ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bi2:
Kapernaum...

Čula sam da u crkvi Sv. Arhangela u Prizrenu, postoji freska freska sa lozom Jeseja i da je odmah uz nju freska sa porodičnim stablom Nemanjića.
Predpostavljam da to nije ništa neobično, ili.. ?
Nažalost nisam imao tu privilegiju da odem u crkvu Sveti Arhangel u Prizrenu.
Pokušaću na google da vidim ima li šta o toj crkvi i njenim freskama.
Ali Srbi kao narod (kojem i ja pripadam) imaju to neobično preterano mišljenje o sebi u smislu kao da smo "nebeski narod", izabrani narod" itd...
Ja lično bih voleo da je tako ali nije i ne treba da preterujemo. Mi smo običan narod kao i svaki drugi na svetu, sa svojom verom, tradicijom i kulturom.
Pretpostavljam da misliš na Jeseja oca Davidovog (cara jevrejskog).

Kapernaum:
Ali Srbi kao narod (kojem i ja pripadam) imaju to neobično preterano mišljenje o sebi u smislu kao da smo "nebeski narod", izabrani narod" itd...
Ja lično bih voleo da je tako ali nije i ne treba da preterujemo. Mi smo običan narod kao i svaki drugi na svetu, sa svojom verom, tradicijom i kulturom.

Danasnji Srbi jesu obican narod, ali oni od kojih vodi poreklo taj naziv to nisu bili.

Sveta685:
Ja bas mislim da jesu iznete neke nove cinjenice. Sto se tice drugog dela primedbe - moja namera nije ni da vredjam verska osecanja drugih, niti da uticem na ono u sta veruju. Medjutim, posto je naziv ove teme: ISTORIJSKI ISUS , istorijske cinjenice treba da se iznesu, a licno mislim da treba razdvojiti Isusa istorije od Isusa Vere.
Pa dobro,kako mozes da izdvajas "Isusa istorije od Isusa vere"?
Isus Hristos je licnost!!!!Bog je lican,u odnosu i zajednici(unutar Trojice i sa covekom)!
Mogu da se iznose cinjenice o njegovom zivotu medju ljudima,ali ako se pri tome gubi licnost Hrista,onda si na potpuno pogresnom putu do shvatanja i Njega,i Njegove uloge u spasenju sveta.
Hristos nije bio samo covek!On je i Bog,isto koliko i Otac i Sv.Duh.
Ne mozes da cepas ne razdeljivo u licnosti.On je i Bog i covek u jednoj licnosti!A ono sto mi poznajemo u bilo kome jeste bas licnost.
Ne mozes reci da poznajes "Peru" ako ga nisi upoznao toliko da znas o njemu vise od onoga sto je samo opipljivo i vidljivo.Moras upoznati kakav je on kao osoba,tj.licnost.Tek kada sa nekim pocnes da razmenjujes misli i emocije,dela,tj. pocnes da gradis neki odnos,mozes reci da tog nekog poznajes.A mozes i da ga ne upoznas,ali onda on za tebe nije licnost,nego ime,broj.Tada je on za tebe nevidljiv,ne postoji;ali tvoj ne odnos sa njim ne negira njegovo postojanje.
Znaci mozgu da se iznose cinjenice o njegovom ovozemaljskom zivotu.On je snakako doneo veliku revoluciju u istoriji,veri,ali zato sto je bio jaka licnost a ne samo neki neodredjeni covek.
Ne znam da li si shvatio?
Lepa je tema i bogata.Samo se slabo iznose bas te cinjenice o Hristu.

Сви народи су небески народи, ако нас је Бог створио, па чак ако смо еволуирали и преко мајмуна, исто се можемо сматрати небеским, јер нас је у том случају створио Бог на други начин а не како пише у вивлији, а име Србин је настало као што су настала и сва друга имена, Израелци од Израела, Кананејци од Канена и.т.д а она четри С у српском грбу од неке свете инвокације, али они што у то не верују су измислили оциле као што су измислили и мајмуне.
Тако једноставно.

