Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Radonjićko jezero se nalazi severno od Đakovice, ali jezero kao jezero ne predstavlja ništa specijalno, osim izletište za građane ili veštačko akumulaciono jezero. Ono što je postala lokacija jezera tokom sukoba 1998-99 je bitno za nas sa aspekta ratnih zločina. U blizini jezera nalazio se štab ovk kojim je koordinirao Haradinaj, štab je bio, koliko znam u Glođanu, par puta su menjali lokaciju, što je i razumljivo, ali su se uglavnom nalazili u okolini ovog jezera i okolnim selima. Teren oko jezera je često šumovit, tako da im je (ovk) bio pogodan za neprimetno kretanje, praćenje aktivnosti VSCG i PJP i brzo prebacivanje sa jedne tačke na drugu. Brojne zločine koje su počinili na tom terenu , hteli su sakriti i osloboditi se dokaza bacanjem leševa u Radonjićko jezero. Koliko je to bio glup i ishitren potez, znači neplaniran, pokazuje činjenica da su se okolna mesta, naseljena uglavnom šiptarima, snadbevala vodom iz jezera. Osim što su ubijali svoje sunarodnike i bacali ih u jezero, Haradinaj i njegova banda, su i zagađivali jezero leševima na neki način i trujući taj narod.
Elem, naš zadatak (ATJVP) bio je da istražimo, pronađemo i uništimo terorističke grupe, koje su tokom agresije 1999. organizovane u trojke, pokušavale da uđu u pozadinu jedinica VSCG i da na taj način probaju da nanesu gubitke našoj vojsci i policiji miniranjem puteva, komunikacija, kao i pojedinim izolovanim akcijama protiv naših snaga. U par navrata im je na žalost i uspelo.
Akcije, u kojima sam ja učestvovao (Šišman, Babaj Boks, Gornji Ratiš, Donji Ratiš...) bile su uspešne (bez gubitaka, munjevite i precizne), u kojima smo uspeli da opkolimo i zarobimo desetak terorista u punoj opremi i naoružanju. Jedan od zadnjih zadataka, je bio i zauzimanje položaja oko Radonjićkog jezera, što je strateški bilo važno ali i medijski, pošto se računalo da je u jezero bačeno oko 300 leševa, pa bi na taj način pokazali svetu šta su radili pripadnici ovk. Krenuli smo iz sela Isnić (Iznić, Istinić, Rznić - kako ga još nazivaju) negde početkom juna, napredovali smo dovoljno brzo uz neprestanu razmenu vatre. Zajedno sa PJP smo uspeli da napravimo potkovicu oko njihovog gnezda blizu Glođana, ali dalje napredovanje je bilo trenutno nemoguće zbog terena koji je odgovarao teroristima koji su ukopani u šumi čekali da krenemo napred. Između nas je bio brisan prostor od nekih 200-300 m i svaki pokušaj zauzimanja, pretrčavanja tog prostora bi bio koban po nas. Na maloj uzvišici (gde su se oni nalazili), dva snajpera i jedan teški mitraljez od 12mm bili bi sasvim dovoljni da zaustave i 200 ljudi. Zato je plan bio da sačekamo PJP, čiji su se tenk i praga probijali groz gustiš. Potrebno je bilo da se poseče deo šume i napravi prolaz za teška vozila, kako bi smo nastavili napredovanje. Dva dana i dve noći su motornim testerama sekli šumu i kada je sve bilo gotovo i trebali da krenemo napred pojavili su se A10. Prvi a10 je kružio nekih 15min, a onda je počeo da gađa, prvo raketama, a onda onim topom. Iznad naših glava su se rasprskavala zrna, ali niko nije bio povređen, čak nui blizu. Posle prvog u naletima su učestvovala još dva A10, samostalno, ukupno je sve trajalo oko 4 sata. Ni danas niko ne zna zašto su nas ispromašivali, pošto su sve što su imali sručili na položaje ovk. Mi smo praktično gledali šou sve to vreme. Kada su otišli taj deo šume bio je potpuno izrešetan. Na insistiranje nas, t.j. mog voda da se povučemo sa tih položaja to je i odobreno predveče i taman kada smo popadali od umora, povlačeći se, smestivši se u kanal pored puta, naše prethodne položaje su razbili kasetnim bombama.
Radonjićko jezero i danas krije leševe mnogih žrtava ovk. Da li zbog partnerstva sa nato ili nečega drugog, ta lokacija još nije istražena od strane međunarodnih organizacija ili tužilaštva za ratne zločine. Ono što može postati jeste spomenik mučenicima koji su tamo bačeni. Valjda je bilo dosta od mene.
He he, pa ako imas jos da pricas slobodno nastavi. U sustini, dovoljno si rekao na temu Radonjickog jezera. :)

Је ли то има везе са једном причом, што сам раније чуо да је НАТО-у неко дао намерно погрешне координате, па да су после "исправљали" своје грешке?

