ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Anci, po toj tvojoj definiciji jedino kondomi, muski i zenski, potpadaju pod kontracepciju. Sve ostale metode stite samo od trudnoce...:whistling:

Pa da...
Necu vise da se prepirem,reklam sam da sam za,rekla sam i zasto,niko ne zna kako je zaista njima,i niko nece znati dok mu se ne desi tako nesto...Ja kazem da sam ZA,a da li bih uradila kad bih nezeljeno zatrdunela ne znam...

Moramo razgraniciti neke stvari.
Imamo zene koje u svom zivotu odu na 2 do 3 abortusa.
I imamo zene koje idu ''malo vise'',to je vec neodgovornost.
Ali ta zena ili te zene sem sto uniste nerodjenu decu one unistavaju i svoje zdravlje.
I nikako ne mozemo uporedjivati nerodjenu decu sa rodjenom.

NEWSFLASH - CRKVA NE ODOBRAVA NI KONTRACEPCIJU!!!:p
Upravo. Što samu ustanovu čini manje licemernom od većine njenih sledbenika. Crkva zastupa taj stav po kome je rađanje blagoslov ali, da se razumemo, nema trip da treba maloletnice da krkaju po razred pa da ih ćušnu gde stignu, celokupna ideja podrazumeva da seks pre braka nije dozvoljen (GREH, sećate se?) pa bi samim tim bile izbegnute i neželjene trudnoće, tj. one u kojima je žena prepuštena sama sebi. Takođe, mislim da crkva nema stav o tome da je seks tu radi uživanja i da ima te neke silne pozitivne efekte. Aj neke sigurno ima ali se malo preteruje sa izgovorima no nebitno..... dakle, i u tom pogledu ograničila je broj dece u braku na neku razumnu brpjku.....

Cela priča datira iz srednjeg veka i pre, tada nisu postojale seksualne slobode i žena koja se nije udavala kao devica bila je javno/tajno išibana, makar verbalno :D posle su dodali i za muškarca ali to je bio daleko manje bitno.

Zapravo, pogledom crkve sve to savršeno ima smisla.

Ono što nema smisla jesu vernici koji su prihvatili pola rešenja pa su raširili ruke seksualnim slobodama ali istovremeno abortus smatraju najvećim grehom, pa se podrazumeva da svako dete koje zatrudni u 15-oj sa nekim čikom voajer-pedofilom, bilo ono vernik ili ne, zapravo čini užasan zločin ako abortira.

napravili ste čitavu zbrku i zato, između ostalog, kažem da je cela ta stvar sa crkvom - ili je prihvati u potpunosti ili je posmatraj pasivno.

Ima ovakvih primera (problema kod uklapanja u nove standarde) milion, u stvari.....

Upravo. Što samu ustanovu čini manje licemernom od većine njenih sledbenika. Crkva zastupa taj stav po kome je rađanje blagoslov ali, da se razumemo, nema trip da treba maloletnice da krkaju po razred pa da ih ćušnu gde stignu, celokupna ideja podrazumeva da seks pre braka nije dozvoljen (GREH, sećate se?) pa bi samim tim bile izbegnute i neželjene trudnoće, tj. one u kojima je žena prepuštena sama sebi. Takođe, mislim da crkva nema stav o tome da je seks tu radi uživanja i da ima te neke silne pozitivne efekte. Aj neke sigurno ima ali se malo preteruje sa izgovorima no nebitno..... dakle, i u tom pogledu ograničila je broj dece u braku na neku razumnu brpjku.....

Cela priča datira iz srednjeg veka i pre, tada nisu postojale seksualne slobode i žena koja se nije udavala kao devica bila je javno/tajno išibana, makar verbalno :D posle su dodali i za muškarca ali to je bio daleko manje bitno.

Ono što nema smisla jesu vernici koji su prihvatili pola rešenja pa su raširili ruke seksualnim slobodama ali istovremeno abortus smatraju najvećim grehom, pa se podrazumeva da svako dete koje zatrudni u 15-oj sa nekim čikom voajer-pedofilom, bilo ono vernik ili ne, zapravo čini užasan zločin ako abortira.

napravili ste čitavu zbrku i zato, između ostalog, kažem da je cela ta stvar sa crkvom - ili je prihvati u potpunosti ili je posmatraj pasivno.

