Истина о Сребреници

Istina je da su kao i uvek u ratovima, stradali i propatili nevini i obicni ljudi. Opravdavati jedan zlocin, drugim zlocinom je ogavno. Da, bas je neki Hajro od 20 godina sto se zatekao u Srebrenici kriv sto je neki tamo Suljo klao oko Bratunca. Svaki zlocin ima svoje ime i prezime. Kao da je i bitno koja je pravna kvalifikacija dela, sustina je da je to sto se desilo u Srebrenici nedopustivo.

Secam se predavanja jednog americkog advokata na fakultetu, koji je pricao o Hagu i zapamtila sam njegovu recenicu, da kakav god bio taj sud, da su u ono vreme devedesetih politicari i generali imali na umu cinjenicu da mogu jednog dana da odgovaraju za to sto rade, do rata ne bi ni doslo. Kao sto mozemo da vidimo sada, mogu preko medija politicari da malo dizu tenziju kada im treba da mobilisu svoje glasacko telo, ali dalje od toga niko ne ide i ne pada im na pamet. Tako da ako nista, u tom smislu je sud odradio svoje i spasao ko zna koliko zivota. Jer da se mi ovde divljaci pitamo, klali bi se do poslednje kapi krvi ni oko cega.

Istina je da su kao i uvek u ratovima, stradali i propatili nevini i obicni ljudi. Opravdavati jedan zlocin, drugim zlocinom je ogavno. Da, bas je neki Hajro od 20 godina sto se zatekao u Srebrenici kriv sto je neki tamo Suljo klao oko Bratunca. Svaki zlocin ima svoje ime i prezime. Kao da je i bitno koja je pravna kvalifikacija dela, sustina je da je to sto se desilo u Srebrenici nedopustivo.

Secam se predavanja jednog americkog advokata na fakultetu, koji je pricao o Hagu i zapamtila sam njegovu recenicu, da kakav god bio taj sud, da su u ono vreme devedesetih politicari i generali imali na umu cinjenicu da mogu jednog dana da odgovaraju za to sto rade, do rata ne bi ni doslo. Kao sto mozemo da vidimo sada, mogu preko medija politicari da malo dizu tenziju kada im treba da mobilisu svoje glasacko telo, ali dalje od toga niko ne ide i ne pada im na pamet. Tako da ako nista, u tom smislu je sud odradio svoje i spasao ko zna koliko zivota. Jer da se mi ovde divljaci pitamo, klali bi se do poslednje kapi krvi ni oko cega.
Da pratiš ovu temu bilo bi ti jasno da su krivi i "Bajro i Suljo." Ime, prezime, datum, mesto pogibije. Nemam nameru da se ponavljam. Što se tiče tog fašističkog advokata, prostačine i divljaka, on poslednji ima pravo da morališe. Ti da imaš obraza pljunuo bi ga u isti, uz pitanje zašto je USA ubila preko 2.000.000 Vijetnamaca. Dalje, "sud", kao i vatikansko govedo, Incko samo su podigli tenzije, a rat može da bude svakog trena, jer upravo ta, američko - germansko- fašistička stoka odlučuje o istom.

Запад и НАТО трупе су биле директни учесник рата
Тај суд је суд побједника који трба да суди пораженим а ту нема правде и истине
Припаганда коју су пласирали преко медија у сврху демонозације непријатеља није истина

Bilo je etničkog čišćenja ali u Sarajevu i Mostaru. To pokazuju podaci koliko Srba ima tamo danas a koliko ih je bilo.
Kada najvise rukovodstvo Srba pred reintegraciju dijelova grada bukvalno naredi srpskom stanovnistvu da se iseli sa podrucja koja su trebala pripasti FBiH, kada se fabrike poput TAS-a (proizvodnja VW), Pretisa, (namjenska ind.), Energoinvesta (najveci izvoznik u Jugoslaviji) demontiraju i odnesu, mogu se sloziti da je Sarajevo etnicki ocisceno od Srba - od samih Srba.
U Sarajevu, koje je cijeli rat bilo prva linija, nije srusena ni jedna pravoslavna crkva. U Banja Luci, gdje metak nije ispaljen, sistematski su minirane sve dzamije (njih 16). U Sarajevu gdje je i prije rata, kao sto je sada vecinski zivjelo bosnjacko stanovnistvo, nacelnik opstine Centar je Srbin Srdjan Mandic, dok u RS-u Bosnjak ne moze biti ni nacelnik Srebrenice.