Kapernaum:

Da, na njega mislim.
Otkud ta freska tu?

Jelena-84:
Pa dobro,kako mozes da izdvajas "Isusa istorije od Isusa vere"?
Isus Hristos je licnost!!!!Bog je lican,u odnosu i zajednici(unutar Trojice i sa covekom)!
Mogu da se iznose cinjenice o njegovom zivotu medju ljudima,ali ako se pri tome gubi licnost Hrista,onda si na potpuno pogresnom putu do shvatanja i Njega,i Njegove uloge u spasenju sveta.
Hristos nije bio samo covek!On je i Bog,isto koliko i Otac i Sv.Duh.
Ne mozes da cepas ne razdeljivo u licnosti.On je i Bog i covek u jednoj licnosti!A ono sto mi poznajemo u bilo kome jeste bas licnost.
Ne mozes reci da poznajes "Peru" ako ga nisi upoznao toliko da znas o njemu vise od onoga sto je samo opipljivo i vidljivo.Moras upoznati kakav je on kao osoba,tj.licnost.Tek kada sa nekim pocnes da razmenjujes misli i emocije,dela,tj. pocnes da gradis neki odnos,mozes reci da tog nekog poznajes.A mozes i da ga ne upoznas,ali onda on za tebe nije licnost,nego ime,broj.Tada je on za tebe nevidljiv,ne postoji;ali tvoj ne odnos sa njim ne negira njegovo postojanje.
Znaci mozgu da se iznose cinjenice o njegovom ovozemaljskom zivotu.On je snakako doneo veliku revoluciju u istoriji,veri,ali zato sto je bio jaka licnost a ne samo neki neodredjeni covek.
Ne znam da li si shvatio?
Lepa je tema i bogata.Samo se slabo iznose bas te cinjenice o Hristu.

to shto ti napricha
nije ISTORIJSKI isus

to je biblijski isus.

To je ista osoba!
Hrist je ziveo kakd je ziveo,najvise podataka o njemu ima u Bibliji,ima i u storijskim spisima,kod nekih istoricara tog perioda,popisima...Zasto odbacivati toliki broj cinjenica koje nam pruza Biblija?Nije ona jedini izvor,ali je znacajan.
Zar ne bi trebalo da se od svih podataka koje imamo stvara slika o njemu?Pa i ta "istorijska".
Ako je Biblija potvrdjena,a jeste,onda je i ona merodavan izvor informacija.
Ako Hristov zivot podelimo na na zitije i na cuda,onda je to o cemu se ovde govori zitije.
Njegov zivot je njegovo istorijsko posojanje na zemlji.Zar ne?Gde je ziveo,kad,kako,sa kim se druzio,sta je radio,kako je izgledao...?
Da li se sad slazes samnom?

Za KAPERNAUM
Na freskama se iozobrazava i Stari zavet.A loza Jesejeva,tj. Davidova je i loza od koje je rodjen Isus.Josif,muz Marijin(Bogorodicin),je iz loze Davidove.Imas to u prvoj glavi 1-17 Jevandjelja po Mateju.
Nije nista neobicno sto je naslikana uz lozu Nemanjica.Obe su vladarske loze vezane za Hrista,prva rodoslovom i kao prorocka,a druga je delom slavila Hrista.To je kao spoj Starog i Nivog Zaveta,i coveka posle Hrista.Istorijski gledano to je isticanje generacijske odanosti Bogu,isticanje tradicije u istorijskom postojanju naroda.

