Историја Бугара

@Casual Observer je prekjuče tvrdio da u južnoj Srbiji postoje tri člana kao u pojedinim delovima Makedonije npr. deteto, detevo, deteno što je apsolutna neistina. To ne postoji nigde u Srbiji, jedino u nekim selima se zadržao -ът, то, та; ти.
Mislim da svaku tvrdnju koju on iznese treba debelo proveriti.
To postoji u dijalektu moje rodbine po ocu. Slušao sam više puta i rođaci su me učili kako se koristi, ima i ‘to’, ali nije ništa češći od ova dva - ‘no’ i ‘vo’. Inače, u nominativu u Srbi i Bugari samo Srbi i Bugari. starom akcentuacijom i bez onog makedonskog Bugarite. Na primer, u nekoliko puta sam slušao se tamo kaže ‘Bugarinan’ što na standardnom srpskom znači ‘onaj Bugarin’ - jedan majstor iz tog kraja koji nam je nešto stalno popravljao kod bake je govorio tim dijalektom i često se žalio na mušteriju koja je stalno zanovetala (tj izgovarao se njime), nekog Bugarina iz obližnjeg gradića. Najarhaičniji srpski dijalekt Timočko-Lužnički, i naročito govor tzv lužničkog Zaplanja (moja rodbina sa očeve strane) pokazuju osobine koje bi se očekivale od veoma arhaičnog srpskog (Istok na Kosovu) koji se migracijom stanovništva (u doba Seobe Srba pod Patrijarhom Arsenijem Šakabentom) našao znatno istočnije (nema ni pomena od “gu” i “gi”, “ga” je u srpskom skraćeni oblik od njega, a umesto leskovačko-vranjanskog “gu -gi” se kaže “ju” i “ji” - ih - srpski je zbog Vukovog pravopisa potpuno izgubio pojam jotovanih samoglasnika, ali i toga ima, i taj dijalekt ih ima bar 4 jotovanih, uz 3-4 padeža, zamenice (lične i prisvojne) se menjaju po bitno više nego imenice, koje imaju po 3 oblika (i vokativ je za razliku zadržao svoj poseban oblik, pa je to još jedan padežni oblik,).

Poslednja izmena:
To postoji u dijalektu moje rodbine po ocu. Slušao sam više puta i rođaci su me učili kako se koristi, ima i ‘to’, ali nije ništa češći od ova dva - ‘no’ i ‘vo’. Inače, u nominativu u Srbi i Bugari samo Srbi i Bugari. starom akcentuacijom i bez onog makedonskog Bugarite. Na primer, u nekoliko puta sam slušao se tamo kaže ‘Bugarinan’ što na standardnom srpskom znači ‘onaj Bugarin’ - jedan majstor iz tog kraja koji nam je nešto stalno popravljao kod bake je govorio tim dijalektom i često se žalio na mušteriju koja je stalno zanovetala (tj izgovarao se njime), nekog Bugarina iz obližnjeg gradića. Najarhaičniji srpski dijalekt Timočko-Lužnički, i naročito govor tzv lužničkog Zaplanja (moja rodbina sa očeve strane) pokazuju osobine koje bi se očekivale od veoma arhaičnog srpskog (Istok na Kosovu) koji se migracijom stanovništva (u doba Seobe Srba pod Patrijarhom Arsenijem Šakabentom) našao znatno istočnije (nema ni pomena od “gu” i “gi”, “ga” je u srpskom skraćeni oblik od njega, a umesto leskovačko-vranjanskog “gu -gi” se kaže “ju” i “ji” - ih - srpski je zbog Vukovog pravopisa potpuno izgubio pojam jotovanih samoglasnika, ali i toga ima, i taj dijalekt ih ima bar 4 jotovanih, uz 3-4 padeža, zamenice (lične i prisvojne) se menjaju po bitno više nego imenice, koje imaju po 3 oblika (i vokativ je za razliku zadržao svoj poseban oblik, pa je to još jedan padežni oblik,).
Koje je to mesto gde se tako govori? To iskreno prvo put cujem da postoji negde u Srbiji i jedino mi pada na pamet da je mozda neko selo doseljeno iz Makedonije. A kako je to onda lužnički ako ima 3-4 padeža kad lužnički ima samo 1?

