ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sveta685:
Ovde je neko izneo pogresan podatak. Isusa je hapsila jedna kohorta, a to je 600 ljudi, plus prvosvestenik i njegovi ljudi. Isus nije bio nikakav siromasni drvodeljin sin. U Jevandjeljima lepo pise da je direktni potomak kralja Davida. Sta je direktni potomak kralja? Mozda prestolonaslednik? Da li je sad malo razumljiviji strah Iroda (koji nije bio zakoniti kralj), ili natpis "Car Judejski"?
JELENA OBJASNI SVETI OKO LOZE ISUSOVE, VIDI SE DA JE ZBUNJEN :confused:

Šakal:
Nije se hapsio nikakav kralj!Hapsio se Božiji sin!Hapsio se neko ko ne čini zlo!HZapsio se neko ko okreće obraz...!!!
Oni koji su slušali Isusa, bili su začuđeni Njegovom slobodom, ovlašćenjem i moći. Isus ne samo da je sa lakoćom rešavao i davao odgovore na sva teška pitanja, već je bio voljan da suprostavi svoje tvrdnje drevnoj i poštovanoj tradiciji. Njegovim prijateljima i neprijateljima je postalo veoma brzo jasno da je On jedinstvena ličnost.

Sam Isus je za sebe tvrdio ima posebno ovlašćenje i misiju od Boga. Govorio je o sebi izrazom koji se spominje u Starom zavetu kad se govori o Božijem imenu - JA JESAM.
"Ja sam hleb života; ko meni dolazi neće ogladneti, i ko veruje u mene neće ožedniti nikada." (Jovan 6:35)
A još snažnije je odjeknula ova izjava:
"Zaista, zaista, kažem vam: Ja postojim pre no što se Avraam rodio." Jovan 8:58
Ova tvrdnja o božanstvu je bila toliko skandalozna da se morao sakriti u hramu kako ga ne bi na licu mesta kamenovali.
Isus je i na druge načine tvrdio da poseduje moć i ovlašćenje od Boga. Rekao je da može oprostiti grehe, da će doći na oblacima, da sedi zdesna Bogu na mestu slave i moći, i da može vaskrsavati mrtve. Svojim učenicima je to vrlo jednostavno rekao: "Ja i Otac jedno smo." (Jovan 10:39)

Malo pažljivije čitaj šta se piše u temi.
I još nešto.

Isusova smrt je bila neizbežna. Zahtevale su je jevrejske religiozne vođe a izvršili rimski vojnici.
Kao radikalan učitelj istine, Isus je bio pretnja čitavoj religiozno-tradicionalnoj strukturi svog vremena, a čija je glavna karakteristika bila "religiozni legalizam". Isus je bez straha kritikovao taj korumpirano-pobožni sistem i osuđivao ga na propast.
Isus je kao energični vođa, predstavljao ozbiljnu pretnju jevrejskom političkom sistemu, koji je činila marionetska vlast, postavljena od strane rimskog okupatora. Isus je morao biti sklonjen, jer je pretio da naruši mir rimskim plaćenicima.
Iznad svega toga je činjenica da se Njegova smrt nije mogla izbeći zato što je to Bog tako hteo i odredio. Sam Isus je veoma često naglašavao ovu istinu: "Niko ga (život) ne uzima od mene, nego ga ja sam od sebe polažem. Imam moć da ga položim, a mogu da ga opet uzmem..." Jovan 10:18
Iz svega toga proizilazi da je Isusovo hapšenje, montiran sudski proces i užurbano smaknuće na Golgoti, bilo ustvari samo ispunjenje Božijeg plana. Isus je rođen da umre i često je govorio svojim učenicima o strahotama koje ga čekaju.

Hristovo razapinjanje na krst je bacilo senku na celu svetsku istoriju. Taj jedinstveni događaj je načinio veliku i radikalnu promenu kod toliko mnogo ljudi, na toliko mnogo mesta i tokom toliko dugog vremenskog perioda, da je danas potpuno nemoguće zamisliti istoriju čovečanstva bez Hristovog krsta.

