istorija vizantije

• Začetnik teme Začetnik teme lorddusan@eunet.yu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
[b]
najvise me interesuje pad carigrada najjace tvrdjave u to doba na svetu.i zapisi istoricara georgija pahimera,nicifora grigora,laonika halkondila, i duku i georgija francesa.
najvise me zanima kako su opisali pljacku grada pod azijskim zverima i postepeno opadanje carstva pre pada.
[/b]

Dragi Barone tebe sigurno interesuje vlada Jovana osmog. Ukratko : iako je bio sposoban vladar on nije uspeo da odrzi malen Carigrad pod pritiskom Turaka, ali i Mlecana i Ugara. Ubrzo posle njegove smrti 1453.Vizantija(Carstvo koga odavno vec nije bilo) je pala u ruke Turcima. <Sumrak Vizantije> DJURICH

Бароне не знам да ли ти је познато да је Цариград пао и пре 1453.У периоду 1204-1261.био је под влашћу крсташа који су срамотили хришћанство користећи га као параван за пљачкања тада напреднијег и богатијег истока.

pa nema tu mnogo da se mudruje. sve sto vas interesuje mozete pronaci u "istoriji vizantije" od ostrogorskog. inace vizantija je verovatnije najzilavija drzava koja je ikada postojala. cela njena istorija svodi se na postepeno opadanje uz povremene uspone, koji su doduse nekada bili neverovatni poduhvati. ali interesantno je sto je taj proces trajao citavih 1000 godina. u tom periodu nadzivela ja propast dva velika carstva i uspon jednog mladog koje je nakon toga preuzelo najznacajniju ulogu na istorijskoj pozornici. pri tom je dva puta uspela da zaustavi azijate u pohodu na evropu, a treci put da znacajno uspori. sve posle jovana cimiskija i vasilija predstavlja kraj koji je kao i sve u vizantijskoj istoriji trajao dugo.

mr_pleasure:
cela njena istorija svodi se na postepeno opadanje uz povremene uspone, koji su doduse nekada bili neverovatni poduhvati. ali interesantno je sto je taj proces trajao citavih 1000 godina.

8) alo to su teorije Gibona i njemu slicnih. ako se pozivas na Ostrogorskoh tesko da si iz njegovog dela mogao da izvuces takav zakljucak.

mr_pleasure:
cela njena istorija svodi se na postepeno opadanje uz povremene uspone, koji su doduse nekada bili neverovatni poduhvati. ali interesantno je sto je taj proces trajao citavih 1000 godina.

8) alo to su teorije Gibona i njemu slicnih. ako se pozivas na Ostrogorskoh tesko da si iz njegovog dela mogao da izvuces takav zakljucak.

Back