Screenshot_20230721_071836_Instagram.jpg
Screenshot_20230721_071847_Instagram.jpg
Screenshot_20230721_071857_Instagram.jpg

Шоплук је све до Софије. А Шопи су чисто србијанска етно-културна група. Управо они поседују тај чувени 'српски ген' који не постоји нигде другде него у Шоплуку, а који иде од северне Грчке, Маћедоније, западне Бугарске и Румуније до Ниша и Лесковца. Шопи у бугарској нису могли да се одупру бугаризацији, Краљевина Србија је изгубила рат за ослобођење целог Шоплука од Бугара, али Шопа ио данас има у Нишу, Лесковцу, Врању, Белој Паланки, Пироту, Димитровграду ... Они нису Словени. Премда су се наравно и они током векова мешали са номадским народима који су пролазили овим просторима, Шопи су аутохтоно становништво Балкана.

Шоплук је све до Софије. А Шопи су чисто србијанска етно-културна група. Управо они поседују тај чувени 'српски ген' који не постоји нигде другде него у Шоплуку, а који иде од северне Грчке и Маћедоније до Лесковца и Ниша. Шопи у бугарској нису могли да се одупру бугаризацији, Краљевина Србија је изгубила рат за ослобођење целог Шоплука од Бугара, али Шопа ио данас има у Нишу, Врању, Белој Паланки, Пироту, Димитровграду ... Они нису Словени. Премда су се наравно и они током векова мешали са номадским народима који су пролазили овим просторима, Шопи су аутохтоно становништво Балкана.

Šopa nema ni u Nišu ni u Vranju, daj obrisi post, ne blamiraj se.

Da znam. Grčke zločine i uživanje u ubijanju su nadmašili jedino Pavelićeve ustaše tokom II svetskog rata. Čak i tokom građanskog rata 1945-49 su Grci imali naviku da spaljuju civile ili da poređaju žene i decu u jednu zgradu, a zatim je zapale.
У јуну 1913. године, по избијању Савезничког рата, грчке војне власти су ухапсиле хиљаде недужних Бугара из Солуна[1] и других крајева Егејске Македоније, који су заједно са заробљеним бугарским војницима укрцани на бродове ради интернирања на острво Трикери.[2][3] На путу су, међутим, многи од њих били бачени у Бело море. Тако су умрли солунски бугарски архимандрит Евлогије и његов секретар Христо Батанђијев – један од шесторице оснивача ВМОРО.

Напуштено острво је претворено у први европски концентрациони логор. Несрећни Бугари су принуђени да трпе нељудске услове живота, уз велику несташицу воде за пиће и хране. На острву нема ниједног извора, а џакови хлеба, понекад допремљени бродом, бацани су у море. Када је Карнегијева анкета стигла у Солун, грчке власти су прогласиле епидемију колере на острву, спречавајући геодете да провере тамошње услове. 9. октобра 1913. године пароброд „Варна“ укрцао је на брод 1.800 бугарских војника и 11 официра и кренуо за Варну[4]. Тачан број погинулих на путу до острва и на самом острву остаје нејасан, према речима очевидаца, хиљаде Бугара је овде уништено за мање од 3 месеца. Према супротним грчким подацима, умрло је око 7.000 људи,[5]
https://bg.wikipedia.org/wiki/Трикери

Немачка није протип нацистичке државе него нацистичка држава, а Бугарска њен највернији савезник, док је бугарски народ у већини подржавао такво стање, антинацистички елементи се тамо мере промилима све до доласка Совјета.Каквих комуниста бре, највећи антифашисти у Југославији нису уопште били комунисти, комунисти и нацисти су чак у савезу све до 22. јуна 1941.

