Istorija ruskih emigranata u Srbiji

U vezi Rusa i njihovog dolaska posle Prvog svetskog rata u Beograd prilepljujem tekst od arhitekte Peđe Ristića. Razume se on nije istoričar i u tom smilu relevantnost nekih podataka je upitna ali je tekst zanimljiv kao lično svedočanstvo.

pearistirusi1.jpg

pearistirusi2.jpg

pearistirusi3.jpg

Grupa autora, Igor Vasiljev - monografija, članak Peđa Ristić "Slovo o Igoru" Galerija 12+ , Beograd 1993.

Kada sam napisao o nerelevantnosti podataka mislio sam na podatak da je svaki peti stanovnik Beograda bio Rus , meni to deluje preterano a mrzi me da proveravam.

Da li neko zna njihovih sina, cerka, unuka ...?

Poznajem dosta ljudi čiji je jedan od predaka Rus (čistih Rusa ne znam). Moj teča je Rus , znači moj brat i sestra od tetke su polurusi poreklom , mada ne znaju ruski jezik . Teča zna iako nije rođen u Rusiji.

Poslednja izmena:
Meni je interesantna priča o Kalmicima koji su zajedno sa bijelim Rusima došli u Beograd i negdje u Malom Mokrom Lugu napravili prvi budistički hram u Evropi. Pobjegli su pred komunistima dalje na zapad. Mislim da je i hram razrušen.

U Beograd je došla uglavnom nacionalna, monarhistička, državotvorna Rusija predvođena mitropolitom Hrapovickim, u Pariz je otišla liberalna ruska inteligencija koja je revoluciji duvala u jedra, ali je od istih komunista bila najurena iz Rusije u ranim 20-tim.

Sveti Car Nikolaj Drugi je zbog Srbije ušao u Prvi Svjetski Rat, žrtvovao u neku ruku sudbinu Rusije i sopstvene porodice zbog Srbije, učinio isti izbor kao i sveti knez Lazar na Kosovu. Poslije Prvog Svjetskog Rata Srbija je zato postala mala Rusija na Balkanu. Nije čudno ni da su tri svetinje: ruka svetog Jovana Krstitelja, Bogorodica Filermosa i čestice Časnog Krsta predate od strane Romanovih Karađorđevićima, završivši opet sticajem okolnosti u Ostrogu.

Teško je racionalno objasniti vezu Srba sa Rusijom i Rusa sa Srbijom. Neka duhovna veza, neobjašnjiva postoji i toliko je jaka da se nikad ne može raskinuti.

Kada sam napisao o nerelevantnosti podataka mislio sam na podatak da je svaki peti stanovnik Beograda bio Rus , meni to deluje preterano a mrzi me da proveravam.

Podatak je relevantan, u Kraljevini SHS je dvadesetih godina živjelo od 32-35 hiljada Rusa, od čega najveći dio upravo u Beogradu, tako da Ristićev broj od 20 000 Rusa u Beogradu koji je tad imao 100 000 nije pretjeran i zaista je moguće da je svaki peti Beograđanin bio Rus.

Dok sam živio u Beogradu, upoznao sam bar deset različitih ljudi koji su poticali ili imali u porodici ove bijele Ruse, (ako uzmemo u obzir da ih se dosta iselilo još poslije Drugog Svjetskog Rata) mislim da su ipak bili brojna populacija. Na mom faksu u Beogradu imao sam jednog profesora Rusa, a dvoje asistenata je takođe bilo ruskog porijekla.

Podatak je relevantan, u Kraljevini SHS je dvadesetih godina živjelo od 32-35 hiljada Rusa, od čega najveći dio upravo u Beogradu, tako da Ristićev broj od 20 000 Rusa u Beogradu koji je tad imao 100 000 nije pretjeran i zaista je moguće da je svaki peti Beograđanin bio Rus.

Dok sam živio u Beogradu, upoznao sam bar deset različitih ljudi koji su poticali ili imali u porodici ove bijele Ruse, (ako uzmemo u obzir da ih se dosta iselilo još poslije Drugog Svjetskog Rata) mislim da su ipak bili brojna populacija. Na mom faksu u Beogradu imao sam jednog profesora Rusa, a dvoje asistenata je takođe bilo ruskog porijekla.

Ipak nije relevantan;

popiszabeograd1921.jpg

Grupa autora, Istorija Beograda - treća knjiga, Prosveta 1974.

Viktor Troicki, onaj naš teniser, je potomak tih Belih Rusa. Mislim da je i ona slikarka, Olja Ivanjicki isto. Mislim da nisu imali problema zato što vode poreklo od njih.

Имали смо итекако. После рата на силу репатризовани налик на бугарски модел обрачуна са Русима (а све то из љубави Стаљину), да би касније у доба ИБ-а исти они постали ''Стаљинови сарадници''. Није историја руског избеглиштва у СФРЈ тако романтизована као у статији Вука Јеремића.

Meni je interesantna priča o Kalmicima koji su zajedno sa bijelim Rusima došli u Beograd i negdje u Malom Mokrom Lugu napravili prvi budistički hram u Evropi. Pobjegli su pred komunistima dalje na zapad. Mislim da je i hram razrušen.

U Beograd je došla uglavnom nacionalna, monarhistička, državotvorna Rusija predvođena mitropolitom Hrapovickim, u Pariz je otišla liberalna ruska inteligencija koja je revoluciji duvala u jedra, ali je od istih komunista bila najurena iz Rusije u ranim 20-tim.

У великој мери тачно запажање.

Sveti Car Nikolaj Drugi je zbog Srbije ušao u Prvi Svjetski Rat, žrtvovao u neku ruku sudbinu Rusije i sopstvene porodice zbog Srbije

Колега види шта пише по том питању на сајту НСПМ-а др- Јован Качаки (иначе фактор у проучавању руског избеглиштва). Тражи у коментаре на статији Матије Бећковића, негде августа ове године.

Nisam znao da Kalmici isto su odlazili iz Rusije. To je zanimljivo. Oni su mongolski narod ali jako mirni ljudi.
U Kalmikiji se nalazi najveći budistički hram u Evropi.

----------------------------

Hvala svima za dobru informaciju!

Подаци су из '21, можда је до краја било још наврата избеглица?

Moguće, ali ne 20 000 Rusa a pošto se broj ljudi u gradu Beogradu povećavao nemoguće je da je svaki peti stanovnik Beograda bio Rus.
Podatke koje sam našao za popis iz 1931 godine u Beogradu govore da je tad bilo ukupno 238 775 stanovnika , ne govore direktno o Rusima već o ostalim Slovenima izvan tadašnje kraljevine čiji broj iznosi 14 047 . Međutim možemo pretpostaviti da su to većina Rusi s tim da od ove brojke treba oduzeti oko 1500 Čeha, Slovaka i ostalih Slovena (čije je poreklo izvan tadašnje kraljevine). Prema tome broj Rusa u Beogradu iznosio je oko 12 500 do najviše 13 500 .

A evo podaci za 1931 godinu ;

Poslednja izmena:

Back