Goddess of the far east:
Neki su ovde otišli daleko od teme.To o čemu vi pričate apsolutno nije istorijski Isus.
U mnogim starim rukopisima (Euzebije) nalazi se citat koji se pripisuje poznatom Jevrejskom istoričaru Josifu Flaviju (rođen 37. godine):

"Tada (tj. za vreme Pilatovog upravljanja Judejom, 26-36. godine) nastupi Isus, mudrac, ako ga se uopšte može nazvati čovekom, jer je činio najrazličitija čudesna dela. Učio je istini one koji bi je prihvatali sa radošću. Okupio je oko sebe mnoge Jevreje, pa i Grke. Za sebe je govorio da je Mesija. Pošto ga je, pod pritiskom naših poglavara Pilat osudio na smrt razapinjanjem na krst, oni koji su ga od početka ljubili nisu ga ostavili. On im se naime, treći dan ukazao živ, kako su to sa drugim pojedinostima predskazivali naši proroci. A još i danas postoje hrišćani, čije ime dolazi od njegovog."

Ok a zašto bi morala da poverujem da su pisanija Josifa Flavija autentična i tačna?Odgovor za Ristob.Mada nisam istoričar ,a forum je javan tako da ću odgovoriti.Za nekog je Isus iz biblije izmišljen,za nekog je postojao,za nekog još uvek postoji,a neko živi u uverenju da će ponovo pojaviti...Moje viđenje Isusa je slično Šakalovom sa nekim varijacijama koje se odnose konkretno na bibliju.

Kapernaum:
Oni koji su slušali Isusa, bili su začuđeni Njegovom slobodom, ovlašćenjem i moći. Isus ne samo da je sa lakoćom rešavao i davao odgovore na sva teška pitanja, već je bio voljan da suprostavi svoje tvrdnje drevnoj i poštovanoj tradiciji. Njegovim prijateljima i neprijateljima je postalo veoma brzo jasno da je On jedinstvena ličnost...QUOTE]

Hm...i šta je pisac ovim hteo da kaže!?

ristob:
Dobro, je li Isus iz Biblije izmišljen? Kako onda tumacite da je u isto vrijeme istorijski postojao drugi Isus koji sa Isusom iz Biblije nema nikakve veze? Pitam istoričare.

Hm...nije izmišljen...ali nije izmišljen ni Krali Marko!
Ponavljam...njegovo nekadašnje bitisanje na planeti niko ne osporava...ali...njegovo božansko poreklo...ccccc...
Bio je čovek,običan smrtnik...vođa pobunjenika...Judeja je u to vreme bila pod Rimskom okupatorskom čizmom...Isus je iskoristio Stari Zavet tj. pokušao da iskoristi da bi pridobio masu uz sebe...ybg. nije uspeo...kasnije je i farisejima odgovarao...
Dakle...Zelot...vođa Zelota i ništa više...

Kapernaum:
Šta je to moglo Jevreje (Mojsijevo učenje) u to vreme da preobrati , kad se zna da su imali čvrstu veru i da se nisu asimilovali ni u kakav drugi narod niti bilo koju drugu veru. Šta je njima taj „vizionar“ ponudio da odbace staro učenje i prihvate Njegovo?

Kada je Isus umro, učenici su bili samo jedanaestorica uplašenih ljudi koji su se skrivali, bojeći se za svoj život. Njihov je vodja bio mrtav, a njihovi su se snovi ugasili. Suprotno tome, nekoliko dana nakon vaskrsnuća ista je grupa ljudi postala hrabra, neustrašiva i vizionarska. Šta je uzrokovalo tako veliku promenu? To se nije zbilo samo zato što su videli praznu grobnicu vec zato što su videli živog Hrista i nakon Njegove smrti. Šta su učenici mogli postici izmišljajuci priču o Hristovu vaskrsnuću?

Ugled? Položaj? Bogatstvo? Moć?