Шта је проблем са овим коментарима, јеси ти писмен!?Где сам ту назвао Недића херојом, нигде!?Недић је пре свега трагична личност, није херој чак је ражалован, није ни спашавао Србе већ је то радио биро за избеглице формиран још пре њега, иако се овај слагао са тим наравно, није био ни нациста ни антисемита по ставовима, те ствари су у Србији радили Немци јер је власт у Србији имао немачки командант Србије а не Недић што сам и написао, био је сарадник окупатора али није злочинац.И на крају већина Срба током рата није била код Недића него код Драже све до 1944 и доласка Совјета, тако да је он и са те стране небитан, и не може се поредити са бугарским случајем која као суверена држава прилази нацистима, окупира туђе територије и објављује рат савезницима, а ти то све покушаваш некако да оправдаш.

:rotf: Научи прво шта значе знаци интерпункције па онда дођи да расправљаш о нечему.
Недић дао живот за живот Србије свашта!!!!
једну реченицу ниси у стању да протумачиш, џабе ти претраживач, само се брукаш и даље
Дакле, већ ме тераш да почнем са критичнијим коментарима.
До сада су твоји постови апсолутно безвезе. И без доказа. Позната песма из других тема.
Недићу, као што сам већ добро поменуо, га врло "деликатно" проглашаваш чистим од злочина јер је био марионета Немаца. Али бугарски народ, који Немце није ни изабрао за господаре, називаш нацистима. И Дража је по теби антифашиста, па нема везе што је сарађивао са Немцима.
Један од првих марксиста не само на Балкану већ и у Русији, Димитар Благоев, који имао над сто хиљада следбеника, био је Бугарин. Али иначе, по теби, у Бугарској није било антифашиста, само злочинци - нацисти.
Bећ си прелазио свакакве границе. Направио си од себе апсолутно смешног трола, показујући низак ниво знања, пристрасност, непоштовање међународних извора и пре свега осећај непогрешивости.
Очигледно ме не чујеш - да поновим : престани да пропагираш мржњу према једном народу на историјску тему. Не поштујеш више никаква правила и отворено клеветаш, гураш своје сулудо мишљење без иједног озбиљног доказа, осим наравно твог лупетања.
Кад ћеш научити да водиш интелигентну расправу са позиције упућеног саговорника, а не фудбалског навијача?...зар није боље да се држиш теме Партизана и препустиш ову тему онима који имају шта да напишу и понуде јавности?
Ти немаш ништа.

Poslednja izmena:
Дакле, већ ме тераш да почнем са критичнијим коментарима.
До сада су твоји постови апсолутно безвезе. И без доказа. Позната песма из других тема.
Недићу, као што сам већ добро поменуо, га врло "деликатно" проглашаваш чистим од злочина јер је био марионета Немаца. Али бугарски народ, који Немце није ни изабрао за господаре, називаш нацистима. И Дража је по теби антифашиста, па нема везе што је сарађивао са Немцима.
Један од првих марксиста не само на Балкану већ и у Русији, Димитар Благоев, који имао над сто хиљада следбеника, био је Бугарин. Али иначе, по теби, у Бугарској није било антифашиста, само злочинци - нацисти.
Bећ си прелазио свакакве границе. Направио си од себе апсолутно смешног трола, показујући низак ниво знања, пристрасност, непоштовање међународних извора и пре свега осећај непогрешивости.
Очигледно ме не чујеш - да поновим : престани да пропагираш мржњу према једном народу на историјску тему. Не поштујеш више никаква правила и отворено клеветаш, гураш своје сулудо мишљење без иједног озбиљног доказа, осим наравно твог лупетања.
Кад ћеш научити да водиш интелигентну расправу са позиције упућеног саговорника, а не фудбалског навијача?...зар није боље да се држиш теме Партизана и препустиш ову тему онима који имају шта да напишу и понуде јавности?
Ти немаш ништа.
Ти да почнеш са критичнијим коментарима, а налупетао си се све паре!
Јеси бар научио знаке интерпункције како би схватио шта се уопште пише овде и како не би измишљао ствари које нико није написао.