Temeljno pitanje svih vekova glasi: Ko je Isus Hrist?
Kada bismo okupili religijske stručnjake iz celog sveta, različitih vera i iz različitih zemalja i upitali ih ko je Bog, dobili bismo mnoštvo različitih odgovora. Neki bi rekli da je Bog osoban, a drugi bi tvrdili da nije osoban.
Ako verujemo da istina nije relativna, zaključili bismo da Bog ne može istovremeno biti i osoban i neosoban. Postavljajući pitanja o tome ko je Bog i kako Ga možemo upoznati, susrećemo se sa ograničenim nastojanjima našeg razuma, dok pokušavamo shvatiti beskrajno biće, osobu ili Boga. Zbog ograničenosti našeg uma čovečanstvo je razvilo brojna različita mišljenja.
Isus Hristos jeste i Bogočovek jer ima u sebi dve prirode: božansku od Boga Oca i čovečansku od Svoje Majke, Presvete Bogorodice. Ona je Boga rodila u čovečanskom telu. Po rečima Svetih Otaca Četvrtog vaseljenskog sabora (451. g.) božanska i čovečanska priroda su se u jednom i istom Hristu, Sinu Božjem Jedinorodnom, sjedinile "nesliveno, nepromenjivo, nerazdejlivo, nerazlučno ". Hristos je stoga istovremeno Bog i Čovek, zato se i naziva Bogočovek.
Buda nikad nije tvrdio da je Bog.
Mojsije nikad nije tvrdio da je Jahve.
Muhamed nikad nije tvrdio da je Alah.
A Isus Hrist je tvrdio da je istiniti i živi Bog!

Buda je jednostavno rekao:
"Ja sam učitelj u potrazi za istinom."

Isus je ustvrdio: "Ja sam Istina."

Konfucije je izjavio:
"Ja nikad nisam tvrdio da sam svetac."

Isus je upitao:
"Ko me može optužiti za grehe?"

Muhamed je rekao:
"Ako Bog ne prebaci svoj ogrtač milosti preko mene, ja nemam nade."

Ovo mi se naročito svidelo kod nekog profesora sa Oksfordskog univerziteta . U svojim delima ističe kako niko ne može biti neutralan kad je reč o Hristu Isusu.
Citat:
"Pokušavam sprečiti ljude da kažu glupost o Isusu, kao što je ova: 'Spreman sam prihvatiti Isusa kao velikog moralnog učitelja, ali ne prihvaćam Njegovu tvrdnju da je Bog.' To je nešto što ne smemo reći... Vi se morate odlučiti: ili je taj čovek bio Božji Sin, ili ludak, ili nešto još gore. Možete Ga zatvoriti kao ludu, možete pljuvati po Njemu i ubiti Ga kao demona, a možete i pasti pred Njegove noge i zvati Ga Gospodom i Bogom. Ali ne smemo sebi dopustiti glupost govoreći kako je On bio veliki ljudski učitelj. On nam nije ostavio tu mogućnost. On to nije želeo biti."

Jednog dana Isus je nekim svojim učenicima postavio dva pitanja: "Šta svet kaže da sam ja?" i "Šta ti kažeš da sam ja?" Kroz izjave nekih poznatih ljudi pokušaću, barem malim delom, odgovoriti na prvo pitanje.

Ako ste već proučavali život Isusa Hrista, možda se slažete sa većinom mislilaca kako je Isus najjedinstvenija ličnost koju je svet ikada upoznao. Što temeljnije proučavate Njegov život, to ste više Njime impresionirani. Čak i skeptici i ateisti priznaju Isusovu jedinstvenost.

Renan, francuski mislilac i ateista, rekao je: "Koja god iznenađenja budućnost može doneti, jedno je sigurno: Isus nikad neće biti nadmašen."

Rousseau, takođe poznati francuski mislilac, usporedio je Isusa sa Sokratom izjavivši: "Ako su život i smrt Sokrata bili tkani od mudrosti - život i smrt Isusa bili su od samoga Boga."

Napoleon je rekao: "Ja znam ljude, a Isus Hrist nije bio samo čovjek."

Lord Byron, engleski pesnik koji nije prihvatio hrišćanska načela, i koji je umro sa samo 26 godina nakon ispraznog života podređenog svojim sebičnim zadovoljstvima, rekao je o Isusu: "Ako je ikada čovek bio Bog ili Bog čovek, Isus je bio oboje."