A šta su postigli:
Umrli su svi osim jednoga mučeničkom smrću. Nekima su odrubili glave, drugi su bili raspeti, treći kamenovani ili na smrt pretučeni, i to samo zato što su tvrdili da je Isus živ i da nudi ljudima oproštenje greha i večni život. Evo liste onoga čime su apostoli bili "nagraðeni" za objavu Hristova vaskrsnuca:

Andrija − raspet na krst,
Varnava − Jevreji su ga kamenovali na smrt,
Vartolomej − na smrt pretčen,
Jakov, Isusov brat − kamenovan,
Jakov mladji − pretučen i bačen sa vrha hrama,
Jovan − umro prirodnom smrću,
Juda − raspet,
Luka − obešen na maslinu,
Marko − vučen za noge kroz ulice i onda spaljen,
Matij − kamenovan, odrubljena mu glava,
Matej − ubijen mačem,
Pavle − odrubljena mu glava,
Petar − mučen i raspet na krst s glavom na dole,
Filip − mučen i raspet,
Simon − raspet,
Toma − proboden kopljem,
Jakov, Zevedejev − ubijen mačem,
Tadej − ubijen strelama.

Da je priča o vaskrsnuću bila laž, Isusovi bi učenici to znali. Za njih je
život u laži sigurno bio nedostojan njihovog besprekorno moralnog
života i u suprotnosti s njihovim moralnim načelima.

Ako i to nije dovoljan istorijski dokaz onda za Crow-a nema leka

i sve te podatke izvuche iz biblije
8)
aj sad izvuchi, ako ti je pri ruci
postanje 3:5 i 3:22
kad vec prelazimo sa istorijske na teoloshku raspravu, da o tome malo diskutujemo

to ti je najochigledniji primer svih vashih zabluda,
za one malo slozenije... ima vremena ;)

Kapernaum lepo reče da je temeljno pitanje svih vekova Isus Hrist. Ako sam zapamtila dobro. E, sad, znači to je temeljno pitanje i ovog veka, ali i svih ostalih dokle god bude postojalo čovečanstvo.
Čemu onda ovakav ton rasprave?

[QUOTE Ristob:]Niko nije slijep kao slijepac kod ociju. Po pitanju nastanka zivota (time i za mnoga tumacenja vezana za zivi svijet) zvanicna nauka je totalno u zabludi. Da li ikada pomislis tako? Zasto slijepo vjerujes nauci? Bibliju ne treba tumaciti bukvalno, mada je, kad se dodje do konacnih saznanja, i tako istinita. Primjer: Bog stvoti Evu od Adamovog rebra - da li danas (nekad nije bilo moguce) genetski inzenjering potvrdjuje takvu mogucnost? Kako sticem dojam, tvoja ogorcenost religijom bazira na znanjima religije kroz Katolicko Hriscanstvo. E, Katolicka Crkva je modifikovala (promijenija) po svom nahodjenju neka nacela iz Biblije. Zbog toga je ona, kroz svoju istoriju, pocinila mnogo grehova. Tu si u pravu i, svakako, jednog dana ce se naci neki katolicki autoritet koji ce izbaciti taj grijeh iz Katolicke Crkve.[/QUOTE]
Da bi neko promijenio cjelokupna svoja shvatanja nastala prakticno od samog rodjenja, mora nesto narocito revoluconarno da se dogodi. Ja to nazivam udarac maljem po glavi. Meni se dogodio u svojoj pedesetoj godini zivota. Do tada sam bio ateista kao i Crow (komunisticko vaspitanje) slijepo aminujuci nauku. Sada, hvala Bogu (Hristu) komuniciram svakog momenta sa Njim kroz misli i dogadjaje. On se istinski prema svakome odnosi kao otac. Ako bi neko mogao zalutati - On ga kara, ako je vec skrenuo sa puta - kaznjava ga (dok se ponovo ne vrati na pravi put). To sam stekao (i dobio na dar) upravljajuci svoj zivot po Bibliji, bukvalno zivjeci po njoj. To je najbolja potvrda postojanja zivog Boga (Hrista). Pa, zar svi koji samo procitaju Bibliju ne osjete da ta prica, imajuci u vidu mnogo hiljada godina unazad, prevazilazi covjekov um. Zar nikada ne pomisle da tako nesto nikada nije mogao imislicti covjecji um. Pa, svaka recenica iz Biblije pokazuje se kao aksiom u prakticnom zivotu.
Sve sto je Kapernaum naveo u postu (i svakom) je za divljenje. Primjera ima jos izuzetno mnogo. Navescu samo Andreja Tarkovskog. On za komuniste kaze: "Pa, oni ni u sto ne vjeruju!" Njegov Rubljov govori sam za sebe.

