ISTORIJA ATEIZMA

Da li je zaista za ovu diskusiju o istoriji ateima znacajno na kojoj sam ja strani. Pitanje je deplasirano. Zar posle ovolikih mojih istupa ti si u nedoumici da li sam za jednog od dvojice fasista – Pavelica ili Ljotica (i njegovog duhovnog svetog oca Nikolaja Velimirovica). Bio bi red da se manemo ovih vasih ljubimaca i da se vratimo temi.

Ali da ti odgovorim, da zadovoljim tvoju radoznalost. Ja sam Srbin, od majke Srpkinje i oca Srbina i svi moji sa majcine i oceve strane su Srbi unazad sve dokle seze moje znanje o mojim precim, osim jedne prababe Vlahinje po majcinoj liniji.

Prirodno je da sam bio, jesam i bicu na strani Srbije i samo Srbije.

Imas li ti bilo kakav komentar, utuk, negaciju ili pitanje vezano za Istoriju ateizma?

Pitanje sam postavio sa razlogom,a povodon tvojih insinuacija o vladiki Nikolaju,na njega nisi odgovorio,a nema ni veze,pa idemo dalje.

Najveci doprinos ateizmu je Stari zavet, tako kaze A. Milne, proslavljeni skotski pisac, pesnik i filozof. Veliki doprinos ateizmu cine i danasnji alavi i bahati popovi, posebno pedofili kao sto su vladika Pahomije, iguman Ilarion, vlaldika Kasaneda i drugi. Vladika Pahomije kosta ovaj narod 4 miliona koje je drzava isplatila kao naknadu seksualno maltretiranoj deci. To je uzas od religije, od nosilaca te i takve religije i onih koji zavlace ruke u dzepove izgladnelog naroda..

Ja sam te pitao kakav je dosadasnji doprinos ateizma civilizaciji,a ne ko je doprineo ateizmu.
Vidim pedofila,alavih i bahatih nema izvan crkve,sa kim se ti grudvas.

Hogarius:
Da li je zaista za ovu diskusiju o istoriji ateima znacajno na kojoj sam ja strani….

Ali da ti odgovorim, da zadovoljim tvoju radoznalost. Ja sam Srbin, od majke Srpkinje i oca Srbina i svi moji sa majcine i oceve strane su Srbi unazad sve dokle seze moje znanje o mojim precim, osim jedne prababe Vlahinje po majcinoj liniji.

Prirodno je da sam bio, jesam i bicu na strani Srbije i samo Srbije.
Lekizan:
Pitanje sam postavio sa razlogom,a povodon tvojih insinuacija o vladiki Nikolaju,na njega nisi odgovorio,a nema ni veze,pa idemo dalje.
Nema ni jedne insinuacije, pogresno si primenio ovu tudjicu. Ja sam jasno i nedvosmisleno tvrdio i tvrdim da je sveti Nikolaj duhovni otac fasistickom Ljoticu i njegovom Zboru, da je kao velikan pravoslavlja bio izrazit antisemita, te da su njegovu biografiju promoteri SPC lazno prikazali. I to, uprkos bozijoj zapovesti "Ne lazi". Gde ti vidis “insinuacije”.

Hogarius:
Najveci doprinos ateizmu je Stari zavet, tako kaze A. Milne, proslavljeni skotski pisac, pesnik i filozof. Veliki doprinos ateizmu cine i danasnji alavi i bahati popovi, posebno pedofili kao sto su vladika Pahomije, iguman Ilarion, vlaldika Kasaneda i drugi. Vladika Pahomije kosta ovaj narod 4 miliona koje je drzava isplatila kao naknadu seksualno maltretiranoj deci. To je uzas od religije, od nosilaca te i takve religije i onih koji zavlace ruke u dzepove izgladnelog naroda..
Lekizan:
Ja sam te pitao kakav je dosadasnji doprinos ateizma civilizaciji,a ne ko je doprineo ateizmu.
Tacno, kako je pitanje takav je i odgovor. Ateizam nije organizacija da bi bilo moguce zbrajati njene doprinose civilizaciji. Medjutim, medju brojnim ateistima, iz blize i dalje proslosti, kao i savremenicima je veliki broj onih koji rade na ocuvanju i unapredjenju civilizacijskih dostignuca savremenog sveta, kao i stvaranju novih vrednosti. Danas u svetu ima preko 850 miliona ateista, a najvece broj njih su intelektualci iz svih oblasti zivota i stvaraoci vrednosti – i duhovne i materijalne.

[/QUOTE=Lekizan]Vidim pedofila,alavih i bahatih nema izvan crkve,sa kim se ti grudvas.[/QUOTE]To sto ima pedofila, alavih i bahatih izvan crkve, ni za jotu ne moze da pravda sto ih ima u jednoj, zamisli, bozijoj organizciji. Valjda bi svi ti “osumnjiceni” za pedofiliju trebalo da odgovaraju Crkvi i bogovima ocu, sinu i svetome duhu???? I da budu izbaceni iz te presvete bozije organizacije.

P.S. Stvarno, iskreno bih voleo da konacno saznam koji su tvoji argumenti?

Nema ni jedne insinuacije, pogresno si primenio ovu tudjicu. Ja sam jasno i nedvosmisleno tvrdio i tvrdim da je sveti Nikolaj duhovni otac fasistickom Ljoticu i njegovom Zboru, da je kao velikan pravoslavlja bio izrazit antisemita, te da su njegovu biografiju promoteri SPC lazno prikazali. I to, uprkos bozijoj zapovesti "Ne lazi". Gde ti vidis “insinuacije”.

Insinuacije su kad pripisujes jednom coveku ono sto nije bio i ono sto nije uradio.Vidis on je skrivao Jevreje a ti kazes da je antisemita,bio u fasistickom logoru a ti kazes da je fasista,mora da je bio neka kontradiktorna licnost.

