Istina i laž

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
49.623
Mnogi bi rekli da istina ne postoji, neki bi rekli da za istinu treba da je svet realan, a da takav ne postoji, neki bi vrlo decidno odgovorili da postoji mnogo istina, pa je svaka istina relevantna. Niko neće reći da laž ne postoji.
Da li je u nedostatku realne istine laž jedini izbor?

Istina postoji. I nema više istina nego jedna od uvjek i zauvjek.
Ono što se priča kao iz znanstvenih krugova da materija i slično uopšte ne postoji nije stvar našeh doživljavanja pa tako ni stvar naše istine, koju mi možemo, da živimo. Uzmeš čekič i udaraš po prstima svojim i odmah češ saznat istinu jel realnost postoji ili ne i kakvu vezu imaju priče o nepostojanju dok hladiš prste od udaraca pod hladnom vodom.

ljudi živu svoje živote po onome šta oni prihvataju kao tacno i istinito.tako definišu ''stvarnost''. ali šta to znaci, biti ''u pravu'' ili ''istina''? samo nejasni koncepti..njihova ''stvarnost'' može biti iluzija/fatamorgana/obmana.možemo li stoga smatrati da oni žive u svom svetu,oblikovanom njihovim verovanjima/ubeđenjima?

ljudi živu svoje živote po onome šta oni prihvataju kao tacno i istinito.tako definišu ''stvarnost''. ali šta to znaci, biti ''u pravu'' ili ''istina''? samo nejasni koncepti..njihova ''stvarnost'' može biti iluzija/fatamorgana/obmana.možemo li stoga smatrati da oni žive u svom svetu,oblikovanom njihovim verovanjima/ubeđenjima?
ZID
Ako postoji ZID onda to što ljudi misle jel zid ili nije zid ne promijeni same ISTINE. Tako, da tvoje posmatranje nije istinito u vezi istine. To što ti kažeš , kažu mnogi koji su pitani u vezi istine. Kažu svak ima svoju istinu. Nije tačno. Jer istina nije nešto što ti imaš nego je istina ono što jesi i od koje dolaziš. Tako, da istina je ono što jeste a ne ono što netko smatra da je ili nije.

ZID
Ako postoji ZID onda to što ljudi misle jel zid ili nije zid ne promijeni same ISTINE. Tako, da tvoje posmatranje nije istinito u vezi istine. To što ti kažeš , kažu mnogi koji su pitani u vezi istine. Kažu svak ima svoju istinu. Nije tačno. Jer istina nije nešto što ti imaš nego je istina ono što jesi i od koje dolaziš. Tako, da istina je ono što jeste a ne ono što netko smatra da je ili nije.
Netačno.

Naravno da promeni. Vidim da nisi čuo za Hajzenbergov princip neodređenosti, kao ni za kvantnu fiziku uopšte.
Nemoj u onim mačkama u kutijama. Rekao sam na početku o tome i kvantnoj "znanosti".
-----
U džep staviš 5 eura. U džepu imaš 5 eura.
Pita se milijardu ljudi ima li on 5 eura u džepu, jel je istina ili nije? Za one ljude je u tom slično poput onog mačka sa otrovom u kutiji.
Dobit češ mnogo različitih odgovora. Kao svak svoju LAŽNU istinu "vidi".
Ali postoji samo jedna a ta je da imaš 5 eura u džepu.

Netko gleda prase u lice, netko gleda prase u jaja, netko gleda prase u rep, netko u uho. Jedan vidi uho, drugi jaja, treči facu, četvrti rep.
Nema veze što oni vide , istina je, da svi prase vide ali ga možda svi ne prepoznaju kao prase. Al prase ako jeste onda prase jeste i prase je istina u tom momentu neovisno o onome što ljudi sve vjeruju da vide ili da gledaju ili šta vjeruju da je ili nije.

Nemoj u onim mačkama u kutijama. Rekao sam na početku o tome i kvantnoj "znanosti".
-----
U džep staviš 5 eura. U džepu imaš 5 eura.
Pita se milijardu ljudi ima li on 5 eura u džepu, jel je istina ili nije? Za one ljude je u tom slično poput onog mačka sa otrovom u kutiji.
Dobit češ mnogo različitih odgovora. Kao svak svoju LAŽNU istinu "vidi".
Ali postoji samo jedna a ta je da imaš 5 eura u džepu.
Da ali to nije ''prava'' ''istina'' jer je zavisna o nečijoj svesti i definiciji toga šta je za nekoga 5 eura, što smo lično mi ljudi izmislili (kao i skoro sve drugo), dakle sve je to socijalni konstrukt a ne prava ''objektivna'' istina.

ja sam put, ISTINA, i zivot - ISUS rece, a tema je za religiju
postoji mnogo istina, pa je svaka istina relevantna. Niko neće reći da laž ne postoji.
siroka vrata i sirok put vode u propast, a to znaci da postoji mnogi lazi, a ne mnogo istinal
istina je samo jedna, ili sto bi rekao u filmu:
1756044241734.png

Da ali to nije ''prava'' ''istina'' jer je zavisna o nečijoj svesti i definiciji toga šta je za nekoga 5 eura, što smo lično mi ljudi izmislili (kao i skoro sve drugo), dakle sve je to socijalni konstrukt a ne prava ''objektivna'' istina.
Ideš u napačnom pravcu. 5 eura je 5 eura. Kamen je kamen. Rekao sam , da ono što vjeruješ ne promijeni istine same. Možeš si ti misliti šta hočeš ili ja, ali istina ostaje takva kakva jeste.
Možeš iči u detajle i neku istinu promatrati. Ali nema veze do kuda stigneš istina če uvjek biti istina.

To je Šredinger.

A evo i deo Ajnštajnovog pisma Šredingeru, po mom mišljenju ovo je najbliže TEMI.

Ви сте једини савремени физичар, поред Лауеа, који увиђа да неко није у могућности да заобиђе претпоставку реалности, уколико постоји иједан [физичар] који је искрен. Већина њих не схвата каквом врстом рискантне игре се играју, са принципом реалност-реалност који сматрају независним од нечега експериментално утврђеног. Њихова интерпретација је, понекад, демантована понајвише елегантно вашим системом радиоактивни атом + појачало + пуњење
барута + мачка у кутији
, где пси-функција система садржава и живу мачку и мачку разнесену на комаде. Нико у ствари не доводи у питање постојање или непостојање мачке као нечега независног од акта посматрања.

[td width="20px"]

[/td]
[td]
— Алберт Ајнштајн, одломак из писма Ервину Шредингеру, 1950. год

[/td]​

Poslednja izmena od moderatora:
Mnogi bi rekli da istina ne postoji, neki bi rekli da za istinu treba da je svet realan, a da takav ne postoji, neki bi vrlo decidno odgovorili da postoji mnogo istina, pa je svaka istina relevantna. Niko neće reći da laž ne postoji.
Izbor ili prinuda?

Ako pretpostavimo da postoji jedna istina zaključak je da su sve ostale istine laž. Medjutim, nikako ne možemo da pretpostavimo da su sve laži istina i da je istinita samo jedna laž. Uslov je da svi priznaju da je laž laž a nije istina.
Dakle sve ono što nije ta jedna istina je laž, a najgora laž je prihvaćena laž, kao izbor.

Ako pretpostavimo da postoji jedna istina zaključak je da su sve ostale istine laž. Medjutim, nikako ne možemo da pretpostavimo da su sve laži istina i da je istinita samo jedna laž. Uslov je da svi priznaju da je laž laž a nije istina.
Dakle sve ono što nije ta jedna istina je laž, a najgora laž je prihvaćena laž, kao izbor.
Nisu sve ostale istine laž, jer nema ostalih istina nego je samo jedna. Istina je ono što jeste a laž ono što nije. Tako uvjek ima samo jedna istina.

Nisam tebi pisao. Tebi sam podržao ono što si reko.
pa znam da nisi, jer je moj unos iza tvog, a nisam te procitao, i kopirao, jer si mi bio na ignore, ne pravdam se, samo objasnjavam;

a na temu, inspirisan nasom razmenom sada, sta je starije, istina ili laz, tj da li laz moze da postoji bez istine, ili je laz samo izvrtanje/pervertiranje istine? mozda je laz samo slepastvo., zaslepljenost?

Back