Ти да почнеш са критичнијим коментарима, а налупетао си се све паре!
Јеси бар научио знаке интерпункције како би схватио шта се уопште пише овде и како не би измишљао ствари које нико није написао.
Ма каква интерпункција, када заправо ти недостаје логика у размишљању. Прочитај шта значи "non sequitur". Ти си јасан пример особе која тврде нешто што се ни не подразумева самим премисима/аргументима које је навео. То си доказао више пута.

Poslednja izmena:
Ne znači da postoji neka istorijska netačost ako oni koji čitaju nisu razumeli šta tamo piše.

Tvrditi da "Srbi ne žive kod Save, nego južno od nje" je prilično neozbiljno, posebno ako se dodaje da su tu ma i Slovenci (sic!).
Мало ван теме - али с обзиром на то колико других коментара има ван историјске теме, мислим да је ово сасвим нормалан одговор на коментар.
Један стари коментар који сам управо пронашао и на који се, изгледа, тада нисам обазирао – реч је о Литaвриновој анализи Кевкамена. Он сугерише да се ради о неспецифичној (изван етничком значењу) употреби појма Серви у 11. веку, пошто у то време северно од ушћа Саве није било Срба, већ Словенаца и Хрвата. Под „Словенцима“ не треба да напомињемо да Литaврин подразумева Карантанце или просто Склави.Ти кажеш да то је неозбилно, поготово ако се помене име „Словенци“(sic!).
Да видимо – објасни зашто мислиш да Литварин греши.

1690036628628.png

1690036702827.png

Превод са руског:

772. Кекавмен овде користи израз „Срби”, очигледно, не у етничком смислу, јер у његово време уз реку Саву углавном нису живели Срби (насеља су им била јужно), већ Словенци и Хрвати. Могло би се претпоставити да je Кекавмен мислио на народ у Дукљанској краљевини, али до 70-их њене границе нису сезале ни северно од Саве. Можда се Кекавмен једноставно вара, као што је погрешио што је Дачане Децебала сместио јужно од Дунава.

773. Само у горњем току Сава тече кроз планинске крајеве, али тамо доминантни народ нису били Срби, већ Словенци и Хрвати. Ако је Сава на свом ушћу у Дунав допирала до западних граница територије Дачана, са којима се Трајан борио, онда је ту још увек била равничарска, а не планинска „неприступачна места“.

Koje je to mesto gde se tako govori? To iskreno prvo put cujem da postoji negde u Srbiji i jedino mi pada na pamet da je mozda neko selo doseljeno iz Makedonije. A kako je to onda lužnički ako ima 3-4 padeža kad lužnički ima samo 1?
Ne laprdaj. To je onaj najarhaičniji dijalekt srpskog jezika Timočko-Lužnički kako se govori u samoj Lužnici. Iz svojih velikobugarskih pobuda ne želiš da prihvatiš da se u istočnoj Srbiji govori više dijalekata/poddijalekata nego u praktočnoj celom ostatku Srbije.

Za svoj jedan padež moraš u Bugarsku istočno od Trna i elinpelinskog dijalekta, iliti istočno od Jatove granice ako hoćeš da nađeš bilo šta gde toga nema ili ga nije bilo sve do sredine XIX veka, kad je pod uticajem standardnog bugarskog iz škola nestalo.

Ne laprdaj. To je onaj najarhaičniji dijalekt srpskog jezika Timočko-Lužnički kako se govori u samoj Lužnici. Iz svojih velikobugarskih pobuda ne želiš da prihvatiš da se u istočnoj Srbiji govori više dijalekata/poddijalekata nego u praktočnoj celom ostatku Srbije.
Hahaha taj dijalekat koji ti opisuješ je sa Šar planine, tako se ne govori u Lužnici, prestani da lažeš. Lužnica i cela jugoistočna Srbija imaju jedan padež i to akuzativ, nominativ se ne računa. Takođe u celoj južnoj Srbiji se ne menjaju lične zamenice po padežima, ali ne očekujem da ti to znaš jer verovatno ne znaš ni šta su lične zamenice.