Nedavno je jedan pisac ovako opisao Njegov uticaj:
"Bio bih potpuno u pravu kad bih rekao kako sve vojske, sve mornarice koje su ikad postojale, svi parlamenti što su ikad zasedali i svi kraljevi što su ikad vladali - svi oni zajedno nisu uticali na čovekov život tako snažno kao jedan jedini život - život Isusa Nazarećanina."
Dakle, Isusa Hrista skeptici i ljudi koji poznaju Njegov život smatraju najjedinstvenijom osobom koja je ikad živela.

Prisetimo se početnog pitanja: "Što kaže svet da je Isus Hrist?" Neki ljudi tvrde da je Isus bio legenda ili mit, da nikad nije postojao.

Čak i vekovno stari istorijski izvori kao oni Kornelija Tacita, rimskog istoričara iz prvog veka, detaljno govore o Hristovoj ličnosti.

Josip Flavije, dobro poznati židovski istoričar iz prvog veka govori o životu i smrti Isusa Hrista, i o tome kako je On tvrdio da je Mesija (Božji Pomazanik) čineći pri tom velika dela.

Naravno, u Bibliji nalazimo četiri različita detaljna prikaza Hristova života. Primetio sam da mnogi ljudi ispituju istorijsku autentičnost Biblije, ali ponovo naglašavam kako moramo biti oprezni sa tvrdnjama koje nisu utemeljene na pouzdanim istraživanjima. Zapravo, postoji više vekovni dokazi o istorijskoj pouzdanosti četriju Evanđelja negoli za bilo koje drugo delo klasične literature.

Što kaže svet da je Isus Hrist? Primetio sam da intelektualci često vole reći kako duhovni i religijski interesi postoje samo zato da pomognu manje školovanim ljudima, da su samo neznalice i neškolovani ljudi zainteresovani za to kako upoznati Boga te da su oni jedini kojima Bog treba.

Evo šta su priznati intelektualci iz naše prošlosti i sadašnjosti rekli o svojim traženjima Boga kroz osobu Isusa Hrista.

Jedan od najprofinjenijih velikana nemačke književnosti Johann Wolfgang von Goethe, pesnik i dramatičar, nazvao je Isusa "božanstvenim... Svetim Čovekom", napisavši: "Ako se Božanstvo ikada prikazalo na Zemlji, bilo je to u osobi Isusa Hrista."

Dobitnik Nobelove nagrade Aleksandar Solženjicin, priznat u svetu zbog svojih velikih literarnih postignuća, otvoreno govori o svojoj veri u Isusa Hrista i o tome kako ga je za boravka u Gulagu jedan lekar jevrejin pridobio za Hristovu veru.

Lav Tolstoj, slavni ruski pisac, veći je dio svog života proživio kao ateista, ali je pred kraj života izjavio:
"Trideset i pet godina svog života prihvaćao sam svet kao nihilista - ne kao revolucionarni socijalista, nego kao čovek koji ni u šta ne veruje. Pre pet godina do mene je doprla vera. Poverovao sam u doktrinu o Isusu i celi je moj život doživeo iznenadnu promenu - život i smrt prestali su biti zli. Umesto očaja, okusio sam zadovoljstvo i sreću koju smrt ne može oduzeti."
Verovatno najveći književni genije svih vremene, William Shakespeare, rekao je pre smrti: "Predajem svoju dušu u ruke Boga, moga Stvoritelja, potpuno verujući u Isusa Hrista, svog Spasitelja."

I molim vas, nemojte misliti da je samo neznalicama i neškolovanim ljudima potreban Isus Hrist. Mislim da zbog ljubavi prema istini to ne bi bilo pošteno.