Pa ne znam da li je to istina, ali posto smo mi bili smesteni u kanalu za akumulaciju jezera, koji se proteze kilometrima, od betona je i vidi se (beli se) odlicno iz vazduha, nikako ne mozemo da se nacudimo kako su mogli da nas promase. Neki kazu da su Grci dali pogresne koordinate, na Avaksima, drugi kazu da Grci nemaju pristup Avaksima vec samo ameri...jbg, uglavnom uz dvojicu ranjenih mi smo to poglavlje odlicno zatvorili, a siptari su imali gubitke. Imam trofej od nekih skandinavaca - placenika.

- - - - - - - - - -

He he, pa ako imas jos da pricas slobodno nastavi. U sustini, dovoljno si rekao na temu Radonjickog jezera. :)

E...pa ne moze bas sve...

Pa ne znam da li je to istina, ali posto smo mi bili smesteni u kanalu za akumulaciju jezera, koji se proteze kilometrima, od betona je i vidi se (beli se) odlicno iz vazduha, nikako ne mozemo da se nacudimo kako su mogli da nas promase. Neki kazu da su Grci dali pogresne koordinate, na Avaksima, drugi kazu da Grci nemaju pristup Avaksima vec samo ameri...jbg, uglavnom uz dvojicu ranjenih mi smo to poglavlje odlicno zatvorili, a siptari su imali gubitke. Imam trofej od nekih skandinavaca - placenika.

- - - - - - - - - -

E...pa ne moze bas sve...

:bye: :bye: :bye:

Ma , nema veze . Preskoci ono sto moze , pa raspleti ostalo ...;) :bye:

:bye: :bye: :bye:

Ma , nema veze . Preskoci ono sto moze , pa raspleti ostalo ...;) :bye:

E, pa ne mogu ja pre drzave. Prvo oni koji kriju (te brilijantne akcije), a posle mi koji smo ucestvovali. Kada kazem to ne mislim ni na jedan zlocin i ponavljam po ko zna koji put - PRIPADNICI VOJSKE I POLICIJE NISU CINILI ZLOCINE NA KOSOVU I METOHIJI, pojedine paraformacije jesu i njima se sudi, kao i nekolicini pripadnika vojske i policije, koji su procesuirani, ali kojima nije dokazano 100% da su pravili zlocine.

Нисам баш пратио дешавања задњих дана, али колико сам приметио чак ни странке које се позивају на патриотизам, Русију итд., нису спомињале '99 чак ни у назнаци. Грешим ли? Да не спомињем *******ог . . .

natoagresija1999-1.gif

nato-letak-1.jpg

Требао сам сачувати те глупости, али тада су кружиле гласине да су ти папирићи или затровани или заражени неким вирусом, неком бактеријом... Иначе, на северу Србије си могао да ухватиш сигнал "НАТО телевизије" То је било тек да се смејеш. Неки лик (ваљда потомак неког нашег гастроса) је на "енглезираном" српском језику читао пропагандне поруке. И дан данас памтим реченицу "Лази и говоурканја, која сиуре Милуосевич и његоув урезим" :) И онда крену приче о камповима за силовање албанки, масовна убиства недужног албанског цивилног становништва и тако то... Одмах ми на памет падне како су шиптари једно два до три пута ружнији народ од нас, како углавном смрде и не перу се и на ту пиздарију сам се увек смејао :) Сећам се да сам већ код прве реченице говорио: "Ко још мисли да силује одвратну шиптарку?"

То је оно што ја говорим, ако једном одеш тамо, можда још ти имаш шансе да будеш неки Срб. После тога, или твоја деца, или твоји унуци постају асимилирани и онда можеш да их учиш ко си и шта си, колико хоћеш... На жалост.

Poslednja izmena:
Требао сам сачувати те глупости, али тада су кружиле гласине да су ти папирићи или затровани или заражени неким вирусом, неком бактеријом... Иначе, на северу Србије си могао да ухватиш сигнал "НАТО телевизије" То је било тек да се смејеш. Неки лик (ваљда потомак неког нашег гастроса) је на "енглезираном" српском језику читао пропагандне поруке. И дан данас памтим реченицу "Лази и говоурканја, која сиуре Милуосевич и његоув урезим" :)

То је оно што ја говорим, ако једном одеш тамо, можда још ти имаш шансе да будеш неки Срб. После тога, или твоја деца, или твоји унуци постају асимилирани и онда можеш да их учиш ко си и шта си, колико хоћеш... На жалост.