Pitao sam te da navedeš ime mesta i sela gde se navodno govori "Bugarinan, ženava, vodana" i slično ali ti odbijaš, verovatno zato što si sve to izmislio. U Lužnici toga nema nigde.

Мало ван теме - али с обзиром на то колико других коментара има ван историјске теме, мислим да је ово сасвим нормалан одговор на коментар.
Један стари коментар који сам управо пронашао и на који се, изгледа, тада нисам обазирао – реч је о Литaвриновој анализи Кевкамена. Он сугерише да се ради о неспецифичној (изван етничком значењу) употреби појма Серви у 11. веку, пошто у то време северно од ушћа Саве није било Срба, већ Словенаца и Хрвата. Под „Словенцима“ не треба да напомињемо да Литaврин подразумева Карантанце или просто Склави.Ти кажеш да то је неозбилно, поготово ако се помене име „Словенци“(sic!).
Да видимо – објасни зашто мислиш да Литварин греши.

Pogledajte prilog 1382300
Pogledajte prilog 1382301
A kad smo već kod tog čuvenog značenja u strogo ‘etničkom’ smislu, valjda savremenom, da se podvuče da je slovenizovani han onogurskih Bolgara Simeon (staroslovenski ‘car’) bio monah (tada naučio staroslovenski) i da je postavljen za vladara kad se njegov brat vrato veri otaca: turskom tengrizmu, činjenica koju nije moguće sporiti, koliko god da SPC i ostale pravoslavne crkve to zamagljivale - monah Simeon se ne bi drugačije popeo na presto - sama hrišćanska priroda države je bila ugrožena i hrišćanska crkva je i zahtevala i blagoslovila njegovo napuštanje monaštva zarad preuzimanja vlasti.

Kako neko može da pominje etničke Bugare u savremenom smislu (Slovene) u vremena kad je bolgarska onogurska tradicija potpuno prožimala bugarski vladajući sloj? Do pokrštavanja je došlo samo generaciju pre toga, a bez uticaja religije (pokrštavanje, preveravanje i prihvatanje jezika nove religije) istorija ne poznaje nikakve “asimilacije za par generacija, kako ti tvrdiš za Onogure.

A kad smo već kod tog čuvenog značenja u strogo ‘etničkom’ smislu, valjda savremenom, da se podvuče da je slovenizovani han onogurskih Bolgara Simeon (staroslovenski ‘car’) bio monah (tada naučio staroslovenski) i da je postavljen za vladara kad se njegov brat vrato veri otaca: turskom tengrizmu, činjenica koju nije moguće sporiti, koliko god da SPC i ostale pravoslavne crkve to zamagljivale - monah Simeon se ne bi drugačije popeo na presto - sama hrišćanska priroda države je bila ugrožena i hrišćanska crkva je i zahtevala i blagoslovila njegovo napuštanje monaštva zarad preuzimanja vlasti.

Kako neko može da pominje etničke Bugare u savremenom smislu (Slovene) u vremena kad je bolgarska onogurska tradicija potpuno prožimala bugarski vladajući sloj? Do pokrštavanja je došlo samo generaciju pre toga, a bez uticaja religije (pokrštavanje, preveravanje i prihvatanje jezika nove religije) istorija ne poznaje nikakve “asimilacije za par generacija, kako ti tvrdiš za Onogure.
Прво, коментар није упућен теби. Друго, не знаш шта значи етнички у најширем смислу те речи. Треће – престани са својим глупостима – нико нема живаца ни времена да то прочита. Најмање од свега имам жељу да читам твоја суманута брбљања, за које си одавно доказао да си, ако не потпуно неписмен, онда потпуно небитан у било којој теми.