Tacno, kako je pitanje takav je i odgovor. Ateizam nije organizacija da bi bilo moguce zbrajati njene doprinose civilizaciji. Medjutim, medju brojnim ateistima, iz blize i dalje proslosti, kao i savremenicima je veliki broj onih koji rade na ocuvanju i unapredjenju civilizacijskih dostignuca savremenog sveta, kao i stvaranju novih vrednosti. Danas u svetu ima preko 850 miliona ateista, a najvece broj njih su intelektualci iz svih oblasti zivota i stvaraoci vrednosti – i duhovne i materijalne.

Pitanje je bilo na mestu ali si ti izvrdao odgovor,i naveo mi misljenje nekog tamo filozofa.Treba da shvatis da ako postoje alavi popovi,a ima ih, onda oni mogu da degradiraju samo sebe,a vrlo malo organizaciju kojoj pripadaju,bas kao i svuda u drustvu,a crkva je deo drustva.Ko ti daje pravo da postupke jednog coveka poistovecujes sa delovanjem cele jedne organizacije.Ateizam mozda nije organizacija,bar ne kao crkva,ali njegovi pogledi na svet mora da su doneli nesto dobro i lose ljudima,to sam te pitao.Eto Hitler kao ateista napravio najjacu vojsku,dostignuce,e sad da li su na to uticali njegovi ateisticki stavovi,cisto sumljam.

To sto ima pedofila, alavih i bahatih izvan crkve, ni za jotu ne moze da pravda sto ih ima u jednoj, zamisli, bozijoj organizciji. Valjda bi svi ti “osumnjiceni” za pedofiliju trebalo da odgovaraju Crkvi i bogovima ocu, sinu i svetome duhu???? I da budu izbaceni iz te presvete bozije organizacije.
P.S. Stvarno, iskreno bih voleo da konacno saznam koji su tvoji argumenti?

Crkva je bozija organizacija ali nije savrsena,kao ni bilo sta na svetu,savrsena je onoliko koliko i njeni vernici.Koliko znam tog pomenutog Pahomija nije crkva oslobodila optuzbi za pedofiliju nego drzava.

Insinuacije su kad pripisujes jednom coveku ono sto nije bio i ono sto nije uradio.Vidis on je skrivao Jevreje a ti kazes da je antisemita,bio u fasistickom logoru a ti kazes da je fasista,mora da je bio neka kontradiktorna licnost.
Ako nisi imao nesto ozbiljnije da saopstis, nisi ni trebao da se sa ovim brukas. Trebalo bi da pre nego sto upotrebis stranu rec proveris njeno znacenje. Ocigledno da ti je to slaba strana. Drugo, kako je Velimirovic mogao da skriva Jevreje kada je bio u pritvoru sve vreme rata. Cini mi se da si operisan od logike kad si mogao da plasiras ovako veliku laz. Odluci se, il je bio u pritvoru/zatvoru, pa nije mogao da skriva Jevreje, ili nije bio u pritvoru, pa je skrivao Jevreje. Sve jedno koji je slucaj u pitanju, laz je ocigledna.

Pitanje je bilo na mestu ali si ti izvrdao odgovor,i naveo mi misljenje nekog tamo filozofa.Treba da shvatis da ako postoje alavi popovi,a ima ih, onda oni mogu da degradiraju samo sebe,a vrlo malo organizaciju kojoj pripadaju,bas kao i svuda u drustvu,a crkva je deo drustva.Ko ti daje pravo da postupke jednog coveka poistovecujes sa delovanjem cele jedne organizacije.Ateizam mozda nije organizacija,bar ne kao crkva,ali njegovi pogledi na svet mora da su doneli nesto dobro i lose ljudima,to sam te pitao.Eto Hitler kao ateista napravio najjacu vojsku,dostignuce,e sad da li su na to uticali njegovi ateisticki stavovi,cisto sumljam.
Zaista je tesko s tobom razgovarati i da nije ovo moja tema prekinuo bih dalju raspravu. Kazes, "Ateizam mozda nije organizacija, bar ne kao crkva,…".Prvo, u samoj rececni si protivurecan: "Ateizam nije organizacija, bar ne kao crkva,..." Dakle, ili je organizacija ili nije. I, ako jeste organizacija, ko je vrhovni “svestenik” i gde mu je “sediste”?

Dalje nastavljas, ".., ali njegovi pogledi na svet mora da su doneli nesto dobro i loze ljudima." Za ne razumes da ateizam nije misaono bice i nema "njegovog pogleda na svet". Ateista ima isti zivotni smisao kao i svaki drugi covek, s tim sto je iz njegove svesti izbrisano bilo kakvo bozanstvo kome je on duzan da se pokorava. Ateista odbacuje metafiziku i ima normalan pogled na zivot koji je materijalisticki. I nema potrebe ni da voli ni da mrzi one koji razlicito ili isto sagledavaju realan svet. On, ateista, jednostavno ne veruje u onostrani zivot jer za njega je ovaj zivot kojim sada zivi jedini. Sve ostalo je kod ateiste isto kao i kod religioznog coveka, osim, kao sto rekoh, ne uvazava crkvene razloge zivljenja kao pripremu za onaj svet. Ocigledna glupost.

I, trece, ponovo Hitlelru pridajes atribute koji mu ne pripadaju. Zar tebi nije dovoljno toliko navoda o njegovoj religioznosti, nebitno da li je lazna radi propagande ili iskrena. Ili, pak, nista od svega nisi razumeo. Shvati, biti ateista ne znaci biti nacista, fasista, komunista, anarhista ili kapitalista. U svim navedenim drustvima je bilo i bice ateista, sve dok postoji religije, tj.cudovisna bozanstva koje niko nikada nije ni video niti cuo. Zapravo, dokle god mastoviti ljudi budu stvarali nerealna bica i pripisivali im nerealne i cudotvorne atribute bice i ateista. To tebi, a i mnogima na ovim forumima ne ide u glavu.

Crkva je bozija organizacija ali nije savrsena,kao ni bilo sta na svetu,savrsena je onoliko koliko i njeni vernici.Koliko znam tog pomenutog Pahomija nije crkva oslobodila optuzbi za pedofiliju nego drzava.
Ponovo manifestuse nizak nivo logickog razmisljanja. Ako je bog svemocan i zahteva od coveka bezgresan zivot, kako mozes crkvu nazvati bozjom organizacijom kad u njoj vrvre pedofili i alavi i lazljivi svestenici. Da si rekao da je Crkva religiozna organizacija bilo bi daleko prikladnije. To nije niti moze biti bozija organizacija u biblijskom smislu, jer je ona sva upletena u materijalnom i hedonistickom nacinu zivotu, a tako i razmisljaju njeni vrhovni zreci.

I, na kraju, Pahomija???
Koliko znam tog pomenutog Pahomija nije crkva oslobodila optuzbi za pedofiliju nego drzava.
Ovo je gola laz? Zar tebe nije sramota da iznosis nevidjenu laz da ga je drzava oslobodila . Medjutim, postavlja se pitanje zasto ga Vrhovni crkveni sud nije stavio na optuzenicku klupu? Zasto Sveti Sinod tolerise ponasanje i igumana Ilariona i vladike Kasanede? Sta vise, tog Pahomija, koji je seksualno maltretirao cetiri decaka, nedavno ga je crkva odlikovala ordenom Svetog Save, valjda najvecim crkvenim odlikovnjem.

Nesto tu strasno zaudara!

Mislim dakle postojim.

КАКО ЈЕ СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ СПАСАВАО ЈЕВРЕЈЕ

Писмо једне Јеврејке

"Српска Православна Црква, Свети Синод, Београд Скоро ће се навршити шездесет година од краја Другог светског рата, највеће трагедије у историји јеврејског, српског и ромског народа, који су претрпели до тада незабележена страдања, прогонства и мучења. После толико протеклих година Влада Немачке тражи од преживелих из Холокауста доказе о томе како су преживели рат, а у циљу остваривања пензије.

Мени је 73 године и једини сам преживели члан породице Нојхаус. Мој отац Александар Нојхаус, по занимању доктор стоматологије, живео је пре рата у Трстенику. Он је био велики пријатељ и побратим са Владиком доктором Николајем Велимировићем. Када је избио рат, после краћег времена, Владика је оцу наредио да бежи и спасава живот, а нас као његову породицу - моју мајку Маргиту и мене његову кћерку Елу - је збринуо тако што је рескирао и сопствени живот. Спасао нас је тако што је мајку обукао у монашку одору, а мене стрпао у џак. Мајка и он су сели у фијакер, а мене је ставио испод ногу, и намирнице преко џака, односно мене, да би било што мање сумњиво. Прошли смо кроз немачки обруч окупираног града и том приликом преживели велики страх и стрес све док нисмо стигли у манастир Љубостињу. Ту нас је Владика предао Игуманији по имену Варвара, која је имала пратњу, јер је била слепа.

У манастиру Љубостињи остали смо 18 месеци; у то време Владика је набавио фалсификоване личне документе за моју мајку под именом Мара Јовановић, а за мене под именом Јелена Јовановић.

После свега наведеног надам се и молим вас да ми изађете у сусрет и издате потврду о мом боравку у манастиру Љубостињи у периоду од 18 месеци, од самог почетка рата.

С поштовањем,
Унапред захвална,
Ела Трифуновић, рођена Нојхаус
11070 Нови Београд, Јурија Гагарина 102/13.
17.10. 2001."

Vodi racuna koga nazivas lazovom.
Pahomiju je sudjeno pred Opstinskim sudom u Vranju i proglasen je nevinim zbog nedostatka dokaza.Nisam na njegovoj strani i neznam da li je to uradio ili nije.

Amin.

Mislim dakle postojim.

КАКО ЈЕ СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ СПАСАВАО ЈЕВРЕЈЕ

Писмо једне Јеврејке
(...)
Мени је 73 године и једини сам преживели члан породице Нојхаус. Мој отац Александар Нојхаус, по занимању доктор стоматологије, живео је пре рата у Трстенику. Он је био велики пријатељ и побратим са Владиком доктором Николајем Велимировићем. Када је избио рат, после краћег времена, Владика је оцу наредио да бежи и спасава живот, .....

У манастиру Љубостињи остали смо 18 месеци; у то време Владика је набавио фалсификоване личне документе за моју мајку под именом Мара Јовановић, а за мене под именом Јелена Јовановић.

После свега наведеног надам се и молим вас да ми изађете у сусрет и издате потврду о мом боравку у манастиру Љубостињи у периоду од 18 месеци, од самог почетка рата.

С поштовањем,
Унапред захвална,
17.10. 2001."
Dakle, bila joj je potrebana potvrda radi dobijanja penzije?

Da se razumemo, ili je Velimirovic bio zatvoren ili je spasavao Jevreje. Sta je istina, a sta laz. U svakom slucaju jedno od ta dva navoda (1. zatvaranje i logorovanje ili 2. spasavanje Jevreja)je lazan. Ne moze i jare i pare.

Lekizam:
Vodi racuna koga nazivas lazovom.
Pahomiju je sudjeno pred Opstinskim sudom u Vranju i proglasen je nevinim zbog nedostatka dokaza.Nisam na njegovoj strani i neznam da li je to uradio ili nije.

Amin.
Umesto komentara:

SLOBODAN HOMEN OTKRIVA
HOMEN: ZATAŠKAN SLUČAJ PAHOMIJE

(Politika, utorak, 11. Oktobar, 2011.}

Po nalogu prethodne vlade taj predmet je u potpunosti zastareo

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je prethodna vlada „svesno zataškavala“ slučaj protiv Tomislava Gačića, odnosno vladike vranjskog Pahomija.