Ristob: da li si dobro pročitao šta si ovde napisao? Ti si do pedeset godina bio ateista, po sopstvenom priznanju. Da li bi se ti u tom periodu životu naljutio na nekoga da ti je rekao ovo što si ti
napisao i uputio našem forumašu: " Niko nije slijep kao slijepac kod ociju"? Naravno, da bi, jel tako?
Ti si pedeset ( ! ) godina života proveo bez vere u Boga, bez spoznavanja Boga, odnosno živeo si po sopstevneoj slobodnoj volji, sve dok nisi doživeo "udarac maljem". Odakle ti onda moralno pravo da nekog, ko isto živi kao ti do tvoje pedesete, nazivaš slepcem? Da li si zaboravio da si i ti sam do tog malja bio "slepac"? Znači, dragi moj. Šta bi ti, do svoje pedesete, rekao nekom da te je pitao to što si ti pitao ovog čoveka: "Zašto tako slepo veruješ nauci?" Hm..? U najmanju ruku bi mu rekao šta ga briga, ili bi ga oterao u majčinu. Kako si ti počeo da veruješ u Boga? Tako što si nešto "ružno" doživeo, pa si tek onda dopustio sebi da razmišljaš malo i o toj temi. Šta misliš, da nije to tvoje verovanje u Boga nastalo iz ličnog interesa? Mislim da jeste, jel da si zaista hteo da razmišljaš o toj temi, do svoje pedesete si imao vremena iha,haj da dopustiš sebi samo da počneš misliti i na taj način. Osoba ispod nicka za koju si rekao da je "slepac kod očiju" je daleko, dalekooo od pedesete i tog "malja".
JELENA 84 "Ja mislim da mu nema leka,zato njemu nema vise ni mojih odgovora.Verujem da ce mu samo laknuti,ali i meni ce.Sto da se nerviram oko ******.Ne bacaju se biseri pred svinje.
Hvala ti i zvanicno na iscrpnom odgovoru.
A ti si došla ovde svojim postovima da lečiš ljude? Interesantno.Koja je to količina autoriteta da sa nekih četrdesetak postova dozvoli sebi uopšte takvo razmišljanje? Takav stav o sebi u Hrišćanstvu se zove gordost, i kao takav je prvi smrti greh.
"Kad se poturči, kad li turski nauči", kad pokupi toliku pamet sa Jelena 84 ?
Ako je Bog stvoritelj svega, onda je Tvorac i pomenutog forumaša,na koga ste se svi okomili u žaru svog ubedjivanja, i mene, Šakala i ostalih, jel tako? Ako veruješ u Boga, i poštuješ ga, a Njegovo dete uz put nazivaš svinjom, i ružnim nazivom prekrivenim zvezdicama, da li se pitaš da si tad upravo uvredila, ponizila, Tog u kog veruješ? Upravo si pljunula na ono u šta kažeš da veruješ, zar ne?
Btw, jesi pročitala Pravilnik pre registracije? Upravo ovim postom si zaslužila ban, barem kao opomenu za kasnije ponašanje. Čitajući tvoje postove, kontam da nećeš još dugo takvim svojim stavom ovde mudrovati.
I na kraju krajeva, ne mogu da se otmem utisku da skoro svi veliki "vernici" vrlo agresivnim stavom pokušavaju da ubedjuju ljude u nešto. Vera i Bog su ono što se oseća u srcu. I bez malja.
Pozdrav Šakale.. ;)
Pozdrav Kapernaum.

Bi2 u potpunosti se slažem sa tobom, svako ima pravo na svoje mišljenje i stavove.
Ovo shvatam kao jednu vrlo ozbiljnu temu gde mi iznosimo svoje mišljenje i stavove. Ja lično pokušavam da ne sudim nikome jer se trudim da se pridržavam Isusovog učenja gde kaže:

"Ne sudi, da ti ne bi bilo sudjeno" ili "Licemere! Izvadi najpre brvno iz vlastitog oka, pa ćeš onda dobro videti kako da bratu izvadiš trn iz oka".