Превод са руског:

772. Кекавмен овде користи израз „Срби”, очигледно, не у етничком смислу, јер у његово време уз реку Саву углавном нису живели Срби (насеља су им била јужно), већ Словенци и Хрвати. Могло би се претпоставити да je Кекавмен мислио на народ у Дукљанској краљевини, али до 70-их њене границе нису сезале ни северно од Саве. Можда се Кекавмен једноставно вара, као што је погрешио што је Дачане Децебала сместио јужно од Дунава.

773. Само у горњем току Сава тече кроз планинске крајеве, али тамо доминантни народ нису били Срби, већ Словенци и Хрвати. Ако је Сава на свом ушћу у Дунав допирала до западних граница територије Дачана, са којима се Трајан борио, онда је ту још увек била равничарска, а не планинска „неприступачна места“.
Ti se grdno varaš kad tražiš slovenizovane Onogure (Bugari) zapadno od Jatove granice. Otud baš svi nesporazumi.

Шоплук је све до Софије. А Шопи су чисто србијанска етно-културна група. Управо они поседују тај чувени 'српски ген' који не постоји нигде другде него у Шоплуку, а који иде од северне Грчке, Маћедоније, западне Бугарске и Румуније до Ниша и Лесковца. Шопи у бугарској нису могли да се одупру бугаризацији, Краљевина Србија је изгубила рат за ослобођење целог Шоплука од Бугара, али Шопа ио данас има у Нишу, Лесковцу, Врању, Белој Паланки, Пироту, Димитровграду ... Они нису Словени. Премда су се наравно и они током векова мешали са номадским народима који су пролазили овим просторима, Шопи су аутохтоно становништво Балкана.

Ma оји чувени српски ген бре?? – још првих 30 секунди снимка који си објавио као доказ (ваљда), те потпуно демантују....

Прво, коментар није упућен теби. Друго, не знаш шта значи етнички у најширем смислу те речи. Треће – престани са својим глупостима – нико нема живаца ни времена да то прочита. Најмање од свега имам жељу да читам твоја суманута брбљања, за које си одавно доказао да си, ако не потпуно неписмен, онда потпуно небитан у било којој теми.
Povodom monaha Simeona i njegovog brata poklonika Tengrija nemaš baš nikakvih argumenata pa lupaš po svom običaju.

Forum je inače javan, za privatnu prepisku na pp. Ostalo nije vredno komentara. Ili Simeon nije bio Bugarin nego Bolgar, ili su savremeni Bugari samo slovenizovani Onoguri. Tertium non datur.

Poslednja izmena:
Šopa nema ni u Nišu ni u Vranju, daj obrisi post, ne blamiraj se.
A ni u Pirotu. Bugari iz Bosilegrada su Šopi, a Bugari iz Dimitrovgrada se tako izjašnjavaju zbog velikobugarske propagande. Ionako u Srbiji ima 256 Šopa ukupno, Za Bugarsku čisto sumnjam.

Evo “literature” o Šopima u Srbiji, zapaziti autore:

Koneski, Blaže (1975). Od istorijata na jazikot na slovenskata pismenost vo Makedonija. Skopje.

Mladenov Slavčev, Maksim (2008). Dialektologiя, balkanistika, etnolingvistika: lingvistično nasledstv. Sofiя.

Ma оји чувени српски ген бре?? – још првих 30 секунди снимка који си објавио као доказ (ваљда), те потпуно демантују....
Boli srpske nacionaliste uvo da li su Bugari Sloveni ili ne. Cela poenta u toj priči "Bugari su Tatari" je osporiti postojanje bugarskog etnosa i prisvojiti ogroman deo bugarskog naroda.
A to što u Crnoj Travi obitavaju mongoloidne face tipa Sergej Šojgu i što dosta ljudi sa juga Srbije imaju različite facijalne crte od oststka Srbije im ne smeta mnogo.

Back