Ismejavanje i ismevači

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Paula

black cat
VIP
Poruka
40.434
Kada sam kao baš mlada čitala puno sv pismo upalo mi je u oko i veoma mi se svidelo što mudri ljudi u njoj govore ružno o ismejavanju drugih ljudi.

To sam nekako prisvojila u sebe i vrlo mi je neprijatno kada prisustvujem bilo čijem ismejavanju. No, ono je često recimo na forumu.

Kako osećam, ismejavanje se suproti poštovanju prema čoveku i ima niz suptilnih ismejavanja koja služe da nekog ponize ili čak samo ismeju.

Nego, dugo nisam u štosu i zaboravih gde sve to piše u sv pismu. Možda neko zna? Sigurno ima u pričama Solomunovim.

Tema dakle o tome, i još zašto ljudi koji su verujući dozvoljavaju sebi da imaju takvo srce kojem ne smeta kad se neko ismejava bilo zbog čega?

Kada sam kao baš mlada čitala puno sv pismo upalo mi je u oko i veoma mi se svidelo što mudri ljudi u njoj govore ružno o ismejavanju drugih ljudi.

To sam nekako prisvojila u sebe i vrlo mi je neprijatno kada prisustvujem bilo čijem ismejavanju. No, ono je često recimo na forumu.

Kako osećam, ismejavanje se suproti poštovanju prema čoveku i ima niz suptilnih ismejavanja koja služe da nekog ponize ili čak samo ismeju.

Nego, dugo nisam u štosu i zaboravih gde sve to piše u sv pismu. Možda neko zna? Sigurno ima u pričama Solomunovim.

Tema dakle o tome, i još zašto ljudi koji su verujući dozvoljavaju sebi da imaju takvo srce kojem ne smeta kad se neko ismejava bilo zbog čega?
Rugaci tako se zovu te osobe ima i u Psalmima kada se David zali Gospodu kako mu se rugaju ali ga Bog posle uzdigne.

Људима је ругање 2 ствари

Прва да имају о чему да причају
Друга да са себе и својих фалинки скрену сцену и светло на другог

Svakako i logično je da se ponižavanjem nekoga ni na jednu foru mi ne možemo uzdići, tako da je to par exellance glupo.
Скроз се слажем и ја сам чак и као мали ретко кога исмевао а сад никад, само из милоште ако се шалим ал тај увек зна да се шалим.

E sad, recimo, pada mi na pamet da se to može dovesti u vezu sa karikaturama, npr. One nekada puno kažu I ne mislim da su ismejavanje. Ali to šta je za koga ismejavanje je očigledno široko. Nekada se nešto može britko reći drugome ne u svrhu ismejavanja već popravke.

Ali u kom kontextu se pominje u pismu to sam sve zaboravila 😐

https://svetosavlje.org/simvoli-i-signali/20/

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

СИГНАЛИ КРАЈА СВЕТА

3. Апостоли Христови откривају мало више завесу тајни, које им је Господ поверио. Петар говори:

и ово знајте, да ће у пошљедње дане доћи ругачи који ће живети по својијем жељама (II Пет. 3, 3).

Павле пак пише Тимотеју: доћи ће вријеме,кад здраве науке неће слушати, него ће по својијем жељама накупити себи учитеље како што их уши сврбе, и одвратиће уши од истине, и окренуће се ка гаталицама. Још јаче објављује исти апостол пороке последњих поколеља на земљи говорећи:

али ово знај, да ће у пошљедње дане настати времена тешка. Јер ће људи постати саможиви, среброљупци, хвалише, поносити, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, неправедни, нељубавни (II Тим. 4, 3; 3, 1).

Све то одговара оним речима Христовим о лажним пророцима и охладнелој љубави.

БЕСЕДА

о пророкованим ругачима светиње

И ово знајте најпре да ће у последње дане доћи ругачи који ће живети по својим жељама (II Пет, 3, 3).

Да ли се огледало мења и криви, кад ругач стоји пред њим смејући се и ругајући се огледалу? Не, огледало се не мења и не криви, него остаје какво је и било. Ни Бог се, браћо, не мења и не криви, кад му се ругачи смеју и ругају. Непроменљиви и пречисти Бог зна, да се ругач самоме себи руга. Својим ругањем светињи Божјој ругач себе криви, и себе прави наказом. А светиња Божја стоји нетакнута.

О како су већ у наше време, у наше дане, пристигли многи ругачи! Многи премноги – но њихово је мноштво немоћније од Једног Јединог. Шта је мноштво прашине пред једним јаким ветром? Само треба чекати, наоружан стрпљењем чекати, док ветар јак не дуне.

Пристигли су многи премноги ругачи, који се ругају Божјој речи. Они нуде своје речи место Божјих, несвете место светих, гнојне место здравих, смртоносне место животворних. Но реч је Божја као јак ветар, а њихове су речи као прашина.

Ругачи су пристигли, многи премноги, који се ругају Божјим делима, и још ће више пристизати. Они хвале своја дела изнад Божјих дела, и веле, да су дела руку њихових боља и разумнија од дела Божјих. Њихова су дела крађа; јер све што су доброга саградили, саградили су од Божјег материјала и према угледу на Божје грађевине; и све што су злога саградили, саградили су од ђаволског материјала и по угледу на ђаволске грађевине. Чиме се, дакле, хвали прашина? Чиме ће се хвалити ругачи данас-сутра, кад дивљи магарци буду топтали копитама по гробовима њиховим?