I ko sam ja da nekome solim pamet. Pošto je tema ovakva tako i razmenjujemo naša shvatanja. Kako je počelo ovo prelazi u radikalizam i to po mom mišljenju ne valja, shvatio sam da ovde treba da iznosimo svako svoje činjenice i da vodimo jednu ozbiljnu raspravu, a ne da ubedjujemo jedne druge ko je upravu.
Ali čitajući postove Sakala i Crow vidim da se oni podrugljivo i maliciozno ophode prema drugoj strani, a ni to nije uredu. (barem tako mislim, ne znam možda grešim, možda sam i ja uvredio nekoga ali znajte da nije bilo sa namerom).
Pozdrav svim učesnicima u ovoj temi.

Znam da se ni Šakal ni Crow neće ljutiti što ću progovoriti u njihovo ime. Malo duže ih "znam" od tebe.
Ne odnose se oni podrugljivo prema drugoj strani, vama, nego prema tom stavu, u koji si nepažnjom uleteo i ti.

Šta reći za ovaj stav:
Ristob:" Hristos je uvijek bio smiren. Od ucenika je trazio da ni zbog cega nemaju straha i da mu veruju.
U žaru ubedjivanja, ove dve rečenice su trapavo napisane pa deluje da je čovek lično s Hristom kafu pio, bože me oprosti ! Misliš li da ovakav stav može kod čitaoca delovati ozbiljno, pozitivno? Navući na razmišljanje ? Pa, nema šeme, priznaćeš.

Ili, ovo:

".. onda za ... nema leka"

Šta mislite, da ste pre Ristobovog udarca maljem, kad je bio ateista, isto ovo mu pričali, da li bi na kraju rekli da ni njemu nema leka?

Lično te doživljam kao čoveka koji je dosta upućen u ovu temu, kao i Šakala, i volela bih da nastavimo ozbiljniji razgovor bez sličnih ličnih emocija i stava ubedjivanja. ;)
Pozdrav druže.. ;)

Ne vidim razlog zašto misliš da sam "uleteo" sa nepažnjom u raspravu.
Ako si dobro pročitala citiram samog sebe:
(barem tako mislim, ne znam možda grešim, možda sam i ja uvredio nekoga ali znajte da nije bilo sa namerom).
dalje:
I ko sam ja da nekome solim pamet. Pošto je tema ovakva tako i razmenjujemo naša shvatanja. Kako je počelo, ovo prelazi u radikalizam i to po mom mišljenju ne valja, shvatio sam da ovde treba da iznosimo svako svoje činjenice i da vodimo jednu ozbiljnu raspravu, a ne da ubedjujemo jedne druge ko je upravu.

Hm...pozdrav Bi...ostalima takođe...
Nekada je na ovom forumu postojao podforum 'religija'...pisao sam tamo...mnogo više nego ovde i sada...mnogo ozbiljnije...tada sam se pitao a pitam se i sad zbog čega se većina Hrišćana ponaša tako,zbog čega se tako ophode prema sagovorniku koji drugačije misli!?Zbog čega netrpeljivost kada se pomenu Isus i Hrišćanstvo?Pa zar treba da mrzite i ubijate one koji drugačije misli...neka nova inkvizicija...zašto...kao da neko hoće da vam ukrade i Isusa i vašu veru...ne bojte se neće to niko...i ne želi...ako diskutujemo...šta će vam gard?Ko vas napada?Zašto se već kad ste tako revnosni ne pridržavate svojih ''zlatnih'' pravila?Zašto ne okrećete i drugi obraz...zašto ne pokušate da svojom smirenošću i smernošću kao jakim argumentima ne pokušate da pridobijete zalutale duše?Zašto onda taj vaš isti Bog...Isus...kaže da su mu te iste zalutale ''ovčice'' daleko draže i milije i vrednije od vas!?
Taj vaš neopravdani bes koji se kosi sa vašom religijom je i doveo do raznoraznih nesreća do mnogih ratova...bezbroj ubistava a sve pod paskom religije i u ime Boga!Kako vas bre nije sramota!Svakom svojom rečenicom ovde pljujete po tom istom Bogu pa ma kako se on zvao...kakvi li ste tek u R.L.!Užas!Zašto smo mi ateisti uvek ispravniji od vas!?Zato što se ne krijemo ni iza Boga ni iza crkve...a poštujemo ono Bog je u čoveku i Čovek je Bog!

