Историја кроз фотографије и слике

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Уметничко виђење продора на Добром Пољу

308_001.jpg

cardsml_zps53716bef-1.jpg

Ovo su cetvorica austrougarskih vojnika iz vremena I svjetskog rata a fotografija je nastala na italijanskom ratistu. Na sajtu na kome sam nasao sliku pise da su vojnici pripadnici neke sarajevske regimente a lik u sredini nosi prezime moje majke. Posto je prezime prilicno rijetko a u sarajevskom regionu se moze naci samo na jednom mjestu (porodice moje majke) opravdano sumnjam da je covjek sa slike ili moj pradjed ili neko od njegove dvojice brace. Iz prica pokojnog djeda znam da su sva trojica ucestvovali u I svjetskom ratu kao austrougarski vojnici a pradjed je cak imao i neki nizi cin tako da postoji vjerovatnoca da je ovo jedan od mojih predaka. Dugo sam guglao trazeci jos koji podatak o slici ali uzalud.

Prilozi

• cardsml_zps5975aebc.jpg
    cardsml_zps5975aebc.jpg
    45,6 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:

Ovo su cetvorica austrougarskih vojnika iz vremena I svjetskog rata a fotografija je nastala na italijanskom ratistu. Na sajtu na kome sam nasao sliku pise da su vojnici pripadnici neke sarajevske regimente a lik u sredini nosi prezime moje majke. Posto je prezime prilicno rijetko a u sarajevskom regionu se moze naci samo na jednom mjestu (porodice moje majke) opravdano sumnjam da je covjek sa slike ili moj pradjed ili neko od njegove dvojice brace. Iz prica pokojnog djeda znam da su sva trojica ucestvovali u I svjetskom ratu kao austrougarski vojnici a pradjed je cak imao i neki nizi cin tako da postoji vjerovatnoca da je ovo jedan od mojih predaka. Dugo sam guglao trazeci jos koji podatak o slici ali uzalud.
Пробај да се обратиш овде:
http://www.poreklo.rs/

http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?55691-Bosnian-Herzegovinan-Infantry&

Године 1937., у Скопљу, прекопута Официрског дома, откривена су два споменика вајара Антуна Аугустинчића.На коњима су Краљ Петар I Ослободилац и Краљ Александар I Карађорђевић. Виде се у позадини ове фотографије. Порушили су их Бугари у Другом светском рату.

10271604_1003970042951833_5893537491678789391_n.jpg

Године 1914.у Скопљу је 1300 ђака истог дана постало 1300 каплара упућених на фронт по наредби Врховне команде.

"Јунаци!
Врховна команда вас зове у име Отаџбине. Отаџбини су потребни ваши животи. Одужите свој дуг, синови! Вас хиљаду триста шаљем Врховној команди као капларе. Сутра у подне крећете на бојиште."
Потпуковник Душан Глишић, командант Скопског ђачког батаљона

10734047_1008078209207683_2499834692092222420_n.jpg

Poslednja izmena:
Године 1937., у Скопљу, прекопута Официрског дома, откривена су два споменика вајара Антуна Аугустинчића.На коњима су Краљ Петар I Ослободилац и Краљ Александар I Карађорђевић. Виде се у позадини ове фотографије. Порушили су их Бугари у Другом светском рату.

10271604_1003970042951833_5893537491678789391_n.jpg

original.jpg

Када је српска војска почела да се повлачи са Мачковог камена, принц Ђорђе Карађорђевић је са исуканом сабљом повео на јуриш посусталу јединицу и преокренуо ток борбе...У последњем часу, пошто је захваљујући својој енергичној интервенцији вратио победу у српске редове, једно зрно погађа и баца из седла принца Ђорђа.
– Не бојте се ништа – каже им он – они мене не могу да убију! А затим ... ми смо им узели Мачков Камен! ... Нек "цркнем", oнo није ништа! ... Живела Србија! ...(Француски новинар, ратни дописник париског Журнала, Анри Барби описао у књизи "Са српском војском")

Ranjenog%20princa%20Djordja%20dovoze%20u%20Valjevo.jpg
Princ%20Djordje%20na%20polozaju.jpg

Рањеног принца Ђорђа довозе у Ваљево
http://www.rts.rs/page/stories/ci/В...ја+у++рату/1706583/Сабља+краљевића+Ђорђа.html

ПОГРЕБ ДВА РАБА

Та ту скоро, биће ових дана,
са'ранисмо једног божјег раба.
Читали сте, вид'ли сте параду,
тај раб божји беше једна баба..
Затутњаше сва четири звона,
поврвеше ките и мундири,
поврвеше перјанице бојне,
поврвеше безбројни шешири.
Сви мајори дебели и суви,
официри цела кита сјајна,
пуковници, с орлом и без орла,