Istorija je tokom citavog mog skolovanja, za mene bila najinteresantniji predmet, pa cak i pre nego da krenem u skolu, davala se serija Vuk Karadzic, propracena istorijskim dogadjajima koji su mi tada kad sam imala 3-4god. bili zanimljivi.Ja se toga ne secam, ali mi je otac pricao da sam trcala kroz kucu i drala se: Mios Oblenovic itelao Tulke. Zato sam valjda i upisala istoriju.
Da me pogresno ne shvatite i ispadne da isticem svoje zivotno opredeljenje i busam se u grudi sa pricom kakoje istorija najvaznija nauka i sl. Tacno se secam srednje skole i profesora koji su smatrali da je ono sto oni predaju najvaznije i kako nista drugo osim toga ne postoji. Uzas!
Zato smatram da istorija kao nastavni predmet jeste vazna, ali daleko od toga da je najvaznija i da svi mora da je znaju. Vazna je iz razloga sto je bar ono elementarno znanje stvar opste kulture i glupo je da sutra postanes covek svetskog glasa, a da ne znas od koga potices, ko su bile znamenite istorijske licnosti, koji su najvazniji dogadjaji usmerili razvoj covecanstva. To isto mislim i o geografiji, veronauci, klasicnim jezicima. Zavisno od toga za sta se budes opedelio u zivotu i ma koliko ti neki predmet ne trebao, ipak mislim da treba poznavati makar elementarne stvari. Na primer: meni hemija ne treba, za struku kojom cu da se bavim, ali smatram da je nedoustivo da ne znam osnovne elemente periodnog sistema, formulu vode i sl.
Jedino sto treba da se uradi jeste da se malo reformise gradivo koje se uci u srednjoj skoli. Mnogo je nepotrebnog, a i mnoge vazne stvari su izostale.