- Da li je to bilo po nečijem nalogu ili ne, to u ovom trenutku nije bitno. Svesno je, po nalogu, taj predmet u potpunosti zastareo i tu sad više ne može ništa da se uradi - rekao je Homen za televiziju B92. On je kazao da je Ministarstvo isplatilo štetu oštećenim dečacima, koje je, prema optužnici, Pahomije primoravao na bludne radnje, iako vladici nije presuđeno.

Vladika Pahomije je bio optužen za to da je u prostorijama Vranjske eparhije, čiji je vrhovni sveštenik, četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike pri eparhiji, primoravao na bludne radnje.

Proces protiv vladike Pahomija započeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, preseljen je u Niš.

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je iznova, četvorica oštećenih dečaka ponovo su davali iskaze pred sudom, a do kraja suđenja, u martu 2006, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, iz 1999. i 2000.
(N. K.)

Zar je potreban bilo kakav komentar. Ko laze, a ko ne laze????

Poslednja izmena:
Dakle, bila joj je potrebana potvrda radi dobijanja penzije?

Da se razumemo, ili je Velimirovic bio zatvoren ili je spasavao Jevreje. Sta je istina, a sta laz. U svakom slucaju jedno od ta dva navoda (1. zatvaranje i logorovanje ili 2. spasavanje Jevreja)je lazan. Ne moze i jare i pare.

Umesto komentara:

SLOBODAN HOMEN OTKRIVA
HOMEN: ZATAŠKAN SLUČAJ PAHOMIJE

(Politika, utorak, 11. Oktobar, 2011.}

Po nalogu prethodne vlade taj predmet je u potpunosti zastareo

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je prethodna vlada „svesno zataškavala“ slučaj protiv Tomislava Gačića, odnosno vladike vranjskog Pahomija.

- Da li je to bilo po nečijem nalogu ili ne, to u ovom trenutku nije bitno. Svesno je, po nalogu, taj predmet u potpunosti zastareo i tu sad više ne može ništa da se uradi - rekao je Homen za televiziju B92. On je kazao da je Ministarstvo isplatilo štetu oštećenim dečacima, koje je, prema optužnici, Pahomije primoravao na bludne radnje, iako vladici nije presuđeno.

Vladika Pahomije je bio optužen za to da je u prostorijama Vranjske eparhije, čiji je vrhovni sveštenik, četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike pri eparhiji, primoravao na bludne radnje.

Proces protiv vladike Pahomija započeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, preseljen je u Niš.

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je iznova, četvorica oštećenih dečaka ponovo su davali iskaze pred sudom, a do kraja suđenja, u martu 2006, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, iz 1999. i 2000.
(N. K.)

Zar je potreban bilo kakav komentar. Ko laze, a ko ne laze????

Pazi stvarno mora da laze!!!
Glasam da joj se oduzme penzija.!!!

Ona je bila skrivena kod njega kao monahinja 18 meseci,dok su ga drzali zarobljenog u manastiru Ljubostinji,citaj sta kaze.Inace i pre rata je pomagao Jevrejsku decu,kao i ostalu, koja su bila smestena u domu u Bitolju, koji je sam osnovao,kada je bio vladika Bitoljski.Koja mrznja sunce ti.

Citiraj sve a ne samo ono sto ti odgovara:

Томислав Гачић (владика врањски Пахомије) је 31. децембра 2002. пред Општинском судом у Врању био оптужен за сексуално злостављање дечака. Према оптужби, Пахомије је злоупотребом службеног положаја у периоду од 1999. до 2002. године у службеним просторијама Епархије врањске починио четири кривична дела блудних радњи над малолетним дечацима који су желели да постану свештеници.[3][1]. Пахомије је негирао те оптужбе.

С обзиром на стално одлагање рочишта и због болести и непојављивања пред судом оптуженог Томислава Гачића[4], до краја суђења, у марту 2006. године, наступила је апсолутна застарелост за два кривична дела, из 1999. и 2000. године.[3] Након тога, суд у Нишу је за два кривична дела донео одбијајућу пресуду услед застарелости, док је за два кривична дела Гачића ослободио оптужбе због недостатка доказа. Тужиоци су протестовали због овакве пресуде.

Imas li ti neki adut u korist ateisticke teorije, osim pljuvanja po crkvi i njenim predstavnicima.

Evo sta kaze vladika Nikolaj o tom problemu:

Владика Николај у свом спору с "природо-поклоницима" полази од чињенице да у Светом Писму нема нигде ни речи о било каквом "природном закону". Шта то значи?
Савременици, вели нови Златоуст, имају два односа према природном закону: једни сматрају да природа сама од себе даје законе (то су атеисти), други пак да Бог природи даје законе, а да их природа - прима. И једном и другом табору морају се упутити неке примедбе:

1. Сам појам закона подразумева чињеницу да су и законодавац и законопрималац свесна бића.
2. Природа није свесно биће: она не може ни стварати, ни усвајати законе.
3. Ако је Бог давалац природних закона, онда их је Он дао несвесној твари - а то је у супротности са већ изнетом тезом да и законодавац и законопрималац морају бити СВЕСНЕ ЛИЧНОСТИ. Зар се може давати закон рибама, птицама, дрвећу, стенама или води?
4. И код атеиста и код теиста који верују у "природне законе" у питању је заблуда. Закони иду "од РАЗУМА РАЗУМУ ОД СВЕСНОГ БИЋА СВЕСНОМ БИЋУ, ОД ЛИЧНОСТИ КА ЛИЧНОСТИ, ОД СЛИЧНОГА СЛИЧНОМЕ". Према томе, Бог је могао дати (и дао је) законе само човеку, створеном по икони и подобију Свете Тројице.
5. Природа има несвесне силе, импулсе којима се креће и управља, али закона нема.
6. Бог, савршена Свест и савршена Светлост, једини је Законодавац; наравствени, пак, Закон - једини закон. (Владика каже "морални закон"; овај појам код њега нема превише људско, већ дубинско, онтолошко значење.)

Писмо једне Јеврејке
Српска Православна Црква, Свети Синод, Београд Скоро ће се навршити шездесет година од краја Другог светског рата, највеће трагедије .... Влада Немачке тражи од преживелих из Холокауста доказе о томе како су преживели рат, а у циљу остваривања пензије.

Мени је 73 године и једини сам преживели члан породице Нојхаус. ... Спасао нас је тако што је мајку обукао у монашку одору, а мене стрпао у џак. Мајка и он су сели у фијакер, а мене је ставио испод ногу, и намирнице преко џака, односно мене, да би било што мање сумњиво. .....

С поштовањем,
Унапред захвална,
17.10. 2001.
Posebnu paznju treba obratiti na datum zahteva za izdavanje potvrde. Naravno, mogao si da prilozis faksimil pisma i izdate potvrde da bi bilo ubedljvije.Cudno da se ta stara dama tek 2001. godine setila da bi mogla da dobije nemacku penizju???

hogarius:
Dakle, bila joj je potrebana potvrda radi dobijanja penzije i to 56 godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata?

Da se razumemo, ili je Velimirovic bio zatvoren ili je spasavao Jevreje. Sta je istina, a sta laz. U svakom slucaju jedno od ta dva navoda (Prvo, zatvaranje i logorovanje ili, drugo, spasavanje Jevreja)je lazan. Ne moze i jare i pare.
Nisi odgovorio sta je tacno. Da li je najnoviji srpski svetac bio zatvoren ili je spasavao Jevrejke?

Pazi stvarno mora da laze!!!
Glasam da joj se oduzme penzija.!!!
Tvoj glas se ne vazi jer si izneo lazan podatak. Ne kazem da ti lazes, vec da ti i taj ko ti je poturio tu zaista, zaista vise nego tupavu laz, izbegavate istinu. Pored vec recenog, taj pisac, kreator tog pisma je totalan debil, a ti u tvojoj nekriticnoj religioznosti nisi bio u stanju da vidis tu laz. Evo zasto, citiram:

“Скоро ће се навршити шездесет година од краја Другог светског рата, највеће трагедије у историји јеврејског, српског и ромског народа, који су претрпели до тада незабележена страдања, ….”

Dakle, pismo je datirano 17.10.2001. godine, sto je vidiljovo... U pismu ona kaze “skoro ce se navrsisti sezdeset godina od kraja Drugog Svetskog rata, itd. itd." Dakle, znamo da je kraj rata bio maj 1945. godine plus sesdeset, to iznosi (1945 + 60 = 2005), sto proizilazi da pismo pisano 2005. a ne 2001. godine. Moras priznanti, tupavo do zla boga. Ili, mozes i da dodjes do drugacijeg zakljucka. Ako je pismo pisano te 2001. godine, a ona kaze da ce te godine skoro biti sesdeset od kraja rata, znaci da se rat (2001 – 60 = 1941) zavrsio onda kada je on za nas tek poceo, tj. 1941. god. Godinu vise ili manje ne utice na rezultat, a dovoljno govori o inteligenciji tvorca pisma. Da se razumemo “skoro” znaci nesto neposredno, blisko.

Uz sve to, pored ove matematicke netacnosti, bolje reci lazi, toj uvazenoj gospodji Eli trebalo je 60 godina da se seti da zatrazi nemacku penziju, kad znamo da se obestecenje Jevrejima odavno regulisalo, gotovo su sva resena u prve dve decenije nakon zavrsetka rata. I trece, ko moze da poveruje toj gospodji, kad zvanicni podatak o njenom spasavanju nije nigde evidentiran, a nema ni svedoka da potvrde tu cinjenicu. Sve je, moj kolega, izmisljeno u SPC kuhinji.

Inace i pre rata je pomagao Jevrejsku decu (???), kao i ostalu, koja su bila smestena u domu u Bitolju, koji je sam osnovao,kada je bio vladika Bitoljski.Koja mrznja sunce ti.
Ovo si, sunce ti, izmislio. Imas bogatu mastu, i to je to. Jevrejska deca pa u sirotiste. To samo moze u tvojoj masti? Dokazi, dokazi, dokazi? Imas bar jedan????

Citiraj sve a ne samo ono sto ti odgovara:

Томислав Гачић (владика врањски Пахомије) је 31. децембра 2002. пред Општинском судом у Врању био оптужен за сексуално злостављање дечака. Према оптужби, Пахомије је злоупотребом службеног положаја у периоду од 1999. до 2002. године у службеним просторијама Епархије врањске починио четири кривична дела блудних радњи над малолетним дечацима који су желели да постану свештеници.[3][1]. Пахомије је негирао те оптужбе.

С обзиром на стално одлагање рочишта и због болести и непојављивања пред судом оптуженог Томислава Гачића[4], до краја суђења, у марту 2006. године, наступила је апсолутна застарелост за два кривична дела, из 1999. и 2000. године.[3] Након тога, суд у Нишу је за два кривична дела донео одбијајућу пресуду услед застарелости, док је за два кривична дела Гачића ослободио оптужбе због недостатка доказа. Тужиоци су протестовали због овакве пресуде.

Imas li ti neki adut u korist ateisticke teorije, osim pljuvanja po crkvi i njenim predstavnicima.
Kritika jedne religiozne organizacije zbog priljavih radnji njenih vrhovnih svestenika bi trebalo da se pozitivno tretira, ali ti si zagrizen pa to ne shvatas. Zar tebi nije ogavno da se najvisi svestenici vladajuce crkve u Srbiji optuzuju za hedonizam i pedofiliju. I ti, umesto da ih kritikujes, nastojih da ih takve podrzavas i odbranis???? Strasno!