Jelena-84:
Za KAPERNAUM
Na freskama se iozobrazava i Stari zavet.A loza Jesejeva,tj. Davidova je i loza od koje je rodjen Isus.Josif,muz Marijin(Bogorodicin),je iz loze Davidove.Imas to u prvoj glavi 1-17 Jevandjelja po Mateju.
Nije nista neobicno sto je naslikana uz lozu Nemanjica.Obe su vladarske loze vezane za Hrista,prva rodoslovom i kao prorocka,a druga je delom slavila Hrista.To je kao spoj Starog i Nivog Zaveta,i coveka posle Hrista.Istorijski gledano to je isticanje generacijske odanosti Bogu,isticanje tradicije u istorijskom postojanju naroda.
Jelena pročitaj i lozu Isusovu u Jevandjelju po Luci gl.3 stih 23-38 uporedi i reci šta misliš?

David je u Jerusalimu dobio 4 sina:Samija,Sovav,Natan i Solomon.Po Mateju Josif je od Solomonove,a po Luki od Natanove loze.U svakom slucaju Davodove.Do tog dela je isto.Kopacu malo po tome,valjda cu dobiti neki odgovor.A mogao bi i ti da mi pomognes.Sigurno postoji neko objasnjenje.
Ti ni nisi postavio pitanje,ali ne bitno.Tu je moj odgovor.
A za ovo odoh da vidim.

Jelena-84:
To je ista osoba!
Hrist je ziveo kakd je ziveo,najvise podataka o njemu ima u Bibliji,ima i u storijskim spisima,kod nekih istoricara tog perioda,popisima...Zasto odbacivati toliki broj cinjenica koje nam pruza Biblija?Nije ona jedini izvor,ali je znacajan.
Zar ne bi trebalo da se od svih podataka koje imamo stvara slika o njemu?Pa i ta "istorijska".
Ako je Biblija potvrdjena,a jeste,onda je i ona merodavan izvor informacija.
Ako Hristov zivot podelimo na na zitije i na cuda,onda je to o cemu se ovde govori zitije.
Njegov zivot je njegovo istorijsko posojanje na zemlji.Zar ne?Gde je ziveo,kad,kako,sa kim se druzio,sta je radio,kako je izgledao...?
Da li se sad slazes samnom?

jeste... :roll:
istorijski je ko i teoden - kralj rohana 8)

kad je biblija potvrdjena? jel sa galileom?
il sa kopernikom????

ZA CROW

Pa naravno da je i istorijski!!!!!!To ne mozes da poreknes.Nemas aduta.Hristovo postojanje je cinjenica.
Nemoj mi samo reci da se nije ni rodio,ni ziveo kad se i bez Biblije u istorijskim spisima potvrdjuje njegovo postojanje!!!!
Naravno da je Biblija potvrdjena.Citaj malo o tome.Ako hoces nesto stvarno da znas dacu ti literaturu.Al molim te ne lupetaj.

crow:
jeste... :roll:
istorijski je ko i teoden - kralj rohana 8)

kad je biblija potvrdjena? jel sa galileom?
il sa kopernikom????
Crow ako si čitao Bibliju tamo nigde nećeš naći da piše da je zemlja ravna ploča i da se ne okreće oko svoje ose. Da bi nešto tvrdio i imao stav o nečemu moraš pogledati medalju sa obe strane da bi video istinu.
A jesi li ti baš siguran da Zemlja nije centar univerzuma, ako se tvrdi da se zemlja okreće oko svoje ose, onda skoči uvis pa ako se vratiš na isto mesto odakle si skočio šta onda. Po toj tezi Galileo nas je zajebo sve........

Kapernaum:
Crow ako si čitao Bibliju tamo nigde nećeš naći da piše da je zemlja ravna ploča i da se ne okreće oko svoje ose. Da bi nešto tvrdio i imao stav o nečemu moraš pogledati medalju sa obe strane da bi video istinu.
A jesi li ti baš siguran da Zemlja nije centar univerzuma, ako se tvrdi da se zemlja okreće oko svoje ose, onda skoči uvis pa ako se vratiš na isto mesto odakle si skočio šta onda. Po toj tezi Galileo nas je zajebo sve........
:D zaebo je tebe
ja se malo vishe razumem u nauku ;)

al zato prinesoshe par stotina hiljada ljudskih zrtava (a mozda i preko milion) zbog ideje da je zemlja nalik lopti, i za josh par sitnica, a u ime biblije!

