hahaha, tebi u svakom postu, ''gotova prica''
kao sto vidis Draza je na kraju pobedio, inace ti ne bi toliko penio
Dalje
Djeneral Mihailovic je imao vise ponuda od Saveznika da napusti zemlju i spasi glavu od kandzi komunista koji su ga, kako se kasnije ispostavilo, unapred osudili i spremili njegovu likvidaciju ali je to uvek odbijao uz napomenu da ostaje sa svojim narodom u tim teskim trenucima, da ne zeli da ga napusti itd...
o tome je poznato sledece:
To (ponuda - m.p.) se najpre desilo 1. novembra 1944. godine u Boljanicu prilikom odlaska Mekdauela, Milodragovica i Rajacica.
''Djeneral Mihailovic je odbio da podje sa njima. Niko nije mogao da ga ubedi'', zapisao je Nik Lalic koji je ostao sa cetnicima. 57
Prema drugom americkom izvoru, Mekdauel je dobio naredbu od svoje centrale iz Barija da ponudi Drazi odlazak iz zemlje. Ovaj izvor belezi kako je Draza
''odbacio zivot izgnanika ili izbeglice i insistirao da ce ostati i umreti u svojoj zemlji.'' 58
Mnogo godina kasnije, na predavanju u San Francisku, svoje pohvale Drazinoj inteligenciji, karakteru i shvatanjima, Mekdauel zavrsava sledecom recenicom:
''Moje divljenje prema njemu nije bilo vece nego kada je najodlucnije odbio da zajedno sa mnom napusti tle svoje zemlje.'' 59
I nasi ljudi iz inostranstva trazili su da Draza napusti zemlju, a on im je odgovorio 24. decembra, preko sefa Centra veze Vrhovne komande majora Peveca:
''Na depese koje ste mi poslali iz inostranstva odgovorite preko Petkovica i Fotica sledece: General Mihailovic nije ni pomisljao da napusta zemlju u danasnjim teskim casovima. Aktivnost boraca JVuO prilagodjava se prilikama.'' 60
Kada su 27. decembra americki avioni ponovo sleteli u Boljanic, Drazi je jos jednom ponudjeno da napusti zemlju. Nik Lalic, koji je toga dana otputovao sa svojim radiotelegrafistom Arturom Dzibilijanom, pise:
''Djeneral Mihailovic je odbio moj predlog da i on podje sa nama u Italiju uprkos mojoj informaciji da sam takav nalog dobio iz Vasingtona. Djeneral Mihailovic mi je odgovorio da je on cvrsto odlucio da ostane sa svojim narodom, i da ne zeli da ga napusta kad je najteze.'' 61
U cetnickim redovima ostala je legenda da je Draza, na americke ponude da napusti zemlju, odgovorio Dantonovom opaskom izgovorenom u Francuskoj revolcuiji 1789. godine:
''Otadzbina se ne nosi na djonovima cipela.''
Miloslav Samardzic, Draza..., 12.tom
57 M. Pesic, Misija Haljard, 166.
58, 59 K. Nikolic, Istorija Ravnogorskog pokreta, knjiga treca, 246, 304
60 AVII, CA, K-301, reg.br. 5/1.
61 M. Pesic, Misija Haljard, 167.

A djeneral Mihailovic ''samoproklamovan''? Ne bih rekao
npr Ronal Regan ga naziva first anti-nazi leader in Europe
Svetska stampa, first resistance leader in europe
Leader of first guerilla army...isecak iz knjige svetske stampe pod nazivom
i kako se to Draza ''samoproklamovao''
ajde pokrij se usima proko...
I NE SPAMUJ TEMU, ONA JE SARADNJA KOMUNISTA SA USTASAMA...ako ne mozes da prihvatis tu saradnju tvoj prblem, ostavi temu na miru