Posebnu paznju treba obratiti na datum zahteva za izdavanje potvrde. Naravno, mogao si da prilozis faksimil pisma i izdate potvrde da bi bilo ubedljvije.Cudno da se ta stara dama tek 2001. godine setila da bi mogla da dobije nemacku penizju???

Svasta, a mozemo i da je pitamo mozda je jos ziva,a i dala je adresu.Zasto cudno, tada komunisti bar formalno silaze sa vlasti,odlican trenutak je izabrala.Vidis koliko njih potrazuje povracaj imovine oduzet nacionalizacijom pre 60 godina i jos uvek nista nisu dobili.

Nisi odgovorio sta je tacno. Da li je najnoviji srpski svetac bio zatvoren ili je spasavao Jevrejke?

Jesam ne citas ceo tekst.

Tvoj glas se ne vazi jer si izneo lazan podatak. Ne kazem da ti lazes, vec da ti i taj ko ti je poturio tu zaista, zaista vise nego tupavu laz, izbegavate istinu. Pored vec recenog, taj pisac, kreator tog pisma je totalan debil, a ti u tvojoj nekriticnoj religioznosti nisi bio u stanju da vidis tu laz. Evo zasto, citiram:

“Скоро ће се навршити шездесет година од краја Другог светског рата, највеће трагедије у историји јеврејског, српског и ромског народа, који су претрпели до тада незабележена страдања, ….”

Dakle, pismo je datirano 17.10.2001. godine, sto je vidiljovo... U pismu ona kaze “skoro ce se navrsisti sezdeset godina od kraja Drugog Svetskog rata, itd. itd." Dakle, znamo da je kraj rata bio maj 1945. godine plus sesdeset, to iznosi (1945 + 60 = 2005), sto proizilazi da pismo pisano 2005. a ne 2001. godine. Moras priznanti, tupavo do zla boga. Ili, mozes i da dodjes do drugacijeg zakljucka. Ako je pismo pisano te 2001. godine, a ona kaze da ce te godine skoro biti sesdeset od kraja rata, znaci da se rat (2001 – 60 = 1941) zavrsio onda kada je on za nas tek poceo, tj. 1941. god. Godinu vise ili manje ne utice na rezultat, a dovoljno govori o inteligenciji tvorca pisma. Da se razumemo “skoro” znaci nesto neposredno, blisko.

Uz sve to, pored ove matematicke netacnosti, bolje reci lazi, toj uvazenoj gospodji Eli trebalo je 60 godina da se seti da zatrazi nemacku penziju, kad znamo da se obestecenje Jevrejima odavno regulisalo, gotovo su sva resena u prve dve decenije nakon zavrsetka rata. I trece, ko moze da poveruje toj gospodji, kad zvanicni podatak o njenom spasavanju nije nigde evidentiran, a nema ni svedoka da potvrde tu cinjenicu. Sve je, moj kolega, izmisljeno u SPC kuhinji.

Stvarno imas neki uvrnut nacin zakljucivanja.Reci da se salis.Pa zena ti lepo sve kaze.Napisala je pismo 2001,a 60 godina od zavrsetka rata je 2005,znaci skoro,ne misli sigurno sutradan,pa proslo je 60 godina,gde sve neces da vidis zaveru,Sada jos Jevreji rade za SPC.

Ovo si, sunce ti, izmislio. Imas bogatu mastu, i to je to. Jevrejska deca pa u sirotiste. To samo moze u tvojoj masti? Dokazi, dokazi, dokazi? Imas bar jedan????

Nadji njegovu zvanicnu biografiju,pise ti lepo da je bio vladika Ohridski,da je osnovao dom za decu u kome su bila smestena Srbska,Jevrejska i deca ostalih nacija,nije pravio razliku po tom pitanju.Za tebe je i to verovatno zavera SPC.

Za sve trebaju dokazi tu se slazemo, samo dokaza da je ateizam nesto dobro doneo covecanstvu jednostavno nema.

Svasta, a mozemo i da je pitamo mozda je jos ziva,a i dala je adresu.Zasto cudno, tada komunisti bar formalno silaze sa vlasti,odlican trenutak je izabrala.Vidis koliko njih potrazuje povracaj imovine oduzet nacionalizacijom pre 60 godina i jos uvek nista nisu dobili.
Ti si zaista opsednut. Kakve veze sa tim imaju komunisti i povracaj imovine. Pricas napamet kao da si juce izasao iz pelena. Nemci su odavno regulisali potrazivanja svih ostecenih u toku II svetskog rata. I kakve veze sa penzijom ima njeno boravljenje u manastiru sa svijih 12 godina. Pricaj tu pricu nekom ko nema pameti, ko se lako prima na ovakve jeftine sarene laze.

hogarius:
Lekizan:
Jesam ne citas ceo tekst.
Citam, citam, ali tvog odgovora nema. To si mudro precutao.

Lakizan:
Stvarno imas neki uvrnut nacin zakljucivanja.Reci da se salis.Pa zena ti lepo sve kaze.Napisala je pismo 2001,a 60 godina od zavrsetka rata je 2005,znaci skoro,ne misli sigurno sutradan,pa proslo je 60 godina,gde sve neces da vidis zaveru,Sada jos Jevreji rade za SPC.
Neverovatno, kod tebe je sve kako ti kazes, za tebe dokazi nisu potrebni. Sve u svemu, tvoji postovi bez dokaza su sarene laze.. Eto, cak i tu rec "skoro" pogresno tumacis. “Skoro” = nesto veoma blizu, ili ne sasvim isto. Napr. . “Skoro smo zavrsili”, “Analiticari predvidjaju porast pariteta za skoro 40 procenata", “Ona skoro uvek kasni", “skoro u svakom slucaju”, “Skoro ce svanuti, a mi jos uvek nismo ni legli”, itd. itd. Sve to govori da cak ni svoj materinj jezik ne razumes ili ga namerno izvitoperujes. Valjda sveti sinod ima to pismo u svojoj arhivi, pa bi ti mogao tu gospodu zamolis za faksimil, kao i faksimil izdate potvrde.

