diretore
Veoma poznat
- Poruka
- 12.998
Sa Lovćena vila kliče zdravo SRPSKI DUBROVNIČE:
Knjaz Nikola i knežević Danilo u lovu ( snimak iz 1896): U čast dolaska srpskih pevača Nikola je na grudi stavio srpsko odlikovanje, a razgovor sa horistima završio rečima: " Da bog da da se skoro ujedinimo!"
Crnogorski knjaz sa ruskom sabljom i srpskim ordenjem
Sutra ujutru je NJegovo Visočanstvo izvolelo primiti odbor Pevačkog društva, kome na čelu beše njegov predsednik. Tom prilikom izvolelo je NJegovo Visočanstvo izjaviti svoje najviše zadovoljstvo i zahvalnost na celom pohodu, zapitavši g. predsednika da li su svi gosti zadovoljni hranom i stanovima, jer je on naredio da hrana bude dobra, a stanovi ugodni.
Predsednik je rekao da su svi veoma zadovoljni i jednim i drugim, i u ime svih gostiju izjavio najponizniju zahvalnost na visokoj pažnji i staranju.
Posle toga izvolelo je NJegovo Visočanstvo primiti sve goste u velikoj dvornici. Kad se besmo postavili u polukrug, ženskinje desno, a muškinje levo, ađutant javi da dolazi NJegovo Visočanstvo Knjaz. Kako uđe, zaori se gromko, "živeo." Impo-zantna pojava u divnom crnogorskom odelu s ruskom sabljom o bedrima. Sa lica i iz očiju NJegovog Visočanstva sijala je neka neobična radost, neko neodoljivo zadovoljstvo. Ja sam imao priliku da poviše puta vidim kneza Nikolu, ali ga ne videh nikad tako vesela, tako zadovoljna. G. Vl. Jovanović beše određen da ga pozdravi, što i učini kratkom besedom, napomenuvši u njoj kako smo srećni što se nalazimo u našoj drugoj slobodnoj otaybini, i izjavi želju da se što pre obe, a s njima i celo Srpstvo ujedini. Na to NJegovo Visočanstvo i mi svi kliknusmo: "Da Bog da!" NJegovo Visočanstvo izvolelo mu je odgovoriti posle još nekoliko reči, pa se onda okrete svima pun osobitog ushićenja i reče:
"Danas sam evo metnuo prvi put dar - pokazavši rukom na orden Belog orla a prvog stepena - kojim me je izvolelo obdariti - odlikovati NJegovo Veličanstvo naš Kralj."
I tu se zahori:
"Živeo Kralj Aleksandar!
dalji tekst mozete naci na
http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/03/article-03.html