Ima ovakvih primera (problema kod uklapanja u nove standarde) milion, u stvari.....

:ok:...U potpunosti se slazem.....

Poslednja izmena:

Nesto, obozavam kako ti to lepo pojasnis! Ja sam vise za telegrafsku varijantu:mrgreen:

Ali, u pravu si. Ovde su u pitanju dupli arsini i nepoznavanje sopstvenih kanona.:thumbdown:

Da al crkva je to rekla kad nije ni postojala kontracepcija...Pa dobro neka se jebu ljudi bez zastite pa neka radjaju HIV pozitivnu i nezeljeno rodjenu decu...

Ja sam potpuno za...i uvek cu i biti za...samo sto ja nikada necu terati druge da razmisljaju na moj nacinn...

a sad malo sale,jedan gravit koj pise u mom liftu 'ako je abortus ubistvo,onda je dr*anje genocid'

Da al crkva je to rekla kad nije ni postojala kontracepcija...Pa dobro neka se jebu ljudi bez zastite pa neka radjaju HIV pozitivnu i nezeljeno rodjenu decu...

Ja sam potpuno za...i uvek cu i biti za...samo sto ja nikada necu terati druge da razmisljaju na moj nacinn...a sad malo sale,jedan gravit koj pise u mom liftu 'ako je abortus ubistvo,onda je dr*anje genocid'

:ok::hahaha::hahaha::hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:

Eee sto se tice kontracepcije i postojanja crkve, ni ovo prvo nije nista mladje od ovog drugog, a bice da je i starije, samo je razlika u procentu uspesnosti inace nas ne bi bilo ovoliko da ne bi svih tih losih pokusaja zastite a bogami i greh im se osladio.U stvari, kad bi bolje razmislili, ma svi vole taj seks inace bi se sipak toliko trudili da smisle i zastitu a i rese posledica istog.:)

Izvini Andjelija ali abortus NIJE jedno od osnovnih prava zene!

Uopste NIJE pravo zene da o tome odlucuje, vec da snosi ODGOVORNOST ako do toga dodje.

Po toj istoj logici pravo zene je da odlucuje o zivotu deteta od godinu dana ili vecem?

Kakva je razlika da li se dete UBIJE u majcinoj utrobi ili po izlasku iz nje?

NIKAKVA!

I Zakon to treba jednako da gleda i vrednije!

Ti onda nisi upoznat/a sa zakonom. To JESTE pravo zene.
A poredjenje abortusa i ubistva deteta ti je glupo do bola. Nie mi jasno uopste kako mozes da nadjes analogiju izmedju ova dva.

Posebno u Srbiji, gde je natalitet i onako prenizak, pitanje abortusa se MORA resavati drasticno.

To je i PITANJE DRZAVE, a ne samo licno pitanje pojednica.

Svaka zena koja abortira trebala bi biti automatski osudjena na tri godine strogog zatvora kao i lekar koji je to uradio.

Tom ZLU se hitno mora stati na put.

Iz VARVARSTVA se samo varvarskim metodama moze izaci. (I to je takodje demokratija!)

Pa najbolje da sve zene zatvore u konc logor i da ih nateraju da radjaju bar jednom godisnje. Mislim, da bismo popravili natalitet. Bolesnooooooo

Da al crkva je to rekla kad nije ni postojala kontracepcija...
Jeste. U tome je i ceo problem. Kontracepcija, "zaštita od trudnoće", postala je popularna sa širenjem već pomenutih seksualnih sloboda. Zapravo, govorim o kondomu kome je primarna uloga zaštita od, kako to nazva, PPB.

Drugi davno popularni vidovi su bili (i ostali) pomalo jezivi i ne znam da li bih pristala da mi ugrađuju spiralu ili da moram da krkam pilule koje su bile dostupne u njihovom začetku. I sve se to savršeno uklapalo u pojam braka to jest, sve su to radile mahom udate žene. I danas rade.

Ako žena, ili njen muž, ne žele više dece od, recimo, četvoro..... oni će koristiti nešto od navedenog i crkva će biti protiv toga jer je "zaštitnica života", tako da njima ostaje da se odreknu seksa i u toku braka :eek: setimo se da je i prekinut odnos često nazivan "vrstom kontracepcije", a da je žena sa menstruacijom nepoželjna u crkvi jer je dobila, što je znak da nije začela A MOŽE, pa je stoga grešna.

E tu smo stigli do problema, jer mislim da je četvoro dece više nego dovoljno :lol: pa i da stvarno svi odluče da imaju toliko dece DANAS mene je strah da zamislim koliko godina bi bilo potrebno do sledećeg velikog sukoba koji bi se, ovaj put, vodio za poslednju koricu hleba.

I sad kad se i ta ista crkva prilagodila tom nekom "napretku u razmišljanju", jer ja stvarno ne znam kako drukčije da nazovem veličanje volje pojedinca (setimo se ratova...), opet se pojavljuju ljudi koji osuđuju abortus kao čin koji nekome, valjda, nije dozvoljen. A direktno se tiče njenog tela, zdravlja, slobodnog vremena, psihe, snage, ma svega.

I to vam je cela priča o licemerju. Niko od protivnika abortusa neće reći da je spreman da se odrekne "neobaveznog seksa". Ovde pod tim podrazumevam onaj koji nije u svrhu reprodukcije.

Ne mogu da vaerujem o cemu se prica...

Odgovornost roditelja je da odluce da li ZELE da imaju dete ili ne i da li mogu da mu pruze ljubav, paznju i materijalnu stabilnost.

Inace bi mnogo porodica, i ne-porodica imalo po 10 dece..

Па добро. :roll:

Звучала си врло полетно као мајка, чак мало превише ''хај''...а сад се плашиш обичне дечије болести... :roll: Мислим, бити мајка значи бити довољно јак да преузмеш одговорност према детету у било којој ситуацији, са мужем уз себе или без њега, у болести, у проблемима око школе, око одрастања, пубертета...
Не би смела да дозволиш да те једна обична вироза толико иструмира јер те чекају још много теже ствари, а ниси више неко ко добија родитељску бригу, помоћ и подршку, сада си ТИ та која треба да буде увек довољно јака да другима (деци) буде ослонац, помоћ и подршка...

Није критика, није злонамерно, само ти кажем као мајка која има 10 година мајчинског искуства више, као неко ко је преживео 3 дечије операције, 2 тешке упале плућа, 4 године лечења од астме (значи ноћни напади, пумпице, инхалације, хитни ноћни одласци у болницу, венске инјекције...), шарлах, богиње (40 степени температура!), падови, огреботине... а при томе моја деца нису ништа више била болесна од друге деце...
Мораш да будеш спремна на све то! То је саставни део мајчинства. Боље унапред буди припремљена на то.
jesam "haj" vrlo sam haj kada mislim o svom detetu, on mene ne prestaje da fascinira, a uloga u stvaranju jednog coveka me zaista inspirise... bar u domenu u kom ja od njega stvaram coveka koji zna sta ljubav, sreca i postovanje. Kako ne bi bila haj od njegovih detinjih moci kada po celi dan provodi pored mene, uvek gleda sta radim i sve ga zanima, kada radim nesto dosadno, npr. sedim na forumu onda on sedne pa se igra sa svojim igrackama... ali inace mi stalno "dahce za vratom" i pazljivo posmatra svaki moj pokret. Danas je ucio da pise :lol:

ali to ne znaci da sam haj u nekim drugim stvarima u kojima osecam ocajan manjak samopouzdanja, a ticu se takodje moje majcinske uloge

i nesebicnost koju oni traze je velik dusevni izdatak za mene kao licnost, mislim... ja sam svesna svakog postupka koji je za meni odvajanje od sebe da bi se njemu dalo... ja to ne radim bez razmisljanja i glatko... ja to radim svesno i uvek sa puno ljubavi... jer eto, toliko ga volim da cu i sebi nesto oduzeti

i mozda ja davim ovde na forumu o tom svom haj and lou osecaju, ali ja nemam sa kim da pricam o tome, moje prijateljice uopste nisu u fazonu dece... nijedna, ali bas nijedna se ne zanima sa tim... osim naravno moje najbolje prijateljice koja opet ima jednu tragicnu pricu i koja je vise medicinska sestra nego mama... i mozda gledajuci nju i sta to njoj radi... sam pomislila da bih abortirala
mada ona vrlo cvrsto drzi svaki momenat koji joj je jos ostao sa cerkom, ona je se nikad ne bi odrekla... ali da je mogla da bira, da je znala da ce joj se ovo desiti, sigurno bi abortirala

Poslednja izmena:
Ja sam apsolutno protiv abortusa.
Zashto?
Jer smatram da je to isto kao kad bi uzeo pishtolj i upucao nekog. Niko nema pravo da odluchuje ko tje ziveti,a ko tje umreti,to odluchuje samo Bog. On ti je dao zivot,on ti ga i moze uzeti. Ko si ti da se u te odluke meshash?? Niko i nishta. To je zaista strashno!
Nema opravdanja za to! Chak ni da je devojka mlada pa da kaze da joj se desilo "sluchajno",pa da sad kao ne upropasti zivot sebi sa tim,nema pravo to da uradi. Shto nije razmishljala?? Ima li glavu? Ima. Ima li mozak? Ima. Jel zna posledice svojih postupaka? Zna. Pa sama je kriva! Shto nije razmishljala? Sad nek vodi rachuna o tom detetu,a ne da ga ubije...

Jedini sluchaj kad bi dopustila abortus jeste kad su trudnotje problematichne,kad je zhena bolesna,ili,ne daj Boze,kad postoji rizik da zhena umre isl.

Zashto?
Jer smatram da je to isto kao kad bi uzeo pishtolj i upucao nekog. Niko nema pravo da odluchuje ko tje ziveti,a ko tje umreti,to odluchuje samo Bog. On ti je dao zivot,on ti ga i moze uzeti. Ko si ti da se u te odluke meshash?? Niko i nishta. To je zaista strashno!
Nema opravdanja za to! Chak ni da je devojka mlada pa da kaze da joj se desilo "sluchajno",pa da sad kao ne upropasti zivot sebi sa tim,nema pravo to da uradi. Shto nije razmishljala?? Ima li glavu? Ima. Ima li mozak? Ima. Jel zna posledice svojih postupaka? Zna. Pa sama je kriva! Shto nije razmishljala? Sad nek vodi rachuna o tom detetu,a ne da ga ubije...

Jedini sluchaj kad bi dopustila abortus jeste kad su trudnotje problematichne,kad je zhena bolesna,ili,ne daj Boze,kad postoji rizik da zhena umre isl.

a ako te siluju?...jel žena mora ceo život da zapostavi to dete nit krivo ni dužno zbog toga što joj je neki skot učinio?----a emocionalno ne može da zaboravi kako je to dete začeto...

Zashto?

Devojcice,vidim da imas samo 17god i da jako verujes u boga.Ali pomisli kada bi se desilo tebi,a moze,kakav bi ti zivot bio i u kakvog bi coveka izraslo dete koje odgaja drugo dete,narocito u ovom nasem izopacenom drustvu.:confused:

Јесте. Само, по твом писању мајчинство би требало да буде казна за несмотрене жене, па и девојчице... Оно, једном си се, са 16 година, креснула без сигурне заштите - ко ти је крив, има за казну да испашташ цео живот?! Ок и да је тако. Само, ја те питам шта мислиш о томе, ко би био тиме више кажњен - шеснаестогодишња мајка која не жели дете, или дете које никада није било жељено и које никада неће бити вољено?

Zashto?

17 a?
pa polako...dug je zivot...:)

Back