Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 90.695
Ko te to laže? To je međusobna ljubav Srba iz južne Srbije i onih odmah pored, kao npr i Srbi iz Hercegovine i Krajine. Primitivni lokalpatriotizam, na primer u Lužnici je Leskovčanin sinonim za lopova, varalicu i slično. Ja ne znam da li u Beogradu dobijem gori tretman kad govorim čistim smederevskim akcentom - majka mi je odatle, tu sam rođen i išao u osnovnu i gimnaziju do kraja prve godine ili sa smederevskim prilagođenim na niški - neobrazovani (i to tim više što je za dotični posao potrebno manje obrazovanja) beogradski “nameštenici” odmah kreću o “unutrašnjosti” kad npr kupuješ nešto i sl. A kako samo ti isti ponizno podaviju repove kad bez objašnjavanja pređem na engleski - to je fenomen tzv “prestižnog akcenta”, ljudi percipiraju da je sagovornik nižeg socijalnog statusa ukoliko govori sa ovi ili onim naglaskom. Posebno je izraženo u Francuskoj i frankofonoj Kanadi.Moram teškog srca to da priznam, ali rođak mi živi u jednom mestu Topličkog okruga. Tašta mu je Srpska Bugarkinja. Pitao sam ga za ove vaše priče. I kaže da stariji ljudi za od njih istočnije stanovništvo kažu da su bugarskog porekla. Čak mi je i jedan čovek poreklom blizu Niša a živi u Beogradu rekao da je bugarskog porekla, pa jedan iz Crne Trave. Naravno da sam ih izgrdio. Da je to posledica bugarskog Egzarhata i sl.
Poslednja izmena: