Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.995
Нисмо дошљаци овде као што су Словени.Ми смо Трачани,где да се носимо?
Fascinantno koliko ima ovakvih sanjarija u svim zemljama...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Нисмо дошљаци овде као што су Словени.Ми смо Трачани,где да се носимо?
Fascinantno koliko ima ovakvih sanjarija u svim zemljama...
Занимљива ми је Пашићева политика који је по неким подацима пореклом Бугарин
Ти "неки подаци" вероватно су узроковани тиме да му се мајка преудала. Очух је живео у српском селу у коме је део становништа пребегао из Турске у 17-18 веку ,а кад је, Берлинским конгресом територија Турске постала Кнежевина Бугарска (без Румелије наравно), испало је да очух има везе са нечим са чим нема везе.
Никола Пашић је несумњиво српски политичар и Србин по свом националном убеђењу али што се тиче његовог порекла постоје разни извори који говоре о његовом пореклу.Отац му се звао Петар а мајка Пена(типично бугарско име).Брат му се звао Најдан(српска верзија типично бугарског имена Најден) а сестра Ристосја.Једни извори говоре о несумњивом српском пореклу Николе Пашића.Други извори говоре о његовом бугарском или цинцарском пореклу.Према тим изворима мајка Николе Пашића је била Бугарка из Видина а отац Бугарин из Габрова и да је Никола тек након што му је отац преминуо и након што се његова мајка преудала добио презиме од очуха Пашић.Према трећим изворима у које сам ја склон највише да поверујем да је Пашић рођен у породици Бугара који су пореклом од избеглих Бугара из Гољамог Извора општине Тетевен а који су основали село у 18.веку у близини Зајечара којем су дали име Велики Извор.Његово бугарско порекло подкрепљује и чињеница да је побегао из Србије у Бугарску након неуспешне Тимочке буне.У Бугарској је био шест година од 1883 до 1889.године и живео је у Софији и бавио се предузмачким пословима.По његовим плановима је требало да се изгради зграда Софијског градског дома међутим успева само да изгради основу зграде .На основи те недовршене зграде се данас налази зграда Бугарске народне банке.Према неким подацима покушавао је и да се бави политиком и у Бугарској.
Песник Јован Дучић у својим сећањима на Пашића каже
„Једна сестра Пашићева била је удата за неког сиромашног Бугарина Христа Попова, коме сам лично ја плаћао у Софији 300 лева месечно за извесну поверљиву службу у бугарској престоници. Друга је била удата за неког нашег Влаха, неког Јонова из Оштреља код Зајечара, чијег је сина Пашић школовао под српским именом Милутина Јовановића, затим нашег министра у Берну.
Dokumenti za koje postavilac teme tvrdi da su bili tajni,odbijeni su od strane Vlade Srbije tada 1915 god,sada mozemo raspravljati,deliti mishljenja jeli to bilo pogresno ili nije,licno mislim da je to bilo totalno pogreshno i katastrofalno za Srbiju i Srpski narod,jer posledice stvaranja Kraljevine SHS I kasnijih Jugoslavija su Srbiju i Srbe oterali u Grob iz koga se do danas nije izdigla i cije posledice i danas traju...ali raspravljanje o svemu tome dovodi do teme Shta bi bilo kad bi bilo...odnosno do nekog foruma Alternativne Istorije...Slicno pitanju a sta da se narod Tursko-Onogurskog porekla pod nazivom Bugari nije naselio u VII Veku n.e. na teritoriji koja se danas naziva Bugarska i zato smatram ovu raspravu o nekakvom tajnom dokumentu...dalje Besmislenom
Nis je bio vecinski bugarski grad do 1878,kada po Berlinskom ugovoru je pripojen Srbije.Posle 1878. u Nisu su dosli puno Srba koji zajedno sa srbizacije koja je sprovedena od zvanicna Srbija su promenili etnickog karaktera Nisa i Pirota.Sada iako ima tamo malo Bugara,Nis je vecinski srpski grad.
Sta se tice Beogradu,on je bio bugarski grad jos od 870 godina,a je postao kratkovremeno srpski cak u 13 veku.Tokom citavog srjednovekovije Beograd,Srem,Branicevo i Pomoravlje su imali bugarski etnicki oblik.Beograd je bio vise vreme bugarski nego srpski,to je cinjenica.
Posle dolazka Turaka na Balkanu,Srbe iz Sumadije i Kosovo su emigrirali na sever,i postepeno stanovnistvo Beogradu je pridobio danasni srpski etnicki oblik.
У ставове званичке Бугарске можемо се поуздати отприлике исто онолико колико и у ставове званичне Хрватске.
Заправо, мање, јер Хрвати нису у стању да прикрију своје усташтво, тако да с њима знамо на чему смо.
Ви, пак, понашате се скоро братски, док не искрсне прилике да нам заријете нож у леђа.
Da, samo mala razlika, Boris se rukuje sa Adolfom uveliko tokom drugog svetskog rata, a Pavle je u Berlinu bio 1 juna 39.