- Poruka
- 3.973
jel si ti retardiran ali samo lazljivo djubre???
Vojnika ima u dovoljnom broju, većinom partizana kojima je dosadilo gerilsko ratovanje.
pa cak i u ''pojasnjenju'' redakcije koje nikog ne zanima: Odnosi se na dezertere iz jedinica NOV i POJ
pretapali se jedni u druge citav rat,,,crne i crvene ustase...mozda su ti blizi ovakvi primeri???
![]()
![]()
![]()
Zbornik, tom IV, knjiga 29
e al moram da priznam "jankovicu" da mi je ovo ipak najjace...ova bezanija komunistickih bandi kod ustasa
Desetodnevni izveštaj komandanta 718. pešadijske divizije generala Fortnera od 26. oktobra 1942:
"Istočno od Rogatice ustaše su nedavnim ubistvima izazvale pravoslavno stanovništvo, na što je došlo do većih sukoba delom između ustanika i antikomunista s jedne strane i ustaša s druge strane. U toku ovih borbi bila je takođe i ozloglašena komunistička banda Muje Hodžića (komandant muslimanskog bataljona u partizanskom Romanijskom odredu - moja prim.) jako pritešnjena od strane ustanika i antikomunista, to je ova potražila zaštitu kod ustaša. Bilo je tako utvrđeno da su ustaše delimično sarađivali s komunističkom bandom Muje Hodžića, pri čemu su se ustaše zauzele i za snabdevanje komunističke bande oružjem i municijom.
Bivši veliki župan Tuzle Ragib Čapljić, koga je već jednom nemački Vermaht bio uhapsio (zbog zločina nad Srbima; poginuo je 1944 - moja prim.) međutim koji je morao biti pušten na slobodu po traženju najviših hrvatskih vladinih nadleštava, održao je u Rogatici, među Muslimanima, zapaljive govore zahtevajući javno da se priključe Muji Hodžiću, čime je pokrenut talas uznemiravanja."
Zbornik, tom 12, knjiga 2, strana 826.
Opet džukelo četnička pokušavaš da slažeš: pa cak i u ''pojasnjenju'' redakcije koje nikog ne zanima: Odnosi se na dezertere iz jedinica NOV i POJ.
(9)[/SIZE][/B] je: Odnosi se na dezertere iz jedinica NOV i POJ, bivše pripadnike domobranskih jedinica.[/QUOTE]
(Valter je bio četnik, četnici su pobedili u bici na Neretvi, NikolaKalabić nije pomogao OZN u hvatanju Draže)

Poslednja izmena: