Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Резолуција 1244 - Део други

Анекс 1

Изјава председавајућег о закључцима са састанка министара Групе 8, одржаног у Петерсбургу, 06. маја 1999. године

Министри Групе 8 су усвојили доле наведене опште принципе о политичком решењу кризе на Косову:

- тренутна и проверљива обустава насиља и репресије на Косову;

- повлачење војске, полиције и паравојних снага са Косова;

- распоређивање ефикасног међународног цивилног и безбедносног присуства на Косову, које ће подржати и усвојити Уједињене нације, способног да гарантује остваривање заједничких циљева;

- успостављање привремене администрације за Косово о чему ће донети одлуку Савет безбедности Уједињених нација, како би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Косова;

- безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица и неометан приступ хуманитарних организација Косову;

- политички процес ка успостављању споразума о привременом политичком оквиру, који ће обезбедити суштинску самоуправу на Косову, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверености и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља у региону, и демилитаризацију ОВК;

- свеобухватни приступ економском развоју и стабилизацији кризног региона.

Анекс 2

Споразум треба да буде постигнут на основу доле наведених принципа како би се кренуло у правцу решавања кризе на Косову:

1. Тренутна и проверљива обустава насиља и репресије на Косову.

2. Проверљиво повлачење свих војних, полицијских и паравојних снага са Косова, у складу са хитним распоредом.

3. Распоређивање на Косову, под покровитељством Уједињених нација, ефикасног међународног цивилног и безбедносног присуства, способног да гарантује постизање заједничких циљева, које ће деловати, ако се тако одлучи, у складу са Главом VII Повеље.

4. Међународно безбедносно присуство уз суштинско учешће НАТО мора да буде распоређено под јединственом командом и контролом и овлашћено да успостави безбедно окружење за све људе на Косову, као и да олакша безбедан повратак свих расељених лица и избеглица њиховим домовима.

5. Успостављање привремене администрације за Косово као дела међународног цивилног присуства под којим ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије о чему ће одлуку донети Савет безбедности УН. Привремена администрација треба да обезбеди прелазну управу, и да при томе успоставља и надгледа развој привремених демократских самоуправних институција како би се обезбедили услови за миран и нормалан живот свих становника Косова.

6. Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља ће бити дозвољено да се врати и обавља следеће функције:

- везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством;

- обележавање/чишћење минских поља;

- одржавање присуства на местима српске културне баштине;

- одржавање присуства на главним граничним прелазима.

7. Безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица уз надзор УНХЦР (Високог комесара УН за избеглице) и неометан приступ хуманитарних организација Косову.

8. Политички процес у циљу успостављања споразума о привременом политичком оквиру који ће обезбедити суштинску самоуправу за Косово, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверенитета и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља региона, као и демилитаризацију ОВК. Преговори између страна у правцу постизања решења не треба да одлажу или ометају успостављање демократских самоуправних институција.

9. Свеобухватни приступ економском развоју и стабилизацији кризног региона. Ово ће укључити спровођење Пакта стабилности за југоисточну Европу, уз широко међународно учешће како би се даље подстицало унапређење демократије, економског просперитета, стабилности и регионалне сарадње.

10. Суспензија војних активности ће захтевати прихватање горе наведених принципа, уз сагласност за друге већ идентификоване тражене елементе, који су садржани у доле наведеним напоменама.

Затим ће бити хитно закључен војно-технички споразум који ће, између осталог, прецизирати додатне модалитете укључујући улоге и функције југословенског-српског особља на Косову.

Повлачење

Процедуре повлачења, укључујући и повлачење у фазама, детаљни план и разграничење тампон зоне у Србији иза које ће снаге бити повучене;

Особље које се враћа

- Опрема особља које се враћа;

- Оквир за функције које ће обављати;

- Распоред њиховог враћања;

- Географско разграничење области у којима ће они деловати;

- Правила која ће регулисати њихов однос са међународним безбедносним присуством и међународном цивилном мисијом.

Други тражени елементи

- Брз и прецизан распоред повлачења што значи, нпр. 7 дана за окончање повлачења; повлачење оружја за ваздушну одбрану 25 км изван зоне безбедности у оквиру 48 сати;

- Повратак особља за четири горе наведене функције обавиће се уз надзор међународног безбедносног присуства и биће ограничено на мали договорени број (стотине, не хиљаде);

- Обустава војне активности по отпочињању проверљивог повлачења;

- Разговори и постизање Војно-техничког споразума неће прекорачити раније договорени рок за окончање повлачења.

- - - - - - - - - -

Морао сам да поделим на два дела, превелико је да би стало у један пост.

Potvrdjujem sve ovo, ali moram da kazem da je bilo i redovne vojske. Prvo su sa Kosara skinuti granicari koji se, istini za volju, nisu pokazali nesto. Na njihovo mesto je dosla jedna jedinica 52. bataljona vojne policije iz Pristine sa redovnim vojnicima, ali oni nisu drzali liniju, vec su kao specijalna jedinica povremeno i zajedno sa 63. padobranskom zadavali siptarima neverovatne probleme. Liniju su drzale pesadijske jedinice sa 90% sastava redovne vojske. Bilo je i Rusa dobrovoljaca (kao sto si i rekao) veterana iz Avganistana (oficiri), Ukrajinaca, par Bugara i Rumuna. Strahoviti borci, to vam mogu reci, pojedini od njih uvece odu iz "logora", a vrate se ujutru krvavi do lakata. To su radili "solo" i na svoju ruku. Sto se tice tenkova i to je tacno, naime posada tih tenkova (veterani iz Bosne) je razmisljala da je bolje izgubiti dva tenka u borbi nego na nekim polozajima sa strane, a mogu se postici (i postigli su se) veliki uspesi. Treba imati muda za to. 63. padobranska je takodje zavrsavala ogroman posao, ali nemojte da vas buni to pominjanje specijalnih jedinica u nekim kontestima, zato sto specijalne jedinice ne vode borbu vec zavrsavaju borbu i to je namena tih jedinica...