Kapernaum:
Ne vidim razlog zašto misliš da sam "uleteo" sa nepažnjom u raspravu.
Ako si dobro pročitala citiram samog sebe:
(barem tako mislim, ne znam možda grešim, možda sam i ja uvredio nekoga ali znajte da nije bilo sa namerom).
dalje:
I ko sam ja da nekome solim pamet. Pošto je tema ovakva tako i razmenjujemo naša shvatanja. Kako je počelo, ovo prelazi u radikalizam i to po mom mišljenju ne valja, shvatio sam da ovde treba da iznosimo svako svoje činjenice i da vodimo jednu ozbiljnu raspravu, a ne da ubedjujemo jedne druge ko je upravu.

Evo ga razlog:
"Da je priča o vaskrsnuću bila laž, Isusovi bi učenici to znali. Za njih je
život u laži sigurno bio nedostojan njihovog besprekorno moralnog
života i u suprotnosti s njihovim moralnim načelima.

Ako i to nije dovoljan istorijski dokaz onda za Crow-a nema leka"
(izvini Crow )

Ovo su tvoje nepažljive.. :lol: reči.
A, u zadnjem postu citiraš: "Ne sudi, da ti ne bi bilo sudjeno".
Nećemo sad terati mak na konac ko je šta rekao. Bitno da se u suštini slažemo, i da na dalje treba ići bez ubedjivanja i osudjivanja, barem ne javnog.. ;)

Šakal:
Hm...pozdrav Bi...ostalima takođe...
Nekada je na ovom forumu postojao podforum 'religija'...pisao sam tamo...mnogo više nego ovde i sada...mnogo ozbiljnije...tada sam se pitao a pitam se i sad zbog čega se većina Hrišćana ponaša tako,zbog čega se tako ophode prema sagovorniku koji drugačije misli!?Zbog čega netrpeljivost kada se pomenu Isus i Hrišćanstvo?Pa zar treba da mrzite i ubijate one koji drugačije misli...neka nova inkvizicija...zašto...kao da neko hoće da vam ukrade i Isusa i vašu veru...ne bojte se neće to niko...i ne želi...ako diskutujemo...šta će vam gard?Ko vas napada?Zašto se već kad ste tako revnosni ne pridržavate svojih ''zlatnih'' pravila?Zašto ne okrećete i drugi obraz...zašto ne pokušate da svojom smirenošću i smernošću kao jakim argumentima ne pokušate da pridobijete zalutale duše?Zašto onda taj vaš isti Bog...Isus...kaže da su mu te iste zalutale ''ovčice'' daleko draže i milije i vrednije od vas!?
Taj vaš neopravdani bes koji se kosi sa vašom religijom je i doveo do raznoraznih nesreća do mnogih ratova...bezbroj ubistava a sve pod paskom religije i u ime Boga!Kako vas bre nije sramota!Svakom svojom rečenicom ovde pljujete po tom istom Bogu pa ma kako se on zvao...kakvi li ste tek u R.L.!Užas!Zašto smo mi ateisti uvek ispravniji od vas!?Zato što se ne krijemo ni iza Boga ni iza crkve...a poštujemo ono Bog je u čoveku i Čovek je Bog!

Čekaj sad da razlučimo neke stvari. Govorimo o hrišćanima sa Foruma ili o hrišćanima koji su vodili ili učestvovali u ratovima?
Evo, ti kao ateista, Crow , i ja kao vernik vrlo lepo komuniciramo. Ni jednom nismo uputili ni jednu ružnu reč. Izvini, o čemu se radi? Pa, najverovatnije o kulturi. Da li to ima veze sa Bogom? Priznajem da ne znam. Dok neki tek pristigli forumaši, predpostavljam 84-og. godišta, vernici, dele ljudima - Božjoj deci, epitete sa i bez zvezdica samo tako. O čemu se radi? Najverovatnije je vera u Boga mnogo težak predmet. Ne znači, ako si jednom pročitao Bibliju,da si najpametniji čovek na svetu, niti da si iskreno, srcem spoznao Boga niti stekao veru u Njega.
Pominješ ratove, nesreće i ostale nevolje koje su radjene u ime Boga. Da, bilo je i ima još uvek toga. Ekonomija, lova, primat nad nekim, nečim. Crkva, sveštenstvo, šta su? Obični smrtnici. Ljudi. Pa, i oni su došli ili će doći pred lice Boga.. ;)
Šta je uradio Bokačo Dekameronom 1350.g.? Jednom knjigom srušio Srednji vek, farsu zvanu Crkva. Napisao "odu" životu ili ismejao licemerje?

