Сазнао сам да су владари Трибала (ПС; Лаоникм Трибалима назива Србе, вјероватно оне у Србији) постали укључени у европске послове на слиједећи начин.
Стефан (ПС; Лаоник мисли на цара Душана Силног) је постао краљем Трибала и ширио своје територије дуж Јадранског мора. Освојио је околину Драча, напредовао у Македонију, и учинио Скопље својим краљевским капитал.
Колико се може закључити, Трибали могу бити илирски народ, с обзиром на то одакле су дошли прије него што су стекли власт над Европом (ПС; Балканом).
Они дођоше у Скопље из земаља на западу, поред Јадранског мора, и говоре језиком сличним илирском.
Илирски народ је многобројан и проширио се дуж Јадранског мора, све до Млечана. Онда не би тешко је закључити да су се ови Трибали управо из њиховог окриља распршили по Европи (Балкану).
И данас обоје (Илири и Трибали) говоре истим језиком и имају исте обичаје и начин живота, тако да они који износе мишљење да су Илири данашњи Албанци погријешили би.
Не прихватам премису као аргумент, да су Албанци илирски народ. Знам савршено добро да су и они дошли Драч и преселили се у источније земље Европе (Балкана), доспјевши у Тесалију, Аитолију и Акарнанију и потом су населили многе области у Македонији након освајања, то сам закључио из многих доказа и чуо од многих људи.
Али да ли су првобитно дошли у Драч из Апулије, како неки кажу, након што су прешли на територију коју су себи потчинили, сваки на другом мјесту; или да ли су првобитно били комшије Илира управо ту, око Драча, и кренули даље, постепено преузимајући земље у источно од Драча не могу са сигурношћу да закључим.
Оно што ћу испричати, односи се како су оба ова народа, Трибали и Албанци, кренули из земаља поред Јадранског мора, и како су ови отишли у источне дијелове Европе, населивши земљу, и освојили за себе знатно царство, док су се први гурали на запад тако да су скоро стигли до Црног мора, и напредовали од Дунава све до Тесалије.