Iseljavanje i život u inozemstvu

Propala kad nasilno dodju bar krimosa i neki samozvani politicari iz BG i onda pritisnu da se mora unistiti firma..
Mnogo crnogoraca je naslo bogatstvo u radu kao prinudni upravnici tog doba...
Pola crne gore se obogatilo u Srbiji od pljacke kao prinudni upravnici, a bez prinudnog..tj pre nego sto uopste dodje u crveno firma..

Ali to nije bitno.....uvek ce biti ako ne branis otece ti se...
To i sad vazi vise nego ikad...
Ako napravis nesto da vredi, cak i npr kao inzenjer odrzavas opremu jednog preduzeca da od skarta postane solidno odrzavana i tehnoloski novija oprema, odmah si u poziciji da gubis posao da bi tu dosao da radi neki rodjak od direktora ili politicara koji moze da uceni direktora...

Pitanje je samo gde naci ljude koji ne zele da se isele iz Srbije a da tu umesto njih dodju turisti ili imigranti ili arapi.
Ja ih ne nalazim....

Franak, nekulturno je reći...da nisi daleko od Miljka Nedića, da i ti otputuješ u jednom pravcu...ja se ne sećam tog direktora

Tog Direktora se ne sećaš jer si bio mlad.Jel se sećaš kada je Miko Nedić otvorio kafanu na autobuskoj stanici.Ne na svoje ime nego na švalerkino ime.Tako je i centralni komitet o tome raspravljao.Kada se kafana upalila švalerka je dobila pare od osiguranja pa zbrisala.Miljko je posle jurio jer
mislio da je njegova kafana.Međutim osiguranje je nju smatrao da je ona gazdarica.Toga se ti verovatno i ne sećaš.

ti si moje godište ili si mlađa od mene, baš i ne verujem da si bila zaposlena
moju prvu platu sam dobila 1989. posle zavrsene srednje,
za samo mesec dana koliko sam menjala u kiosku,
vec bilo poskupljenje cigareta, sto se inace desavalo
vec godinama unazad, svake nedelje, maltene,
onda znas koliko su plate od "1000 maraka" bile realne,
a mi sklanjali cigarete pre popisa da sebi usicarimo jos jednu platu,
ko je radio na malo boljem mestu, na taj nacin je mogao zaraditi i 2000 maraka:roll:
al to nije bila realna plata, nego nekih 300 - 400 maraka

Ma bre antoanko je neko ko je ziveo negde u nekom cudnom gradu u cudnom komsiluku.
Tamo su kuce koje su pravili ljudi kostale max 3000dem...a ne 20 000 dem koliko obicno kosta materijal za kuce a opet su ljudi pravili kuce lakse nego danas....lakse nego danas....garantujem to stalno cujem.
I nisu uzimali kredite, vecina nije...

Jugo je tacno bio 5000 dem, a u zastavi auto kad je akcija bio je 3600 dem,
Sony TV trinitron je bio 1000dem na sred knez mihajlove, a 700 dem u prodavnicama kompjuterske opreme, a rekorder je bio upola cene od toga,
E sad ne znam kako je coveku bilo zabranjeno kad nije....

Kompjuteri su se prodavali od 1987 pc a tad su postojali i u GRACu tj MRAZ elektronik je bio najpoznatiji u reklamama i neka slovenacka firma ...microdata ili tako nesto.
Shnajder pc je kostao 1660 dem....a nabudjeni 1890dem...
1987 godine ...
Legalno kupljeno u Srbiji...
I to prilicno lako kupljeno , otac masinac radi u firmi a majka medicinska sestra koja nije uzimala mito ako neko pomisli to...
Komsije preko puta, majka radi u knjizari , otac radi kao ekonomista u firmi nekoj srednjoj , takodje kupili pc ...sinu matematicar...bez problema..

Ne lupaj sinak,''jugo'' se izvozio u USA za 3.999 $ a ovde se prodavao za 8.000 DM što je bilo oko 35 plata....

Imaš o tome i po internetu čak prilično realan prikaz...

https://www.blic.rs/biznis/vesti/is...anje-30-prosecnih-plata-a-danas-duplo/g2zrwf0

A da si 87-e poneo video rikorder iz Minhena u SFRJ doživeo bi neprijatno iznenađenje - oduzeli bi ti ga granici jer je uvoz bio zabranjen...

