ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AKHENATON:
Ma nemoj, prosvetli me molim te.:roll: Toliki istorijski izvori mi prodjose kroz ruke tokom studija, a dokaza nigde. Da lupnem tako nesto, fakultet bi me se odrekao preko novina.

Na jednoj temi sam naišla na sličnu situaciju, i jedan od likova ovog Foruma odgovori nekom tipu, verovatno 84.godišta, u stilu: Ne, sinko, nisi ti kriv. Ja sam magarac, što sam se uopšte upustio u raspravu s tobom. Često mi ove njegove reči padaju na pamet.

Јесте, али како, ја пред собом имам кронологију по библији данас је 5990-та година, а по византијском календару 7514-та, од постанка света, а по историји још није утврђено, али се сматра на неколико милиона година. Мислим да о томе није потребно дискутовати јер ништа није доказано нити ће бити у догледно време.

Вујадин

Dobro, sta kazete, jel da pisem opet kako je ovu sliku naslikao Leonardo po narudzbini za crkvu i da su na njoj likovi Bogorodice, sv. Jovana, Isusa Hrista i andjela? E, da, i da se zbog necega investitoru radova ova slika nije dopala pa je od njegovog prijatelja narucio drugu, primereniju za crkvu.Ili ste sve to zapamtili...

A koliko mi tebi puta da napisemo da je jedina hriscanska crkva, pravoslvana crkva, i da nas ne zanima i ne uzbudjuje sta rade sektaski rimokatolici.

Ne znam koga moze da uzbudi sto je neko naslikao sliku u kojoj se pokusava ukaljati Isus. Samo jednog sektasa, ili onome kome je u interesu da Isus bude okaljan, kao sto su muslimani i rimokatolici. Muslimanima zato sto pokusavaju da proguraju da je Isus obican covek, jos od stvaranja njihovog Kurana, a rimokatolicima da bi ucvrstili verovanje u bozansku prirodu pape. Bolesno u oba slucaja.

Wilkołak ne mozes da ih ubedis,jer cete doci do tacke gde pocinje verovanje i gde nema naucnih dokaza, te si unapred izgubio , ako krenes tim putem da diskutujes.

Angelico-Payne:
Wilkołak ne mozes da ih ubedis,jer cete doci do tacke gde pocinje verovanje i gde nema naucnih dokaza, te si unapred izgubio , ako krenes tim putem da diskutujes.

Necu ja nikoga da ubedim. To je stvar svacije volje i unutrasnje resenosti da poveruje u nesto. Samo sam pokusao da malo uozbiljim raspravu posto je cela tema presla u pljuvacinu. U sustini, klonicu se rasprava na ovakvim temama jer jednostavno nema hladnih glava koji o tome hoce da razgovaraju smireno i sa argumentima.

Sto se starijih forumasa tice, znam ih, znaju me, tako da sa njima nema razloga da vise pricam o ovoj temi. Poznati su mi stavovi vecine njih i obratno. Nema potrebe da diskutujem sa njima o tome.

Уместо што вређаш, покушај да оспориш било шта од овога што сам написао.
Evo ja ću malo 8)
Prvo daješ neprecizne i netačne podatke na osnovu kojih
konstruišeš lepu doduše priču.
Drugo: pozivaš se na nekoga pisca ili rukopis i i ne daš informaciju ili citat.
A to je zato jer ili nisi ni čitao IZVOR na koji se pozivaš ili je do tebe ustvari došla već neka interpretacija na koju se oslanjaš.

Tvoja priča o esenima je meni strana a pred soboom držim njihove spise i nemam pojma o ćemu ti pričaš? A veruj mi imam ih preko trideset godina i čitao sam ih podosta.
Takodje i Josifa Flavija koga tumačiš kako ti drago.

Daj bre citate na osnovu kojih tvrdiš sve to o esenima.