Jelena-84:
ZA CROW

Pa naravno da je i istorijski!!!!!!To ne mozes da poreknes.Nemas aduta.Hristovo postojanje je cinjenica.
Nemoj mi samo reci da se nije ni rodio,ni ziveo kad se i bez Biblije u istorijskim spisima potvrdjuje njegovo postojanje!!!!
Naravno da je Biblija potvrdjena.Citaj malo o tome.Ako hoces nesto stvarno da znas dacu ti literaturu.Al molim te ne lupetaj.

kolichina znaka uzvika u tvom postu
jasno pokazuje snagu tvojih argumenata 8)
hristovo postojanje je biblijska a ne istorijska chinjenica.
u kojim istorijskim spisima se javalja stolar jeshic iz nazareta?
kod onog kvazi istorichara Nevina??? :D
sereticeva dela imaju vishe smisla. a o tolkinovima da i ne govorim...
neka hvala, ja bibliju chito josh pochetkom 90-ih... i veoma sam je dobro shvatio.

ZA CROW
Izgleda da je Tolkin zaista jedina literatura kojom se obrazujes.Ali malo si se presao,to je literatura za razonodu.Mada...Ko zna?Mozda je to za tvoj nivo nauka?
Ne moras se bazirati na pravoslavnim delima da bi shvatio da je Hrist stvarno postojao.To niko nikad nije ni sporio(sem tebe),sporovi su bili oko njegove prirode(da li je Bog ili covek;ili Bogocovek).
Evo ti par imena koja su se bavili Njime a da nisu pravoslavni(posto vidim da te to ekstremno odbija.Hm, pitam se zasto?)
Tertulijan (160-250) -montanisticka sekta
Kliment Aleksandrijski ( 150-246)
Origen (185-255) origenizam
Evsevije Kesarijski (265-240) origenista-arijanac
I jos mali milion:Justin filozof,Atanagora istoricar,Jovan Damaskin,car Avgar V Uhama (vladao Osroenom za vreme HS),Evagrije,German Carigradski,Vasilije Veliki,Grigorije Nijski,Grigorije Bogosliv,Jovan Zlatousti,Makarije Egipatski,Antonije Veliki,Isaija,Konstantin Kambalin,Arije,Diogen,Diogenet iz IIv.,A gde su rimski zapisi i jos dokumenata,prepisa i spisa?....U novije doba ima takodje dosta filozofa,istoricara,apologeta,dogmaticara i drugih koji se bave bas izucavanjem HS.
Ta literatura je jako dostupna.Mogao bi malo nesto od toga da prelistas pre nego sto pocnes da lupas gluposti.
Verujem da ni sada kad znas gde ima neces uzeti da procitas.Mozda ti se pobrka redosled reci u citatima Tolkina.

ZA KAPERNAUM
Tragam za odgovorom.Za sad imam nesto jako malo.Moze pomoc?Neki putokaz?

ZA JELENU
Jelena ti i ja se slažemo ako te nešto konkretno interesuje pitaj me pokušaću da ti odgovorim

ZA CROW
Nekada davno, astronomi su mislili da je Zemlja centar vasione i da je nepokretna, a da Sunce, Mesec i olanete obilaze oko nje. Takva slika sveta je naziv GEOCENTRIČNI SISTEM. Geocentrični sistem je najpotpunije izložio starogrčki astronom i geograf KLAUDIJE PTOLOMEJ (II vek) u knjizi "ALMAGEST"
Kraj verovanja u geocentrični sistem počinje objavljivanjem knjige "O obrtanju nebeskih sfera" poljaka-astronoma Nikole Kopernika 1543 godine. U njoj je bio izložen HELIOCENTRIČNI SISTEM, po kojom se Zemlja, sa ostalim planetama, obrće oko svoje ose i obilazi oko Sunca. Ovo je tvrdio i starogrčki astronom ARISTARH SAMOSKI (III vek p.n.e.)
Eto toliko o nauci, ali ne znam otkud ti ideja da su ljude tada ubijali ubog izgleda Zemlje. To što je Katolička crkva uradila to je za svaku osudu ali nemoj pričati o Isusu o kome ništa ne znaš (to je očito). Prvo pročitaj Bibliju pa komentariši.

