Insinuacije su kad pripisujes jednom coveku ono sto nije bio i ono sto nije uradio.Vidis on je skrivao Jevreje a ti kazes da je antisemita,bio u fasistickom logoru a ti kazes da je fasista,mora da je bio neka kontradiktorna licnost.
Ako nisi imao nesto ozbiljnije da saopstis, nisi ni trebao da se sa ovim brukas. Trebalo bi da pre nego sto upotrebis stranu rec proveris njeno znacenje. Ocigledno da ti je to slaba strana. Drugo, kako je Velimirovic mogao da skriva Jevreje kada je bio u pritvoru sve vreme rata. Cini mi se da si operisan od logike kad si mogao da plasiras ovako veliku laz. Odluci se, il je bio u pritvoru/zatvoru, pa nije mogao da skriva Jevreje, ili nije bio u pritvoru, pa je skrivao Jevreje. Sve jedno koji je slucaj u pitanju, laz je ocigledna.
Pitanje je bilo na mestu ali si ti izvrdao odgovor,i naveo mi misljenje nekog tamo filozofa.Treba da shvatis da ako postoje alavi popovi,a ima ih, onda oni mogu da degradiraju samo sebe,a vrlo malo organizaciju kojoj pripadaju,bas kao i svuda u drustvu,a crkva je deo drustva.Ko ti daje pravo da postupke jednog coveka poistovecujes sa delovanjem cele jedne organizacije.Ateizam mozda nije organizacija,bar ne kao crkva,ali njegovi pogledi na svet mora da su doneli nesto dobro i lose ljudima,to sam te pitao.Eto Hitler kao ateista napravio najjacu vojsku,dostignuce,e sad da li su na to uticali njegovi ateisticki stavovi,cisto sumljam.
Zaista je tesko s tobom razgovarati i da nije ovo moja tema prekinuo bih dalju raspravu. Kazes, "Ateizam mozda nije organizacija, bar ne kao crkva,…".Prvo, u samoj rececni si protivurecan: "Ateizam nije organizacija, bar ne kao crkva,..." Dakle, ili je organizacija ili nije. I, ako jeste organizacija, ko je vrhovni “svestenik” i gde mu je “sediste”?
Dalje nastavljas, ".., ali njegovi pogledi na svet mora da su doneli nesto dobro i loze ljudima." Za ne razumes da ateizam nije misaono bice i nema "njegovog pogleda na svet". Ateista ima isti zivotni smisao kao i svaki drugi covek, s tim sto je iz njegove svesti izbrisano bilo kakvo bozanstvo kome je on duzan da se pokorava. Ateista odbacuje metafiziku i ima normalan pogled na zivot koji je materijalisticki. I nema potrebe ni da voli ni da mrzi one koji razlicito ili isto sagledavaju realan svet. On, ateista, jednostavno ne veruje u onostrani zivot jer za njega je ovaj zivot kojim sada zivi jedini. Sve ostalo je kod ateiste isto kao i kod religioznog coveka, osim, kao sto rekoh, ne uvazava crkvene razloge zivljenja kao pripremu za onaj svet. Ocigledna glupost.
I, trece, ponovo Hitlelru pridajes atribute koji mu ne pripadaju. Zar tebi nije dovoljno toliko navoda o njegovoj religioznosti, nebitno da li je lazna radi propagande ili iskrena. Ili, pak, nista od svega nisi razumeo. Shvati, biti ateista ne znaci biti nacista, fasista, komunista, anarhista ili kapitalista. U svim navedenim drustvima je bilo i bice ateista, sve dok postoji religije, tj.cudovisna bozanstva koje niko nikada nije ni video niti cuo. Zapravo, dokle god mastoviti ljudi budu stvarali nerealna bica i pripisivali im nerealne i cudotvorne atribute bice i ateista. To tebi, a i mnogima na ovim forumima ne ide u glavu.
Crkva je bozija organizacija ali nije savrsena,kao ni bilo sta na svetu,savrsena je onoliko koliko i njeni vernici.Koliko znam tog pomenutog Pahomija nije crkva oslobodila optuzbi za pedofiliju nego drzava.
Ponovo manifestuse nizak nivo logickog razmisljanja. Ako je bog svemocan i zahteva od coveka bezgresan zivot, kako mozes crkvu nazvati bozjom organizacijom kad u njoj vrvre pedofili i alavi i lazljivi svestenici. Da si rekao da je Crkva religiozna organizacija bilo bi daleko prikladnije. To nije niti moze biti bozija organizacija u biblijskom smislu, jer je ona sva upletena u materijalnom i hedonistickom nacinu zivotu, a tako i razmisljaju njeni vrhovni zreci.
I, na kraju, Pahomija???
Koliko znam tog pomenutog Pahomija nije crkva oslobodila optuzbi za pedofiliju nego drzava.
Ovo je gola laz? Zar tebe nije sramota da iznosis nevidjenu laz da ga je drzava oslobodila . Medjutim, postavlja se pitanje zasto ga Vrhovni crkveni sud nije stavio na optuzenicku klupu? Zasto Sveti Sinod tolerise ponasanje i igumana Ilariona i vladike Kasanede? Sta vise, tog Pahomija, koji je seksualno maltretirao cetiri decaka, nedavno ga je crkva odlikovala ordenom Svetog Save, valjda najvecim crkvenim odlikovnjem.
Nesto tu strasno zaudara!