Историјски квиз

Hajde, istoricari!
1. pitanje:Iz koje je deklaracije ovaj odlomak,ciji je predlog da se donese i koje godine je doneta ?
"1.Ljudi se radjaju i zive slobodni, a jednaki su u pravima.Drustvene razlike mogu biti zasnovane samo na zajednickoj koristi.
2.Cilj svakog politickog udruzivanja je ocuvanje prirodnih i nezastarivih prava coveka. Ova prava su sloboda, svojina, sigurnost i otpor ugnjetavanju.
3.Nacelo svakog suvereniteta sustinski pociva u Naciji. Nijedno telo, nijedan pojedinac, ne moza vrsiti vlast koja izricito ne proistice odatle."
2. pitanje:Ko su vodje narodnog preporoda u prvoj polovini 19. veka kod Slovaka, Ceha, Slovenaca i ko je bio najistaknutiji kod Srba?
3. pitanje:Kad je bila Francuska revolucija, koje su stranke postojale u njihovoj skupstini,koje su cinile levicu, a koje desnicu?
4.pitanje:Kog je tacno datuma (dan,mesec,godina) zauzeta tvrdjava Bastilja od strane pobunjenih francuskih revolucionara i sta je ona predstavljala?
Ako znate 2 pitanja, 1 reputacija
I'm waiting:ceka:

Prošlo je dva dana kako niko ne zna odgovor pa ću ga ja dati da bi kviz mogao da se nastavi:

Zapovednik armije Romel nije bio Nemac, vec Poljak. Julius Romel je 1939. zapovedao poljskom Lođskom Armijom (Lodz Army).

Evo novog pitanja:

Kako se zvao Atilin brat s kojim je Atila nasledio hunsko kraljevstvo, ali ga je ubio i postao jedini vođa Huna?

Prošlo je dva dana kako niko ne zna odgovor pa ću ga ja dati da bi kviz mogao da se nastavi:

Zapovednik armije Romel nije bio Nemac, vec Poljak. Julius Romel je 1939. zapovedao poljskom Lođskom Armijom (Lodz Army).

Evo novog pitanja:

Kako se zvao Atilin brat s kojim je Atila nasledio hunsko kraljevstvo, ali ga je ubio i postao jedini vođa Huna?

Davno sam to ucio :) Cini mi se Bleda?

Evo pitanja: Koji naucnik je bio blizak prijatelj sa princem Djorjdem Karadjordjevicem?

Back