Zao mi je sto se nisam prije ukljucio u diskusiju. Tacno je da je 63 padobranska ucestvovala u napadu na kosare zajedno sa 72 i 52 BVP jer sam ja tada zajedno sa mojim drugovima iz CVPSN (30 nas) pod vodjstvom porucnika Nebojsa Tegeltija i vodnika Dulovica usli 3-4 km u teritoriju albanije selo Gegaj (kamenica u prevodu) da bi sprijecili da siptarima iz Tropoje stigne pomoc u ljudstvu hrani i municiji. I znam da su ove tri jedinice uz pomoc 125 tenkovske iz ponosevca relativno brzo preuzele karaulu kosare.

Zao mi je sto se nisam prije ukljucio u diskusiju. Tacno je da je 63 padobranska ucestvovala u napadu na kosare zajedno sa 72 i 52 BVP jer sam ja tada zajedno sa mojim drugovima iz CVPSN (30 nas) pod vodjstvom porucnika Nebojsa Tegeltija i vodnika Dulovica usli 3-4 km u teritoriju albanije selo Gegaj (kamenica u prevodu) da bi sprijecili da siptarima iz Tropoje stigne pomoc u ljudstvu hrani i municiji. I znam da su ove tri jedinice uz pomoc 125 tenkovske iz ponosevca relativno brzo preuzele karaulu kosare.

Dobro dosao, tvoje iskustvo ce nam biti od velike koristi. Mozes li da nam ispricas nesto o Kosarama, neki detalj koji se ne pominje u javnosti, a koji mozes (zelis ili smes) da podelis sa nama?

Поздрав брале и добродошао! Ево и ја се придружујем питању око Кошара, нажалост наша држава се труди да заташка све то и да заборави своје хероје али зато ви учесници можете о томе писати ако желите а заинтересоване публике има много.

Hahahha iskander ne znam sto si stalno dvosmislen hahaha ****** pokazna vezba ti kazes ali evo proslo je vec 14 godina i nasa vojska i policija nista da uradi dalje od te pokazne vezbe. Al najsmesnije kad krene da vice aaaaa hahahha kad su ga ranili,****** kad je Siftar.

A, pa ne, on zna kako bi to bilo da ga strefi u glavu snajper, ali je uzeo kao mogućnost da ga strefi u desnu stranu lica...tamo je jači.

A koja je to stara ekipa?

Није битно толико, наглашавам само како је добро за форум што се ниоткуд појави Бранчез, велики српски патриота да одржава теме на овом подфоруму, пошто су модератори бановањем раскрчили екипу која је раније ту била..:per:
Видим да сте остали ти и Бакоња, а и Јевдокан се помоли понекад.;)

Није битно толико, наглашавам само како је добро за форум што се ниоткуд појави Бранчез, велики српски патриота да одржава теме на овом подфоруму, пошто су модератори бановањем раскрчили екипу која је раније ту била..:per:

Kao i sve, u zadnjih nekoliko godina, ne daju nam da se organizujemo, dok se naši neprijatelji šire po forumima izuzetno dobro organizovani. Mislim da je razlog odlaska nekih sa foruma upravo taj, što ne mogu da se bore protiv dobro organizovanih forumaša koji neumorno bombarduju forume, ne samo ovaj, dezinformacijama. Naravno, uvek se tu nađe neki naš, obično balavac, koji podržava integracije, borbu protiv ratnih zločinaca i svega onog što mu serviraju ovi sa strane. Naravno, kao šlag na torti obavezno se pomene Milošević, a tada dobiju potporu i drugih, recimo, strastvenih, a li nedovoljno upoznatih sa istorijom i istinom u zadnjih 20 i više godina.

Шта сад то треба да значи?

Јел ти то видиш нешто што ја не?

Kao i sve, u zadnjih nekoliko godina, ne daju nam da se organizujemo, dok se naši neprijatelji šire po forumima izuzetno dobro organizovani. Mislim da je razlog odlaska nekih sa foruma upravo taj, što ne mogu da se bore protiv dobro organizovanih forumaša koji neumorno bombarduju forume, ne samo ovaj, dezinformacijama. Naravno, uvek se tu nađe neki naš, obično balavac, koji podržava integracije, borbu protiv ratnih zločinaca i svega onog što mu serviraju ovi sa strane. Naravno, kao šlag na torti obavezno se pomene Milošević, a tada dobiju potporu i drugih, recimo, strastvenih, a li nedovoljno upoznatih sa istorijom i istinom u zadnjih 20 i više godina.
A pri tome ti "strastveni"" u borbi protiv "diktatorskog Milosevicevog rezime" ne nadjose da pogledaju anketu, zvanicno sprovedenu u Srbiji na reprezentativnom statistickom uzorku od ispitanika i prema toj ankeri preko 30% ljudi smatra da se bolje zivelu u vreme mrskog diktatora Milosevica, a cak preko 80% ljudi smatra a se najbolje zivelo u vreme jos mrskijeg diktatora Tita

Back