Kак'е фрустарације јбт ... :heart:

Kada najvise rukovodstvo Srba pred reintegraciju dijelova grada bukvalno naredi srpskom stanovnistvu da se iseli sa podrucja koja su trebala pripasti FBiH, kada se fabrike poput TAS-a (proizvodnja VW), Pretisa, (namjenska ind.), Energoinvesta (najveci izvoznik u Jugoslaviji) demontiraju i odnesu, mogu se sloziti da je Sarajevo etnicki ocisceno od Srba - od samih Srba.
U Sarajevu, koje je cijeli rat bilo prva linija, nije srusena ni jedna pravoslavna crkva. U Banja Luci, gdje metak nije ispaljen, sistematski su minirane sve dzamije (njih 16). U Sarajevu gdje je i prije rata, kao sto je sada vecinski zivjelo bosnjacko stanovnistvo, nacelnik opstine Centar je Srbin Srdjan Mandic, dok u RS-u Bosnjak ne moze biti ni nacelnik Srebrenice.
Већ сам ти објаснио на прошлој страни све око етничког чишћења Срба из федерације БиХ (једним кликом),
могу сам да додам још да ти истим Србима у ФБиХ није призната конституивност до
прошлог мјесеца а сличне примјере нећеш наћи у РС ...
----
Да Бошњак не може бити начелник у Сребреници је још једна твоја турболаж, што се лако и провјери.
Док је било цуцлања донација (~20-так год. од Дејтона) СДА је у Сребреници ведрила и облачила, Србин је начелник тек пар година. ;)

Так' да не такијаш/те узалуд, не пали то изван SA-TZ-ZE 📐

прошлог мјесеца а сличне примјере нећеш наћи у РС ...
Dakle, poceo si i sa lazima. Srbi su odavno konstitutivni u Federaciji BiH.
To sto si mislio da si procitao je bio HN Kanton (Mostarski), gdje Dodikov saveznik Covic i HDZ nisu dozvoljavali konstitutivnost Srba.

Dakle, poceo si i sa lazima. Srbi su odavno konstitutivni u Federaciji BiH.
Ко о чему .... :)

To sto si mislio da si procitao je bio HN Kanton (Mostarski), gdje Dodikov saveznik Covic i HDZ nisu dozvoljavali konstitutivnost Srba.
Нисам мислио, (на)писао сам тј.
прошлог мјесеца
Мислим да јасно пише. У Федерацији Босне и Херцеговине (ФБиХ)
То твоје тролање сад на неке кантончиће и/или мјесне заједнице ти у овим моментима не помажу .... :D

Ко о чему .... :)

Нисам мислио, (на)писао сам тј.

Мислим да јасно пише. У Федерацији Босне и Херцеговине (ФБиХ)
То твоје тролање сад на неке кантончиће и/или мјесне заједнице ти у овим моментима не помажу .... :D
Smaras glupostima koje ne razumijes... :hahaha:
Srbi su konstitutivni (nisu suvereni), na teritoriji cijele BiH, pa tako i FBiH. Recimo, od samog formiranja FBiH ima i srpskog potpredsjednika.
Daj link i citat sta si procitao, pa da znam na koju si se poluistinu, ili laz nakacio?

Poslednja izmena:
Smaras glupostima koje ne razumijes... :hahaha:
Ка'ем опе', ко о чему ...

Srbi su konstitutivni (nisu suvereni), na teritoriji cijele BiH, pa tako i FBiH. Od samog formiranja FBiH ima i srpskog potpredsjednika.
Daj link i citat sta si procitao, pa da znam na koju si se poluistinu, ili laz nakacio?
ЛАЖИ ...
Ето ти па тражи, је ли ово у Шпанијама или ФБиХ
❌ Naše protivljenje izmjenama Ustava HNŽ i tzv. konstitutivnosti Srba je načelne prirode. Ne možemo se s jedne strane boriti za očuvanje konstitutivnosti, a s druge strane podržavati postupke i odluke koje kao polazno, temeljno ishodište imaju Odluku po Apelaciji Alije Izetbegovića, koja je za cilj imala dokidanje istog, odnosno, relativiziranje pojma konstitutivnosti u cilju gaženja prava malobrojnijih od strane onih kojih ima više.
✅ Prva stvar koja se mora kazati jeste kako inicijativa prema Ustavnom sudu po pitanju konstitutivnosti Srba nije krenula od političkih predstavnika Srba, nego od strane SDA, konkretno Edhema Bičakčića i Fadil Novalić, koji su, svaki u svoje vrijeme, uputili Apelacije na ovu temu. Kontinuitet je to politike ove stranke koja svoje začetke ima u spomenutoj Odluci Ustavnog suda U 5/98-III, po Apelaciji Alije Izetbegovića.
Tobožnja konstitutivnost svih naroda na teritoriju cijele BiH. Ovu Odluku su nametnuli bošnjački i međunarodni članovi Ustavnog suda, koji su pak bili direktno uvjetovani za donošenje iste od strane Wolfganga Petricha.
https://forum.krstarica.com/threads/politika-u-fbih.928066/page-4#post-43007764
----------------------

Или још камара сличних права које Срби у ФБиХ (не)уживају, али смараш па ми мрско ...

Ка'ем опе', ко о чему ...

ЛАЖИ ...
Ето ти па тражи, је ли ово у Шпанијама или ФБиХ

https://forum.krstarica.com/threads/politika-u-fbih.928066/page-4#post-43007764
----------------------

Или још камара сличних права које Срби у ФБиХ (не)уживају, али смараш па ми мрско ...
Ti opet o kantonu.

Koliko vidim i na temi koju si linkao, te niko ne tretira ni za suhu sljivu, pa si dosao ovdje trolati...
Prosetaj... :whistling:

Ti opet o kantonu.
Не, него о ФБиХ - пише све. Сад да ли је ријеч о Калесији или ХНЖ - све је то ФБиХ, питај неког старијег (*)

Koliko vidim i na temi koju si linkao, te niko ne tretira ni za suhu sljivu, pa si dosao ovdje trolati...
Prosetaj... :whistling:
Битан је садржај поста, опе' фулаш ....
Не да ти се лагати ни данас. :lol:

To je onda i Bosna i Hercegovina Kolumbo.
Нија мајка Мују ****** што се коцк'о, нег' што се вадио ... :hahaha:
---------------
Не него ФБиХ,
ти пишеш (трврдиш) исто о ФБиХ, немој такијати тол'ко :rtfm:

Srbi su odavno konstitutivni u Federaciji BiH.
Srbi su konstitutivni (nisu suvereni), na teritoriji cijele BiH, pa tako i FBiH

:fdlan: фрустрације ...

Kada Alija izjavi da će odgovarati svako ko je nosio oružje (a dobro vidimo kako se to u RH rešava) tada shvatiš da ti je bolje mati bezbednost Srbije, RS, USA, Nemačke, Novog Zelanda, Kanade ili neke desete zemlje jer te neše tranžirati neki vehabija.
Sačuvali ste crkve ali ste narod što pobili, što proterali.

Kada Alija izjavi da će odgovarati svako ko je nosio oružje (a dobro vidimo kako se to u RH rešava) tada shvatiš da ti je bolje mati bezbednost Srbije, RS, USA, Nemačke, Novog Zelanda, Kanade ili neke desete zemlje jer te neše tranžirati neki vehabija.
Sačuvali ste crkve ali ste narod što pobili, što proterali.
Ne znam na koju izjavu mislis, volio bih je vidjeti, a plasim se da je to jos jedan od propagandnih spinova vlasti RS-a koji su lansirani kako bi se isprepadalo i pokrenulo srpsko stanovnistvo. Na kraju se vidjelo da takvog revansizma nije bilo. Cak smo i svjedoci da se Sarajevom, bez ikakvih konsekvenci, slobodno setaju minobacaclije i snajperisti VRS-a.
Da bilo je ubijenih Srba, u toku opsade, ali za red vecine manje od broja ubijenih granatama i snajperima. Nakon rata nije bilo ubijanja Srba u Sarajevu.

Ne znam na koju izjavu mislis, volio bih je vidjeti, a plasim se da je to jos jedan od propagandnih spinova vlasti RS-a koji su lansirani kako bi se isprepadalo i pokrenulo srpsko stanovnistvo. Na kraju se vidjelo da takvog revansizma nije bilo. Cak smo i svjedoci da se Sarajevom, bez ikakvih konsekvenci, slobodno setaju minobacaclije i snajperisti VRS-a.
Da bilo je ubijenih Srba, u toku opsade, ali za red vecine manje od broja ubijenih granatama i snajperima. Nakon rata nije bilo ubijanja Srba u Sarajevu.
Oko 3000 Srba ste ubili u Sarajevu, Mostar izbegavaš da komentarišeš (i sabornu crkvu) kao da nije u MH federaciji i kao da se tamo nije ništa desilo...Grad Alekse Šantića, Osmana Đikića dva znamenita Srba.

Oko 3000 Srba ste ubili u Sarajevu, Mostar izbegavaš da komentarišeš (i sabornu crkvu) kao da nije u MH federaciji i kao da se tamo nije ništa desilo...Grad Alekse Šantića, Osmana Đikića dva znamenita Srba.
To je proizvoljno napisana brojka, koja nema uporiste u stvarnim statistikama. Isto kao i ona o 3267 ubijenih srpskih civila u Srebrenici i okolini.
Znas li koliko je tesko sakriti 100 lljudskih tijela, a kamo li 3000? Srbima je ogromna teritorija bila na raspolaganju, pa se opet nalaze masovne grobnice. U Sarajevu nije bilo krematorija, a Miljacka je otjecala kroz teritoriju pod kontrolom VRS.
Iz Kazana su izvucena 23 kostura. Od toga je identifikovano deset Srba, dvoje Ukrajinaca, dvoje Hrvata i jedan Bosnjak. Necu se baviti spekulacijama, ali ako se upotrijebi srebrenicka metodologija, do sada je utvrdjeno nesto preko 100 ubijenih srpskih civila od strane Bosnjaka u Sarajevu tokom opsade. Broj je sigurno veci kada bi gledali siru teritoriju, ali su tu vrsljale razne vojske i paravojske.

Mostar i spaljivanje Saborne crkve ne komentarisem, jer je to pocinio HVO. Kao sto ne mogu preuzeti odgovornost za nasilje i zlocine pocinjene zbog haosa i nedostatka agresijom srusenih struktura vlasti. Zamisli da jedan dan Vojska Srbije opkoli Beograd i pocne ga granatirati i snajperisati. U roku od par dana, u gradu bi se pojavili kriminalci, koji bi sada slobodno mogli opaliti samar dojucerasnjem policajcu, koji ih je hapsio. Da ne spominjem sta bi ubrzo Srbi radili Srbima. Je li razumijes analogiju?

Mostar i spaljivanje Saborne crkve ne komentarisem, jer je to pocinio HVO.
Neistina, pošto je taj deo Mostara od početka sukoba bio pod kontrolom muslimana.
Imaš zanimljivu emisiju Ćirilica (znam da si alergičan na nju) pogledaj šta priča Tomo Kovač o Sarajevu. To isto bih preporučio Kerkiri koja inače traži informaciju o Sarajevu, opsadi itd...
P.S. ako ti je teško naći, postaviću koliko sutra ili preksutra.

Neistina, pošto je taj deo Mostara od početka sukoba bio pod kontrolom muslimana.
Imaš zanimljivu emisiju Ćirilica (znam da si alergičan na nju) pogledaj šta priča Tomo Kovač o Sarajevu. To isto bih preporučio Kerkiri koja inače traži informaciju o Sarajevu, opsadi itd...
P.S. ako ti je teško naći, postaviću koliko sutra ili preksutra.
Dobro ste vi ikako normalani, sta su vam sve servirali?
Nisu Bosnjaci spalili, a potom minirali Sabornu crkvu u Mostaru. Tu je teritoriju pocetkom rata kontrolisala JNA, zatim, u junu 1992. preuzeo HVO, a ne ARBiH. Pogledaj malo operaciju Lipanjske zore / Операција Чагаљ pa ces vidjeti ko je tu bio.
Lipanjske_zore.jpg

Evo ti citat sa srpske wikipedie: Операција Чагаљ Уништене су православне светиње, као што су манастир Житомислић, саборна црква Свете Тројице у Мостару, црква са спомен-костурницом у Пребиловцима, где су биле кости пребиловачких мученика из 1941. године.

Zamisli da ja preporucujem izjave kriminalca Nasera Orica. Isto tako Tomo Kovac je optuzeni ratni zlocinac koji se krije u Srbiji i ni jednja njegova izjava se ne moze smatrati relevantnom za stvarna desavanja u Sarajevu. Gledao sam ta gostovanja kod Marica i mogu ti reci da je 99% izrecenih prica perfidno konstruisana LAZ, koja pada pod najosnovnijim logickim testovima. Poput ove o 3000 ubijenih srpskih civila u upsjednutom Sarajevu.

Poslednja izmena:
Kako mislis svi su tu? Po tome su i Srbi ostali u Hrvatskoj.
Napisala sam vec da nisu.
Evo i egzaktnih podataka sa popisa 2013.

624d70jsso321.png
Svi narodi su tu i u tome je poenta, samo malo drugacije rasporedjeni posle rata. Naravno, moglo je to i bez rata, ali nekome je on trebao.

Da li su u Nemackoj ostali Jevreji posle Hitlera?
За?ебава те само, у ствари та мапа ~ показује етничко чишћење Срба из ФБиХ који су сведени на +-2%
док су бивши Муслимани у РС присутни са 1/2 од стања 1991 ... Можеш провјерити на ... http://www.statistika.ba

Pogledajte prilog 991554
Nije vazno, rekla sam vec sta je poneta i zalazim na teren koji mi nije ni blizak ni preterano poznat.

Ali ono sto se vidi, to je da genocid nikako nije mogao biti, svi su tu samo nisu na broju zbog suludosti i besmislenosti samog tog rata.

Svi narodi su tu i u tome je poenta, samo malo drugacije rasporedjeni posle rata. Naravno, moglo je to i bez rata, ali nekome je on trebao.

Da li su u Nemackoj ostali Jevreji posle Hitlera?

Ali ono sto se vidi, to je da genocid nikako nije mogao biti, svi su tu samo nisu na broju zbog suludosti i besmislenosti samog tog rata.
Necemo pricati o Jevrejima, Njemackoj i Holokaustu. Hajde jedan znatno blizi primjer genocida, onaj u Jasenovcu, probaj propustiti kroz tvoju retoriku?
Zaboravljas da se za genocid ne mora desiti da sva populacija bude istrebljena. Cak ne mora niko biti ubijen.

Dovoljne su rijeci, koje li ironije, Ratka Mladica sa skupstinske govornice 12.05.1992. o 6 srpskih strateskih ciljeva (izmedju ostalog i "koridor kroz Podrinje"):

“Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je … to neće … ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.“

Nakon toga dovoljno je uzeti popis stanovnistva, ili biracki spisak u podrinjskim opstinama i uporediti sa predratnim. Genocidna namjera je artikulisana 1992. Jos vas je Mladic upozorio na to.