Jelena-84:
ZA CROW
Izgleda da je Tolkin zaista jedina literatura kojom se obrazujes.Ali malo si se presao,to je literatura za razonodu.Mada...Ko zna?Mozda je to za tvoj nivo nauka?
Ne moras se bazirati na pravoslavnim delima da bi shvatio da je Hrist stvarno postojao.To niko nikad nije ni sporio(sem tebe),sporovi su bili oko njegove prirode(da li je Bog ili covek;ili Bogocovek).
Evo ti par imena koja su se bavili Njime a da nisu pravoslavni(posto vidim da te to ekstremno odbija.Hm, pitam se zasto?)
Tertulijan (160-250) -montanisticka sekta
Kliment Aleksandrijski ( 150-246)
Origen (185-255) origenizam
Evsevije Kesarijski (265-240) origenista-arijanac
I jos mali milion:Justin filozof,Atanagora istoricar,Jovan Damaskin,car Avgar V Uhama (vladao Osroenom za vreme HS),Evagrije,German Carigradski,Vasilije Veliki,Grigorije Nijski,Grigorije Bogosliv,Jovan Zlatousti,Makarije Egipatski,Antonije Veliki,Isaija,Konstantin Kambalin,Arije,Diogen,Diogenet iz IIv.,A gde su rimski zapisi i jos dokumenata,prepisa i spisa?....U novije doba ima takodje dosta filozofa,istoricara,apologeta,dogmaticara i drugih koji se bave bas izucavanjem HS.
Ta literatura je jako dostupna.Mogao bi malo nesto od toga da prelistas pre nego sto pocnes da lupas gluposti.
Verujem da ni sada kad znas gde ima neces uzeti da procitas.Mozda ti se pobrka redosled reci u citatima Tolkina.

ZA KAPERNAUM
Tragam za odgovorom.Za sad imam nesto jako malo.Moze pomoc?Neki putokaz?

:D
da da...
politichar i vodja jevrejske sekte
kog su zvali isus umire negde tamo oko 30 g.n.e.
a prvi od ovih tvojih nabrojanih poznavalaca lika i dela 150 kasnije...

vash komentar tolkina, a narochito skakanje u vazduh i vrachanje na isto mesto koje dokazuje da zemlja ne rotira :D :D :D
jasno govori da bi ste se vi mnooooooooooogo ugodnije osecali na forumu neke organizacije s chijim stechlanovima na istom intelektualnom nivou...

zashto bi ja imo potrebe da smisao zivota sebi nalazim kroz pripadnost nekoj ekonomskoj organizaciji?

izmedju mene i apsoluta, boga, bogova, beskonachnog um, manitua, zakona il chega vec...
ne trebaju mi posrednici, al ich 8)

medjutim... neko ko ne shvati pominjanje seretica-bajkopisca i tolkina-extrabajkopisca u onom postu
ovo verovatno ne razume.
zato... ne muchi oprugice, ne obaziri si na jednu palu vranu kojoj pakao ne gine ;) (predosecam nalet pricheringa). ti svojim putem, ja mojim.
samo... dok si na istoriji, govorimo o istoriji.
znash ono... arheoloshki nalazi, letopisi, bilo kakvi dokazi.
o bajkama mozemo na Knjizevnosti 8)
aj zdravo

Jelena-84:
A i jos nesto.Kako je to moguce kad HS nije ni postojao?
Kako je mogao neko ko ne postoji da bude politicar i vodja jevrejske sekte i....
isus - vodja jevrejske sekte i jedne politichke opcije je postojao,
shta vishe, vishe njih

isus-bogochovek nije postojao nikad.

oooooo ne... ja zaboravio. ne vredi tipkati... :roll:
izvini, omaklo se.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back