Ројалиста
Poznat
- Poruka
 - 9.563

Na grbu su navodno Sava i Drava.
![]()
Јесте, али то не значи да су Сава и Драга експлицитно северна и јужна граница, већ да су то две највеће реке које протичу кроз Славонију.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na grbu su navodno Sava i Drava.
![]()
![]()
Grb Slavonije je na Banovcima. Novac je iz Zagreba i Pakraca. Probat ću naći rad. Jedan forumaš na hrvatskom forumu ga je postao kada je želio dokazati da grb Dalmacije vuče korijene iz Zagorja.
На крају 15. века у Мађарској има већ немали број и Срба, па се не помињу... а и овај податак сам по себи не говори ко живи где, већ кога све има у Краљевини. Пошто је то време после Крбавске битке, Хрвата сигурно већ има у Старој Славонији, а на простору будуће Нове Славоније сигурно је већ много Бошњака и Рашана. Већ су пале Краљевина Босна и Деспотовина Српска. Папа Александар то овде не помиње, али као што рекох, и да говори о томе, то не би било необично, хрватска властела је пар месеци раније до колена потучена на Крбавском пољу. И логично је да Хрвати тада већ увелико беже преко Саве, и даље према унутрашњости словеначких земаља, на север према Аустрији.
Hrvatsko-ugarsko? A gdje je tu, recimo, Češka?
Inače, posmatrate stvari sasvim pogrešno.
јужна граница некадашње предосманске (бановине) Славоније спуштала се далеко испод Саве
	Oвај део ми је био интересантан:
Relativno velik broj stanovnika ovog kraja počeo se u prvoj polovici 16. Stoljeća seliti prema sigurnijim područjima. Prema nekim podacima autohtono stanovništvo se seli prema zapadu preko rijeke Ilove, pa sve do Štajerske i Kranjske, ili na sjever prema Mađarskoj i Austriji. Tako je vlastelinstvo Dobra Kuća prema zapisu iz 1474. godine imalo 189 ili 41% napuštenih seljačkih posjeda. U trgovištu Toplica bila su u isto vrijeme 63 purgerska posjeda, od kojih je 18 bilo napuštenih. Odlasku kmetova s posjeda pogodovala su i nevjerojatna zvjerstva koja su činili plemići iskaljujući se međusobno na podanicima susjeda. Ostatak starosjedilačkog stanovništva je dolaskom Osmanlija u ove krajeve (1543.g.) prešao uglavnom na islam.
	Наиђох на занимљиву карту, која приказује Краљевину Угарску у XI веку, а на којој су осенчени простори ничије земље (terra idagines).
![]()
Ово није први пут да нас неке карте подсећају да нису сви простори увек под нечијом директном влашћу, у овом случају можда и због ретке насељености.
Питам се, колико је тај крај могао бити и насељен у XI веку, или се заиста Хрвати нису превише ширили преко Гвозда, а ни Венди преко Саве на југ?
Pa logično je da je Slavonija kako joj i samo ime kaže, bila naseljena slovenima tj. njihovim plemanima. Uz to je poznato kako su to bili kajkavci, tj. sigurno se u predosmanskom periodu kajkakvski govori prostirali do Pakraca i Požege. To je originalno stanovništvo slavonije, slovinja.
Drugo nisu mi uopće jasni ovi što se iščuđuju naseljavanju slavonije, hrvatima ili srbima, zbog avarskog kaganata. Pa taj avarski kaganat je bio krcat slovenima. Isto tako većina ranog mađarskog stanovništva u panoniji i to s jedne i druge strane drave su bili sloveni, panonski slaveni, koji su kasnije hungarizirani.
Разуме се да је тако, али ја питам за овај осенчени део, зашто је представљен као terra idagines? Можда је био врло ретко насељен, па није било лако контролисати границе на том подручју? Не знам, питам само.

Разуме се да је тако, али ја питам за овај осенчени део, зашто је представљен као terra idagines? Можда је био врло ретко насељен, па није било лако контролисати границе на том подручју? Не знам, питам само.
Па ретко насељена је и цела Бачка и (равни) Банат па нису посивели![]()
Jako čudno, područje od Save, Une, Vrbasa i Kupe naseljeno kasnije eksluzivno hrvatima čakavcima i dijelom kajkavcima, kojih potomci su kasnije pobjgli u Gradišće i Mađarsku. Srce hrvatske kraljevine prije osmanske invazije, pa sivo područjo. Jako čudna karta.
Добро, ово је 11. век, четири века пре доласка Турака у додир са Хрватима, а колико сам до сада испратио историју Хрвата, њихов етнички центар је Далмација, простор испод овог сивог?
Mislim da se beiz ikakve dvojbe za zasivljeno područje može reći kako je tnički bilo Hrvatsko, jer ponavljam tamo su kasnije ekskluzivno čakavci, jednako kao u dalmaciji i liburniji, uz nešto kajkavaca. Dakle, ova karta veze nema s ničim.

Experto credite!![]()