Ishrana posle operacije žuči

• Začetnik teme Začetnik teme K aja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Setih se i soka od paradajza iz nekog razloga ni njega ne podnosim. Kako god sve je bolje od onih bolova pre operacije. Za mene je to bio pakao.

Evo sta kazu ovde

https://drmilosbjelovic.com/ishrana-posle-operacije-zucne-kese/

PREPORUČENE NAMIRNICE

NEPOŽELJNE NAMIRNICE
ŽITA I PROIZVODI
-beli ili polubeli odstajao hleb, dvopek
-pšenični i kukuruzni griz, pirinač
-testenine, špagete, puding
-nemasni keks i peciva
-vruć hleb i peciva
-integralna zrna
-masna, lisnata peciva, grickalice
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
-jogurt, kiselo mleko, kefir ( do 2%mm)
-mlad nemasni sir
-pavlaka do 12%mm.
-masni, sušeni, topljeni sirevi- zdenka, kačkavalj
-pavlaka 20% mm, kajmak, maslac
-voćni jogurt
-čokoladno mleko
MESO, RIBA, JAJA
-posna mesa
pileće, juneće, teleće
nemasne ribe – skuša, oslić
-kuvano belance
-dijetalna šunka
-pržena, pohovana mesa
-masna, dimljena mesa i riba
-kobasičarski proizvodi
-konzervisana mesa i ribe
-žumance
MASTI
-maslinovo, suncokretovo ulje
-margarin light
-svinjska mast i proizvodi
-majonez
-guščija mast – kozji loj
POVRĆE
-krompir, šargarepa, paškanat, celer,
tikvice, karfiol, brokoli, spanać, blitva,
oljušten paradajz, pečena cvekla
-sok od šargarepe – umereno
-pasulj, grašak, boranija, krastavac,
rotkvice, kiseli kupus, beli i crni luk
-konzervisano povrće
-sok od paradajza
VOĆE
-kompoti, sokovi, pečeno voće
jabuka, breskva – bez opni i semenki
-sušeno i kandirano voće
orah, badem, lešnik, suvo grožđe
ŠEĆERI
-džem, marmelada u manjoj količini-čokolada, sladoled
-masni kolači, keks i torte
NAPITCI
-ceđen razređen sok bez dodatog šećera
-mineralne negazirane vode
-blagi biljni, voćni čajevi
-alkohol, pivo, vino
-gazirana, obojena pića
-jako vruća ili hladna pića
-jaka kafa i čajevi
ZAČINI
-morska so, peršunov list, limunov sok,
bosiljak, majčina dušica, cimet, đumbir
-biber, aleva paprika, senf, ren,
ljuta paprika, alkoholno sirće

Uf, ovo je stvarno teško zamisliti ceo život sa ovakvim ograničenjima a kamoli sprovesti u delo😟 Mada kad pogledam ovu tabelu sve je istina, od ovih poželjnih stvari mi sve i prija. Mada sa druge strane ovo je baš pogodno za taze operisine pacijente a nikako ne mogu da se pomirim sa tim da moram samo ovo da jedem i posle 3 ipo godine od operacije.

Sve u svemu, stisla sam petlju da konačno uradim nešto po tom pitanju, da dam stolicu na analizu, pa kod gastro jer sam počela da tripujem razne bolestine i prosto ne mogu više da funkcionisem kako treba. Ako treba da odem negde ja prvo razmišljam da li usput ili tu negde ima vc 😟

Uf, ovo je stvarno teško zamisliti ceo život sa ovakvim ograničenjima a kamoli sprovesti u delo😟 Mada kad pogledam ovu tabelu sve je istina, od ovih poželjnih stvari mi sve i prija. Mada sa druge strane ovo je baš pogodno za taze operisine pacijente a nikako ne mogu da se pomirim sa tim da moram samo ovo da jedem i posle 3 ipo godine od operacije.