Hahahahaa

Нисам баш пратио дешавања задњих дана, али колико сам приметио чак ни странке које се позивају на патриотизам, Русију итд., нису спомињале '99 чак ни у назнаци. Грешим ли? Да не спомињем *******ог . . .

Боље не спомињи. :(

- - - - - - - - - -

То сам и ја радио док сам их гледао :)

Ћале га је на двогледу уочио и јавио Центру за Обавештавање и узбуњивање (тамо је имао ратни размештај и учешће у рату). Они су рекли - да знамо, то је тај, који емитује пропаганду.

Требао сам сачувати те глупости, али тада су кружиле гласине да су ти папирићи или затровани или заражени неким вирусом, неком бактеријом... Иначе, на северу Србије си могао да ухватиш сигнал "НАТО телевизије" То је било тек да се смејеш. Неки лик (ваљда потомак неког нашег гастроса) је на "енглезираном" српском језику читао пропагандне поруке. И дан данас памтим реченицу "Лази и говоурканја, која сиуре Милуосевич и његоув урезим" :) И онда крену приче о камповима за силовање албанки, масовна убиства недужног албанског цивилног становништва и тако то... Одмах ми на памет падне како су шиптари једно два до три пута ружнији народ од нас, како углавном смрде и не перу се и на ту пиздарију сам се увек смејао :) Сећам се да сам већ код прве реченице говорио: "Ко још мисли да силује одвратну шиптарку?"

Da, da na tu televiziju sam i mislio. Da li je emitovana iz aviona ili sa zemaljskih repetitora iz Hrvatske, ne znam. Znam samo da se bilo smešno i jadno i zato mi i nije jasno, ima li uopšte neko na koga je to uticalo.

Da, da na tu televiziju sam i mislio. Da li je emitovana iz aviona ili sa zemaljskih repetitora iz Hrvatske, ne znam. Znam samo da se bilo smešno i jadno i zato mi i nije jasno, ima li uopšte neko na koga je to uticalo.

Наравно да није утицало :) Жао ми је што то "штиво" нисам тада имао чиме да сачувам на неку касету.

Хватао сам програм те телевизије, мислим да је програм емитован из авиона C-130, тако сам чуо. Углавном "истина" о Косову, о злочинима, о праведном НАТО пакту који нема ништа против Срба него само против режима итд. Углавном хумористични програм.

Иначе током бомбардовања у мом дворишту се појавио огроман број неких црвених буба које су биле невероватно отпорне на средства против инсеката, тако да сам морао физички да их убијам једну по једну. Било је таквих случајева и код других људи и прочуло се да те бубе, наводно, бацају из авиона а добиле су име "Клинтонке".

Nema tu nikakve verzije, šta god da je bilo...potpisali smo sporazum i niko nije smeo nositi oružje na Kosmetu osim KFOR-a, bio je slučaj na raskrsnici u Kosovu Polju, isto je čovek malo pod gasom mlatarao pištoljem i ovi ga upucaju. Tu nema premišljanja, to je profesionalna vojska, oni bukvalno izvršavaju naređenja, obučavani su da eliminišu svakog ko ima oružje, e sada što su neki naši mislili da će se neko uplašiti od toga ili su želeli ostaviti utisak na vojnike kfora, a navikli su pucati u vazduh i izigravati manekene to je već druga stvar...

Izrugivati se mrtvom vojniku i okarakteristati ga ovako je i više nego sramno, tim prije što nijeste bili svjedok takve situacije i što onaj o kome ružno govorite ne može da opovrgne ovakva ili slična blaćenja. Veselin Jovović, čije je beživotno tijelo na slici gore, je bio hrabar i uzoran dobrovoljac a ne maneken! SA PRILOŽENE SLIKE SE VIDI DA JE MOMAK OSTAVIO PIŠTOLJ NA KROVU AUTA PRIJE NEGO ŠTO JE PUCANO NA NJEGA I DA JE UBIJEN SA PODIGNUTIM RUKAMA!!! Da je pucao u vis ispred čete britanskih vojnika nije logično, a pištolj mu ne bi bio na krovu automobila nego u ruci u trenutku kada je ubijen. Nadam se da ste samo previdjeli te "detalji" koji su itekako važni za bilo kakvo komentarisanje.

Ako neko zna nešto više o ovome ili neku drugu verziju, nek napiše. Uglavnom ovo se desilo 13.06.1999.u Prištini.

Ono što se može naslutiti sa priložene slike je da je žrtva Veselin Jovović nakon upozorenja britanskih vojnika ostavio pištolj na krovu automobila i da je vjerovatno tad podigao ruke u vis, što se naslućuje iz položaja njegovog beživotnog tijela. Da, ovo se desilo 13. juna 1999. godine oko 17h, baš kada je trebalo da krene kući i završi sa svim ovim.

Izrugivati se mrtvom vojniku i okarakteristati ga ovako je i više nego sramno, tim prije što nijeste bili svjedok takve situacije i što onaj o kome ružno govorite ne može da opovrgne ovakva ili slična blaćenja. Veselin Jovović, čije je beživotno tijelo na slici gore, je bio hrabar i uzoran dobrovoljac a ne maneken! SA PRILOŽENE SLIKE SE VIDI DA JE MOMAK OSTAVIO PIŠTOLJ NA KROVU AUTA PRIJE NEGO ŠTO JE PUCANO NA NJEGA I DA JE UBIJEN SA PODIGNUTIM RUKAMA!!! Da je pucao u vis ispred čete britanskih vojnika nije logično, a pištolj mu ne bi bio na krovu automobila nego u ruci u trenutku kada je ubijen. Nadam se da ste samo previdjeli te "detalji" koji su itekako važni za bilo kakvo komentarisanje.

Ko je pominjao bilo cije ime? Nemojte izvrtati moje reci i smisao onoga sto sam napisao. Da li ste vi bili svedok te situacije? Mislim da niste, tako da ni vi ne mozete pricati o tome. Poenta je u prethodnom postu koji ste citirali, tako da ne zelim vise nista komentarisati u vezi ovoga.

Ko je pominjao bilo cije ime? Nemojte izvrtati moje reci i smisao onoga sto sam napisao. Da li ste vi bili svedok te situacije? Mislim da niste, tako da ni vi ne mozete pricati o tome. Poenta je u prethodnom postu koji ste citirali, tako da ne zelim vise nista komentarisati u vezi ovoga.

Postavljam sliku koju ste komentarisali. Nijeste pominjali ime, evo ja ga spominjem. Nijesam izvrtala ničije riječi već sam samo željela da Vam skrenem pažnju da ne stavljate u pežorativan kontekst lik i djelo ovog ubijenog momka, koji je bio hrabar i častan momak i sa 28 godina dobrovoljno otišao iz Crne Gore da brani i pogine za Kosovo. Ono na šta je on bio spreman malo koji je danas majčin sin, a to najbolje znaju oni koji su ga poznavali ili onima kojima je bio brat! Neka mu je vječna slava!
xnna0026807.jpg.pagespeed.ic.DTAAgOYEqp.webp

Postavljam sliku koju ste komentarisali. Nijeste pominjali ime, evo ja ga spominjem. Nijesam izvrtala ničije riječi već sam samo željela da Vam skrenem pažnju da ne stavljate u pežorativan kontekst lik i djelo ovog ubijenog momka, koji je bio hrabar i častan momak i sa 28 godina dobrovoljno otišao iz Crne Gore da brani i pogine za Kosovo. Ono na šta je on bio spreman malo koji je danas majčin sin, a to najbolje znaju oni koji su ga poznavali ili onima kojima je bio brat! Neka mu je vječna slava!
xnna0026807.jpg.pagespeed.ic.DTAAgOYEqp.webp

Svaka žrtva koju su direktno ili indirektno ubili svi koji su učestvovali u otvorenoj agresiji na srpski narod još od 1990 treba da se pomene, i tu nemam nikakav drugi komentar. Moj komentar u vezi ovoga što vi pominjete je na mestu, jer ja sam bio i video slične situacije, a vi pretpostavljate, tako da je moje mišljenje na mestu, a vaše samo pretpostavka. Ugovor koji je potpisan u Kumanovu između ostalog podrazumeva i upotrebu oružja od strane naše vojske i policije, t.j. pripadnika vojske i policije. U njemu se pominje i jedna stavka (pojednostaviću) u kojoj se kaže da će na svakoga, ko ima u ruci oružje, biti otvorena vatra. I tu više nema diskusije. Da li je neko časno branio otadžbinu ili bio maneken, to nije bitno, sa profesionalnom vojskom nema razgovora, oni pucaju odmah. To je poenta. Da li su ovog čoveka ubili nepotrebno...pa po našem mišljenju - naravno da jesu, ali kod profesionalne vojske nema priče. Na kraju krajeva i ja bih izdao isto naređenje svojim vojnicima da sam bio u sličnoj situaciji, kako bih im sačuvao živote. Da li sada razumete šta sam hteo da kažem?

• Podržavam
Reactions: Nez

Back