Da zakljucim, po pismu koje je lansirao Sveti Sinod, ili ti, sve jedno, II svetski rat je zavrsen ni manje ni vise, vec 1941. godina. Alal im svetac.

Nadji njegovu zvanicnu biografiju,pise ti lepo da je bio vladika Ohridski,da je osnovao dom za decu u kome su bila smestena Srbska,Jevrejska i deca ostalih nacija,nije pravio razliku po tom pitanju.Za tebe je i to verovatno zavera SPC.

Za sve trebaju dokazi tu se slazemo, samo dokaza da je ateizam nesto dobro doneo covecanstvu jednostavno nema.
Dakle, treba poverovati cak lose srocenoj i tupavoj prici iz propagandne kuhinje SPC, koje je pripremljeno radi opravdanja kanonizacije pronacistickog i antisemitskog vladike SPC. Dokaz koji se moze mirne duse okaciti macku o rep. Nema tu nikakve zavere, vec nemoralne propagande.

Ateizam se kojim slucajem na uklapa u ovu pricu, ali niko i ne tvrdi da je ateizam nesto dobro doneo covecanstvu, ma da dokaza za to ima.

Dokumenta o osnivanju sirotista??? To, Lekizane. Ili je mozda, kao i njegov sadasnji kolega Pahomije, vodio brigu o jevrejskim, srpskim i kojim sve ne decacima. Cudi me da je u Ohridu bilo toliko jevrejske i srpske sirocadi, a ni jedno makedonsko?

Daj bre covece od jednog pisma si napravio roman Agate Kristi,a hoces da razgovaras o istoriji necega.Steta sto nema jos nekog od forumasa da ti saopsti koliko su tvoji zakljucci pogresni,kad vec meni ne verujes.

Odgovor sam ti dao,citaj.

Alal ti pamet.

.....

Odgovor sam ti dao,citaj.

Alal ti pamet.
Dakle, na moje pitanje, koje je glasilo: “Da se razumemo, ili je Velimirovic bio zatvoren ili je spasavao Jevreje? Sta je istina, a sta laz.? U svakom slucaju jedno od ta dva navoda (1. zatvaranje i logorovanje ili 2. spasavanje Jevreja)je lazan. Ne moze i jare i pare.” ti, navodno, dajes odgovor pa kazes:

“Ona je bila skrivena kod njega kao monahinja 18 meseci,dok su ga drzali zarobljenog u manastiru Ljubostinji,citaj sta kaze.”

Pa da bi corba (citaj laz) bila gusca, ti dodajes:
“Inace i pre rata je pomagao Jevrejsku decu,kao i ostalu, koja su bila smestena u domu u Bitolju, koji je sam osnovao,kada je bio vladika Bitoljski.Koja mrznja sunce ti.”

Zamisli srpsku pamet, zatvorenik izlazi iz zatvora, prosvercuje lepu Elu i njenu mladu mamu kroz obruce neprijateljskih vojnika, smesta ih u manastgir kod igumanije i ponovo se vraca u zatvor? Da li ti znas da za vreme okupacije bez “ausvajsa” nisi mogao da prodjes ni jedan “okupatorski obruc”. To nije odgovor, to je fantazija od neistine. Ovako nesto se ne moze naci ni u najbesmislenijim romanima ili filmovima.

Uzgred, ne mrzim ja njega, vec ga sazaljevam. Sazaljevam i sve one koji veruju u ovakve nebuloze. Ali, ako verujes da je Svet, sve vidljivo i nevidljivo, stvoren za sest dana zasto ne bi progutao i ovu detinjastu laz o fasistickom svetitelju. Ta prica zvuci manje bedasto od mita o stvaranju sveta.

I, na kraju da dodam, sto je vise takvih budalalstih prica, sve ce vise biti ateista. Pametni ljudi razmisljaju, njima ne mozes prodati rog za svecu niti mu*a za bubrege.

Dakle, na moje pitanje, koje je glasilo: “Da se razumemo, ili je Velimirovic bio zatvoren ili je spasavao Jevreje? Sta je istina, a sta laz.? U svakom slucaju jedno od ta dva navoda (1. zatvaranje i logorovanje ili 2. spasavanje Jevreja)je lazan. Ne moze i jare i pare.” ti, navodno, dajes odgovor pa kazes:

“Ona je bila skrivena kod njega kao monahinja 18 meseci,dok su ga drzali zarobljenog u manastiru Ljubostinji,citaj sta kaze.”

Pa da bi corba (citaj laz) bila gusca, ti dodajes:
“Inace i pre rata je pomagao Jevrejsku decu,kao i ostalu, koja su bila smestena u domu u Bitolju, koji je sam osnovao,kada je bio vladika Bitoljski.Koja mrznja sunce ti.”

Zamisli srpsku pamet, zatvorenik izlazi iz zatvora, prosvercuje lepu Elu i njenu mladu mamu kroz obruce neprijateljskih vojnika, smesta ih u manastgir kod igumanije i ponovo se vraca u zatvor? Da li ti znas da za vreme okupacije bez “ausvajsa” nisi mogao da prodjes ni jedan “okupatorski obruc”. To nije odgovor, to je fantazija od neistine. Ovako nesto se ne moze naci ni u najbesmislenijim romanima ili filmovima.

Uzgred, ne mrzim ja njega, vec ga sazaljevam. Sazaljevam i sve one koji veruju u ovakve nebuloze. Ali, ako verujes da je Svet, sve vidljivo i nevidljivo, stvoren za sest dana zasto ne bi progutao i ovu detinjastu laz o fasistickom svetitelju. Ta prica zvuci manje bedasto od mita o stvaranju sveta.