Sve u svemu, stisla sam petlju da konačno uradim nešto po tom pitanju, da dam stolicu na analizu, pa kod gastro jer sam počela da tripujem razne bolestine i prosto ne mogu više da funkcionisem kako treba. Ako treba da odem negde ja prvo razmišljam da li usput ili tu negde ima vc 😟
Ovo je ishrana koja se preporucuje posle operacije.

Vremenom ces nauciti sta i kada i sa cim se sme eksperimentisati :mrgreen:

Kada idem na put, ugavnom gledam da jedem nesto sto je sigurica...Dvopek sa necim, suvi keks, neki sendvic bez pretranih namaza i salata i tome slicno.

Mozes i da odes kod nutricioniste da ti predlozi, kaze sta i kako.

Ja sam se nekako navikla da samo izbegavam te stvari za koje znam da mi bas smetaju. Opet, svaki organizam je prilicno jedinstven i zaista bi svako trebao proveriti kod lekara sta je to sto mu smeta. Mozda si ti i na laktozu osetljiva.

Ovo je ishrana koja se preporucuje posle operacije.

Vremenom ces nauciti sta i kada i sa cim se sme eksperimentisati :mrgreen:

Kada idem na put, ugavnom gledam da jedem nesto sto je sigurica...Dvopek sa necim, suvi keks, neki sendvic bez pretranih namaza i salata i tome slicno.

Mozes i da odes kod nutricioniste da ti predlozi, kaze sta i kako.

Ja sam se nekako navikla da samo izbegavam te stvari za koje znam da mi bas smetaju. Opet, svaki organizam je prilicno jedinstven i zaista bi svako trebao proveriti kod lekara sta je to sto mu smeta. Mozda si ti i na laktozu osetljiva.
Baš tako. Šta ti osećaš kada pojedes nešto što ti ne prija? Kako ti se to ispolji? Sumnjam i ja na laktozu a takodje i na kandidu kao i nervozna creva. Zato sam rešila da krenem, jer ovo ovako je baš iscrpljujuće.

Baš tako. Šta ti osećaš kada pojedes nešto što ti ne prija? Kako ti se to ispolji? Sumnjam i ja na laktozu a takodje i na kandidu kao i nervozna creva. Zato sam rešila da krenem, jer ovo ovako je baš iscrpljujuće.
I treba. Trebala bih i ja

Kod nekih je samo kao neka nadutost, nesto poput kao da mi hrana stoji u zeludcu, kod nekih je to dijaereja a od svezih krastavaca sam imala vise puta uzasne bolove pa vise i ne pokusavam da ga jedem ni u najmanjim kolicinama. Sok od paradajza mi izaziva mucninu i povracanje.

I treba. Trebala bih i ja

Kod nekih je samo kao neka nadutost, nesto poput kao da mi hrana stoji u zeludcu, kod nekih je to dijaereja a od svezih krastavaca sam imala vise puta uzasne bolove pa vise i ne pokusavam da ga jedem ni u najmanjim kolicinama. Sok od paradajza mi izaziva mucninu i povracanje.
Generalno obe imamo problem sa tim. Jesi li ti bila do sad kod nekog dr u vezi toga? Ja ne konkretno za to, ali kod dr doktora kroz priču, kad kažem za ovaj problem, svi su mišljenja da ovaj problem nije normalna pojava toliko nakon operacije. Čak i apotekarka koja me je jednom prilikom pitala koji problem imam jer stalno kupujem probiotik( malo mesto je u pitanju), kaže da to nije uobicajeno i da treba da se proveri kod gastro šta je u pitanju.

Generalno obe imamo problem sa tim. Jesi li ti bila do sad kod nekog dr u vezi toga? Ja ne konkretno za to, ali kod dr doktora kroz priču, kad kažem za ovaj problem, svi su mišljenja da ovaj problem nije normalna pojava toliko nakon operacije. Čak i apotekarka koja me je jednom prilikom pitala koji problem imam jer stalno kupujem probiotik( malo mesto je u pitanju), kaže da to nije uobicajeno i da treba da se proveri kod gastro šta je u pitanju.
Nisam :prstic:trebala bih

Back