Opet se vadis, jel tvoja drzava Srbija, pa je spominjes? Ja sam te pitao zasto tvoja drzava, kako ti kazes SAD, ne priznaje Haski tribunal? Sta tebe briga za Srbiju, Srbija je nasa briga ...
Zakoni u ratu nisu specijalni, ali ti izgleda ne znas nista o tome. U mirnodopskom vremenu derzerteri se ne streljaju, u ratnom stanju se streljaju i te kako. Dalje, kada se proglasi ratno stanje vrsi se, po potrebi mobilizacija stanovnistva, po potrebi se vrsi konfiskacija svega i svacega. Kada se neki privatni posed proglasi kao strateska tacka, onda se tu dovode vojnici, kopaju se rovovi itd, mogu cak i da te isele iz tvoje kuce ako je potrebno, jer je u SR Jugoslaviji imovina bila prvo drzavna pa tek onda privatna.. Sve to rade vojska i policija i sve je to po zakonu, u mirnodopskom vremenu to nema. Vojska moze jednostavno da proglasi policijski cas nasta nema pravo u mirnodopskom vremenu, sve to je sasvim normalna pojava, svaki vojnik ili policajac moze u slucaju sumnje da te na sred ulice legitimise, pretresa i hapsi, toga u mirnodopsko dobu nema. Vojska i policija vrse prisluskivanje bez neke dozvole od strane suda ili bilo cega, to moze samo u ratnom stanju. Ne znam sta jos sve treba da ti napisem, ja nisam pravnik ali vidis sta sam sve naveo pa ti razmisli da li su mirnodopski zakoni u SRJ bili isti kao u ratnom stanju.
Vojnik VJ u ratnom stanju ima pravo i duznost da odbije kapitulaciju zemlje, takodje i naredjenja koja se ticu maltretiranja civilnog stanovnistva i ratnih zarobljenika i sve tako dalje, bez ikakve posledice za njega. Za sve to mi ne treba link jer sam video i doziveo na svojoj kozi, a ti sad kazi, zasto SAD ne priznaju Haski tribunal?
Da ne zaboravim, vojska i policija imaju pravo da zatvaraju lokale bez pitanja sudstva itd.to u mirnodopskom vremenu nije moguce, pogotovo ne za vojsku.