Господе пречисти, свете су речи Твоје и силне као јак ветар, и света су дела Твоја и нема им ни броја ни мере. Господе пречисти, спаси језик наш од ругања, и спаси живот наш од ругача. Теби слава и хвала вавек. Амин.

О како су већ у наше време, у наше дане, пристигли многи ругачи! Многи премноги – но њихово је мноштво немоћније од Једног Јединог. Шта је мноштво прашине пред једним јаким ветром? Само треба чекати, наоружан стрпљењем чекати, док ветар јак не дуне.
Covek je nista, prasina....

Ima sigurno decenija-dve kako je poštovanje nestalo kod današnje omladine. Kod starijih se tu i tamo sreće ali kod omladine vrlo retko. Dovoljno je da saslušaš prosečan razgovor omladinaca i sve će biti jasno. To su klanovi, pljuvanja, podmetanja, vređanja, ismevanja... Kad bi ih neko pitao za poštovanje, oni ne bi znali da objasne šta to znači. Njima je ta reč strana. To je cena odrastanja na zadrgama-parovima-farmama, skupštini, karleuši, rasti, baka prasetu, trendinzima,... Dovoljno pogledati par tih spotova i sve je jasno. Pare, ku*ve, dupeta... to su vrednosti koje uče deca, kakvo srce i poštovanje.

Ima sigurno decenija-dve kako je poštovanje nestalo kod današnje omladine. Kod starijih se tu i tamo sreće ali kod omladine vrlo retko. Dovoljno je da saslušaš prosečan razgovor omladinaca i sve će biti jasno. To su klanovi, pljuvanja, podmetanja, vređanja, ismevanja... Kad bi ih neko pitao za poštovanje, oni ne bi znali da objasne šta to znači. Njima je ta reč strana. To je cena odrastanja na zadrgama-parovima-farmama, skupštini, karleuši, rasti, baka prasetu, trendinzima,... Dovoljno pogledati par tih spotova i sve je jasno. Pare, ku*ve, dupeta... to su vrednosti koje uče deca, kakvo srce i poštovanje.
Jeste. Prvi put kada je bio veliki brat i kada sam čula da se neko termin "izbacuje" oblio me golem osećaj da je to jako ružno. I postade tako nešto normalno.

A poštovanje prema drugom čoveku je prva stavka ljubavi.

Родитељи и учитељи су криви за дечју бесрамности, а свештеници за бесрамност матораца - не опомињу и не посрамљују бамбусе са љубављу, већ или уопште дивљаке не кроте грдњом, или без љубави фарисејски грде, и то обично људе, којима само мала и љубазна опомена треба...

Зато треба Бога молити да нам да меру посрамљења греха, прво у себи... онда је лакше изрибати сировину споља, а да је не искидаш...

Jako je tesko ziveti po Bozijim zakonima u Novom veku u svakom novom veku ...
toliko istorije dovoljno znamo. I nije svako draga Poliska dostojan postovanja.

Sto se tice ismevanja evo ja sam prvi gresan ali ne postoji covek koji pise na forumu da nikada nikoga nije ismevao !

Covek je gori i od zivotinja sta sebi dopusta da radi u zivotu. Sebi i drugima.

Misliš na ismevanje ličnosti ili osobina ega? Ili misliš na ismevanje Istine?
To se veoma razlikuje i mislim da o ovom prvom u Bibliji ne piše ništa, jer
se ona time ne bavi.

Jako je tesko ziveti po Bozijim zakonima u Novom veku u svakom novom veku ...
toliko istorije dovoljno znamo. I nije svako draga Poliska dostojan postovanja.

Sto se tice ismevanja evo ja sam prvi gresan ali ne postoji covek koji pise na forumu da nikada nikoga nije ismevao !

Covek je gori i od zivotinja sta sebi dopusta da radi u zivotu. Sebi i drugima.
Није проблем данас бити глуп, дрзак и непокајан, већ то остати... цех се плаћа помрачењем ведрине и животног елана

Битно је да се ради на својим манама, тад није штета трајна...

Иначе, због слободе у обраћању, долази до дрскости и вређања, тако да та слобода мора имати оков пристојности да не би саму себе прождирала...

Наравно не може одмах у пристојност, али може бар одмах у мисао о оквирној пристојности...

Pa ja mislim da je svaki čovek jer je sazdan po liku Božijem, dostojan poštovanja.
Premda su pojedini unakazili svoje biće postavši ubice itd.
Ali čak i tada, iako društvo mora sankcionisati i onemogućiti ponavljanje ružnih dela, negde znamo da će Gospod da se bori i za tu osobu. I nećemo mu odmagati.
Čovek jeste, ali ego ili lažno ja nije. Imaš recimo basne koje se bave
ismevanjem osobina ega. Jesu li one poučne ili odmažu?

Čovek jeste, ali ego ili lažno ja nije. Imaš recimo basne koje se bave
ismevanjem osobina ega. Jesu li one poučne ili odmažu?
Razumem. Iako su poučne, postoje basne za koje se vidi da pisac nema hrišćanski duh.
No o tome sam i pisala, metod ironije recimo starih grka, da li se može dovesti u vezu sa ismejavanjem?

Poslednja izmena od moderatora:

Back