Što ne pogledaš malo zvanična dokumenta Savezne uprave carine?

evo, upravo završih razgovor sa bivšim radnikom HI Župa, oni su imali platu od 800 do 1 000 dm...period od 86 do pojave AM...u zavisnosti, da li su imali treću smenu...njima je plata određena bila u bodovima...1 bod=1 dm, na dan isplate...dobijali su po paket mesnih prerađevina ili paket sredstava za higijenu, svakog meseca...plaćenu mesečnu kartu za prevoz....hrana im je bila odlična, niko se nije žalio...Župa je imala svoja odmarališta, toga odavno više nema...firma je davala pare za lečenje svojih radnika ili njihovih bližnjih, to je direktor lično odobravao...čije dete je bilo dobar student, trebalo je samo doneti ocene na uvid direktoru, on je odobravao nepovratnu pomoć...SAMO DA NAPOMENEM, DA NIJE U PITANJU LOPURDA MIŠKOVIĆ

Jesu im isplaćivali u ''markama'' kad tako znaju?Neka kažu koliko je to bilo u dinarima....

Nek ti pokaže neko isplatnu listu ili obrazac M4

Sad verovatno imaju penzije od 60.000 pa naviše?

Eto ja lupam a ja isao u zastavu i gledao cenu na akciji i preracunao u dm i na kraju nasao dilera u nekim rusevinama u BG i covek dosao kupio juga za 3700 ili 3800 kad se sve racuna trosak sto je veliku kolicinu deviza promenio za dinare....

1982 godine je neko legalno kupio video rekorder u BIH u Sarajevu...
Naravno to je neka druga paralelna stvarnost...

Kazem ja nesto sa tim kosmickim ravnima nije u redu u kapitalizmu i socijalizmu...

Ači pazi,kao da su svima plate isplaćivane u DM,niko da kaže KOLIKO je DINARA zaradio tog i tog meseca,te i te godine...niti mogu da se sete tih novčanica ali ''znaju'' da je plata bila toliko i toliko DM :hahaha:
ja sam u srbiji radila od 1989. do 1991.
zaradjivala sam mozda nekih 400 maraka, vise se ne secam tacno,
al malo se trosilo, davala mojima za racune
i od svake plate kupovala po 100- 200 maraka,
jer je to tad bio trend, iz razloga sto je dinar
iz dana u dan gubio na vrednosti,
niko ziv tad nije drzao pare u dinarima
koji na kraju meeseca imaju pola vrednosti od pocetne,
tako da i zbog te inflacije plata od 1000 maraka
nikako ne pije vodu

moju prvu platu sam dobila 1989. posle zavrsene srednje,
za samo mesec dana koliko sam menjala u kiosku,
vec bilo poskupljenje cigareta, sto se inace desavalo
vec godinama unazad, svake nedelje, maltene,
onda znas koliko su plate od "1000 maraka" bile realne,
a mi sklanjali cigarete pre popisa da sebi usicarimo jos jednu platu,
ko je radio na malo boljem mestu, na taj nacin je mogao zaraditi i 2000 maraka:roll:
al to nije bila realna plata, nego nekih 300 - 400 maraka
Pa ovde na forumu sve hokstapleri koji glumataju patriote.....
Sine misko....jad i beda Srbije...

Eto ja lupam a ja isao u zastavu i gledao cenu na akciji i preracunao u dm i na kraju nasao dilera u nekim rusevinama u BG i covek dosao kupio juga za 3700 ili 3800 kad se sve racuna trosak sto je veliku kolicinu deviza promenio za dinare....

1982 godine je neko legalno kupio video rekorder u BIH u Sarajevu...
Naravno to je neka druga paralelna stvarnost...

Kazem ja nesto sa tim kosmickim ravnima nije u redu u kapitalizmu i socijalizmu...
Legalno je mogao da kupi samo u ''komisionu'' - ono što je oduzeto od ''švercera''....napiši i koji je sistem bio ?

Ma za juga naravno istina,tukli po glavi ko nije hteo da kupi....

A i ''akcije'' kažeš postojale tada :hahaha: ...oće to,oće...pogotovo od jakog Sunca

Nego otkud na temi za odlazak ovi ljudi koji ocigledno nisu bili zadovoljni u SFRJ i nisu za odlazak, a sad posebno kad se procitaju CV kako su dobro prosli u tranziciji sa cekovima i utajama nisu za odlazak....

Ljudi koji nisu za odlazak su za onu temu kako se lepo zivi od 1000 dolara u srbiji kao turista...

Nisu svi pisali cekove bez pokrica, to garantujem.
Ovi koji su pisali su napravili po 5 kuca od toga, kupili 3 stana, osnovali 2 firme, jedna obavezno trgovacka, a druga mozda neka proizvodna..

Nismo mi posteni glupi , nego nismo lopovi...