Ja znam da imaju Kohanite i Levite( par puta se pominju mislim)
A o tim Hlebovima i Duhovima itd.
To ne vidim nigde.
A vidi ovo za početak

Pravilnik zajedništva 7:21
I poškropi če ga duhom istine kao vodom očišćenja od svih gnusoba laži i kaljanja u duhu nečisti....... do tada će se parbiti duhovi istine i poroka u srcu čovekovom...
Znači poškropiče ga nekim čovekom( Josipom)po tebi

Doduše vidiš pominju se duhovi ali na osnovu toga nisi mogao izvući takve zaključke.
U pitanju su dva duha koji se bore u čoveku.
O toj borbi u nama Govori apostol Pavle
Pa i mnoge druge religije Zoroastrizam Taoizam itd.

Takodje ni ono s Andjelima ne stoji jer se posebno spominje zajednica i Andjeli koji će se boriti
u eshatološkom ratu protiv Sinova tame

A inače eseni si sebe nazivali Sinovi Svetla

u kontekstu RSS 2,10 pleme andjela ustvari stoji pleme Bogova :-?
Konkretno reč Elim

Dakle oni su verovali u andjele za koje su verovali da će im se pridružiti u Boju.
Bar ja to tako vidim i nemam pojma o čemu ti pričaš?

Ako oćeš javi pa ćemo deo po deo svega o čemu si pisao. Imaa puno.
Za kraj pošto vidim da preferiraš Esene...
Reći ću ti jednu njihovu misao.

8,12
Udalji se od svake lažne reči.

A ako je šala da se pridružim super je
:razz:

Zato poštovani Pobunjenik nemoj tako olako da nam izbacuješ doktrinu jer snosiš odgovornost po Esenskom pravilniku zajedništva.

Mada ti to nisi jer ja bih te sigurno znao ;-)
Tako da ne znam u čije ime nastupaš?
Mi te ne priznajemo :mrgreen:
Učitel j Pravednosti Misha Prvi 8-)

Kapernaum:
Jelena nema potrebe više da ih ubedjuješ, ateisti, panteisti, gnostici, agnostici, reinkarnatori, denbraunovci ili već kako sebe nazivaju, a ja mislim da i oni ne znaju šta su. Vredjali su nas, mi smo im okrenuli drugi obraz, ali na njihovu žalost nemamo treći. Jednostavno ih treba ignosrisati, a mi (nadam se da smo istomišljenici) nastavimo da se dopunjujemo i razmenjujemo naše stavove na ozbiljnijem nivou.
Pozdrav...
8) ozbiljan nivo je onaj koji ne postavlja nezgodna pitanja, a?
pa... dobro...

mi vas vredja li :D :D :D

trazi be brate log na Dveri, nemoj se brukash odgovorima 8)

kad oni neznaju sta da kazu, ili znaju da odgovor ne odgovara
proslede tekst koji govori o 100-toj temi, pun grchkih rechi i od 650 reda
znaju da niko nece da chita, a da ce bar neko da pomisli da je dobio odgovor ;)

misha1:
Уместо што вређаш, покушај да оспориш било шта од овога што сам написао.

Prvo daješ neprecizne i netačne podatke na osnovu kojih konstruišeš priču.
Drugo: pozivaš se na nekoga pisca ili rukopis i i ne daš informaciju ili citat.
A to je zato jer ili nisi ni čitao IZVOR na koji se pozivaš ili je do tebe ustvari došla već neka interpretacija na koju se oslanjaš.

Tvoja priča o esenima je meni strana a pred soboom držim njihove spise i nemam pojma o ćemu ti pričaš?
Takodje i Josifa Flavija koga tumačiš kako ti drago.

Daj bre citate na osnovu kojih tvrdiš sve to o esenima.

Ja znam da imaju Kohanite i Levite( par puta se pominju mislim)
A o tim Hlebovima i Duhovima itd.
To ne vidim nigde.
A vidi ovo za početak

Pravilnik zajedništva 7:21
I poškropi če ga duhom istine kao vodom očišćenja od svih gnusoba laži i kaljanja u duhu nečisti....... do tada će se parbiti duhovi istine i poroka u srcu čovekovom...
Znači poškropiče ga nekim čovekom( Josipom)po tebi

Doduše vidiš pominju se duhovi ali na osnovu toga nisi mogao izvući takve zaključke.
U pitanju su dva duha koji se bore u čoveku.
O toj borbi u nama Govori apostol Pavle
Pa i mnoge druge religije Zoroastrizam Taoizam itd.