I, na kraju da dodam, sto je vise takvih budalalstih prica, sve ce vise biti ateista. Pametni ljudi razmisljaju, njima ne mozes prodati rog za svecu niti mu*a za bubrege.

A sto moras uvek da karikiras ono sto ne pise i da konstruises neke gluposti o kojima nije bilo reci uopste.Ko ti je rekao da je on njih bilo gde svercovao.Obukao ih je u monasku odecu,verovatno predstavio kao monahinje manastira i spasio ih tako logora.Prosto da prostije ne moze biti.Sta to izvodis vise.

Neznam kako stoji stvar kod tebe na Dorcolu po pitanju ateista,to ce popis verovatno da pokaze,ali kod mene sve se vise ljudi vraca veri,sto je dobro.

A sto moras uvek da karikiras ono sto ne pise i da konstruises neke gluposti o kojima nije bilo reci uopste.Ko ti je rekao da je on njih bilo gde svercovao.Obukao ih je u monasku odecu,verovatno predstavio kao monahinje manastira i spasio ih tako logora.Prosto da prostije ne moze biti.Sta to izvodis vise.
Vidi, i nije tako “prosto da prostije ne moze biti.” Sta vise, ti stvari iz posta u post komplikujes tako da je prica zamrsenija i od samog Gordijevog cvora. Postavio si nekakvo cudno pismo u kome, izemdju ostalog, stoji:

Када је избио рат, после краћег времена, Владика је оцу наредио да бежи и спасава живот, а нас као његову породицу - моју мајку Маргиту и мене његову кћерку Елу - је збринуо тако што је рескирао и сопствени живот. Спасао нас је тако што је мајку обукао у монашку одору, а мене стрпао у џак. Мајка и он су сели у фијакер, а мене је ставио испод ногу, и намирнице преко џака, односно мене, да би било што мање сумњиво. Прошли смо кроз немачки обруч окупираног града и том приликом преживели велики страх и стрес све док нисмо стигли у манастир Љубостињу.
Prvo, kad si citirao tekst pismo, morao si da imas na umu da je vladika vec bio zatvorenik, te da je morao da ima posebnu dozvolu da izadje iz zatvora, ode do gospodje Jevrejke u nekakom neimenovanom gradu, presvuce je u monasku uniformu, devojcicu stavi u DZAK, a zatim da je bez ikakvih svojih i njenih dokumenata provede kroz nemacki obruc okupiranog grada, odveze u manastir i da se vrati u zatvor. To maskiranje i stavljanje deteta u dzak se mirne duse moze nazvati svercovanje ljudi. Drugo, postavlja se pitanje kako ih je “svercovao” (izivini, ako imas bolji izraz, reci mi, bicu ti zahvalan), iako, kao zatvorenik, ni sam nije imao nikakvih dokumenata niti dozvolu za kretanje izvan mesta (grada) stanovanja? I na kraju, u gore citiranom tekstu gospodja Ela kaze da je bila u dzaku, a ti u ovom postu tvrdis da je i ona, iako je imala samo 12 godina, bila obucena u monahinju. Da li je moguce da si zaboravio sadrzaj tvog glavnog “dokaza” da je Nikolaj spasavao Jevreje?

Neznam kako stoji stvar kod tebe na Dorcolu po pitanju ateista,to ce popis verovatno da pokaze,ali kod mene sve se vise ljudi vraca veri,sto je dobro.
I kod mene na dorcolu da nije vencanja, radjanja i umiranja crkve bi zvrjale prazne. Dorcol je pun polunevernika, tj. deklarisu se kao vernici, a ponasaju se kao pravi pravcati ateisti. Sta vise, psuju i boga i slavu i sve svece, a navodno veruju u boga i slave slavu.

Evo sta kaze vladika Nikolaj o tom problemu:

Владика Николај у свом спору с "природо-поклоницима" полази од чињенице да у Светом Писму нема нигде ни речи о било каквом "природном закону". Шта то значи?
Ocigledno zivi u uverenju da je sveta knjiga Biblija “Sveznanje”

Савременици, вели нови Златоуст, имају два односа према природном закону: једни сматрају да природа сама од себе даје законе (то су атеисти), други пак да Бог природи даје законе, а да их природа - прима. И једном и другом табору морају се упутити неке примедбе:

1. Сам појам закона подразумева чињеницу да су и законодавац и законопрималац свесна бића.
2. Природа није свесно биће: она не може ни стварати, ни усвајати законе.
3. Ако је Бог давалац природних закона, онда их је Он дао несвесној твари - а то је у супротности са већ изнетом тезом да и законодавац и законопрималац морају бити СВЕСНЕ ЛИЧНОСТИ. Зар се може давати закон рибама, птицама, дрвећу, стенама или води?
4. И код атеиста и код теиста који верују у "природне законе" у питању је заблуда. Закони иду "од РАЗУМА РАЗУМУ ОД СВЕСНОГ БИЋА СВЕСНОМ БИЋУ, ОД ЛИЧНОСТИ КА ЛИЧНОСТИ, ОД СЛИЧНОГА СЛИЧНОМЕ". Према томе, Бог је могао дати (и дао је) законе само човеку, створеном по икони и подобију Свете Тројице.
5. Природа има несвесне силе, импулсе којима се креће и управља, али закона нема.
6. Бог, савршена Свест и савршена Светлост, једини је Законодавац; наравствени, пак, Закон - једини закон. (Владика каже "морални закон"; овај појам код њега нема превише људско, већ дубинско, онтолошко значење.)
Ovaj je, sasvim izvesno, pobrkao osnovne pojmove. Ili zna i razume sto niko drugi ne zna i ne razume??? Ovo drugo sigurno nije slucaj. Uz to, trapav i neinteligentan pokusaj diskfalifikacije ateista i ateizma.

Back