Necemo pricati o Jevrejima, Njemackoj i Holokaustu. Hajde jedan znatno blizi primjer genocida, onaj u Jasenovcu, probaj propustiti kroz tvoju retoriku?
Zaboravljas da se za genocid ne mora desiti da sva populacija bude istrebljena. Cak ne mora niko biti ubijen.

Dovoljne su rijeci, koje li ironije, Ratka Mladica sa skupstinske govornice 12.05.1992. o 6 srpskih strateskih ciljeva (izmedju ostalog i "koridor kroz Podrinje"):

“Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je … to neće … ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.“

Nakon toga dovoljno je uzeti popis stanovnistva, ili biracki spisak u podrinjskim opstinama i uporediti sa predratnim. Genocidna namjera je artikulisana 1992. Jos vas je Mladic upozorio na to.
Ako je ovo zaista rekao, onda je to bas jedan od dokaza, mogucih, da nije imao genocidnu nameru a ona je presudna za kvalifikaciju samog dela.

Opet, treba razlikovati samog Mladica od, kako vidim, ostalih koji su mu bili podredjeni i koje on nije sve mogao poznavati ni kontrolisati, barem ne promptno. Uostalom, sama radije izbegavam da "sudim" i ovako i preneseno, bila bih verovatno i los sudija to tek sad shvatam a mislila sam suprotno, uvek. Uglavnom, izbegavam coveku da sudim, vec samoj pojavi, (masovnom) ponasanju koje sigurno ne da nije za pohvalu, vec za osudu i do te osude je doslo ali na pogresnom mestu i na pogresan nacin osudjujuci jednog coveka, moguce boljeg, a verovatno se 100 ili mnogo vise losi(ji)h izvuklo. To je neka moja predstava o svemu za sada.

I naravno, da, pogrsila sam sto nisam prethodno napisala da se kriterijumi za genocid razlikuju, ali koliko sam shvatila iako mi je strano o takvim stvarima i da razmisljam, vazno je i da nisu u pitanju zene i deca tj, celokupono stanovnistvo.

Ovde bih zaista i stala, nije moj teren tj. to su stvari koje najmanje volim i poznajem u zivotu. Zato i nisam (bila) za taj rat, a kamoli sada kad vidim koje jos strahote iz njega mogu da proizadju a mislila sam da to vise ne postoji u 20. veku. Sto je od mene, dosta je na ovu temu, bojim se da ulazenjem u "sitna crevca" i sama nehotice ne postanem deo toga, ljudi bez plemenitosti ma koje nacije bili.

Ako je ovo zaista rekao, onda je to bas jedan od dokaza, mogucih, da nije imao genocidnu nameru a ona je presudna za kvalifikaciju samog dela.
To je sami pocetak rata 12.05.1992. jos je oficir JNA, 3 godine prije Genocida.
Nigdje ne pise da je rekao da se ne zeli prihvatiti tog posla. Samo pita kako ce Karadzic i Krajisnik to svijetu objasniti?
Sto se jos vidi je da je itekako svjestan toga da je to genocid.
Istoga su, izgleda, bili svjesni i ostali, cim je Krajisnik potrcao da pegla ono sto je Mladic izgovorio...

Da se razumijemo, postavljanje pitanja nije a priori negiranje sudskih presuda. Ne predstavlja mi problem dati odgovor ako ga znam.

Poslednja izmena:
Nigdje ne pise da je rekao da se ne zeli prihvatiti tog posla. Samo pita kako ce Karadzic i Krajisnik to svijetu objasniti?
Sto se jos vidi je da je itekako svjestan toga da je to genocid.
Istoga su, izgleda, bili svjesni i ostali, cim je Krajisnik potrcao da pegla ono sto je Mladic izgovorio...

Da se razumijemo, postavljanje pitanja nije a priori negiranje sudskih presuda. Ne predstavlja mi problem dati odgovor ako ga znam.
Mnogo ste hteli, no slomiste zube. Balijsko - ustaški ološ u predratnom Višegradu i Foči. Krampa se hvataj, eliminiši hiljade zločinaca iz Potočara.

Back