Pa ovde na forumu sve hokstapleri koji glumataju patriote.....
Sine misko....jad i beda Srbije...
pa tako se zivelo 80-ih i 90-ih
90 % ljudi je zivelo od neke vrste sverca,
mene su kao dete vodili po rumuniji i madjarskoj,
da svercujemo vegetu i cigarete,
jos se secam jadnih smrznutih rumunskih prodavacica u vunenim kozunima
u prodavnicama bez grejanja,
to smo sve radili jer nam je plata bila americka
od 1000 maraka, ma daj bre bezi

Stos je sto niko ne prebacuje lopovima sto su se kradjom obogatili, ali njima to nije dosta nego sad posle toliko godina oni valjda pokusavaju da relativiziju svoje postupke da to nije kradja nego je bilo dostupno svima , a onda nije kradja...

Kradja je i lopovluk je i niko ti ne upire prstom da si se nakrao , ali onda cuti i ne talasaj da ti je bilo lose sto si krao jer nisi nasao nacin da budes u rangu drugih koji su se nakrali vise.

A ne , prvo dizes pricu da su svi krali a ti najmanje i posten, a posle jos trazis aboliciju da ti uopste nisi krao koliko si malo krao u odnosu na druge...
Ej srpske postenjacke logike......to bog ne moze da vidi i razume , osim kroz ironiju...

Skoro svi ili bas svi botovi i anti, titoisti komunisti i ostali anti su ustvari takvog psiholoskog profila...
Krivo im je sto se nisu vise nakrali a sebi opravdavaju ponasanje kradje kao pa i drugi su...

Доста нетачности има у овом приказу стања.
Суштина; да, 1982. године тих "милион и двеста" је било око 500 марака, прст лево- десно, али је то била реална куповна моћ као данас око 1200- 1500 еура, што се тиче оних врста роба које су неопходне за основни стандард становништва.
"Скупи" су били аутомобили и бела техника, највише због протекционизма домаће производње; а на кредит се могао купити аутомобил ниже класе и цене, али је било чекања; ствар планирања.
Рецимо, примера ради- да сам неке 1984, године купио 13 година стар "Ами 8", ситроенов модел, за износ једне месечне плате, у сасвим коректном стању, што доказује да сам исти возио уз нормално одржавање све до 1988, док сам зидао кућу.
Имало се шта приговорити том систему, али је спрам свих потоњих био неупоредиво одговорнији према сопственм становништву и обавезама које су му дате; отуд и оволико олајавање тог периода- сви ови после њих могу себе да "подигну" само ако тај период "срозају." :roll:

Šta je netačno?Još sam i nnapisao da je to bila zadnja ''dobra godina'' a i jeste.83-e je bio bankrot i samo nas je spasao nov novcijat kredit(M.Planinc)...restrikcije struje i bonove za benzin si zaboravio...nestašice ulja,deterdženta,kafe,toalet papira itd. si zaboravio ?

Ima statistika koja prikazuje prilično realno ...

Skupo je bilo sve čega se mašiš (jedino ako nađeš nešto po ''staroj ceni'' nije skupo)

Cigare i vinjak nisu bili skupi,da se olešiš u kafani mogao si za ne mnogo para...

A kad si zidao kuću de reci koliko su koštala ulazna vrata ili prozor.Ilii napiši kako si kupovao cement...

pa tako se zivelo 80-ih i 90-ih
90 % ljudi je zivelo od neke vrste sverca,
mene su kao dete vodili po rumuniji i madjarskoj,
da svercujemo vegetu i cigarete,
jos se secam jadnih smrznutih rumunskih prodavacica u vunenim kozunima
u prodavnicama bez grejanja,
to smo sve radili jer nam je plata bila americka
od 1000 maraka, ma daj bre bezi
Cisto da se zna ko je ovde koje fele....sama izjavila sama se ubila....
Bila svercer kao i svi od 1980 - 1990

Šta je netačno?

Ima statistika koja prikazuje prilično realno ...

Skupo je bilo sve čega se mašiš (jedino ako nađeš nešto po ''staroj ceni'' nije skupo)

Cigare i vinjak nisu bili skupi,da se olešiš u kafani mogao si za ne mnogo para...

A kad si zidao kuću de reci koliko su koštala ulazna vrata ili prozor.Ilii napiši kako si kupovao cement...
Cement beocin 5dm po dzaku....
Dodjes na stovariste i uzmes....platis i podignes....nema clanske knjizice i nema dilera...
ali kakve veze ima vase ubacivanje kako ste morali da kradete sa ovim sto danas ljudi beze iz Srbije...

Back