Ako oćeš javi pa ćemo deo po deo svega o čemu si pisao. Imaa puno.
Za kraj pošto vidim da preferiraš Esene...
Reći ću ti jednu njihovu misao.

8,12
Udalji se od svake lažne reči.

Zato poštovani Pobunjenik nemoj tako olako da nam izbacuješ doktrinu jer snosiš odgovornost po Esenskom pravilniku zajedništva

Mada ti to nisi jer ja bih te sigurno znao ;-)
Tako da ne znam u čije ime nastupaš?
Mi te ne priznajemo :mrgreen:

batice...
ako se rebelu obracash
on je demonstrativno napustio forum josh pre skoro godinu dana
(mada je mislim da su ga odvele chike u belom...)

Angelico-Payne:
A koliko mi tebi puta da napisemo da je jedina hriscanska crkva, pravoslvana crkva, i da nas ne zanima i ne uzbudjuje sta rade sektaski rimokatolici.

Ne znam koga moze da uzbudi sto je neko naslikao sliku u kojoj se pokusava ukaljati Isus. Samo jednog sektasa, ili onome kome je u interesu da Isus bude okaljan, kao sto su muslimani i rimokatolici. Muslimanima zato sto pokusavaju da proguraju da je Isus obican covek, jos od stvaranja njihovog Kurana, a rimokatolicima da bi ucvrstili verovanje u bozansku prirodu pape. Bolesno u oba slucaja.

Neko??? Ako je Leonardo da Vinči za tebe tek tako "neko", onda zaista ne znam o čemu dalje pričati.
Pre nego što bilo šta kažeš, prvo treba da imaš na umu da je ovaj "neko", upravo ovom slikom pobio tu "sektašku, rimokatoličku crkvu".
Taj "neko" je bio genije za projekat tenka, jedrilice, gradova, ronilačkog skafandera i ko zna za šta sve još ne, ali za ovu sliku je samo tek neki "neko"? Obično mazalo, iliti - moler?
Kako misliš da te ne zanima šta rade "sektaši, rimokatolici"?
Jesi li ti gledao vesti na TV-u ovih dana?
Ako si gledao,onda si garantovano video kako je Papa u Aja Sofiji bio na pravoslavnoj službi koju je držao vaseljenski patrijarh Bartolomeo, čitava tri sata. Šta su oboje rekli, da je podela na katolike i pravoslavce, hrišćane i pravoslavce - smešna. Svi su samo hrišćani. I šta sad? Ja sad treba da budem veći papa od pape? Treba da zastupam neki stav većine forumaša da bih vam se šlihtala, a za to vreme Benedikt i Bartolomej piju pićence i kaficu zajedno..u sred Aja Sofije, i smeju se ofcama? U sred Aja Sofije u kojoj je toliko srpske krvi proliveno ! Seti se Aja Sofije, 1453. g. i crnog Djurdja Brankovića?
Odbijam da budem samo jedna ovčica u njihovom stadu. Imam svoju glavu, i mislim s njom.
U Boga verujem. Crkvu odvajam od Njega. Leonardu se divim.
I ne može mene, ili bilo kog drugog, Wilk ( bez obzira koliko god poštujem njegovo mišljenje) ni u šta da ubedjuje.
Osećaj vere je duboku u srcu svakog čoveka. Pa, i mom.. ;)

"Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će
biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele
zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji." (1. Moj. 1:26)

"I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro
šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i
okusi, te do veka živi." (1. Moj. 3:22)

Ovo su samo dva navoda iz Svetog pisma gde kada se govori o Bogu ili kada se
Bog obraća još nekome, onda se koristi množina. Kao nekome sebi ravnom.
Dalje, veoma je zanimljivo da hebrejska reč "Elohim", koja je jedna osnovnih
reči za Boga u Starom zavetu (pojavljuje se preko 2.500 puta) jeste u
množini.

Da li ovo znači da postoji više Bogova? Kome se to još Bog obraća kada
govori?

Kao prvo, ideju o "više Bogova" možemo odmah da isključimo jer je ona
kontradiktorna Svetom pismu, jer ono jasno govori da "Bog je jedan" i da
oduvek postoji samo jedan Bog (5. Moj. 4:35, 6:4; Isa. 44:6, 43:10).

Kao odgovor na drugo pitanje, nameću nam se sledeće mogućnosti: Kada Bog
kaže "mi" ili "nas", da se obraća nebeskoj vojsci - anđelima. Međutim, ovo
najverovatnije nije ispravno tumačenje, jer Pismo jasno uči da anđeli nisu
ravni Bogu, tj. "nemaju njegovo sliku", "nisu poput Njega" (1. Moj. 1:26).
Takav opis je dat samo za čoveka.

Pošto Novi zavet predstavlja Boga "Trojstvo" (tri osobe ali jedan Bog - kao
"troosobno biće"), onda najverovatnije da u 1. Moj. 26 i 3:22 "mi" i "nas"
predstavlja razgovor unutar Božjeg Trojstva. Bog Otac "razgovara" sa Bogom
Sinom ili Bogom Svetim Duhom. Stari zavet tako jasno daje nagoveštaje
božanske "množine" a Novi zavet objašnjava ovu "množinu", koju su teolozi
nazvali "Trojstvo".

crow:
to su ti Bi dvostruki standardi.
pricheri su uvek muchenici ;)

eeeeee zivote...

Ma, otkud znam da li su samo u pitanju dvostruki standari ili nešto treće.
Ili, ljude jednostavno mrzi da - misle?

Niko ovde ne dovodi u sumnju postojanje Boga, ni u kakvom obliku, vidu.
Čemu onda ovakva rasprava?
Ovde se dovodi u pitanje verodostojnost i tvrdnje Biblije, koliko sam ja shvatila.
A, Bibliju, koliko ja znam, možda grešim, poštuju i uvažavaju svi hrišćani.
Bili oni rimokatolici ili pravoslavci. Čak je i više poštuju rimokatolici, ako ćemo pošteno.
Zaista mi nije jasno...

vujadin:
Јесте, али како, ја пред собом имам кронологију по библији данас је 5990-та година, а по византијском календару 7514-та, од постанка света, а по историји још није утврђено, али се сматра на неколико милиона година. Мислим да о томе није потребно дискутовати јер ништа није доказано нити ће бити у догледно време.

Вујадин
Vujadine ja sam pronašao ovaj podatak koji se slaže sa tvojim:
Srpski narodni calendar racuna vreme od nastanka sveta, a to je po ovom kalendaru 5508 godina pre nove ere.Tako je Stevan Visoki, podižući Mramorni stub na mestu pogibije svoga oca kneza Lazara 15 godina posle Kosovske bitke, na stubu ostavio zapis o datumu Kosovske bitke:

„ I sve ovo receno svrsi se
Leta 6897, indikta 12, meseca 15, u dan utorak,
A cas je bio sesti ili sedmi,
Ne znam, Bog zna.“

Na Smederevskoj tvrdjavi slovima je ispisano da je Djuradj tvrdjavu sagradio 6938, a ne 1430. Kralj Milutin je podigao crkvu Joakima i Ane u Studenici 6822, crkvu Svetog Djordja u Starom Nagoricanu 6821. godine od stvaranja sveta.
U sedmom veku nove ere u Konstantinopolju, Vizantija, usvojeno je od strane Pravoslavne Crkve shvatanje prema kojem je prvi covek, Adam, stvoren u podne, u petak, na dan prolecne ravnodnevice, 5508 godine pre nove ere.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back