Kapernaum:
Bi2 u potpunosti se slažem sa tobom, svako ima pravo na svoje mišljenje i stavove.
Ovo shvatam kao jednu vrlo ozbiljnu temu gde mi iznosimo svoje mišljenje i stavove. Ja lično pokušavam da ne sudim nikome jer se trudim da se pridržavam Isusovog učenja gde kaže:

"Ne sudi, da ti ne bi bilo sudjeno" ili "Licemere! Izvadi najpre brvno iz vlastitog oka, pa ćeš onda dobro videti kako da bratu izvadiš trn iz oka".

I ko sam ja da nekome solim pamet. Pošto je tema ovakva tako i razmenjujemo naša shvatanja. Kako je počelo ovo prelazi u radikalizam i to po mom mišljenju ne valja, shvatio sam da ovde treba da iznosimo svako svoje činjenice i da vodimo jednu ozbiljnu raspravu, a ne da ubedjujemo jedne druge ko je upravu.
Ali čitajući postove Sakala i Crow vidim da se oni podrugljivo i maliciozno ophode prema drugoj strani, a ni to nije uredu. (barem tako mislim, ne znam možda grešim, možda sam i ja uvredio nekoga ali znajte da nije bilo sa namerom).
Pozdrav svim učesnicima u ovoj temi.
Crow je samo pokushao da napomene da je podforum istorija
i da se kao istorijski argumenti navode arheologija, letopisi... realne i opipljive stvari o kojima se moze diskutovati, a ne dogme.
i prvi post koji je doziveo kao reply je bio

"CROW U KOJOJ SI SEKTI?!"
...
i na dalje, sve shto je reko il uradio, smatra primerenim 8)
zao mi je ako neko smatra suprotno 8)

Bi2:
Čekaj sad da razlučimo neke stvari. Govorimo o hrišćanima sa Foruma ili o hrišćanima koji su vodili ili učestvovali u ratovima?
Evo, ti kao ateista, Crow , i ja kao vernik vrlo lepo komuniciramo. Ni jednom nismo uputili ni jednu ružnu reč. Izvini, o čemu se radi? Pa, najverovatnije o kulturi. Da li to ima veze sa Bogom? Priznajem da ne znam. Dok neki tek pristigli forumaši, predpostavljam 84-og. godišta, vernici, dele ljudima - Božjoj deci, epitete sa i bez zvezdica samo tako. O čemu se radi? Najverovatnije je vera u Boga mnogo težak predmet. Ne znači, ako si jednom pročitao Bibliju,da si najpametniji čovek na svetu, niti da si iskreno, srcem spoznao Boga niti stekao veru u Njega.
Pominješ ratove, nesreće i ostale nevolje koje su radjene u ime Boga. Da, bilo je i ima još uvek toga. Ekonomija, lova, primat nad nekim, nečim. Crkva, sveštenstvo, šta su? Obični smrtnici. Ljudi. Pa, i oni su došli ili će doći pred lice Boga.. ;)
Šta je uradio Bokačo Dekameronom 1350.g.? Jednom knjigom srušio Srednji vek, farsu zvanu Crkva. Napisao "odu" životu ili ismejao licemerje?

mala ispravka Bi, Crow je panteista ;)
iskreno, ja u zivotu nisam upoznao bolju osobu od Bi,
koju smatram za jednog od najboljih prijatelja 8)

hvala ti za prethodne postove 8)

Šakal:
Bi...
Govorimo o ''nekim'' Hrišćanima na forumu...koji su ko zna kakvi u R.L.
Naravno...put do pakla popločan je dobrim namerama...
Pozz.

Uff, bre, al ste se raspisali a ja nisam mogla na Krstu.. :cry:
Pa, dragi moj, neki su isti, a neki su najverovatnije i gori.. ;) Mada, ne mora značiti. Ovde ljudi prosipaju pamet jer misle da ih niko ne zna, pa se mogu isticati do mile volje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back