbio sukob sa bracom i sestrom-Jovankom koja je bila udata za vojvodu od Navara i posto je bila najstarija ona je trebala da nasledi Filipa IV)....mozda sam negde pogresio jer sam taj period detaljno prosle godine izucavao pa sam nesto zaboravio..
Ajde neka neko drugi postavi pitanje...

Back